Lukunurkassa: Mike Pohjola heittää sisällissodan vaiheisiin

Varsinkin fantasiakirjallisuudessa ja nuorten romaaneissa interaktiiviset romaanit ovat vanha juttu, mutta muissa genreissä, varsinkin Suomessa, niitä ei ole juuri kirjoitettu.

Jollain tavalla on loogista, että juuri Mike Pohjola on kirjoittanut sadan vuoden taakse sijoittuvan interaktiivisen romaanin Sinä vuonna 1918, jossa lukija pääsee kahlaamaan sisällissodan tapahtumia varsin vapaasti.

Tarina alkaa vuodesta 1913. Sairaan ja köyhän äidin lapsi on joutumassa maailmalle huutolaisena, mutta muutoin lukijan valinnat ohjaavat tarinankehitystä. Valinnanvaraa on valtavan paljon ja Pohjolan romaanin elinkaari pitenee rutkasti, koska kirjan voi (ja on suositeltavaakin) lukea useaan kertaan tehden erilaisia valintoja eri lukukerroilla.

Tätä kirjoittaessa olen lukenut, tai luonut, neljä ihmiskohtaloa. Kukaan hahmoistani ei ole säilynyt sodasta hengissä.

Helpolla Pohjola ei todellakaan ole itseään päästänyt. Erilaisten ihmiskohtaloiden kuljetus niin, että kohtalot ovat loogisia eivätkä sekaannu toisiinsa ei todellakaan ole helppo temppu. Pohjola onnistuu siinä hyvin, vaikka tietyt tapahtuvat tuntuvat toistuvan, vaikka koittaisikin rakentaa tarkoituksella mahdollisimman erilaista hahmoa kuin edellisellä lukukerralla.

Toisaalta tiettyjen tapahtumien kierrätys on ymmärrettävää. Sisällissota kosketti koko kansaa ja oli lopulta hyvin sattumanvaraista, millaiseksi oma kohtalo muotoutui. Se ainakin käy lukijalle selväksi.

Pohjolan teos on hyvä tapa tutustua sisällissodan vaiheisiin suhteellisen kevyessä paketissa. Ei välttämättä olisi ihan huono ajatus laittaa Pohjolan kirjaa koululaisten luettavaksi.

Ilkka Lappi

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Kulkija horjahti Teatterisillan kohdalla Aurajokeen

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan henkilö horjahti Teatterisillan kohdalla Aurajokeen sunnuntaina aamuyöllä.

Lotossa ei yhtään täysosumaa

Lotossa ei löytynyt kierroksella 50/2018 yhtään täysosumaa. Ennätysjahti jatkuu ensi viikolla, kun potissa on 14,6 miljoonaa euroa.

Tutustu yrittäjyyteen Startti-infossa

Aloittavan yrittäjän Startti-info on tietopaketti yrittäjäksi ryhtymisestä ja yrityksen perustamisesta. Startti-infot järjestetään pääsääntöisesti kaksi kertaa kuukaudessa, lounasaikaan tai alkuillassa. Tilaisuudet pidetään ICT-City -talon katutasossa (Joukahaisenkatu 3-5, A-porras, Turku).

Tee joulutunnelmaa tuoksuilla

Tee itse huonetuoksu omaksi iloksesi tai lahjaksi! Laita lempileivontamausteitasi avonaiseen kuppiin ja sijoita astia sitten esimerkiksi toalettiin tai olohuoneeseen. Muun muassa kardemumman tuoksu on huumaava, ja tähtianis ja kanelitanko lumoavat myös ulkonäöllään. Kokeile myös neilikkaa ja muita kuusijuhlan tunnelmaan sopivia mausteita.

Vihreät asetti kaksi uutta eduskuntavaaliehdokasta Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen vihreät on nimennyt Kaarinassa lauantaina syyskokouksessaan eduskuntavaaliehdokkaiksi luonto-ohjelmapalveluyrittäjä, muusikko, kaupunginvaltuutettu Kai Schneiderin Salosta sekä Vakka-Suomen vihreiden puheenjohtaja, projektipäällikkö Jan Vuorensalon Uudestakaupungista.

Luentoja naisten kunniaksi

Sergei Prokofjev.

Juhlavuottaan viettävä Turun musiikkijuhlat järjestää Turun kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä kaksi yleisöluentoa pääkirjaston Studiossa Naisten kunniaksi -teeman alla. Luentojensa aiheiksi pianisti Ari Helander (s. 1959) on valikoinut kaksi merkittävää taiteilijaa, jotka ovat jääneet musiikinhistorian marginaaliin: pianisti Clara Schumannin (1819–96) ja laulaja Lina Prokofjevin (1897–1989).

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?