Liikennekaupunki täyttää 60 vuotta

Kaupunginisät kävivät tutustumassa liikennekaupunkiin vuonna 1964. Kaupunginisät kävivät tutustumassa liikennekaupunkiin vuonna 1964. Kuva: TS-arkisto

Suosittu liikennekaupunki täyttää 60 vuotta. Se saa lahjaksi katujaan koristamaan lasten ideoimat nimikyltit. Seikkailupuiston kesäkausi avataan 6. kesäkuuta poniratsastuksen ja voimistelun merkeissä. Tapahtumassa on mahdollisuus lajikokeiluihin Suomi Gymnaestradan johdolla. Perheille on tarjolla maksutonta perheliikuntaa.

Liikennekaupungin lisäksi myös Seikkisrock juhlii tasalukua. Lasten oma festari järjestetään 20. kerran 16.–17. kesäkuuta. Esiintymässä ovat muun muassa lastenmusiikkiorkesteri Ammuu, Mimmit, Mimi ja Kuku, Orffit sekä Pikkuli.

Seikkis viettää tänäkin vuonna perinteistä juhannusjuhlaa. Tapahtumassa koristellaan juhannussalko, leikitään ja lauletaan sekä grillataan makkaraa. Kesäateljeessa valmistetaan juhannuskukkia paperista.

Kesäkauden päättäjäisiä vietetään 5. elokuuta pikniktunnelmissa. Perheille on luvassa alpakka-agilityä, kasvomaalausta ja esiintyjiä. Kesäkauden perinteisesti päättänyt Musapiknik pitää tänä vuonna välivuoden. Tapahtumaa kehitetään ja sille etsitään uudenlaista toimintamallia muun muassa yhteistyökumppaneiden avulla.

Tapahtumien lisäksi Seikkailupuistossa kannattaa poiketa myös ihan tavallisena kesäpäivänä. Puistoalue on aina avoinna ja sinne on vapaa pääsy. Pomppulinna sekä liikennekaupunki ovat auki seitsemänä päivänä viikossa, ja vesijärjestelmä puroineen ja suihkusienineen on aina päällä. Puistoon saadaan kesällä uusi leikkiväline, jonka suunnittelussa on huomioitu esteettömyys. Se on myös pyörätuolia käyttävien lasten saavutettavissa.

Tarinamuskarit ja vauvasirkus leikittävät pienimpiä kesävieraita. Mielikuvituksellinen satuseikkailu kokoaa lapset maksuttomalle retkelle puiston alueella. Ateljeessa askarrellaan viikoittain vaihtuvin teemoin. Luvassa on kankaanpainantaa, keppihevospaja, puutöitä ja huovutusta.

Seikkailupuiston oma pieni tiedekeskus, Koekaniini Koposen Kokemuskeskus, kutsuu tänä kesänä kaikki tutkimaan liikettä. Keskuksessa mietitään, miten ja miksi jokin liikkuu ja tehdään siihen liittyviä tieteellisiä kokeita. Kokemuskeskusta suositellaan erityisesti kouluikäisille.

Ohjattua toimintaa on kaikkina viikonpäivinä, mutta toimintapisteillä on keskenään erilaiset aukioloajat, jotka kannattaa tarkistaa etukäteen.

Kesän ohjelmaan kuuluvat olennaisena osana myös lasten omat kirpputorit, joita järjestetään puistoalueella perjantaisin. Kirpputori on maksuton ja tarkoitettu lapsille, jotka jaksavat itse toimia myyjinä.

Teatterissa tavataan kesällä monia lasten suosikkiesiintyjiä kuten Maltti ja Valtti, Mutaveijarit sekä Mimi ja Kuku. Ohjelmassa on lastenmusiikkikonsertteja, tanssia, sirkusta, taikuutta sekä teatteria.

Toiminnan lomassa voi levittää piknikviltin nurmikolle tai grillata omia eväitä grillipaikalla. Puistossa toimii myös kahvila.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lihan kuljetusavustus viime vuodelta haettavissa

Kirjanpitovelvolliset lihan ostajat voivat hakea kuljetusavustusta nautojen, sikojen, lampaiden, siipikarjan, hevosten ja vuohien kuljetuksiin Lapin maakunnassa sijaitsevalta tuotantopaikalta teurastamoon.

Konkurssit kääntyivät viidenneksen kasvuun

Konkurssikehitys niin Suomessa kuin Ruotsissakin on kääntynyt monen laskuvuoden jälkeen nousuun. Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot. Konkurssien määrä kasvoi lähes viidenneksellä (19 %), kun tätä ennen konkurssiin asetettujen yritysten määrä oli laskenut neljä vuotta peräkkäin.

Opintotuen tulorajoja voisi selvityksen mukaan nostaa reippaasti

Opintotuen tulorajat aiheuttavat opiskelijoille merkittäviä tulojen menetyksiä, ja tilanteen muuttamiseksi niitä tulisi joko nostaa nykyisistä huomattavasti tai muuttaa opintotuen takaisinperintä rajaveroasteen tapaiseksi säännöksi. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemä selvitys opintotuen tulorajojen vaihtoehdoista luovutettiin ministeri Sampo Terholle (sin.) 17. tammikuuta.

Rakennuspalo sammutettu Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Urpomäentiellä Kaarinassa aamulla syttynyt rakennuspalo on sammutettu.

Suomessa useita seksikaupan uhreja

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on vuonna 2018 otettu 163 uutta asiakasta. Heistä 52 on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Flame Jazzin kevät käynnistyy kansainvälisellä huippuvierailulla

Jochen Rueckert Quartet avaa Flame Jazzin kevätkauden.

Jazz City Turun uusi vuosi alkaa, kun Flame Jazz saa vieraakseen rumpali Jochen Rueckertin nimekkään kvartetin. Logomon Move-salissa vietetään perjantai-iltaa New Yorkin klubitunnelmissa loistokkaiden solistien seurassa perjantaina 18. tammikuuta kello 19.

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?