Välillä unholaankin vaipunut ryijy on jälleen muotia

Ryijyasiantuntija Raija Knuutila uskoo, että ryijyjä tullaan tekemään suomalaisissa kodeissa aina. Ryijy on arvotekstiili, jonka kuka tahansa käsitöistä kiinnostunut voi opetella tekemään. Ryijyasiantuntija Raija Knuutila uskoo, että ryijyjä tullaan tekemään suomalaisissa kodeissa aina. Ryijy on arvotekstiili, jonka kuka tahansa käsitöistä kiinnostunut voi opetella tekemään. Kuva: Marttiina Sairanen

Ryijy on pitkänukkainen villainen peite, joka voidaan valmistaa kutomalla kangaspuissa tai ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan, joka on nykyään suositumpi tapa. Ryijy koostuu loimesta, kuteesta ja nukkalangoista.

– Ryijyjä tehdään tällä hetkellä jatkuvasti ja niitä tekevät kaiken ikäiset, tekstiilityönopettaja Raija Knuutila selventää ryijyjen nykysuosiota.

Ryijynukkaa tekniikkana hän kuvailee helpoksi, monipuoliseksi ja luovuuteen innostavaksi.

Itse valmistaen ryijy tulee paljon valmiin ryijyn ostamista edullisemmaksi. Knuutila vinkkaa, että työväenopistot ja käsityökeskukset auttavat alkuun. Valittavana on myös runsaasti eri tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemia valmiita ryijymalleja, jotka sisältävät tarvikepaketin, työpiirustuksen ja ohjeet.

– Ryijyn voi toki itsekin suunnitella, mutta nukkalankojen menekin laskeminen on vaikeampi homma.

Ison seinäryijyn tekeminen on aikaa vievä projekti. Kangaspuissa kutoen kokopäivätyönä Knuutila arvelee ryijynteon kestävän useita kuukausia.

– Ryijyä kannattaa tehdä silloin, kun siltä tuntuu, vaikka joskus inspiraatiota joutuisikin vähän vartomaan. Olen itse ommellut kolmen sateisen kesän aikana mökillä ison lyhytnukkaisen seinäryijyn, jossa on mieheni laskujen mukaan 30 000 nukkaa, ahkera ryijyntekijä naurahtaa.

Nykyajan kodeissa ryijyn paikka on seinällä. Ryijyjen koot ja muodot vaihtelevat paljon. Tänä päivänä villanukkien rinnalla ryijyissä käytetään myös puuvilla- ja pellavalankoja, hamppua, sisalia, räsyä ja metallilankoja.

Knuutilan mukaan jonkinlainen ryijy löytyy melkein jokaisesta vanhemman väen kodista parhaalta paikalta. Ryijyasiantuntija kertoo, että nukkaisia villakudonnaisia on käytetty ikimuistoisista ajoista lähtien.

– Arvellaan, että ryijy on tullut ensin Suomen länsirannikolle muun muassa Turun alueelle. Varmuudella ryijyksi todettuja kudonnaisia on mainittu asiakirjoissamme 1400-luvun puolivälistä lähtien.

Sen ajan ryijyt olivat muun muassa linnojen ja porvariskotien lämpimiä, pitkä- ja paksunukkaisia peitteitä, jotka pidettiin vuoteissa nukkapuoli alaspäin.

– Kun topattu silkkinen täkki ”hienompana” syrjäytti 1700-luvun lopulla ryijyn säätyläiskodeista, omaksui talonpoikaisväestö sen juhlapeitteekseen tehden siitä kansanomaisen tekstiilitaiteemme kauneimman tuotteen, Knuutila historioi.

Vanhoja ryijyjä alettiin kerätä maaseudun väeltä ja jäämistöistä museoihin tallennettaviksi 1800-luvun lopulla.

– Näiden keruumatkojen perusteella ryijyt ovat säilyneet meidän päiviimme asti. Ryijy on tänä päivänä suomalaisille perinteinen, pysyvä, kaunis ja arvokas tekstiili, joka kuuluu taideteoksena kotiin, julkisiin tiloihin ja kokoushuoneisiin.

Linnea Lahtinen

Jyrsintä- ja päällystystyö Eerikinkadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla Puistokadun risteyksessä 28. elokuuta asti kello 9–15, mutta ei viikonloppuna. Työ tapahtuu molemmin puolin Puistokatua Eerikinkadulla. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Vikingloton potti nousi noin 4,3 miljoonaan euroa

Vikinglotosta ei löytynyt kierroksella 34/2019 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Lohta A- vai D-fileenä?

Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Fileissä on erilaisia leikkausasteita, ja kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu, kerrotaan Pro Kala ry:stä. A-filee on vähiten käsitelty. Siitä on poistettu selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu. B-leikatusta fileestä on lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.