Varissuo soi monimuotoisena musikaalina kaupunginteatterissa

Jussi Vahvaselkä (vas.) ja Jori Sjöroos jatkavat sävellysyhteistyötä. Varissuo-musikaalin ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta. Jussi Vahvaselkä (vas.) ja Jori Sjöroos jatkavat sävellysyhteistyötä. Varissuo-musikaalin ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta. Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatteri jatkaa musikaaleihin panostaen. Ensi syyskuussa ensi-iltaan tuleva Varissuo täydentää Kakolan ja Seilin aloittaman Turku-trilogian. Varissuon ohjaa Mikko Kouki, joka ohjasi myös trilogian aiemmat osat.

Kahdessa aiemmassa trilogian osassa käytettiin olemassa olevaa musiikkia. Varissuo on läpisävelletty, eli kaikki musiikki on varta vasten Varissuota varten sävellettyä.

Varissuon myötä jatkuu myös Jussi Vahvaselän ja Jori Sjöroosin yhteistyötä. Tom of Finlandin musiikin säveltänyt kaksikko säveltää myös Varissuon musiikit. Mukana sävellystyössä on myös soul-velho Tuomo Prättälä sekä Tommi ”Flam” Suoknuuti, joka vastaa musikaalin biiteistä. Laulujen tekstit puolestaan ovat Karri ”Paleface” Miettisen käsialaa.

– Ryhmässä kanssani on monien musiikkityylien Suomen huippuosaajat. Tämä on erittäin opettavainen projekti itselleni. Esimerkiksi hip hop -maailma on minulle aika vieras, joten asiantuntemusta pitääkin hakea muualta, musikaalisäveltäjäkonkari ja Varissuon kapellimestari Jussi Vahvaselkä toteaa.

– Tämä on ollut myös mielenkiintoinen projekti sen vuoksi, että suuri osa teksteistä oli olemassa, kun säveltämisen aloitimme. Joitain muutoksia teksteihin on tehty, mutta isossa kuvassa teksti on syntynyt tässä tapauksessa ennen säveltä, hän jatkaa.

Uuden musikaalin valmistelu alkoi käytännössä jo runsas vuosi sitten, heti Tom of Finlandin ensi-illan jälkeen. Palefacen ja Satu Rasilan kirjoittama teksti käsittelee elämänsä taitekohdissa olevia ihmisiä. Näytelmä sijoittuu nykyaikaan.

Monikulttuurinen Varissuo antaa mahdollisuuden monimuotoiseen musikaaliin. Monimuotoisuus näkyy myös musiikissa.

– Musiikkia on hip hopista iskelmään. Musikaali on rakenteeltaan episodimainen. Jos Tom of Finlandissa musiikki eteni vuosikymmenestä toiseen, Varissuossa musiikkigenret kumpuavat tarinan henkilöistä. Siellä on esimerkiksi karaokeässä, jonka sydäntä lähellä ovat Rauli ”Badding” Somerjoen ja Agentsin tyyppinen musiikki, Vahvaselkä kuvailee.

Vahvaselällä on Varissuon maisemiin myös omakohtaisia muistoja nuoruudestaan, vaikka hän Nummea lähempänä Varissuota olekaan asunut.

– Yksi nuoruuteni bändikaveri asui siellä. Hänen kauttaan Varissuo tuli osaltaan tutuksi. Lisäksi kävin 1990-luvun alkupuolella eräässä baarissa siellä soittamassa haitaria tiistaisin yhteislauluilloissa. Ne olivat oikein lämminhenkisiä iltoja, joissa ihmiset antautuivat täysillä laululle. Se oli sitä aikaa, kun baareissa sai vielä polttaa. Minusta tuntuu, että haitarini haisee edelleen tupakansavulta, Vahvaselkä muistelee.

Ilkka Lappi

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Beautyhair Sirpa Mansnerille, Elcoline Groupille, Finnfoamille, Lyytille ja Nordic Business Groupille

Petri Hollménin Lyytin yritysidea syntyi oman ongelman ratkaisemisesta.

Beautyhair Sirpa Mansner Oy Helsingistä, Elcoline Group Oy Savosta, Finnfoam Oy ja Lyyti Oy Varsinais-Suomesta ja Nordic Business Group Oy Keski-Suomesta palkittiin Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Turussa.

