Kunnon linnunpönttö kestää puussa ainakin puoli vuosisataa

Mäntyniemenkin linnunpöntöt rakentanut Urpo Koponen halusi itselleen todella luontoa auttavan mission ja nikkaroi 7000 linnunpönttöä. Mäntyniemenkin linnunpöntöt rakentanut Urpo Koponen halusi itselleen todella luontoa auttavan mission ja nikkaroi 7000 linnunpönttöä. Kuva: Jarno Keskinen

Linnunpönttöä ei kannata askarrella jämälaudoista. Vaivalleen saa kunnollisen palkinnon, kun projektiin käyttää lehtipuuvaneria ja vahvaa raakalautaa. 50 vuoden aikana 7000 pönttöä tuottanut Urpo Koponen tietää, miksi materiaaliin kannattaa panostaa.

– Lehtipuun kylki on aina kostea, joten laudasta tehty takaseinä ei kestä. 20 millimetrin filmivaneri kestää ainakin sen 50 vuotta, minkä pisimpään käytössä olleet pönttöni ovat tähän mennessä kestäneet, Koponen toteaa.

Pöntön katto ja sivuseinät tehdään koivuvanerista. Vaneri harmaantuu nopeasti kelonharmaaksi, mikä antaa pöntölle arvokkaan ulkonäön. Katon sopiva paksuus on vähintään 10 millimetriä, sivuseinien 15.

– Sivuseinänkin pitää olla vahva. Tikka menee muuten siitä läpi, jos ei lentoaukosta pääse.

Raakalaudasta tehdään vain etuseinä ja pohja. Etuseinä saa olla jopa 30 millimetriä paksu, jotta se kestää tikan ja oravan pahantekoyritykset. Lattiaan porataan reikiä ilmanvaihdon ja pesän kuivana pysymisen varmistamiseksi. Pikkulinnun pöntössä riittää pari 10 millimetrin reikää, isompaan vesilinnun tai pöllön pönttöön kannattaa tehdä neljäkin.

Pöntön tuleva huolto otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa.

– Pönttö kannattaa tehdä niin, että etuseinän saa irti purkamatta koko pönttöä. Niin sen voi tarvittaessa helposti vaihtaa uuteen.

Pöntön puhdistamisessa Koponen on huomannut toimivimmaksi irrotettavan katon. Kaikki muutkin keinot on kokeiltu, kuten saranoitu lattia ja etuseinä.

– Toimivia, mutta eivät pitkäikäisiä rakenteita, Koponen toteaa.

Lentoaukko suojataan perinteisesti metallilla. Lentoaukon ympärille tulevasta metallikauluksesta tehdään vähän suurempi kuin lentoaukko on. Jos metallikauluksessa on samankokoinen reikä kuin lentoaukko on, joutuu emolintu koville.

– Emot käyvät pesässä 5 000 kertaa parin viikon sisällä. Siipisulat kuluvat siinä pahasti, jos ne hankaavat joka kerta metalliin.

Toinen tapa suojata lentoaukko on pala kattohuopaa. Sitä nakuttava tikka sotkee nokkansa liimaan.

– Se lyö pari kertaa, pysähtyy ihmettelemään ja lyö vielä pari kertaa. Sitten se lentää toiseen puuhun puhdistamaan nokkaansa eikä tule mielellään uudestaan, Koponen kertoo.

Kun pönttö on valmis, sinne laitetaan toivotusta asukkaasta riippuen pesäpehkuja. Pikkulintu ei yleensä pehkuja kaipaa, mutta vesi- ja petolinnut kyllä. Lannoittamaton turve kelpaa useimmille. Kutterilastu ei sovi ainakaan vesilinnuille. Turpeen sekaan voi laittaa sahajauhoa, mutta ei teräketjuöljyä sisältävää moottorisahan purua.

– Vesilinnulle riittää kymmenen senttiä, tuulihaukalle niin paljon, että lintu voi maata pesässä ja näkee pöntön reunan yli ympärilleen, Koponen antaa esimerkkejä.

Pöntön voi tehdä myös kierrätystavarasta, kunhan materiaali on hyvää. Esimerkiksi maalattu lauta käy hyvin.

– Linnuilla on hyvin heikko hajuaisti. Lateksi tai edes silikoni laudassa ei pesimistä estä. Silikonilla voikin korjata pöntön halkeamia.

Pönttömestari Koponen ei anna kaupoissa myytäville pöntöille hyvää arvosanaa.

– Pöntöt on usein koottu naulapyssyllä tai nitojalla. Sellaiset eivät kestä puun elämistä lämpötilojen mukaan. Huonointa en ehtinyt edes saada puuhun, sen liitokset hajosivat itsestään parissa kuukaudessa, kun se odotti pihalla puuhun viemistä.

Oikeat mitat ja ohjeet kestävien linnunpönttöjen rakentamiseen saa esimerkiksi Juha Laaksosen yhteistyössä Koposen kanssa kirjoittamasta kirjasta Pihan linnut ja pöntöt tai Birdlife Suomen sivuilta.

Jarno Keskinen

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.