Nostalginen Turku: Turkuun avattiin kuurojen koulu jo vuonna 1860

Melontaleikin avulla kehitettiin Turun kuurojen koulussa lasten rytmitajua. Viimeisenä ”veneessä” on Kiikalasta kotoisin oleva Raija Laaksonen, joka meloo yhdessä Hannu-poikansa kanssa. Kuva on syyskuulta 1961. Melontaleikin avulla kehitettiin Turun kuurojen koulussa lasten rytmitajua. Viimeisenä ”veneessä” on Kiikalasta kotoisin oleva Raija Laaksonen, joka meloo yhdessä Hannu-poikansa kanssa. Kuva on syyskuulta 1961. Kuva: Ts-arkisto

Carl Oscar Malmia (1826–63) pidetään kuurojen opetuksen sekä viittomakielen isänä Suomessa. Hänen aloittamansa kouluopetus on jatkunut Turussa yhtämittaisesti jo 158 vuotta. Vuonna 1860 perustettu, C.O. Malmin perinnön kunniaksi nimetty, koulu on toiminut vuodesta 1988 lähtien Hannunniitun koulun yhteydessä ja siellä on tänä päivänä yli 130 oppilasta.

Malm oli sivistyneen perheen kuuro poika. Hänen isänsä A.G. Malm toimi Kymenkartanon läänin virkamiehenä. Hän eli varhaislapsuutensa Satakunnan Eurassa, mutta perhe muutti vuonna 1833 Porvooseen. Jo seuraavana vuonna hänen vanhempansa lähettivät poikansa tukholmalaiseen Manilla-kouluun, joka oli tunnettu kuurojen koulu.

Carl Oscar opiskeli Ruotsissa yhteensä yksitoista vuotta ja loppuajan hän toimi jo apuopettajana. Vuonna 1846 hän palasi Porvooseen ja perusti ensitöikseen kotiinsa yksityisen kuurojen koulun. Koulu sai taloudellista tukea monilta tunnetuilta porvoolaisilta, kuten J.L. Runebergiltä. Koulun oppilaat tekivät luku- ja kirjoitusharjoituksia sekä opettelivat matematiikkaa ja muita tieteitä.

Venäjän keisari Aleksanteri II antoi vuonna 1860 luvan perustaa kuuromykkien oppilaitoksen myös Turun Agricolankadulle. Koulun ensimmäiseksi opettajaksi saapui C.O. Malm Porvoosta, joka käytti opetuskielenä edistyksellisesti viittomakieltä. Turun koulun oppilaiden ikähaarukka oli melko suuri ja siksi koulussa annettiin sen ajan perusopetuksen lisäksi myös ammatillista koulutusta.

Tytöt opettelivat kotitalous- ja käsitöitä ja pojat kouluttautuivat käytännön ammatteihin, kuten puusepiksi tai suutareiksi. Koulu houkutteli oppilaita ympäri Etelä-Suomen aina Viipuria myöden. Kauimmat tulijat majoittuivat turkulaisiin koteihin, koulun tiloihin tai omaan pieneen asuntolaan.

Tuon ajan hengen mukaan koulukuri oli äärimmäisen kova. Esimerkiksi tahallinen virnistely rukouksen aikana tai osaamattomuus oppitunnilla saattoivat johtaa piiskarangaistukseen.

Malm oli erittäin pidetty opettaja, mutta hänen aikakautensa jäi Turussa valitettavan lyhyeksi. Malm kuoli vain 37-vuotiaana ja sen jälkeen alkoivat myös koulun vaikeudet. Koulu muutti 1800-luvun loppuvuosina ensin yksityisasuntoon Läntiselle Rantakadulle sekä sieltä sitten Kaskenkadulle.

Vuosisadan vaihteessa viittomakieli joutui epäsuosioon vuosikymmeniksi. Vuodesta 1899 aina vuoteen 1980 koulu toimi nykyisellä Yliopistonmäellä, pois lukien sota-ajan evakkovuodet Pirkanmaan Kylmäkoskella.

Heikki Möttönen

Pelastusarmeija haluaa patasi Joulupadaksi

Pelastusarmeija kannustaa ihmisiä kierrättämään tarpeettomat padat ja kattilat. Kampanjan tarkoituksena on hankkia lisää patoja ensi joulun Joulupata-keräykseen. Padat ja kattilat voi lahjoittaa Pelastusarmeijan kirpputoreille pitkin vuotta.

Palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten huhti-kesäkuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,0 prosenttia.

Tuore tutkimus avaa sijoittajien ekologiaa todellisilla osakemarkkinoilla

Turun yliopiston ja Palermon yliopiston tutkijat tarkastelivat poikkeuksellisen laajaa empiiristä aineistoa selvittääkseen, millaisia yhteyksiä sijoittajilla on osakemarkkinoilla ja miten sijoittajien käyttämät strategiat vaikuttavat markkinoiden heiluntaan. Tulokset auttavat ymmärtämään paremmin markkinoiden toimintaa ja valottavat aiempien teorioiden yhteyttä todellisiin osakemarkkinoihin.

Kaupunki
Urheilu

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Uudistuksia Paavo Nurmi Marathonilla

Paavo Nurmi Marathon kerää juoksukansan Aurajoen rannoille.

Paavo Nurmi Marathon juostaan ensi lauantaina 18. elokuuta. Tapahtumassa juostaan tuttuun tapaan maraton, puolimaraton ja kymmenen kilometriä. Tänä vuonna matkojen määrää lisätään kahdella, sillä tapahtumassa juostaan myös lasten oma ilmainen Minimarathon. Minimarathonille ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta, vaikka pääpaino onkin lapsissa. Minimarathonin lähtö on kello 11.00, ja matkoja on kaksi, 700 metriä ja 1,2 kilometriä. Minimarathonin lisäksi alueelle nousee lastenmaailma, joka on myös avoin kaikille. Lastenmaailma on auki 10-15. Tapahtumaan odotetaan yhteensä yli 3 500 osallistujaa.

Åboraakkeli: Realismia johtajille

Minna Nikkanen.

Yleisurheilun EM-kisat Berliinissä ovat alleviivanneet yhtä asiaa. Ei, eikä se ole se, että suomalaiset olisivat alisuorittaneet rankasti.

TPS lainaa Savolaisen Tutoon

HC TPS:n 21-vuotias laitahyökkääjä Joonas Savolainen siirtyy lainalle Mestiksen Tutoon.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.