Musiikkiterapiassa jäsennetään tunteita ja ajatuksia

Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Minttu Lehtonen korostaa, että virheellisiä käsityksiäkin edelleen on.
Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Minttu Lehtonen korostaa, että virheellisiä käsityksiäkin edelleen on. Kuva: Minttu Lehtosen arkisto

Musiikki on jokaiselle ihmiselle tuttu ja turvallinen elementti jo sikiöajasta lähtien. Tähän ajatukseen perustuu musiikkiterapian parantava vaikutus.

– Musiikin kautta syntyvät jaetut kokemukset asiakkaan ja terapeutin välillä mahdollistavat tunteiden ja ajatusten jäsentämisen turvallisesti. Musiikki on sanatonta kieltä. Musiikkiterapiassa on keskeistä asiakkaan nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus, sanoo musiikkiterapeutti Minttu Lehtonen.

Musiikkiterapia on kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa musiikkia hyödynnetään terapeuttisesti asiakkaan toimintakyvyn ja taitojen ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Musiikin rytmi, tempo, melodia, harmonia ja dynamiikka auttavat esimerkiksi muisti- ja tarkkaavaisuustoimintojen sekä motoristen taitojen edistämisessä, kommunikaatiotaitojen vahvistamisessa ja aistitoimintojen jäsentämisessä.

– Musiikkiterapia sopii kaikenikäisille. Asiakkaalta ei vaadita musiikillista osaamista, mutta kiinnostusta musiikkia kohtaan on hyvä olla terapiaan motivoitumisen kannalta.

Suurimmalla osalla musiikkiterapeutin asiakkaista on taustalla neurologisia tai psykiatrisia ongelmia, masennusta tai erilaisia elämän haasteita. Musiikkiterapiaa annetaan myös ryhmille, jolloin tavoitteena on usein antaa ja saada vertaistukea.

Musiikkiterapia on pitkäkestoista terapiaa ja Lehtosen mukaan sitä voidaan jatkaa yksittäisen asiakkaan kanssa jopa vuosia. Lyhytterapiassa käyntikertoja on noin kymmenen.

– Musiikkiterapiassa voidaan esimerkiksi kuunnella tai soittaa musiikkia. Käytössäni on esimerkiksi piano, rummut, kitara ja basso. Nuorten kanssa musiikkia saatetaan myös tehdä tietokoneella terapiakäynneillä. Käytän usein terapian tukena muitakin luovia menetelmiä kuten maalaamista tai piirtämistä. Perinteinen keskustelukin on tärkeä osa hoitoa.

Musiikkiterapiaan tullaan pääsääntöisesti lääkärin lähetteellä. Musiikkiterapeuteilla tulee olla koko sosiaali- ja terveysalan tai musiikkialan koulutustausta. Minttu Lehtonen työskentelee lasten ja nuorten perhekuntoutustyössä.

– Pidän musiikkiterapeutin vastaanottoa sivutoimisesti. Musiikki on ollut minulle aina tärkeää ja onkin hienoa, että pystyn hyödyntämään terapeutin osaamista myös päätyössäni.

Lehtonen sanoo musiikkiterapian roolin kliinisessä hoidossa alkavan vakiintua.

– Musiikkiterapian vaikutuksista on nykyään tieteellistä näyttöä. Terapiaa tulee kuitenkin pitää aktiivisesti esillä, jotta sitä voitaisiin hyödyntää perinteisempien terapiamuotojen rinnalla.

Tiina Pitkänen

Kerrostaloasunnossa savua Stålarminkadulla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kerrostalokaksiossa oli savua Stålarminkadulla maanantaina aamupäivällä.

Alkoholiin kuolleiden määrä väheni viime vuonna

Alkoholiperäisiin syihin kuolleiden määrä väheni vuonna 2017 edellisvuoteen verrattuna. Alkoholiin kuolleita oli vajaa 1 600 henkeä, mikä on lähes 200 henkilöä vähemmän kuin vuonna 2016.

