Linnateatterin syksyssä appivanhempien mielenmaisemaa ja startup-pöhinää

Miehenkäyttöopas saa syksyllä Linnateatterissa jatko-osan, jossa esiintyvät Jukka Rasila ja Mika Räinä. 
  Miehenkäyttöopas saa syksyllä Linnateatterissa jatko-osan, jossa esiintyvät Jukka Rasila ja Mika Räinä.   Kuva: Timo Jakonen

Linnateatterin aikuisten syksyn avaa Miehenkäyttöoppaan itsenäinen jatko-osa Appivanhempien ABC – 10 tapaa selvitä. Rooleissa nähdään jo ensimmäisestä osasta tutut tähdet Jukka Rasila ja Mika Räinä. Komedian ohjauksesta vastaa Kalle Lamberg.

– Miehenkäyttöopasta on jo nyt esitetty lähes sata kertaa täysille saleille, joten päätimme tehdä sille jatko-osan siitä, miten appivanhemmat toimivat ja miten niitä tulee käsitellä. Että voiko sitä anoppia katsoa suoraan silmiin ja mistä sen appiukon kanssa uskaltaa keskustella. Tämä on herkkä aihe, jota käsitellään sen vaatimalla tavalla, mutta luvassa on kaiken kattava selviytymispaketti, Lamberg lupaa.

Appivanhempien ABC saa ensi-iltansa Domino-salissa 28. syyskuuta.

Syksyn toinen ensi-iltanäytelmä on Uusi yritys -startup-komedia. Viisikymppinen opettaja päättää perustaa yrityksen vain huomatakseen, että eihän se ihan niin helppoa olekaan. Rooleissa nähdään Rempallaan-komediasta tutut Anu Sinisalo ja Tom Petäjä sekä Tilanne päällä -komediasta tuttu Joonatan Perälä.

Näytelmän käsikirjoituksesta vastaa Mike Pohjola ja ohjauksesta Tuomas Parkkinen.

– Olen itse ollut mukana useammassa media- ja pelialan startupissa, ja tarkkaillut sitä maailmaa sisältä käsin. Siellä ollaan yhtäältä lähellä todella isoja rahoja, toisaalta eletään pelkän pyhän hengen varassa. Aina, kun on käynyt jotain omituisia vastoinkäymisiä, olen selvinnyt niistä ajattelemalla, että kirjoitan niistä joskus tarinan. Tässä se nyt on, näytelmän käsikirjoittaja Pohjola summaa.

Viime vuonna käyntiin polkaistu Näytönpaikka saa jatkoa Uusi yritys -komedian kautta, ja hankkeen toinen osa liittyy äänisuunnittelijan työhön. Linnateatteri tarjoaa yhdelle nuorelle äänisuunnittelijalle/säveltäjälle mahdollisuuden päästä työskentelemään luovassa, pienessä ryhmässä, joka koostuu teatterialan huipuista.

– Näytönpaikan tavoitteena on tuoda suuren yleisön tietoisuuteen lahjakkaita turkulaisia äänisuunnittelijalupauksia, joilla on potentiaali kasvaa teatterialan ammattilaisiksi. Hanke toteutetaan yhdessä Turun Teatterisäätiön kanssa, kertoo Linnateatterin toimitusjohtaja Henni Syrjänen.

Uusi yritys saa ensi-iltansa teatteriravintolassa 11. lokakuuta.

Lapsille ja lapsenmielisille on luvassa Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä. Uuden kiertuenäytelmän rooleissa nähdään tänä vuonna Mikko Lamminen ja Kalle Tulander. Esityksen dramatisoi lukuisia lastennäytelmiä Linnateatteriin loihtinut Sami Rannila. Ohjauksesta vastaa lastenkiertueella tienpäällä useana vuonna nähty, Pikku Kakkosestakin tuttu Jaakko Loukkola. Herra Hakkarainen lähtee Suomen-kiertueelle syyskuun alussa. Linnateatterissa nähdään syyskaudella neljä esitystä.

Linnateatterissa nähdään syyskaudella noin 15 vierailevaa esitystä.

– Tarkoituksenamme on, että ihmiset voivat tulla meille viihtymään – että ohjelmistossa olisi komedia- tai musiikkiesityksiä jokaiselle, Linnateatterin taiteellinen johtaja Kalle Lamberg tiivistää.

Ohjelmistossa nähdään Red Nose Companyn Juoksuhaudantie, improvisaatiota Minttu Mustakallion ja Ville Virtasen vetämänä, virolaisia rakennusmiehiä nimeltä Raivo ja Rivo, suosittu Lisää saikkua, kiitos! Mikko Kivisen johdolla sekä konsertteja Sami Saaresta Pave Maijaseen ja Heikki Silvennoiseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sisäilmaongelmat merkittävä terveysriski, tutkijat laativat oppaan asiantuntijoille

Sisäilman huono laatu on jo pitkään ollut yksi merkittävistä ympäristöterveysongelmista Suomessa. Turun yliopiston ja THL:n tutkijoiden kirjoittama laboratorio-opas tukee terveysvalvontaviranomaisten, näytteenottajien ja laboratorioiden työtä sisäilman laadun parantamiseksi.

