SPR tutustuttaa turvapaikanhakijat työelämään

Aashika Nepal (vas.) ja Tipsuda Satmunee olivat kotoutumiskoulutuksessa syksyllä 2016. Kummankin tähtäimessä siinteli ammattikorkeakoulu. Aashika Nepal (vas.) ja Tipsuda Satmunee olivat kotoutumiskoulutuksessa syksyllä 2016. Kummankin tähtäimessä siinteli ammattikorkeakoulu. Kuva: Jori Liimatainen

SPR Varsinais-Suomen piiri käynnisti syksyllä 2015 Turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden työelämävalmiuksien tukeminen -hankkeen, jonka tavoitteena on kartoittaa heidän osaamistaan ja nopeuttaa kotoutumista ja työelämään pääsyä. Hankkeessa turvapaikanhakijoille ja oleskeluluvan saaneille on järjestetty työelämään tutustumisjaksoja erilaisissa yrityksissä ja yhdistyksissä.

– Tet-jaksot ovat palkattomia ja muutaman viikon mittaisia. Työelämäkumppaneita on löytynyt esimerkiksi rakennusalalta ja ravintoloista. Tarkoituksena on turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden tutustuttaminen suomalaiseen työelämään. Samalla suomalaiset yritykset ja yhdistykset voivat toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja tutustua uusiin osaajiin, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Miska Keskinen.

Hankkeen myötä Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa on tehty tuhansia osaamiskartoituksia, joissa on selvitetty asukkaiden työelämävalmiuksia. Punaisen Ristin tavoitteena on vakiinnuttaa kartoitukset osaksi viranomaistoimintaa. Miska Keskinen kertoo yhteensä 700 henkilön osallistuneen työelämään tutustumiseen. Heistä 127 on työllistynyt tutustumisen jälkeen palkkatyöhön.

– Työllistymisen esteitä on poistettu vuosien varrella, sillä nykyään turvapaikanhakijat saavat käyttöönsä prepaid-maksukortin. Työnantajat voivat maksaa siihen palkan, sillä turvapaikanhakijat eivät voi avata suomalaisessa pankissa tiliä, mikäli heillä ei ole voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta.

Hankkeessa aloitettiin viime syksynä TET-jaksojen lisäksi uusi toimintamuoto, työelämämentorointi. Sen ideana on, että suomalainen henkilö toimisi mentorina eli ohjaajana turvapaikanhakijalle tai oleskeluluvan saaneelle henkilölle, joka hakee paikkaansa työelämässä.

Mentori esittelee mentoroitavalleen suomalaista työelämäkulttuuria ja kertoo käytännön asioista kuten siitä, miksi useilla työpaikoilla vaihdetaan työvaatteet töihin saapuessa tai mikä on kahvitauko.

– Mentorointia pilotoidaan parhaillaan ja siitä kerätään kokemuksia Varsinais-Suomen lisäksi Helsingin ja Oulun seuduilta.

Työelämämentoreiksi kaivataan tavallisia suomalaisia ihmisiä, joilla on kokemusta työelämästä. Pitkää työuraa ei kuitenkaan vaadita. Mentorointijakso kestää korkeintaan kaksi kuukautta ja sisältää pienryhmätapaamisia ja kahdenkeskisiä keskusteluja.

– Punainen Risti myöntää työelämäohjauksesta digitaalisen osaamismerkin, joka voi hyödyttää myös mentorin omaa työuraa.

Tiina Pitkänen

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.