Kuukauden nainen: Maarit Haapasaari on koira-avusteisen työskentelyn pioneereja

Maarit Haapasaarella on neljä karvaista työkaveria. Maarit Haapasaarella on neljä karvaista työkaveria. Kuva: Pimiö Lounge

Yrittäjä Maarit Haapasaari ei voisi kuvitella elävänsä ilman koiria. Niin kiinteästi ne ovat aina olleet osa hänen arkeaan. Lapsuudenkodin lassie vaihtui aikuisiällä berninpaimenkoiriin, joita hänellä on tällä hetkellä neljä.

Paitsi lemmikkejä, koirat ovat myös Haapasaaren työkavereita. Hän on ollut kehittämässä Suomeen koira-avusteisia terapia- ja työskentelymenetelmiä, joita toteutetaan esimerkiksi vanhainkodeissa ja kirjastoissa. Halikoirat käyvät Haapasaaren mukana vetämässä jumppatunteja ikäihmisille ja toimivat lukukavereina lapsille ja nuorille. Ne voivat myös lähteä vaikkapa autististen lasten kanssa lenkille.

– Tein pitkään vapaaehtoistyötä koirien kanssa. Perustin myös eläinavusteista vapaaehtoistyötä kehittävän yhdistyksen Suomen Karva-Kaverit ry:n. Ajan myötä alkoi tuntua siltä, että voisin tehdä päivätyötäkin koirien kanssa, kertoo Haapasaari.

Hän perusti Hali-Koira yrityksen vuonna 2011. Takana oli pitkä ura varhaiskasvatuksen kentällä.

– Olen sittemmin kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi eläinavusteiseksi valmentajaksi ja eläintaitokouluttajaksi. Koiriani Hilma-Mariaa, Viljo-Valdemaria, Bella-Riinaa ja Neiti Namua olen kouluttanut pennusta alkaen.

Maarit Haapasaari sanoo koira-avusteisen työskentelyn suurimman edun olevan koirien kyvyssä purkaa jännitystä ja murtaa jäätä.

– Ihmiset motivoituvat tekemään asioita eri tavalla koiran läsnä ollessa. He haluavat näyttää koiralle taitojaan. Esimerkiksi lapset rakastavat lukea ääneen koiralle.

Berninpaimenkoirat soveltuvat Hali-Koira-yrittäjän mukaan hyvin koira-avusteiseen työskentelyyn. Suuren kokonsa ansiosta niillä on luontaista auktoriteettia ja nallemainen ulkonäkö ilahduttaa monia. Liikkeet ovat rauhalliset ja hallitut.

– Hali-Koirat ovat erittäin hyviä ihmistuntijoita. Ne vaistoavat herkästi jos joku vaikkapa pelkää niitä.

Haapasaari ja Hali-Koirat tekevät myös hankeyhteistyötä Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen kanssa viikoittain järjestettävien kävelytreffien merkeissä. Treffien tarkoituksena on innostaa ikäihmisiä ulkoilemaan ja tutustumaan paikallisiin kulttuurikohteisiin. Toimintaa tukevat Turun kaupunki ja LähiTapiola Varsinais-Suomi.

Kävelyt lähtevät joko Turun Kylätalolta tai Parkinmäen palvelutalolta. Kävelyt ovat maksuttomia eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista.

– Olemme käyneet viime aikoina muun muassa Akatemiatalolla ja Biologisessa museossa. Tulevien viikkojen käyntikohteita ovat esimerkiksi Sibeliusmuseo ja Kaasukello. Kävelijöiden keskuudessa vallitsee mahtava yhteishenki.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa eniten huhtikuussa?

– Se, kun luonnossa kaikki alkaa kasvaa.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaan autiolle saarelle?

– Parhaan ystäväni (ja koirat).

3. Miten rentoudut mieluiten?

– Tanssimalla ja mökkeilemällä.

4. Lempiruokasi?

– Herkullinen paistettu kala.

5. Mitä vappusuunnitelmiisi kuuluu?

– Vetäydyn mökille luonnon rauhaan.

Tiina Pitkänen

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Petri Virtanen sosiaali- ja terveyshallintotieteen osa-aikaiseksi professoriksi Vaasan yliopistoon

Petri Virtanen.

VTT, dosentti Petri Virtanen on nimitetty osa-aikaiseksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen professoriksi Vaasan yliopistoon ajalle 1.8.2019–31.7.2021. Kyseessä on tutkimuspainotteinen tehtävä. Virtanen toimii parhaillaan eduskunnan alaisen Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan toimitusjohtajana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

Heinien siitepölymäärät runsaita etelässä

Koivun kukinta heikentyy Keski-Lapissa ja jatkuu Pohjois-Lapissa, mutta siitepölyä kulkeutuu myös etelämmäksi. Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia Lapissa. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Riittämättömän liikunnan haastetta ei ratkaista yksin

Vain viidesosa aikuisista ja kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikunta ajatellaan usein erillisenä elämänalueena, jota erityisesti lähdetään harrastamaan. Liian vähäinen liikkuminen vaikuttaa niin yksilöiden hyvinvointiin ja elämänlaatuun kuin laaja-alaisesti yhteiskunnan eri sektoreilla, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin, työkykyyn ja sotilaallisen valmiuden suorituskykyyn.

Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.