Välillä unholaankin vaipunut ryijy on jälleen muotia

Ryijyasiantuntija Raija Knuutila uskoo, että ryijyjä tullaan tekemään suomalaisissa kodeissa aina. Ryijy on arvotekstiili, jonka kuka tahansa käsitöistä kiinnostunut voi opetella tekemään. Ryijyasiantuntija Raija Knuutila uskoo, että ryijyjä tullaan tekemään suomalaisissa kodeissa aina. Ryijy on arvotekstiili, jonka kuka tahansa käsitöistä kiinnostunut voi opetella tekemään. Kuva: Marttiina Sairanen

Ryijy on pitkänukkainen villainen peite, joka voidaan valmistaa kutomalla kangaspuissa tai ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan, joka on nykyään suositumpi tapa. Ryijy koostuu loimesta, kuteesta ja nukkalangoista.

– Ryijyjä tehdään tällä hetkellä jatkuvasti ja niitä tekevät kaiken ikäiset, tekstiilityönopettaja Raija Knuutila selventää ryijyjen nykysuosiota.

Ryijynukkaa tekniikkana hän kuvailee helpoksi, monipuoliseksi ja luovuuteen innostavaksi.

Itse valmistaen ryijy tulee paljon valmiin ryijyn ostamista edullisemmaksi. Knuutila vinkkaa, että työväenopistot ja käsityökeskukset auttavat alkuun. Valittavana on myös runsaasti eri tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemia valmiita ryijymalleja, jotka sisältävät tarvikepaketin, työpiirustuksen ja ohjeet.

– Ryijyn voi toki itsekin suunnitella, mutta nukkalankojen menekin laskeminen on vaikeampi homma.

Ison seinäryijyn tekeminen on aikaa vievä projekti. Kangaspuissa kutoen kokopäivätyönä Knuutila arvelee ryijynteon kestävän useita kuukausia.

– Ryijyä kannattaa tehdä silloin, kun siltä tuntuu, vaikka joskus inspiraatiota joutuisikin vähän vartomaan. Olen itse ommellut kolmen sateisen kesän aikana mökillä ison lyhytnukkaisen seinäryijyn, jossa on mieheni laskujen mukaan 30 000 nukkaa, ahkera ryijyntekijä naurahtaa.

Nykyajan kodeissa ryijyn paikka on seinällä. Ryijyjen koot ja muodot vaihtelevat paljon. Tänä päivänä villanukkien rinnalla ryijyissä käytetään myös puuvilla- ja pellavalankoja, hamppua, sisalia, räsyä ja metallilankoja.

Knuutilan mukaan jonkinlainen ryijy löytyy melkein jokaisesta vanhemman väen kodista parhaalta paikalta. Ryijyasiantuntija kertoo, että nukkaisia villakudonnaisia on käytetty ikimuistoisista ajoista lähtien.

– Arvellaan, että ryijy on tullut ensin Suomen länsirannikolle muun muassa Turun alueelle. Varmuudella ryijyksi todettuja kudonnaisia on mainittu asiakirjoissamme 1400-luvun puolivälistä lähtien.

Sen ajan ryijyt olivat muun muassa linnojen ja porvariskotien lämpimiä, pitkä- ja paksunukkaisia peitteitä, jotka pidettiin vuoteissa nukkapuoli alaspäin.

– Kun topattu silkkinen täkki ”hienompana” syrjäytti 1700-luvun lopulla ryijyn säätyläiskodeista, omaksui talonpoikaisväestö sen juhlapeitteekseen tehden siitä kansanomaisen tekstiilitaiteemme kauneimman tuotteen, Knuutila historioi.

Vanhoja ryijyjä alettiin kerätä maaseudun väeltä ja jäämistöistä museoihin tallennettaviksi 1800-luvun lopulla.

– Näiden keruumatkojen perusteella ryijyt ovat säilyneet meidän päiviimme asti. Ryijy on tänä päivänä suomalaisille perinteinen, pysyvä, kaunis ja arvokas tekstiili, joka kuuluu taideteoksena kotiin, julkisiin tiloihin ja kokoushuoneisiin.

Linnea Lahtinen

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!