Kuluttajat haluavat hyödyntää tuoreita kotimaisia vihanneksia helposti ja vaivattomasti

Kuluttajien erityistoiveisiin vastaavat yritykset, jotka toimittavat vihanneksia kotiovelle. Kuluttajien erityistoiveisiin vastaavat yritykset, jotka toimittavat vihanneksia kotiovelle. Kuva: Riitta Salmi

Puutarha-alalla yrityksen menestykseen vaikuttaa tulevaisuudessa merkittävästi se, miten yritys ennakoi ja ratkaisee asiakkaan tarpeet ja helpottaa asiakkaan elämää. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Turun yliopiston Voimakas-hankkeen mukaan yritysten kannattaa erikoistua, verkostoitua ja huolehtia omasta vahvasta osaamisestaan.

”Jokaiselle jotain” ei enää toimi, vaan yrityksen on valittava entistä paremmin, keitä se haluaa palvella. Valitsemalla minkä tyyppisiin asiakkaisiin yritys haluaa keskittyä, se voi tarjota täsmätuotteita tai -palveluja. Asiakkaan oppii tuntemaan parhaiten aktiivisen ja avoimen vuoropuhelun avulla ja hyödyntämällä koko arvoverkkoa.

– Yritykset ovat yhtä elinvoimaisia kuin ne ovat kyvykkäitä auttamaan asiakkaitaan, kiteyttää johtava tutkija Kari Jokinen Lukesta. Hän korostaa, että toisaalta puutarha-alan menestys alkaa aina ketjun alkupäästä eli viljelyosaamisesta.

Puutarha-alan positiivisten mahdollisuuksien hyödyntämiseksi on keskeistä lisätä avoimuutta ja keskinäistä arvostusta. Yritysten on rakennettava hyvä kumppaniverkosto, jossa jokainen keskittyy omaan osaamiseensa. Oman alan lisäksi hyviä kumppaneita löytyy myös muilta toimialoilta, kuten rakennus-, hyvinvointi- tai teknologia-alalta.

Puutarha-alan tuotteisiin liittyy jo valmiiksi paljon positiivisia mielikuvia, mikä helpottaa markkinointia ja myyntiä. Kasvisten lisääntyvää kysyntää voi ruokkia tarjoamalla lisää tietoa tuotteista ja niiden käyttötavoista. Toimijat voivat miettiä esimerkiksi sitä, miten tulevaisuutta voi rakentaa hyvän mielen kautta.

Tutkijoiden mukaan Suomesta löytyy jo hyviä esimerkkejä.

– Hyvään mieleen on tuotettu ratkaisuja muun muassa viherseinillä, jotka puhdistavat sisäilmaa, ja tarjoamalla helppoja, valmiita viherpihakokonaisuuksia, listaa projektipäällikkö Taina Eriksson Turun yliopistosta.

Tällä hetkellä asiakkaat haluavat hyödyntää tuoreita kotimaisia vihanneksia helposti ja vaivattomasti. Kuluttajien erityistoiveisiin vastaavat esimerkiksi yritykset, jotka toimittavat vihanneksia kotiovelle. Vielä pidemmälle kehitettyjä täsmätuotteita ovat valmiit ja tuoreet kasvissekoitukset.

– Eräs marjantuottaja on löytänyt keinon palvella ympärivuoden asiakkaita, jotka haluavat lähialueen marjoja, mutta joilla ei itsellään ole mahdollisuutta pakastaa niitä. Erikoistumista on esimerkiksi keskittyminen syötävien kukkien ja versojen sekä niistä tehtyjen valmiiden makuyhdistelmien tuottamiseen. Tuotanto-alue on kapea, mutta toimijoiden osaaminen alalla syvää, Eriksson jatkaa.

Liiketoimintaosaaminen tulee ottaa keskeiseksi osaksi alan koulutusta, vahvan viljely- ja teknologiaosaamisen rinnalle. Joustavat ja monimuotoiset rahoitusvaihtoehdot avaavat mahdollisuuksia uudenlaisiin kokeiluihin ja yrittäjyyden muotoihin, myös kansainvälisille markkinoille.

Voimakas-hanke (2015–17) toteutettiin Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun monitieteisenä yhteistyönä Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiön rahoituksella.

Loppuraportti Elinvoimaa puutarhasektorin uudistumiseen ja kasvuun: Voimakas-hankkeen (2015–2017) tulokset, johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset on osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-534-9.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.