Miska Kaukosella on edessä hauska kesä Naantalissa

Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatterin ja Naantalin Emma Teatterin yhteistyö jatkuu myös ensi kesänä, jo neljättä kesää peräkkäin. Näyttelijä Miska Kaukoselle kesä Kailon saaressa on vielä pidempi perinne. Kaukonen laskee, että ensi kesä Naantalissa on jo miehen kahdeksas.

Keväällä kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -näytelmän Klonkkua näyttelevän Kaukosen piti lomailla kesällä, mutta kun kutsu Naantaliin kävi, suunnitelmat muuttuivat nopeasti.

– Sinne on kiva mennä töihin joka päivä. Ensinnäkin paikka on tosi kaunis. Toisekseen porukka on joka kesä todella tiivis. Ensi kesänä meitä on lavalla yhdeksän tyyppiä näyttelijät mukaan luettuna. Näyttämömiehet ovat pysyneet vuodesta toiseen melkein samana. Minulle se on myös tärkeää, ketkä tulevat näyttämöhenkilökunnaksi laittamaan lavasteita, Kaukonen toteaa.

Emma Teatterissa Kaukonen pääsee jälleen komedian ja ison hahmokavalkadin pariin. Love Me Tinder on Minna Koskelan, Petja Lähteen ja Satu Rasilan käsikirjoittama komedia deittailun kamaluuksista. Ohjaajana toimii Mika Eirtovaara.

– Kaikilla on varmaan joku kokemus pieleen menneistä treffeistä. Vähintään ovat kuulleet kavereiden huonoja kokemuksia. Näytelmästä varmaan löytyy samaistumispintaa riippumatta siitä, onko käynyt treffeillä viimeksi tunteja tai vuosikymmeniä sitten, Rasila sanoo.

Hän laskee, että kesällä Emma Teatterin lavalla pyörähtää runsas sata hahmoa. Kaukosen lisäksi näyttelijöinä ovat Rinna Paatso, Jarkko Pajunen ja Maruska Verona.

– Tämä on hahmomäärältään varmaan isoin juttu tähän asti. Linnan juhlissa meillä oli vajaa sata hahmoa. On tuollainen 25 hahmon tekeminen aika puristus. Valkaman Tiinalla on varmaan vielä kovempi työ, kun hän tekee pukuja, Kaukonen miettii.

Love Me Tinderin harjoitusperiodi alkaa huhtikuun alussa. Näytelmän ensi-ilta on 31. toukokuuta. Kaukosella on käsikirjoituksesta hyvä tunne.

– Jo luettuna teksti on hauskempi kuin monet muut tekstit. Se antaa erilaiset lähtökohdat näytelmän esillepanoon. Monet jutut ovat sellaisia, että ne eivät ole luettuina hauskoja, mutta sieltä näkyy itu, että tuosta tulee hauska. Silloin harjoituksiin mennään tekemään esitystä. Nyt meillä on valmiiksi hauska teksti, joten harjoituksetkin voivat olla poikkeuksellisen kivoja.

Kaukonen sanoo, että nauttii myös tilanteesta, jossa käsikirjoitus ei luettuna ole hauska, vaikka silloin näyttelijää kuormitetaankin enemmän.

– Jos teksti on ikään kuin valmis, harjoitukset ovat kevyemmät. Jos tekstissä on vain itu, harjoitusprosessi on paljon työläämpi ja vaatii koko työryhmältä enemmän, kun koko ajan pitää miettiä, miten kohtaus olisi parempi, Kaukonen vertaa.

Ilkka Lappi

Äidin stressioireet yhteydessä työmuistin toimintaan sekä vauvan kasvojenilmeiden käsittelyyn

Eeva-Leena Kataja.

Tiedonkäsittely ja tunteiden säätely ovat yhteydessä toisiinsa. Stressi, masentuneisuus tai ahdistus voivat kuitenkin häiritä tiedonkäsittelyä. PsM Eeva-Leena Kataja selvitti Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, miten äidin masennus- ja ahdistusoireet ovat yhteydessä hänen tiedonkäsittelytoimintoihinsa raskausaikana sekä kahdeksan kuukauden ikäisen vauvan kasvojenilmeiden prosessointiin. Kataja tutki myös, ovatko yhteydet erilaisia tyttö- ja poikavauvoilla, ja mikä merkitys on sillä, ajoittuvatko oireet raskausaikaan vai synnytyksen jälkeen.