Itsemurhien määrässä kasvua

Miesten ja naisten itsemurhakuolleisuus 1971–2017.

Itsemurhiin kuolleiden määrä on kasvanut kahtena vuonna peräkkäin. Vuoden 2017 aikana itsemurhan teki 824 henkilöä. Tämä on yli 30 itsemurhaa enemmän kuin edellisenä vuonna ja yli 90 enemmän kuin vuonna 2015. Viime vuosien kehityksestä huolimatta itsemurhakuolleisuus on kymmenessä vuodessa pienentynyt yli 20 prosenttia, miehillä 22 prosenttia ja naisilla 16 prosenttia.

Sisäilmaongelmat merkittävä terveysriski, tutkijat laativat oppaan asiantuntijoille

Sisäilman huono laatu on jo pitkään ollut yksi merkittävistä ympäristöterveysongelmista Suomessa. Turun yliopiston ja THL:n tutkijoiden kirjoittama laboratorio-opas tukee terveysvalvontaviranomaisten, näytteenottajien ja laboratorioiden työtä sisäilman laadun parantamiseksi.

Kouluterveyskysely: Perheen yhteinen aika heijastuu lapsen hyvinvointiin ja oppimiseen

Moni nuori toivoo lisää perheen yhteistä aikaa. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan yli kolmannes 4.‒5.-luokkalaisista, 8.‒9.-luokkalaisista ja toisella asteella opiskelevista haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Näiden lasten huoltajista 40 prosenttia kokee, ettei perhe vietä riittävästi aikaa yhdessä.

OP tukee suomalaisia ammattikorkeakouluja 1,3 miljoonalla eurolla

OP Ryhmä on lahjoittanut suomalaisille ammattikorkeakouluille 1,3 miljoonaa euroa parhaillaan käynnissä olevalla ammattikorkeakoulujen varainkeruukierroksella. Lahjoitusten avulla OP tukee koulutusta ja osaamista ympäri Suomen.

Onko jouluidylli myytti?

Ihminen, joulu lähestyy sinua. Olethan jo päättänyt, mihin veronpalautuksesi hassaat?

Virtuaalimatkailu säästää luontoa

Kaikkialle ei tarvitse matkustaa itse. Maailma voi avartua ja huikeita kokemuksia voi saavuttaa myös toisten tulkitsemana. Some on hyvä kanava eri maailmoihin, mutta ei ainoa. Virtuaalitodellisuus ja erityisesti 360-videot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja vieneet ihmiset yhä todellisemman tuntuisiin maailmoihin. VirtualTraveller on suomalainen sosiaalisen median palvelu, jonne käyttäjät voivat ladata joka suuntaan kuvaa ottavalla 360-kameralla tehtyjä matkaelämyksiä sekä katsoa toisten palveluun lataamia videoita.

Jaakko Ryhäsen joulukonsertti Piikkiön kirkossa

Jaakko Ryhänen.

Tunnettu oopperalaulaja Jaakko Ryhänen pitää tämän joulun ainoan konsertin Turun seudulla Piikkiön kirkossa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 19. Harvoin alueella esiintyvän Ryhäsen joulukonsertit ovat niin suosittuja, että ne vetävät kirkot täyteen väkeä ympäri Suomen.

Urheilu

Menoviikko: Tomi Kalliolle kunniaa kärkikamppailussa

Tomi Kallio toimii nykyään TPS:n pelaajatarkkailijana.

HC TPS:n viimeinen kotiottelu ennen joulua on torstaina 20. joulukuuta. Ottelu on monella tapaa todellinen herkkupala.

Åboraakkeli: Korkealle noteerattu Kakko

Kaapo Kakko.

Yksi HC TPS:n ilonaiheista kuluvalla kaudella on ollut Kaapo Kakko , joka on lyönyt itsenä ryminällä Liigaa seuraavien tietoisuuteen ympäri maata.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?