Korruptiota, byrokratiaa, putkareissuja – suomalaisrakentajien tarinat maailman työmailta koottiin kirjaksi

Suomalaiset rakennusmestarit ja insinöörit joutuivat takavuosikymmenien rakennusprojekteissaan Lähi-Idässä, Afrikassa ja Kaukasuksella luovimaan diktatuurien, vallankumousten ja tsunamien keskellä. Herrat vasemmalta oikealle: Jorma Saari, Valtteri Korvonen, Ahti Reiman, Kyösti Rantanen, Heikki Sundqvist, Matti Härkki ja Erkki Ettanen. Suomalaiset rakennusmestarit ja insinöörit joutuivat takavuosikymmenien rakennusprojekteissaan Lähi-Idässä, Afrikassa ja Kaukasuksella luovimaan diktatuurien, vallankumousten ja tsunamien keskellä. Herrat vasemmalta oikealle: Jorma Saari, Valtteri Korvonen, Ahti Reiman, Kyösti Rantanen, Heikki Sundqvist, Matti Härkki ja Erkki Ettanen. Kuva: Kurt Hedborg

Erkki Ettasen toimittama kirja Rakentajat muilla mailla on kokoelma Ettasen rakentajaystävien tarinoista ulkomaisilla, suurten hotellien ja kongressikeskusten ja infrakohteitten jättimäisillä rakennustyömailla. Suomalaiset rakennusmestarit ja insinöörit olivat jo takavuosikymmeninä tavallisia näkyjä kolmannessa maailmassa olevissa valtavissa rakennusprojekteissa. Kirjan anti keskittyy vuosiin 1978–82.

Kirjan muistelijat ovat kirjan julkaisijan, eli Turun RKM-Seniorit-ryhmän jäseniä.

Ettanen muistelee, että kirjan idea lähti eräästä pikkujoulujuhlasta, jossa Jorma Saarinen alkoi muistelemaan työkeikkaansa Egyptissä.

– Tarina oli niin hyvä, että kysyin sitten kavereilta suostumusta kirjan tekoon. Keräsin aineistoa seitsemän vuotta, muistelee Ettanen.

Jorma Saarinen työskenteli talonrakennusmestarina Egyptissä vuodesta 1979, yhtenä neljänkymmenen muun suomalaisen kanssa. Suomalaisten ammattitaito tuli esille konkreettisimmin, kun opetettiin paikallisia toimimaan yhteistyössä.

– Oli kirvesmiehiä ja muita ammattimiehiä, osa laitettiin opettamaan pienryhmiä. Minulla oli henkilökohtaisesti opetettavana kaksi egyptiläistä insinööriä ja hankintatoimistossa 23 insinöörityttöä.

Anwar Sadatin hallinnon pyrkimyksistä vähentää korruptiota ei ollut suurempaa merkitystä.

– Sadat piti pitkiä, jopa neljätuntisia puheita televisiossa ja neuvoi kansaa korruptiossa. Työmailla näimme, että kaikilla paikallisilla urakoitsijoilla oli töihin tullessaan aina mielessään palveluraha. Apulaisprojektipäällikkömme joutui hakemaan Alexandriasta kontteja, jotta saisimme työmaatavaraa. Papereihin lyötiin neljäkymmentäyhdeksän leimaa, eikä trukkikuskikaan suostunut toimimaan ennen kuin maksettiin palveluraha, toteaa Saarinen.

Lahjonta ja virkailijoiden hieman tekaistuilta vaikuttavat syytteet tulivat talonrakennusmestari Matti Härkille tutuiksi jo heti Lagosin lentoasemalla. Härkki työskenteli Nigeriassa 1980-luvun alussa.

– Lagosin lentoasemalla ihan ensimmäisenä päivänä minut vietiin putkaan, enkä siis ollut humalassa. Heidän mielestään keltakuumerokotukseni oli pielessä ja se oli otettu väärään aikaan. Putkassa istuin nigerialaisen paikallisen avustajan kanssa, joka otti jossain vaiheessa kengänkorostaan rahatukon ja antoi sen virkailijalle. Pääsimme molemmat ulos sellistä.

Talonrakennusmestari Heikki Sundqvistin asemapaikkana toimivat Iran, Saudi-Arabia ja Egypti. Hän ei kokenut mitään vakavasti otettavia kulttuurikolareita.

