Musiikkiterapiassa jäsennetään tunteita ja ajatuksia

Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Minttu Lehtonen korostaa, että virheellisiä käsityksiäkin edelleen on.
Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Minttu Lehtonen korostaa, että virheellisiä käsityksiäkin edelleen on. Kuva: Minttu Lehtosen arkisto

Musiikki on jokaiselle ihmiselle tuttu ja turvallinen elementti jo sikiöajasta lähtien. Tähän ajatukseen perustuu musiikkiterapian parantava vaikutus.

– Musiikin kautta syntyvät jaetut kokemukset asiakkaan ja terapeutin välillä mahdollistavat tunteiden ja ajatusten jäsentämisen turvallisesti. Musiikki on sanatonta kieltä. Musiikkiterapiassa on keskeistä asiakkaan nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus, sanoo musiikkiterapeutti Minttu Lehtonen.

Musiikkiterapia on kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikkia hyödynnetään terapeuttisesti asiakkaan toimintakyvyn ja taitojen ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Musiikin rytmi, tempo, melodia, harmonia ja dynamiikka auttavat esimerkiksi muisti- ja tarkkaavaisuustoimintojen sekä motoristen taitojen edistämisessä, kommunikaatiotaitojen vahvistamisessa ja aistitoimintojen jäsentämisessä.

– Musiikkiterapia sopii kaikenikäisille. Asiakkaalta ei vaadita musiikillista osaamista, mutta kiinnostusta musiikkia kohtaan on hyvä olla terapiaan motivoitumisen kannalta.

Suurimmalla osalla musiikkiterapeutin asiakkaista on taustalla neurologisia tai psykiatrisia ongelmia, masennusta tai erilaisia elämän haasteita. Musiikkiterapiaa annetaan myös ryhmille, jolloin tavoitteena on usein antaa ja saada vertaistukea.

Musiikkiterapia on pitkäkestoista terapiaa ja Lehtosen mukaan sitä voidaan jatkaa yksittäisen asiakkaan kanssa jopa vuosia. Lyhytterapiassa käyntikertoja on noin kymmenen.

– Musiikkiterapiassa voidaan esimerkiksi kuunnella tai soittaa musiikkia. Käytössäni on esimerkiksi piano, rummut, kitara ja basso. Nuorten kanssa musiikkia saatetaan myös tehdä tietokoneella terapiakäynneillä. Käytän usein terapian tukena muitakin luovia menetelmiä kuten maalaamista tai piirtämistä. Perinteinen keskustelukin on tärkeä osa hoitoa.

Musiikkiterapiaan tullaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Musiikkiterapeuteilla tulee olla koko sosiaali- ja terveysalan tai musiikkialan koulutustausta. Minttu Lehtonen työskentelee lasten ja nuorten perhekuntoutustyössä.

– Pidän musiikkiterapeutin vastaanottoa sivutoimisesti. Musiikki on ollut minulle aina tärkeää ja onkin hienoa, että pystyn hyödyntämään terapeutin osaamista myös päätyössäni.

Lehtonen sanoo musiikkiterapian roolin kliinisessä hoidossa alkavan vakiintua.

– Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Terapiaa tulee kuitenkin pitää aktiivisesti esillä, jotta sitä voitaisiin hyödyntää perinteisempien terapiamuotojen rinnalla.

Tiina Pitkänen

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Jopa viidennes käyttää yli puolet käteen jäävistä tuloista asumiseen

Asumiseen joudutaan käyttämään huomattavia summia rahaa kuukaudessa. Asumisen tutkimuksen mukaan noin 70 prosentin mielestä on kohtuullista käyttää asumiseen enintään 30 prosenttia nettotuloistaan, kun taas viidennes vastaajista joutuu käyttämään vähintään puolet nettotuloistaan asumiseen.

Eero Lehtinen Kouvolan Kouvoista Åbo Båtvarvin markkinointipäälliköksi

KTM Eero Lehtinen sekä VTM Heli Annala liittyvät Åbo Båtvarvin kokoonpanoon. Lehtinen aloittaa syyskuun alussa yhtiön markkinointipäällikkönä, Annala yrityksen viestintäpäällikön tehtävissä. Lehtinen siirtyy Turkuun Kouvolan Kouvojen toiminnanjohtajan paikalta ja ottaa vastuulleen markkinointikokonaisuuden, johon kuuluvat Ruissalon telakan ohella Alfons Håkansin merihinaustoiminnot, Kupittaalla sijaitseva Veritas Stadion sekä Veikkausliiga-joukkue FC Inter.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.