Kuukauden nainen: Laura Hannula tykkää kansantansseista ja ongelmista

Laura Hannulan rakkaus kansallispukuihin näkyy hänen pukeutumisessaan. Laura Hannulan rakkaus kansallispukuihin näkyy hänen pukeutumisessaan.

Laura Hannula on kaarinalainen vaatesuunnittelija ja ompelija, joka rakastaa kansanperinnettä ja arvostaa vanhoja vaatteita. Hänen yrityksensä tarjoaa vaatesuunnittelua, korjausompelua ja vanhojen vaatteiden tuunausta.

Hannula nauttii erityisesti työprojekteista, joihin liittyy paljon ajatustenvaihtoa ja ideoiden pallottelua asiakkaan kanssa.

– Asiakkaat pelkäävät usein olevansa raskaita, jos he kertovat tarkasti toiveistaan. Minä pidän siitä, että ihmiset sanovat mitä oikeasti haluavat. On kiinnostavaa tehdä vaatteita, joissa pitää ratkaista jokin ongelma, esimerkiksi suunnitella vaate, joka toimii insuliinipumpun kanssa. Erikoisvalmisteisia vaatteita suunnittelemalla oppii paljon.

Hannulan yllä nähdään usein asuja, joissa on vaikutteita kansallispuvuista. Innostus juontaa juurensa kansantanssiharrastuksesta, joka alkoi jo viiden vanhana.

– Kun muutin Rauman seudulta tänne, ensimmäiseksi piti etsiä uusi kansantanssiporukka. Kansantansseissa parasta on yhdessä tekemisen ilo. Vaikka tykkään kehittyä tanssijana, kansantansseissa ei ole tärkeintä se, tanssitaanko hyvin tai oikein, vaan yhdessä tanssiminen ja tunteiden välittäminen yleisölle.

Hannula tekee mielellään myös työssään kansallispukuihin liittyviä projekteja, kuten kansallispukujen korjausta ja niiden hengessä suunniteltuja vaatteita. Tänä vuonna hän pääsi näyttämään taitonsa suunnitellessaan toimittaja ja kirjailija Laura Frimanille Emma-gaalaan asun, jonka lähtökohtana oli kansallispuku.

– Lopputuloksena oli ison teepaidan mallinen vaate, jonka nimesin kubistiseksi Hämeen puvuksi. Kansallispuku näkyy vaatteen värityksessä ja muotokielessä. Suunnittelen tällä hetkellä myös kaavoja, joiden avulla kuka vain pystyisi tekemään folk-henkisiä vaatteita omilla mitoillaan.

Ekologisuus on tärkeää Hannulalle. Hän toivoo, että ihmiset arvostaisivat omistamiaan vaatteita sen sijaan, että ostaisivat aina uutta.

– Maailmassa on paljon vaatteita. Haluaisin haastaa ihmiset omistamaan vähemmän ja korjaamaan ja muodistamaan vanhoja vaatteitaan.

Viisi kyssäriä:

Mikä on parasta maaliskuussa?

– Lisääntyvä valon määrä. Tänä vuonna on ollut parasta pakkaskeli ja raikkaus.

Kuka tuntee sinut parhaiten?

– Olen pyrkinyt siihen, että tuntisin itse itseni parhaiten.

Mikä saa sinut hymyilemään?

– Perheeni, johon kuuluu mies, 2,5-vuotias lapsi ja viisivuotias koira. Minua hymyilyttää silloin kun perheellä on kaikki hyvin. Lapsen oivallukset ja tapa havainnoida asioita eri tavalla kuin aikuiset saavat hymyilemään.

Mikä on mielipuuhaasi?

– Mielipuuhaani on tehdä sitä, mitä tekee eniten mieli tehdä sillä hetkellä. Välillä haluan olla rauhassa ja hiljaa, välillä taas mennä ja touhuta. Tehdä asioita yhdessä lapsen kanssa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on keväälle?

– Yritän saada asiakastyöt valmiiksi. Minulla on työn alla tosi ihania projekteja, ja toivon että niitä tulee kesälle lisää. Suoritan parhaillaan käsityömestarin tutkintoa, ja kevään tavoitteena on saada yksi osio valmiiksi. Olen ulkoillut paljon hienoilla talvikeleillä, ja toivon että jaksan jatkaa ulkoilua silloinkin, kun lumet sulavat.

Merja Kajala

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevätilanne 18.7.2018 satelliittikuvalta: Sinileväkukintoja Ahvenanmaan ja Saaristomeren alueella.

Sinileväkukinnat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita Suomenlahdella sekä Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevien määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Järvillä runsaita sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta levähavaintoja on tehty lähes koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.