Miska Kaukosella on edessä hauska kesä Naantalissa

Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatterin ja Naantalin Emma Teatterin yhteistyö jatkuu myös ensi kesänä, jo neljättä kesää peräkkäin. Näyttelijä Miska Kaukoselle kesä Kailon saaressa on vielä pidempi perinne. Kaukonen laskee, että ensi kesä Naantalissa on jo miehen kahdeksas.

Keväällä kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -näytelmän Klonkkua näyttelevän Kaukosen piti lomailla kesällä, mutta kun kutsu Naantaliin kävi, suunnitelmat muuttuivat nopeasti.

– Sinne on kiva mennä töihin joka päivä. Ensinnäkin paikka on tosi kaunis. Toisekseen porukka on joka kesä todella tiivis. Ensi kesänä meitä on lavalla yhdeksän tyyppiä näyttelijät mukaan luettuna. Näyttämömiehet ovat pysyneet vuodesta toiseen melkein samana. Minulle se on myös tärkeää, ketkä tulevat näyttämöhenkilökunnaksi laittamaan lavasteita, Kaukonen toteaa.

Emma Teatterissa Kaukonen pääsee jälleen komedian ja ison hahmokavalkadin pariin. Love Me Tinder on Minna Koskelan, Petja Lähteen ja Satu Rasilan käsikirjoittama komedia deittailun kamaluuksista. Ohjaajana toimii Mika Eirtovaara.

– Kaikilla on varmaan joku kokemus pieleen menneistä treffeistä. Vähintään ovat kuulleet kavereiden huonoja kokemuksia. Näytelmästä varmaan löytyy samaistumispintaa riippumatta siitä, onko käynyt treffeillä viimeksi tunteja tai vuosikymmeniä sitten, Rasila sanoo.

Hän laskee, että kesällä Emma Teatterin lavalla pyörähtää runsas sata hahmoa. Kaukosen lisäksi näyttelijöinä ovat Rinna Paatso, Jarkko Pajunen ja Maruska Verona.

– Tämä on hahmomäärältään varmaan isoin juttu tähän asti. Linnan juhlissa meillä oli vajaa sata hahmoa. On tuollainen 25 hahmon tekeminen aika puristus. Valkaman Tiinalla on varmaan vielä kovempi työ, kun hän tekee pukuja, Kaukonen miettii.

Love Me Tinderin harjoitusperiodi alkaa huhtikuun alussa. Näytelmän ensi-ilta on 31. toukokuuta. Kaukosella on käsikirjoituksesta hyvä tunne.

– Jo luettuna teksti on hauskempi kuin monet muut tekstit. Se antaa erilaiset lähtökohdat näytelmän esillepanoon. Monet jutut ovat sellaisia, että ne eivät ole luettuina hauskoja, mutta sieltä näkyy itu, että tuosta tulee hauska. Silloin harjoituksiin mennään tekemään esitystä. Nyt meillä on valmiiksi hauska teksti, joten harjoituksetkin voivat olla poikkeuksellisen kivoja.

Kaukonen sanoo, että nauttii myös tilanteesta, jossa käsikirjoitus ei luettuna ole hauska, vaikka silloin näyttelijää kuormitetaankin enemmän.

– Jos teksti on ikään kuin valmis, harjoitukset ovat kevyemmät. Jos tekstissä on vain itu, harjoitusprosessi on paljon työläämpi ja vaatii koko työryhmältä enemmän, kun koko ajan pitää miettiä, miten kohtaus olisi parempi, Kaukonen vertaa.

Ilkka Lappi

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Rikoksesta epäillyn lapsen oikeuksiin ehdotetaan parannuksia

Rikoksesta epäiltyjen tai syytettyjen lasten oikeuksia rikosprosessin aikana halutaan parantaa ja yhtenäistää EU:ssa. Oikeusministeriön työryhmä on laatinut ehdotuksen EU:n niin sanotun lapsidirektiivin edellyttämistä muutoksista Suomen lainsäädäntöön.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut

HKScan suunnittelee tuotantotoimintojensa tehostamista ja sopeuttamista Suomessa. Suunnitelluilla toimilla yhtiö pyrkii parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Luonnos uudeksi elintarvikelaiksi lähti lausunnolle

Hallituksen esitys uudeksi elintarvikelaiksi lähetettiin lausunnolle juhannusviikolla. Lakiesityksen mukaan elintarvikealan toimijoille tulisi aikaisempaa suurempi vapaus ja vastuu ratkaista, kuinka elintarvikehygienia tuotannossa käytännössä järjestetään.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.