Läskipyörä on yllättävän monipuolinen jokapaikanhöylä

Karri Kupari suosittelee läskipyörää paljon maastossa pyöräilevälle. Karri Kupari suosittelee läskipyörää paljon maastossa pyöräilevälle. Kuva: Ilkka Lappi

Muutaman vuoden kestäneelle fatbike- eli läskipyöräinnostukselle ei näy loppua.

– Läskipyörien myynti on koko ajan kasvamaan päin. Viime vuosina niistä on tullut myös sähköversioita, mikä on myös nostanut kiinnostusta fatbikeja kohtaan, kertoo Karri Kupari Skanssin Baiks-myymälästä.

Vaikka paksurenkaiset läskipyörät soveltuvat ympäri vuoden maastoajoon, monet mieltävät Alaskan lumisiin oloihin alkujaan kehitetyt läskipyörät ennen kaikkea talvipyöriksi.

– Fatbike on Suomessa vahvasti sesonkiluonteinen tuote. Myynti painottuu vahvasti talviin. Pohjois-Suomessa läskipyörien myynnin kasvu on ollut vielä huomattavasti kovempaa kuin etelässä. Luultavasti syynä on juuri se, että pohjoisessa talvet ovat Etelä-Suomea lumisempia, Kupari arvelee.

Sesonkiluonteisuudesta huolimatta myös valmistajat ovat huomanneet suosion. Parissa-kolmessa vuodessa vaihtoehdot ovat lisääntyneet huimasti. Nykyään läskipyörissäkin on valinnanvaraa laidasta laitaan.

– Läskipyöriin saa nykyään kaikki mahdolliset komponentit, mitkä tavallisiinkin maastopyöriin. Nykyään käytännössä kaikilta valmistajilta tulee läskipyörä. Lisäksi tavallisen maastopyörän ja fatbiken väliin on tullut sellainen välimallin pyörä, joka on ikään kuin maastopyörä plus.

Hän suosittelee fatbikeen siirtymistä, jos retkipyöräily on lähellä sydäntä. Tosin usein kuullun myytin läskipyörän raskaudesta Kupari myös tyrmää.

– Polkemisen raskaus on hieman väärä mielikuva. Läskipyörän rengas rullaa normaaliasfaltillakin yllättävän kevyesti. Läskipyörien kanssa pelataan niin paljon renkaiden ilmanpaineiden kanssa, että monet yllättyvät kuinka kevyt läskipyörä on polkea, kun käyvät kokeilemassa pyörää asfaltilla, Kupari toteaa.

– Fatbike on jokapaikanhöylä. Retkipyöränä se on mitä parhain. Sillä pääsee paikkoihin, joihin ei muilla pyörillä pääse, hän määrittelee.

Kun läskipyörän hankintaa harkitsee, hyvä pyörä löytyy yksinkertaisilla ohjeilla.

– Pyörän pitää olla oikean kokoinen. Runkokorkeuden pitää olla sopiva. Jos runko on liian pieni tai suuri, ajamisen ilo helposti katoaa, Kupari opastaa.

Vaikka läskipyörän suosio on ollut tasaisessa nousussa, ei Kupari usko, että siitä on horjuttamaan tavallisen maastopyörän suosiota.

– Tavallinen maastopyörä on yleiskäyttöön helpompi pyörä. Tavallista maastopyörää fatbikeen verrattuna menee sellainen 80 prosenttia vähintään, hän arvioi.

– Perinteinen maastopyörä on myös monelle nuorelle, varsinkin pojalle, sellainen pyörä, mikä halutaan. Se halutaan, vaikka sitä ei niin maastossa käytettäisikään. Ulkonäkö ja vaihteiden määrä on perinteisesti tärkeimmät speksit pyörän valinnassa pojilla. Pyörän komponentteihin ei niinkään kiinnitetä huomiota, Kupari sanoo.

Ilkka Lappi

Kerrostalossa huoneistopalo Varissuolla

Kerrostalossa oli huoneistopalo Varissuolla Suurpäänkadulla lauantaina aamupäivällä.

Venner laajenee Turkuun

Pian toimintaansa pääkaupunkiseudulta myös Turkuun laajentavalle Venner Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

Turkulainen rattijuoppo kaahasi kymppitietä kovaa ylinopeutta

Poliisipartio ajoi Koskella kymppitietä pitkin kohti Turkua, kun partiota vastaan tuli perjantaina noin kello 22 kovalla vauhdilla henkilöauto, jonka nopeudeksi mitattiin 166 km/h, kun alueella oli 100 km/h nopeusrajoitus.

Suomi yksi maailman venetiheimmistä maista, uusien vesikulkuneuvojen määrä kasvussa

Vesiskootterien suosio kasvaa yhä. Varsinais-Suomessa ensirekisteröitiin alkuvuonna 47 uutta vesiskootteria.

Suomi on edelleen yksi maailman venetiheimmistä maista. Vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suosituin kulkuneuvo vesillä liikkumiseen on edelleen moottorivene. Myös vesiskoottereiden suosio on kasvussa. Eniten veneitä rekisteröitiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Avovene törmäsi laituriin, kolme loukkaantui

Naantalissa tapahtui perjantaina Teersalon ja Velkuan alueella vesiliikenneonnettomuus, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitterissä.

Eurojackpotin potti pomppasi 37 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 29/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 37 miljoonaa euroa.

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Urheilu

Matej Hradeckýn paluu tapahtumassa huikeissa puitteissa

Matej Hradecký on pelannut viimeksi TPS:n raitapaidassa kaudella 2015.

Kaksi ja puoli vuotta on pitkä aika kenen tahansa elämässä Erityisen pitkä pätkä se on parhaassa iässä olevan jalkapalloilijan elämää. Huhtikuussa 24 vuotta täyttänyt Matej Hradecký pelasi edellisen pelinsä helmikuussa 2017. Tuolloin SJK:ta edustanut Hradecký pelasi Suomen Cupissa MuSaa vastaan, mutta sittemmin hän on joutunut katsomaan pelejä katsomon puolelta.

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.