Junat korvataan kokonaan tai osittain linja-autoilla Helsingin ja Turun välillä ratatöiden vuoksi

Lauantaina kello 18:n jälkeen sunnuntaina kello 14:ään asti välillä kaikki junat korvataan joko kokonaan tai osittain linja-autoilla Helsingin ja Turun välillä ratatöiden vuoksi.

Varhaiskasvatuksen palkat kuntoon

Ei leikkirahaa -kansanliikkeen tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen korkeakoulutettujen palkat 3000 euroon. Aktiivisen kansanliikkeen vaatimus palkkojen nostamisesta on huomioitu monessa suomalaisessa kunnassa.

Kuumaa kinuskia karpaloille

Makeankirpeä jälkiruoka syntyy jäisistä karpaloista ja kuumasta kinuskikastikkeesta. Kuuma kinuskikastike keitetään kasaan vain kahdesta aineksesta ja kaadetaan kohmeisten marjojen päälle vasta pöydässä. Tarvitset kinuskikastikkeeseen 2 dl vispikermaa ja 1,5 dl fariinisokeria.

Kunnat kohti työn murrosta

Kunta-alan työmarkkinaosapuolet käynnistävät työn murroksen pitkäjänteisen seurannan kunta-alalla. Tavoitteena on pitää huolta julkisen sektorin kunnosta ja toimintaedellytyksistä.

Sähkökiuas päälle puhelimella

Narvi tuo markkinoille patentoimansa ratkaisun, jonka ansiosta sähkösaunan saa turvallisesti päälle omalla mobiililaitteella. Ratkaisuun kuuluu toiminto, joka varmistaa, ettei kiuas kuumene, jos kivien päällä on jotakin ylimääräistä.

Tartuntatautilain kohtaa hoitohenkilöstön rokotuksista halutaan selkiyttää

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tartuntatautilain muuttamista koskevasta lakiesityksestä.

Kukkasidontaa ja floraalista taidetta postimerkkeihin

Postin järjestämä floraalista taidetta esitellyt suunnittelukilpailu on ratkennut. Yhteistyössä Suomen Kukkakauppiasliiton kanssa järjestetyssä kilpailussa 83 valokuvaa korkeatasoisista kukkasidontatöistä kilpaili kolmesta kärkisijasta.

Bergström U17-maajoukkuepaitaan

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue valmistautuu lokakuun lopussa Puolassa käytävään EM-karsintaturnaukseen. TPS:stä karsintaturnaukseen lähtee Lucas Bergström. Suomi kohtaa 25. lokakuuta Puolan, 28. lokakuuta Ranskan ja 31. lokakuuta Luxemburgin.

Urheilu

Bergström U17-maajoukkuepaitaan

Suomen alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkue valmistautuu lokakuun lopussa Puolassa käytävään EM-karsintaturnaukseen. TPS:stä karsintaturnaukseen lähtee Lucas Bergström. Suomi kohtaa 25. lokakuuta Puolan, 28. lokakuuta Ranskan ja 31. lokakuuta Luxemburgin.

Åboraakkeli: Ostosten aika

Antero Niittymäki.

Liigakauden avausottelua lukuun ottamatta sairastuvalla ollut Topi Jaakola ei jatka TPS-paidassa. Loukkaantumisesta toipuminen vie pitkään ja Jaakolan ja TPS:n sopimus purettiin lokakuun puolivälissä. Ison profiilin puolustajahankinta ehti pelata TPS-paidassa vain kertaalleen Liigaa kotiyleisön edessä.

Sami Salminen palaa Tutoon

Sami Salminen (24) palaa Tutoon loppukauden kattavalla sopimuksella.

Sami Salminen palaa Tutoon. 25-vuotias laitahyökkääjä on mukana kokoonpanossa, kun Jokipojat vierailee Marli Areenalla. Salminen palaa Turkuun loppukauden kattavalla sopimuksella.

Sterling Yatekelle TPS on ensimmäinen porras tiellä kohti unelmia

Sterling Yateken maalitahti on ollut hurja. Elokuun lopussa PS Kemiä vastaan hän osui neljästi.

Elokuussa TPS:n jalkapallomiehistöön liittynyt Sterling Yateke on lyönyt itsensä nopeasti läpi ja pelannut itsensä TPS:n kannattajien sydämiin. Jo ensimmäisessä TPS-ottelussaan syyskuussa 19 vuotta täyttänyt hyökkääjä oli pirteä, mutta PS Kemiä vastaan tehdyt neljä maalia villitsivät Kupittaan yleisön täysin.

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.