Nostalginen Turku: Lottien raskas osa

Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Kuva: Turun maakuntamuseo / TS-arkisto

Lotta Svärd -järjestöjen toiminta on äärimmäisen tärkeä osa koko suomalaisen maanpuolustustyön historiaa. Lottien perustehtäväksi muotoutui suojeluskuntien työn tukeminen. Tältä naisjärjestöltä edellytettiin valmistautumista myös sodanaikaisiin tehtäviin. Lottien järjestörakenne oli alusta pitäen demokraattinen ja koko organisaatio toimi vapaaehtoispohjalta.

Lotat kouluttivat omia jäseniään aktiivisesti, varsinkin kun naisten muu koulutus oli sotien välisenä aikana vielä melko vähäistä. Lottien toiminta jaettiin selkeästi eri sektoreiden jaostoihin. Toiminnan kulmakiviä olivat muonitus-, lääkintä-, varus- ja keräys- sekä kansliajaostot. Sotavuosina jaostojen jako hieman muuttui.

Turun ensimmäiset suojeluskuntien yhteyteen perustetut Lotta Svärd -yhdistykset aloittivat toimintansa vuoden 1919 lopussa. Lotta Svärd -järjestön Turun piiri perustettiin maaliskuussa vuonna 1921. Vuonna 1925 Turun piiri jakautui kahteen osaan, Varsinais-Suomen ja Turunmaan piiriin. Itse Turun kaupunki kuului jälkimmäiseen piiriin.

Turun lottien tunnetuin luottamushenkilö oli vapaaherratar Ingrid Gripenberg, joka oli ollut perustamassa kaupungin ensimmäistä paikallisyhdistystä vuonna 1919. Hän oli Turku I -yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja myöhemmin myös piirijohtokunnan puheenjohtaja.

Gripenberg vauhditti myös turkulaisen pikkulottatoiminnan alkuun. Hän oli erittäin tarkka johtaja, joka piti joukkonsa moitteettomassa järjestyksessä. Gripenberg luennoi ja koulutti omia jäseniään väsymättä.

1930-luvun lopulla alkoi kerääntyä kuitenkin synkkiä pilviä taivaalle. Ilmapiiri Euroopassakin alkoi kiristymään ja ilmassa alkoi leijua sodan uhkaa. Turkulaisten lottien alkuvuosi 1939 oli kuitenkin ihan normaalia koulutus- ja leiritoimintaa. Loppukesästä toiminnan yleinen sävy muuttui kuitenkin selvästi. Turun saaristoa linnoitettiin ja siellä työväki tarvitsi muonitusapua, sekä rinnalleen myös kanttiineja.

Lokakuun alussa järjestetyt ylimääräiset kertausharjoitukset veivät järjestön vieläkin selkeämmin armeijan avuksi. Turussa oli kertausharjoitusten aikaan myös oma väestönsuojelukeskus ja ilmapuolustuskeskus, jotka työllistivät kymmeniä koulutettuja lottia.

Talven varalle alettiin valmistaa myös lämpimiä varusteita, kuten lumipukuja. Kaikkein pahimmat pelot kävivät toteen 30. marraskuuta 1939, kun talvisota syttyi. Siitä tuli myös varsinaissuomalaisille lotille 105 päivän todellinen tulikoe.

Heikki Möttönen

Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Kuva: TS-arkisto
Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Kuva: TS-arkisto

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.