Vuoden puutarhuri Mari Helin: Kaupunki kuuluu kaikille

Mari Helin toteaa istutusten olevan vain ekstraa kaupungin ympäristön ylläpidossa. Mari Helin toteaa istutusten olevan vain ekstraa kaupungin ympäristön ylläpidossa. Kuva: Marianne Rovio

Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen vuoden puutarhuriksi valitsema Mari Helin panostaa hyvän arkiympäristön olemassaoloon. Helin on toiminut Turun kaupungin palveluksessa vuodesta 1999, ja hän on halunnut työnsä kautta päästä vaikuttamaan asukkaiden hyvinvointiin.

– Hyvin hoidettu ympäristö kannustaa ihmisiä liikkumaan ja ulkoilemaan. Tutkimusten mukaan vihreä ympäristö saa aikaan positiivisia terveydellisiä vaikutuksia, kuten verenpaineen laskua ja se piristää mieltä. Kaupunkiympäristön tulee olla hyvin hoidettu, jotta siitä on iloa kaikille, toteaa Helin, joka toimii tällä hetkellä kaupungin infran ylläpitopäällikkönä.

Helinin unelmakaupunki on sellainen, jossa kaupungin asukkaat ovat ottaneet viheralueet haltuunsa ja myös kunnioittavat niitä.

– On ilo nähdä ihmisten viihtyvän puistoissa. Ulos kannattaa lähteä niin usein kuin mahdollista. Ulkoilu on asenne ja pukeutumiskysymys, eli ne villapöksyt jalkaan, jos ei muuten tarkene. Turussa on vanhoja, historiallisia puistoja ja paljon toisistaan poikkeavia puistoja, joten jokainen voi valita mieleisensä. On myös hienoa, että ihmiset osallistuvat mielellään niiden hoitoon. Kaupunki tiivistyy koko ajan ja viheralueilla on yhä suurempi merkitys ihmisten hyvinvointiin. Ja moni haluaa tehdä itse osansa kaupungin viihtyisyyden ylläpidon eteen.

Helin on ollut mukana luomassa eräänlaista kaupunkilaisten omaa puutarhaa kaupunkimiljöönä. Erityisesti hän on pyrkinyt tuomaan kaupungin viheralueet ja ihmiset yhteen. Helin on ollut mukana erilaisissa hankkeissa tekemässä Turkua viihtyisämmäksi asukkaille kuten kummipuistotoiminta, kaupungin viljelylaatikot ja maailman puutarha.

– Ihmisten halu osallistua kumpuaa yhä syvemmältä.

Helin uskookin neljännen sektorin vaikutuksen olevan mahdollisesti yhä enemmän suurempi voimavara yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämiseksi, mikä näkyy Turussa esimerkiksi puistojen hoitamiseen osallistumisessa.

Puhuessaan hyvin hoidetusta kaupunkimiljööstä Helin tarkoittaa muun muassa hiekoitettuja reittejä, riittävää valaistusta, siisteyttä sekä esteettömyyttä.

– Kaupungin infran tulee olla niin hyvin hoidettu, että ikäihmiset pystyvät liikkumaan hyvin.

Tärkeänä Helin pitää sitä, että virkamiehet oikeasti kuuntelevat ihmisiä.

– Meidän virkamiesten tulee oikeasti kuunnella sitä, mitä ihmiset todella haluavat omalta kaupunkiympäristöltään. Pitää lisätä vuorovaikutteista keskustelua siitä, millaisessa viihtyvät kaupungissa sen asukkaat tuntevat olonsa kotoisaksi.

Vapaa-aikanaan Helin viettää aikaansa mielellään lastenlastensa mukavia tarinoita kuunnellen. Ja tietysti puutarhassa.

– On pakko myöntää, että puutarha on itsellenikin todella terapeuttista. Työssäni hankkeiden jälki näkyy joskus kolmen tai viiden vuoden kuluttua. Kotipuutarhassa työn jälki on heti nähtävissä, ja se tuntuu aina hyvältä.

Marianne Rovio

Kiire suurin uhka työturvallisuudelle siivoustyössä

Julkisten tilojen, kuten uimahallien ja koulujen siivoojien työoloja ja kemikaalialtistusta tutkinut yliopisto-opettaja Marko Hyttinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ajan puute on yksi suurimmista siivoustyön riskeistä. Myös siivouskertojen vähentäminen voi olla uhka siivoojien terveydelle. Siivoustaajuudesta tinkiminen saattaa altistaa siivoajia enemmän pölylle, minkä vuoksi he voivat joutua käyttämään vahvempia kemikaaleja lian irrottamiseen.

Suomalaiset seuraavat sähköposteja lomallaankin päivittäin

90 prosenttia suomalaisista lukee lomallaankin sähköposteja päivittäin ja 77 prosenttia myös vastaa niihin saman päivän aikana. Tämä selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Shift Business Festivalin oheistapahtumassa ratkaistaan yksinäisyyttä 5G-teknologialla

Mari Männistö.

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin Shift Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28. elokuuta. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkaisevat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Syproteroni-valmisteisiin liittyvän meningeoomariskin arviointi alkaa

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut arvioinnin, joka koskee syproteronia sisältäviä valmisteita. Valmisteita käytetään muun muassa liiallisen karvankasvun, eturauhassyövän ja aknen hoitoon.

Valtaosalla kilparavihevosista suun vaurioita kuolainten alueella

Yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen yhteistyötutkimuksessa yli 80 prosentilla tarkastetuista ravihevosista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen. Nämä vauriot jäävät kuitenkin helposti havaitsematta, sillä ne eivät näy ulospäin.

Nuorten äänestysprosentti kasvoi 50 prosenttia europarlamenttivaaleissa

Euroopan parlamentti on julkaissut ensimmäisiä tuloksia EU-vaalien jälkeisestä eurobarometrista. EU:n kaikissa 28 jäsenmaassa tehdyn eurobarometrikyselyn mukaan Eurooppa-myönteiset nuoret äänestivät huomattavasti aktiivisemmin vuoden 2019 EU-vaaleissa verrattuna vuoden 2014 vaaleihin.

Vaihtotase ylijäämäinen toukokuussa, pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli ylijäämäinen toukokuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi neljä prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti Suomesta ulkomaille. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Rattijuoppo kolarissa Martinsillalla

Turun poliisin partio sai tehtäväksi mennä liikennevahinkopaikalle maanantaina kello 20.30. Martinsillalla oli tapahtunut kahden henkilöauton välinen pieni liikennevahinko.

HKScan Oyj sopinut uusista 174,3 miljoonan euron pankkilainoista

HKScan Oyj on tiedottamansa mukaisesti sopinut rahoittajapankkiensa kanssa uusista pankkilainoista. Yhtiö oli 29. toukokuuta saanut rahoittajapankeiltaan lainanlupaukset olemassa olleiden, osin vuonna 2020 ja vuonna 2021 erääntyvien valmiusluottolimiittiensä ja lainasopimustensa korvaamisesta.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.