Satu Jaatinen syväluotasi Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmot

Linnan Sotaromaani syntyi lyhyessä ajassa. Teos syntyi kiukun kanssa, ja kiukku on tuottelias tila, sanoo Jaatinen. Linnan Sotaromaani syntyi lyhyessä ajassa. Teos syntyi kiukun kanssa, ja kiukku on tuottelias tila, sanoo Jaatinen. Kuva: Kurt Hedborg

Turkulaisen tietokirjailijan Satu Jaatisen uusin teos Tuntemattomat on tietoteos Väinö LinnanTuntemattomasta sotilaasta sekä sen alkuperäisestä sensuroimattomasta Sotaromaanista. Kirja syväluotaa Linnan merkkiteoksen taustoja ja merkityksiä, avaamalla muun muassa monipuolista henkilöhahmojen kavalkadia ja hahmojen yhteyksiä laajemmin.

Tuntemattomassa sotilaassa Linna käsitteli paljon pelkoa ja hän itsekin oli myöntänyt pelänneensä sodassa. Varsinainen pelon henkilöityminen näkyi kirjan Riitaojassa, henkisesti haavoittuneessa sotilaassa, niin sanotussa ”tärähtäneessä”. Psyykkisesti vaurioituneita tuli sodan eri vaiheissa lähemmäs kymmenen tuhatta ellei enemmänkin. Heihin suhtauduttiin psykiatrisen hoidon taholta alentuvasti.

– Tuohon aikaan psykiatrinen terveydenhoito oli vielä aluillaan. Määritelmä oli ihan suoraan, että tärähtänyt on mielisairas. Silloin ajateltiin, että se on myös syntyperäistä, ja hulluus leimasi helposti koko perheen.

Everstiluutnantti Juha Mälkiä on väitöskirjassaan Herroja ja jätkiä nostanut esiin jääkäriliikkeen vaikutukset Suomen armeijaan ja 1920–30-lukujen kutsunnoissa ilmenneen alokkaiden epäluottamuksen karskeja armeijan herroja kohtaan.

– Helposti unohdetaan, että silloin kun Suomi itsenäistyi, meillä ei ollut puolustusvoimia. Se piti rakentaa jostakin. Sen aikaisen maailmantilanteen mukaan se rakennettiin saksalaisten avulla. 1920-luvun alokassällit eivät tienneet vielä, mikä armeija on, muistuttaa Jaatinen.

– Suomi oli myös maatalousvaltainen maa, jossa käytännölliset ihmiset laitettiin seisomaan rivistöön ja alokkaat saattoivat yhtäkkiä päättää, että he lähtevät nyt leikkaamaan viljaa, kertoo Jaatinen.

Jaatinen sai innoituksensa Linnan teokseen opiskeluaikoinaan.

– Olin tehnyt yliopistossa kansatieteen gradun jatkosodan kotirintamasta ja mietin tuolloin lukiessani, miten jotkin asiat liittyivät 1940-lukuun. Historiallisessa kontekstissa aloin miettiä, mitä olemme unohtaneet Tuntemattoman sotilaan synnystä ja miten oma historiamme on mennyt eteenpäin.

Tuntemattoman sotilaan kirjoittamisen aikoihin, hieman ennen 1950-luvun puoltaväliä, julkaistiin paljon kaunokirjallisia teoksia, joiden kirjallinen anti oli sodan populaarinen romantisointi.

– Ainahan kirjoittaja kirjoittaa lukijoille, muistuttaa Jaatinen.

Ajan vaatimusten mukaan kirjailijat eivät Neuvostoliiton talutusnuorassa voineet kirjoittaa rohkeasti toisesta maailmansodasta.

– Kirjoittajilla oli paljon itsesensuuria ja he kyllä tiesivät, mitä rajaa he eivät voineet ylittää. Linna oli tietyllä tavalla kapinallinen ja hän ylitti tietoisesti ärsyyntymiskynnyksen.

Kurt Hedborg

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?