Kouluterveyskysely: Perheen yhteinen aika heijastuu lapsen hyvinvointiin ja oppimiseen

Moni nuori toivoo lisää perheen yhteistä aikaa. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan yli kolmannes 4.‒5.-luokkalaisista, 8.‒9.-luokkalaisista ja toisella asteella opiskelevista haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Näiden lasten huoltajista 40 prosenttia kokee, ettei perhe vietä riittävästi aikaa yhdessä.

OP tukee suomalaisia ammattikorkeakouluja 1,3 miljoonalla eurolla

OP Ryhmä on lahjoittanut suomalaisille ammattikorkeakouluille 1,3 miljoonaa euroa parhaillaan käynnissä olevalla ammattikorkeakoulujen varainkeruukierroksella. Lahjoitusten avulla OP tukee koulutusta ja osaamista ympäri Suomen.

Onko jouluidylli myytti?

Ihminen, joulu lähestyy sinua. Olethan jo päättänyt, mihin veronpalautuksesi hassaat?

Virtuaalimatkailu säästää luontoa

Kaikkialle ei tarvitse matkustaa itse. Maailma voi avartua ja huikeita kokemuksia voi saavuttaa myös toisten tulkitsemana. Some on hyvä kanava eri maailmoihin, mutta ei ainoa. Virtuaalitodellisuus ja erityisesti 360-videot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja vieneet ihmiset yhä todellisemman tuntuisiin maailmoihin. VirtualTraveller on suomalainen sosiaalisen median palvelu, jonne käyttäjät voivat ladata joka suuntaan kuvaa ottavalla 360-kameralla tehtyjä matkaelämyksiä sekä katsoa toisten palveluun lataamia videoita.

Jaakko Ryhäsen joulukonsertti Piikkiön kirkossa

Jaakko Ryhänen.

Tunnettu oopperalaulaja Jaakko Ryhänen pitää tämän joulun ainoan konsertin Turun seudulla Piikkiön kirkossa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 19. Harvoin alueella esiintyvän Ryhäsen joulukonsertit ovat niin suosittuja, että ne vetävät kirkot täyteen väkeä ympäri Suomen.

Poliisi valvoi ensimmäistä kertaa rattijuopumuksia vuorokauden ajan

Poliisin vuorokauden mittaisessa rattijuopumusvalvontamaratonissa jäi kiinni yhteensä 78 rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa. Heistä 25:tä kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja huumaantuneena ajamisesta 14:ää. Lisäksi ratsioiden ulkopuolella jäi samaan aikaan muissa tilanteissa kiinni 50 rattijuopumuksesta epäiltyä.

Rumat svetaripiparit joulun uusi hitti

Rumat jouluvillapaidat ovat jo vanha juttu ja uusin villitys maailmalla ovat jouluvillapaidan malliset piparit. Nyt odotetaan mielenkiinnolla, rantautuuko ilmiö jo tänä jouluna myös Suomeen. Kansainvälisiltä verkkosivuilta löytyy tuhansia koristelumalleja. Valmiista villapaitapipareista näkee, että valloilleen on päässyt sekä tekijän luovuus että erilaiset tekniset toteutukset.

Yöpuvut suosittuja lahjoja

Joululahjasesonki näkyy kauppojen yö- ja alusasuosastoilla. Pyjamat ja yöpaidat koetaan helpoiksi lahjaideoiksi, sillä käyttäjän ei välttämättä tarvitse sovittaa niitä etukäteen. Miesten yöasuissa suositaan irrallaan myytäviä flanellista tai trikoosta tehtyjä pyjamahousuja, joita voi käyttää myös rentoina kotihousuina. Naisten valikoimassa yöpaitojen, paitulien ja pyjamien suosio jakaantuu tasaisesti. Tämän joulun trendinä ovat koko perheen yhtenäiset joulupyjamat.

Urheilu

Menoviikko: Tomi Kalliolle kunniaa kärkikamppailussa

Tomi Kallio toimii nykyään TPS:n pelaajatarkkailijana.

HC TPS:n viimeinen kotiottelu ennen joulua on torstaina 20. joulukuuta. Ottelu on monella tapaa todellinen herkkupala.

Åboraakkeli: Korkealle noteerattu Kakko

Kaapo Kakko.

Yksi HC TPS:n ilonaiheista kuluvalla kaudella on ollut Kaapo Kakko , joka on lyönyt itsenä ryminällä Liigaa seuraavien tietoisuuteen ympäri maata.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?