Kuukauden nainen: Maarit Haapasaari on koira-avusteisen työskentelyn pioneereja

Maarit Haapasaarella on neljä karvaista työkaveria. Maarit Haapasaarella on neljä karvaista työkaveria. Kuva: Pimiö Lounge

Yrittäjä Maarit Haapasaari ei voisi kuvitella elävänsä ilman koiria. Niin kiinteästi ne ovat aina olleet osa hänen arkeaan. Lapsuudenkodin lassie vaihtui aikuisiällä berninpaimenkoiriin, joita hänellä on tällä hetkellä neljä.

Paitsi lemmikkejä, koirat ovat myös Haapasaaren työkavereita. Hän on ollut kehittämässä Suomeen koira-avusteisia terapia- ja työskentelymenetelmiä, joita toteutetaan esimerkiksi vanhainkodeissa ja kirjastoissa. Halikoirat käyvät Haapasaaren mukana vetämässä jumppatunteja ikäihmisille ja toimivat lukukavereina lapsille ja nuorille. Ne voivat myös lähteä vaikkapa autististen lasten kanssa lenkille.

– Tein pitkään vapaaehtoistyötä koirien kanssa. Perustin myös eläinavusteista vapaaehtoistyötä kehittävän yhdistyksen Suomen Karva-Kaverit ry:n. Ajan myötä alkoi tuntua siltä, että voisin tehdä päivätyötäkin koirien kanssa, kertoo Haapasaari.

Hän perusti Hali-Koira yrityksen vuonna 2011. Takana oli pitkä ura varhaiskasvatuksen kentällä.

– Olen sittemmin kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi eläinavusteiseksi valmentajaksi ja eläintaitokouluttajaksi. Koiriani Hilma-Mariaa, Viljo-Valdemaria, Bella-Riinaa ja Neiti Namua olen kouluttanut pennusta alkaen.

Maarit Haapasaari sanoo koira-avusteisen työskentelyn suurimman edun olevan koirien kyvyssä purkaa jännitystä ja murtaa jäätä.

– Ihmiset motivoituvat tekemään asioita eri tavalla koiran läsnä ollessa. He haluavat näyttää koiralle taitojaan. Esimerkiksi lapset rakastavat lukea ääneen koiralle.

Berninpaimenkoirat soveltuvat Hali-Koira-yrittäjän mukaan hyvin koira-avusteiseen työskentelyyn. Suuren kokonsa ansiosta niillä on luontaista auktoriteettia ja nallemainen ulkonäkö ilahduttaa monia. Liikkeet ovat rauhalliset ja hallitut.

– Hali-Koirat ovat erittäin hyviä ihmistuntijoita. Ne vaistoavat herkästi jos joku vaikkapa pelkää niitä.

Haapasaari ja Hali-Koirat tekevät myös hankeyhteistyötä Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen kanssa viikoittain järjestettävien kävelytreffien merkeissä. Treffien tarkoituksena on innostaa ikäihmisiä ulkoilemaan ja tutustumaan paikallisiin kulttuurikohteisiin. Toimintaa tukevat Turun kaupunki ja LähiTapiola Varsinais-Suomi.

Kävelyt lähtevät joko Turun Kylätalolta tai Parkinmäen palvelutalolta. Kävelyt ovat maksuttomia eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista.

– Olemme käyneet viime aikoina muun muassa Akatemiatalolla ja Biologisessa museossa. Tulevien viikkojen käyntikohteita ovat esimerkiksi Sibeliusmuseo ja Kaasukello. Kävelijöiden keskuudessa vallitsee mahtava yhteishenki.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa eniten huhtikuussa?

– Se, kun luonnossa kaikki alkaa kasvaa.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaan autiolle saarelle?

– Parhaan ystäväni (ja koirat).

3. Miten rentoudut mieluiten?

– Tanssimalla ja mökkeilemällä.

4. Lempiruokasi?

– Herkullinen paistettu kala.

5. Mitä vappusuunnitelmiisi kuuluu?

– Vetäydyn mökille luonnon rauhaan.

Tiina Pitkänen

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.