Satu Jaatinen syväluotasi Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmot

Linnan Sotaromaani syntyi lyhyessä ajassa. Teos syntyi kiukun kanssa, ja kiukku on tuottelias tila, sanoo Jaatinen. Linnan Sotaromaani syntyi lyhyessä ajassa. Teos syntyi kiukun kanssa, ja kiukku on tuottelias tila, sanoo Jaatinen. Kuva: Kurt Hedborg

Turkulaisen tietokirjailijan Satu Jaatisen uusin teos Tuntemattomat on tietoteos Väinö LinnanTuntemattomasta sotilaasta sekä sen alkuperäisestä sensuroimattomasta Sotaromaanista. Kirja syväluotaa Linnan merkkiteoksen taustoja ja merkityksiä, avaamalla muun muassa monipuolista henkilöhahmojen kavalkadia ja hahmojen yhteyksiä laajemmin.

Tuntemattomassa sotilaassa Linna käsitteli paljon pelkoa ja hän itsekin oli myöntänyt pelänneensä sodassa. Varsinainen pelon henkilöityminen näkyi kirjan Riitaojassa, henkisesti haavoittuneessa sotilaassa, niin sanotussa ”tärähtäneessä”. Psyykkisesti vaurioituneita tuli sodan eri vaiheissa lähemmäs kymmenen tuhatta ellei enemmänkin. Heihin suhtauduttiin psykiatrisen hoidon taholta alentuvasti.

– Tuohon aikaan psykiatrinen terveydenhoito oli vielä aluillaan. Määritelmä oli ihan suoraan, että tärähtänyt on mielisairas. Silloin ajateltiin, että se on myös syntyperäistä, ja hulluus leimasi helposti koko perheen.

Everstiluutnantti Juha Mälkiä on väitöskirjassaan Herroja ja jätkiä nostanut esiin jääkäriliikkeen vaikutukset Suomen armeijaan ja 1920–30-lukujen kutsunnoissa ilmenneen alokkaiden epäluottamuksen karskeja armeijan herroja kohtaan.

– Helposti unohdetaan, että silloin kun Suomi itsenäistyi, meillä ei ollut puolustusvoimia. Se piti rakentaa jostakin. Sen aikaisen maailmantilanteen mukaan se rakennettiin saksalaisten avulla. 1920-luvun alokassällit eivät tienneet vielä, mikä armeija on, muistuttaa Jaatinen.

– Suomi oli myös maatalousvaltainen maa, jossa käytännölliset ihmiset laitettiin seisomaan rivistöön ja alokkaat saattoivat yhtäkkiä päättää, että he lähtevät nyt leikkaamaan viljaa, kertoo Jaatinen.

Jaatinen sai innoituksensa Linnan teokseen opiskeluaikoinaan.

– Olin tehnyt yliopistossa kansatieteen gradun jatkosodan kotirintamasta ja mietin tuolloin lukiessani, miten jotkin asiat liittyivät 1940-lukuun. Historiallisessa kontekstissa aloin miettiä, mitä olemme unohtaneet Tuntemattoman sotilaan synnystä ja miten oma historiamme on mennyt eteenpäin.

Tuntemattoman sotilaan kirjoittamisen aikoihin, hieman ennen 1950-luvun puoltaväliä, julkaistiin paljon kaunokirjallisia teoksia, joiden kirjallinen anti oli sodan populaarinen romantisointi.

– Ainahan kirjoittaja kirjoittaa lukijoille, muistuttaa Jaatinen.

Ajan vaatimusten mukaan kirjailijat eivät Neuvostoliiton talutusnuorassa voineet kirjoittaa rohkeasti toisesta maailmansodasta.

– Kirjoittajilla oli paljon itsesensuuria ja he kyllä tiesivät, mitä rajaa he eivät voineet ylittää. Linna oli tietyllä tavalla kapinallinen ja hän ylitti tietoisesti ärsyyntymiskynnyksen.

Kurt Hedborg

Virolainen: Amazonin metsätuhot on tuomittava

Kokoomuksen kansanedustaja, lietolainen Anne-Mari Virolainen vaati, että hallitus nostaa Amazonin metsäpalot keskusteluun EU:ssa. Monet Euroopan maat ovat jo pyrkineet painostamaan Brasiliaa lopettamaan metsien polttamisen.

Turun kaupunginteatterissa aloitti kolme uutta näyttelijää

Uudet näyttelijät Pauliina Saarinen (vas.), Pihla Maalismaa ja Aaro Wichmann.

Turun kaupunginteatterissa on aloittanut kolme uutta nuorta näyttelijää; Pihla Maalismaa , Pauliina Saarinen ja Aaro Wichmann . He kaikki ovat mukana 13. syyskuuta ensi-iltansa saavassa Amélie -musikaalissa.

Jyrsintä- ja päällystystyö Eerikinkadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla Puistokadun risteyksessä 28. elokuuta asti kello 9–15, mutta ei viikonloppuna. Työ tapahtuu molemmin puolin Puistokatua Eerikinkadulla. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Ville Niinistö: Euroopan unionin vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen

Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen, vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö vaatii.

Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksen

Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto houkuttelee kävijöitä arkkitehtuuri- ja muotoiluohjelmistollaan

Elokuun viimeisellä viikolla Turkuun ja Paimioon rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Viikon aikana luvassa on arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

LVI-suunnittelusta kt-vähennystä?

Suomen LVI-liitto ehdottaa, että kotitalousvähennystä kehitettäisiin tukemaan rakennusten energiatehokkuuden parantamista lisäämällä LVI-suunnittelu sen piiriin. Toistaiseksi kotitalousvähennyksen saa muun muassa LVI-asennuksesta, kodin remontoinnista, ulkorakennuksen maalauksesta sekä sähkö-, putki- ja kaapelitöistä. LVI-suunnittelu jää kuitenkin veroedun ulkopuolelle.

Sähköisen tunnistautumisen muutokset Kelassa voimaan syyskuussa

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös Kelan verkkoasiointipalvelua ja Omakantaa, joissa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Ruissaloon uusi pysäköintialue tapahtumavieraiden ja ulkoilijoiden käyttöön

Ruissalon telakka-aluetta ja Ruissalon alkupäätä pitkään vaivannut pula pysäköintipaikoista ratkesi, kun Turun satama järjesti osan varastoalueistaan autojen pysäköintiin. Samalla pysäköintialueen valvonta siirtyi Satamalta Turun kaupunkiympäristötoimialalle. Alue on pysäköintikäytössä toistaiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.