Varissuo soi monimuotoisena musikaalina kaupunginteatterissa

Jussi Vahvaselkä (vas.) ja Jori Sjöroos jatkavat sävellysyhteistyötä. Varissuo-musikaalin ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta. Jussi Vahvaselkä (vas.) ja Jori Sjöroos jatkavat sävellysyhteistyötä. Varissuo-musikaalin ensi-ilta koittaa 7. syyskuuta. Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatteri jatkaa musikaaleihin panostaen. Ensi syyskuussa ensi-iltaan tuleva Varissuo täydentää Kakolan ja Seilin aloittaman Turku-trilogian. Varissuon ohjaa Mikko Kouki, joka ohjasi myös trilogian aiemmat osat.

Kahdessa aiemmassa trilogian osassa käytettiin olemassa olevaa musiikkia. Varissuo on läpisävelletty, eli kaikki musiikki on varta vasten Varissuota varten sävellettyä.

Varissuon myötä jatkuu myös Jussi Vahvaselän ja Jori Sjöroosin yhteistyötä. Tom of Finlandin musiikin säveltänyt kaksikko säveltää myös Varissuon musiikit. Mukana sävellystyössä on myös soul-velho Tuomo Prättälä sekä Tommi ”Flam” Suoknuuti, joka vastaa musikaalin biiteistä. Laulujen tekstit puolestaan ovat Karri ”Paleface” Miettisen käsialaa.

– Ryhmässä kanssani on monien musiikkityylien Suomen huippuosaajat. Tämä on erittäin opettavainen projekti itselleni. Esimerkiksi hip hop -maailma on minulle aika vieras, joten asiantuntemusta pitääkin hakea muualta, musikaalisäveltäjäkonkari ja Varissuon kapellimestari Jussi Vahvaselkä toteaa.

– Tämä on ollut myös mielenkiintoinen projekti sen vuoksi, että suuri osa teksteistä oli olemassa, kun säveltämisen aloitimme. Joitain muutoksia teksteihin on tehty, mutta isossa kuvassa teksti on syntynyt tässä tapauksessa ennen säveltä, hän jatkaa.

Uuden musikaalin valmistelu alkoi käytännössä jo runsas vuosi sitten, heti Tom of Finlandin ensi-illan jälkeen. Palefacen ja Satu Rasilan kirjoittama teksti käsittelee elämänsä taitekohdissa olevia ihmisiä. Näytelmä sijoittuu nykyaikaan.

Monikulttuurinen Varissuo antaa mahdollisuuden monimuotoiseen musikaaliin. Monimuotoisuus näkyy myös musiikissa.

– Musiikkia on hip hopista iskelmään. Musikaali on rakenteeltaan episodimainen. Jos Tom of Finlandissa musiikki eteni vuosikymmenestä toiseen, Varissuossa musiikkigenret kumpuavat tarinan henkilöistä. Siellä on esimerkiksi karaokeässä, jonka sydäntä lähellä ovat Rauli ”Badding” Somerjoen ja Agentsin tyyppinen musiikki, Vahvaselkä kuvailee.

Vahvaselällä on Varissuon maisemiin myös omakohtaisia muistoja nuoruudestaan, vaikka hän Nummea lähempänä Varissuota olekaan asunut.

– Yksi nuoruuteni bändikaveri asui siellä. Hänen kauttaan Varissuo tuli osaltaan tutuksi. Lisäksi kävin 1990-luvun alkupuolella eräässä baarissa siellä soittamassa haitaria tiistaisin yhteislauluilloissa. Ne olivat oikein lämminhenkisiä iltoja, joissa ihmiset antautuivat täysillä laululle. Se oli sitä aikaa, kun baareissa sai vielä polttaa. Minusta tuntuu, että haitarini haisee edelleen tupakansavulta, Vahvaselkä muistelee.

Ilkka Lappi

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Rikoksesta epäillyn lapsen oikeuksiin ehdotetaan parannuksia

Rikoksesta epäiltyjen tai syytettyjen lasten oikeuksia rikosprosessin aikana halutaan parantaa ja yhtenäistää EU:ssa. Oikeusministeriön työryhmä on laatinut ehdotuksen EU:n niin sanotun lapsidirektiivin edellyttämistä muutoksista Suomen lainsäädäntöön.

HKScan aloittaa yt-neuvottelut

HKScan suunnittelee tuotantotoimintojensa tehostamista ja sopeuttamista Suomessa. Suunnitelluilla toimilla yhtiö pyrkii parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.