Väkiluvun ennustetaan kääntyvän laskuun vuonna 2035

Syntyneiden ja kuolleiden määrä 1970–2017 ja ennustettu määrä 2018–2060.

Vuosi 2018 on kolmas vuosi peräkkäin, kun Suomessa kuolee ihmisiä enemmän kuin syntyy. Syntyneiden määrä jatkaa ennusteen mukaan laskuaan ja kuolleiden määrä nousee eliniän pidentymisestä huolimatta.

Poliisi tutkii tuhotyötä Aurassa

Pelastuslaitos sai torstaina kello 00.47 ilmoituksen tulipalosta Erhakontieltä Aurasta. Omakotitalon piharakennus oli ilmiliekeissä, kun pelastuslaitos pääsi paikalle. Rakennus tuhoutui palossa kokonaan samoin kuin pihalla ollut matkailuauto.

Esko Valtaoja Tunnin juna -kampanjan kasvoksi

Esko Valtaoja.

Turun ja Helsingin välistä nopeaa ratayhteyttä ajava Tunnin juna -kampanja on käynnistynyt. Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa, digitaalisilla mainospinnoilla ja printtimediassa aktiivisesti seuraavan kahden viikon ajan. Kokonaisuudessaan #Tunninjuna-kampanja jatkuu pitkälle ensi kevääseen.

Joulupuu kerää lahjoja lastensuojelun piirissä oleville lapsille

Joulupuu-keräyksen järjestää toisena vuonna peräkkäin Mothers in Businessyhdistys.

Vuosittain toteutettava Turun Joulupuu-keräys on käynnistymässä. Joulupuun tarkoituksena on kerätä lastensuojelun piirissä oleville lapsille joululahjoja. Keräys on valtakunnallinen, ja sen toteuttavat nuorkauppakamarit tai yhteistyökumppanit ympäri Suomea. Turun keräyksen järjestää jo toisena vuonna peräkkäin Mothers in Businessyhdistys. Keräys toteutetaan ajalla 24.11.–9.12.

Kaupunginpuutarhan alueen kilpailutyöt nähtävillä, asukkailta toivotaan kommentteja

Quadrifolia.

Entisen kaupunginpuutarhan alueen kehittämisen ideoimiseksi tähtäävään kilpailuun valittiin neljä työryhmää, joista kultakin on saatu nimimerkillä varustettu ehdotus. Kilpailuehdotuksiin toivotaan erityisesti alueen asukkaiden kommentteja.

Nuorten määrä uhkaa vähentyä huomattavasti syntyvyyden laskun takia

Väestö iän mukaan 1900–2017 ja ennustettu 2018–2070.

Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2030 alle 15-vuotiaita henkilöitä 760 000, mikäli syntyvyys pysyisi nykyisellä tasolla. 2050-luvulla määrä putoaisi jo alle 700 000 nuoren. Suomessa on viimeksi ollut alle 15-vuotiaita näin vähän 1870-luvun lopulla, jolloin maamme väkiluku oli alle kaksi miljoonaa henkilöä.

Valtio omistaa noin 10 000 rakennusta

Valtiovarainministeriön asettama valtion kiinteistöjen ja toimitilojen vuokrausperusteita pohtiva kehittämistyöryhmä on aloittanut työnsä. Työryhmän tavoitteena on parantaa vuokran määräytymisen ja Senaatin toiminnan läpinäkyvyyttä sekä selvittää mahdollisia valtion vuokrajärjestelmän kehittämistarpeita.

Uusi suomalainen syöpätutkimus paneutuu syövänhoidon vaikutuksiin

Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000 uutta syöpätapausta ja syövän lääkehoitojen kustannukset ovat lähes kaksinkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan tiedot eri syövän hoitomuotojen vaikutuksista potilaiden arkipäivään ovat riittämättömät ja tästä johtuen suun kautta annosteltavien lääkevalmisteiden markkinoillepääsy Suomeen on Euroopan tasolla hitainta.

Urheilu

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.