– Leikillisesti sanoen, kerran kun tulin Saudi-Arabian yhdelle kentälle, niin minulla oli lasimestarin silliä mukana. Se oli pakko heittää pois tai lähteä maasta heti takaisin Suomeen, sillä sitä silliä luultiin sianlihaksi, toteaa Sundqvist.

Kurt Hedborg

Mystons janoaa verta uudella videolla

Turkulainen metalliduo julkaisi vastikään uuden musiikkivideon Can’t Tame the Demon in Me . Biisi on lohkaistu Mystonsin viidenneltä levyltä Destination Death . Musiikkivideo kuvattiin kevään 2018 aikana Turun historiallisten Domino-elokuvateatterin ja Kaasukellon tiloissa. Arttu Porkan ohjaama ja käsikirjoittama video leikittelee b-kauhuelokuvan ja splatterin hengessä. Videolla bändin jäsenet esiintyvät nyrkkeilevinä demoneina.

Juhannus muumien kanssa

Muumimaailman Vaaraton juhannus tarjoaa satumaiset puitteet juhannuksenvietolle. Muumipappa on pystyttänyt juhannussalon, Noita tekee juhannustaikoja ja Nuuskamuikkunen kertoo leirillään jännittävää juhannustarinaa. Ohjelmassa ovat myös laulun ja naurun täyteiset Pikku Myyn syntymäpäivät. Muumimaailma on avoinna 22.–23. kesäkuuta kello 10–18.

Yrityksillä luottoa bioenergiaan

Bioenergia ry:n MS Advisor Oy:ltä ja GreenStream Network:ltä tilaamassa selvityksessä kartoitettiin ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa bioenergiaan liittyvän viennin laajuutta ja tulevaisuudennäkymiä. Bioenergia-alan teknologia- ja palveluvientiyrityksistä 91 prosenttia uskoo bioenergiaan liittyvän liikevaihtonsa kasvavan lähivuosina. Rahoitus koetaan kuitenkin pullonkaulaksi yritysten viennille.

Helppo kastike lihapaketin marinadista

Vaikka yksi valmiiksi maustettujen lihojen trendi tällä hetkellä on rub-maustaminen – eli lihan maustaminen karkealla pintamausteella – ovat suomalaisten suosikkilihoja edelleen erilaiset marinoidut porsaan ja broilerin lihat. Nestemäinen marinadi kaadetaan viemärin täytteeksi, vaikka siitä voisi valmistaa helposti herkullisen kastikkeen. Kaavi loppu marinadi rasiasta nuolijalla viimeistä pisaraa myöten kattilaan. Lisää joukkoon tilkka vettä tai kermaa ja kuumenna seos kiehuvaksi.

Liikenteen päästöjen vähentämisessä yhteistyö avainasemassa

Liikenteen ilmastovaikutusten vähentäminen on laaja-alaista yhteistyötä, missä sekä yksilön että yhteiskunnan valinnat ovat tärkeissä osissa. Monialaisuus ja konkreettiset ratkaisut tukevat ilmastotavoitteiden saavuttamista tehokkaimmin.

Ura kaappasi Croonen

Lapuan Kobrissa Korisliigaa viime kaudella pelannut amerikkalainen takamies Stephen Croone saapuu ensi kaudeksi Korisliigaan nousseen Ura Basketin vahvuuteen. 183-senttinen Croone pussitti viime kaudella ottelua kohden 14,6 pistettä, otti neljä levypalloa ja antoi 4,1 syöttöä peliä kohti. Croone on Uran ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus ensi kaudeksi. Joukkue hakee vielä kahta muuta ulkomaalaista.

Suomen luonnon päivää juhlistetaan Turussa elokuussa

Elokuussa jo kuudetta kertaa järjestettävä Suomen luonnon päivä tarjoaa jälleen kaikille avoimia yleisötapahtumia ympäri maan. Turussa päivää vietetään 80-vuotiaan Suomen luonnonsuojeluliiton kunniaksi. Tämän vuoden teemana on luonnossa liikkuminen.

Kaupunki
Urheilu

Ura kaappasi Croonen

Lapuan Kobrissa Korisliigaa viime kaudella pelannut amerikkalainen takamies Stephen Croone saapuu ensi kaudeksi Korisliigaan nousseen Ura Basketin vahvuuteen. 183-senttinen Croone pussitti viime kaudella ottelua kohden 14,6 pistettä, otti neljä levypalloa ja antoi 4,1 syöttöä peliä kohti. Croone on Uran ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus ensi kaudeksi. Joukkue hakee vielä kahta muuta ulkomaalaista.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.