Vuoden puutarhuri Mari Helin: Kaupunki kuuluu kaikille

Mari Helin toteaa istutusten olevan vain ekstraa kaupungin ympäristön ylläpidossa. Mari Helin toteaa istutusten olevan vain ekstraa kaupungin ympäristön ylläpidossa. Kuva: Marianne Rovio

Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen vuoden puutarhuriksi valitsema Mari Helin panostaa hyvän arkiympäristön olemassaoloon. Helin on toiminut Turun kaupungin palveluksessa vuodesta 1999, ja hän on halunnut työnsä kautta päästä vaikuttamaan asukkaiden hyvinvointiin.

– Hyvin hoidettu ympäristö kannustaa ihmisiä liikkumaan ja ulkoilemaan. Tutkimusten mukaan vihreä ympäristö saa aikaan positiivisia terveydellisiä vaikutuksia, kuten verenpaineen laskua ja se piristää mieltä. Kaupunkiympäristön tulee olla hyvin hoidettu, jotta siitä on iloa kaikille, toteaa Helin, joka toimii tällä hetkellä kaupungin infran ylläpitopäällikkönä.

Helinin unelmakaupunki on sellainen, jossa kaupungin asukkaat ovat ottaneet viheralueet haltuunsa ja myös kunnioittavat niitä.

– On ilo nähdä ihmisten viihtyvän puistoissa. Ulos kannattaa lähteä niin usein kuin mahdollista. Ulkoilu on asenne ja pukeutumiskysymys, eli ne villapöksyt jalkaan, jos ei muuten tarkene. Turussa on vanhoja, historiallisia puistoja ja paljon toisistaan poikkeavia puistoja, joten jokainen voi valita mieleisensä. On myös hienoa, että ihmiset osallistuvat mielellään niiden hoitoon. Kaupunki tiivistyy koko ajan ja viheralueilla on yhä suurempi merkitys ihmisten hyvinvointiin. Ja moni haluaa tehdä itse osansa kaupungin viihtyisyyden ylläpidon eteen.

Helin on ollut mukana luomassa eräänlaista kaupunkilaisten omaa puutarhaa kaupunkimiljöönä. Erityisesti hän on pyrkinyt tuomaan kaupungin viheralueet ja ihmiset yhteen. Helin on ollut mukana erilaisissa hankkeissa tekemässä Turkua viihtyisämmäksi asukkaille kuten kummipuistotoiminta, kaupungin viljelylaatikot ja maailman puutarha.

– Ihmisten halu osallistua kumpuaa yhä syvemmältä.

Helin uskookin neljännen sektorin vaikutuksen olevan mahdollisesti yhä enemmän suurempi voimavara yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämiseksi, mikä näkyy Turussa esimerkiksi puistojen hoitamiseen osallistumisessa.

Puhuessaan hyvin hoidetusta kaupunkimiljööstä Helin tarkoittaa muun muassa hiekoitettuja reittejä, riittävää valaistusta, siisteyttä sekä esteettömyyttä.

– Kaupungin infran tulee olla niin hyvin hoidettu, että ikäihmiset pystyvät liikkumaan hyvin.

Tärkeänä Helin pitää sitä, että virkamiehet oikeasti kuuntelevat ihmisiä.

– Meidän virkamiesten tulee oikeasti kuunnella sitä, mitä ihmiset todella haluavat omalta kaupunkiympäristöltään. Pitää lisätä vuorovaikutteista keskustelua siitä, millaisessa viihtyvät kaupungissa sen asukkaat tuntevat olonsa kotoisaksi.

Vapaa-aikanaan Helin viettää aikaansa mielellään lastenlastensa mukavia tarinoita kuunnellen. Ja tietysti puutarhassa.

– On pakko myöntää, että puutarha on itsellenikin todella terapeuttista. Työssäni hankkeiden jälki näkyy joskus kolmen tai viiden vuoden kuluttua. Kotipuutarhassa työn jälki on heti nähtävissä, ja se tuntuu aina hyvältä.

Marianne Rovio

Valinnanvapaus olisi pelastanut Karinakodin

Karinakodin lakkautuspäätös puhuttaa.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen yksityinen saattohoito vähäisen käytön johdosta.

