Leffassa: I, Tonya on väkevillä näyttelijäsuorituksilla ryyditetty ristiriitaisen hahmon tarina

Allison Janneyn roolisuoritus kaikessa vastenmielisyydesssään on I, Tonyan parasta antia. Allison Janneyn roolisuoritus kaikessa vastenmielisyydesssään on I, Tonyan parasta antia. Kuva: Somero-Lehti

Sanotaan tämän vuoden Oscar-gaalasta tai palkituista mitä tahansa, yksi pokaali ei olisi voinut oikeampaan osoitteeseen mennä. Taitoluistelija Tonya Hardingista kertovassa I, Tonya -elokuvassa Hardingin äitiä näyttelevä Allison Janney voitti viime viikonloppuna parhaan naissivuosan Oscarin, eikä palkintoa olisi kenellekään toiselle edes antaa.

Janneyn suoritus Hardingin äitinä on kylmäävän mestarillista näyttelemistä. I, Tonya kuvaa LaVona Fay Goldenin äärimmäisen kylmänä taitoluisteluäitinä, joka kasvattaa tytärtään äärimmäisin kovin metodein. Tyttären on turha odottaa äidiltään kannustavaa sanaa. Ihmishirviö on ensimmäisenä mieleen tuleva luonnehdinta. Elokuvan aikana Janneyn ilmiitöntä naamaa alkaa suorastaan inhota. Hardingin äidin rooli on rooli, josta katsoja ei voi pitää, mutta Janneyn työ äärimmäisen vähän pidettävän hahmon nahoissa on maagista.

Janneyn roolisuoritus jättää muut näyttelijäsuoritukset elokuvassa täysin varjoonsa, vaikka varsinkin Margot Robbie on nimiroolissa vahva. Rooli on kaikkea muuta kuin helppo. Tonya Harding oli vuonna 1994 koko Amerikan ja taitoluistelumaailman virallinen persona non grata. Steven Rogersin käsikirjoittama ja Craig Gillespien ohjaama elokuva tuo kuitenkin inhimillisyyttä Hardingin tarinaan ja persoonaan. Isossa osassa Hardingin persoonan inhimillistämisessä on Robbinsin väkevä näytteleminen.

Vaikka Tonya Hardingin tarina oltaisiin helposti voitu kertoa 1994 taitoluistelumaailmaa kuohuttaneiden tapahtumien kautta, I, Tonya ei rakennu Hardingin ja Nancy Kerriganin vastakkainasetteluun, ei elokuva lähde ilmeisimmästä kerrontavasta. Kerrigan on tarinassa vain sivujuonne. Keskiössä on Hardingin elämä ja olosuhteet, jotka vaikuttivat vuoden 1994 tapahtumiin.

Elokuva pysyy hyvin kasassa ja kertoo kaikin puolin ehjän tarinan, mutta muutamaan hieman erikoiseen ratkaisuun tekijät ovat päätyneet. Ensinnäkin elokuva on ikään kuin elokuvan ja dokumentin sekoitus. Ratkaisu vaatii katsojalta ainakin hieman totuttelua varsinkin, kun tasaisin väliajoin elokuvassa rikotaan neljättä seinää.

Muutamista valtavirrasta poikkeavista ratkaisuista huolimatta kuvaukseltaan I, Tonya on erinomainen. Kuvauksellisesti kohtaukset ovat todella hienoja ja pääsääntöisesti hyvin toteutettuja.

I, Tonya on tyylillisesti hieman erikoinen elokuva, jonkinlainen sekoitus draamaa ja komediaa luisuen lopulta tragikomediaksi ennen kaikkea Hardingin ympärillä olevien ihmisten ääliömäisyyden vuoksi. Tosin Hardingin lähipiirin kuvaaminen tragikoomisina tunareina, perheväkivaltaan taipuvina hirviöinä ja muuten vaan epämiellyttävinä ihmisinä on tietoinen ratkaisu, mutta mikä yllättävää, sillä ei pyritä korostamaan Hardingin hyvyyttä. Loppuen lopuksi elokuva ei pyri ottamaan kantaa Hardingin persoonaan kantaa, mutta esittää yhden näkemyksen elämästä, jota on halveksittu popkulttuurissa jo yli 20 vuoden ajan.

Ilkka Lappi

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.