Heikkeneekö kykymme sietää alkoholia?

Alkoholin sietokykymme saattaa heiketä tulevien sukupolvien myötä. Alkoholin sietokykymme saattaa heiketä tulevien sukupolvien myötä. Kuva: Thinkstock

Ihmisen perimässä tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Jotkut muutokset rikastuvat suotuisissa olosuhteissa. Hyvä esimerkki on sirppisoluanemia, Afrikassa yleinen perimän muutos, joka suojelee malarialta. Malaria-alueilla paikoitellen jopa lähes puolet väestöstä kantaa tätä perimän muutosta.

Maidon sokerin eli laktoosin sietokyvyn sanotaan myös olevan perimän säätelemää. Laktoosi-intoleranssi, eli se ettei siedä maitosokeria, on oikeastaan se alkuperäinen tilanne. Kuumassa tropiikissa on alueita, joilla lähes koko väestö on näitä normaaleja laktoosi-intolerantikkoja.

Suomalaisista noin viidesosalla on edelleen tuo vanha geenimuoto. Perimän muutoksen myötä suurin osa suomalaisista on alkanut sietää laktoosia. Mutta miten on alkoholin laita?

New Scientist -tiedelehdessä kerrotaan amerikkalaistutkimuksesta, jossa kerrotaan alkoholin aiheuttavan yhä useammalle pahoinvointia. Havainto tehtiin, kun tutkijat etsivät nopeasti lisääntyneitä perimän muutoksia tuhansien ihmisten aineistosta. Yksi tällainen suhteellisen nopeasti lisääntynyt geenimuutos on alkoholidehydrogenaasi-entsyymiä koodaavassa geenissä. Tämä ADH-entsyymi hajottaa alkoholia asetaldehydiksi. Toinen elimistön entsyymi pilkkoo asetaldehydin harmittomaksi asetaatiksi.

Ongelma kuitenkin on, että tämä uusi ADH-entsyymi pilkkoo alkoholia asetaldehydiksi niin nopeasti, ettei tuo toinen entsyymi ehdi tehdä siitä harmitonta. Tämän seurauksena asetaldehydi kasautuu elimistöön, mikä aiheuttaa pahoinvointia jo pientenkin alkoholiannosten jälkeen. Geenimuutos siis vähentää alkoholin sietokykyä niin, ettei alkoholi enää maistu.

Ihminen on juonut alkoholia tuhansia vuosia ja näin geenimuutoksella on ollut aikaa kehittyä ja levitä. Mikä on tuon geenimuutoksen antama evoluutioetu? Alkoholin juominen lienee sittenkin niin haitallista, että ihmiselle on edullista elää ilman alkoholin juomista.

Pentti Huovinen

Kirjoittaja on LKT ja professori.

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.