Sesonkikalat siivittävät kalakauppaa

Sesonkikalat ovat siivittäneet myös palvelutiskien kalamyyntiä S-ryhmässä.

Tuorekalan myynti on kasvanut S-ryhmässä ennätystahtia sekä kalatiskillä että pakatun kalan osalta. Koko kalatuoteryhmän myyntimäärä on kasvanut 20 prosenttia, ja valintapakatun tuorekalan myynnin kasvu lähentelee peräti 40 prosenttia.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kuivaa

Lounais-Suomessa ja Hämeessä kevät on ollut vähäsateinen. Suuret luonnontilaiset järvet laskivat jo viime vuoden kuivan kesän myötä tavanomaista alemmaksi, joten vesitilanne jatkuu etenkin Mallasvedellä ja Längelmävedellä sekä Hauhon reitillä edelleen kuivana.

Eturauhassyövän merkkiaine PSA aktivoi syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä

Eturauhassyövän merkkiaine PSA on yksi niistä piiskureista, jotka aktivoivat syövän leviämiseen osallistuvia veri- ja imusuonikasvutekijöitä, paljastaa uusi tutkimus.

Turun seutukunnan työttömyysaste laskenut lähes Helsingin seutukunnan tasolle

Turun seutukunnan työttömyysaste oli huhtikuussa vain 0,4 prosenttiyksikköä Helsingin seutukuntaa korkeampi. Työttömyyden nopea lasku jatkui Turussa ja Turun seutukunnassa edelleen huhtikuussa 2019.

Turun vilkkaimmilla rannoilla rantavalvojat kesäkaudella

Saaronniemen rannalla on valvontaa jokaisena päivänä 3.6.–11.8. kello 11–18, myös juhannuksena.

Rantavalvojat valvovat turvallisuutta Turun vilkkaimmilla uimarannoilla tänäkin kesänä. Rantavalvojat työskentelevät Ispoisten ja Ekvallan rannoilla joka päivä 3.6.–11.8. kello 11–18 lukuun ottamatta päivittäistä lounasaikaa kello 13.30–14. Juhannusaattona ja -päivänä 21.–22. kesäkuuta ei Ispoisissa ja Ekvallassa ole rantavalvontaa.

C21-kaupunginjohtajat: Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu nopeimmin kuntapohjaisesti

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tulee uudistaa nopeasti, kuntapohjaisesti ja kaikki voimavarat tulee keskittää palveluiden, ei hallinnon kehittämiseen. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat ovat huolissaan tulevan hallituksen kaavailuista jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista maakuntamalliin pohjautuen.

Kaupungin ytimeen rakentuvat uudiskohteet kiinnostavat Turussa asunnonostajia

Kupittaan Momentumin valmistumisen myötä asuinalue on valmis.

Asuinkäyttöön sopivat keskustatontit ovat Turussa harvassa. Auratum Asunnot rakennuttaa Turun keskustaan ja Kupittaan alueelle parhaillaan useampia uudiskohteita, joille on saatu tilaa purkamalla vanhaa rakennuskantaa.

Junnila: 5G-verkkojen rakentamisessa huomioitava kansallinen turvallisuus

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen Suomen 5G-verkkojen turvallisuudesta kiinalaisvalmistaja Huaweihin liitettyjen tietoturvauhkien vuoksi. Suomessa Huawei on merkittävässä asemassa Elisan 5G-verkon toteuttamisessa.

Kaupunki
Urheilu

Tahrat Justin Gatlinin kilvessä mahdollistavat olympiavoittajan saapumisen Turkuun

Renaud Lavillenie ja muut kenttälajien huiput ovat saaneet paistatella valokeilassa Paavo Nurmi Gamesissa.

Pikajuoksutähti Justin Gatlinin saapuminen Paavo Nurmi Gamesiin on herättänyt monenlaisia tunteita suomalaisessa yleisurheiluväessä. Osa on innoissaan maailman huipputason juoksijan saapumisesta, osa pitää Gatlinia dopingissa ryvettyneenä huijarina.

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!