Suojaaminen ja kosteutus ovat avaintekijöitä kesähiuksille

Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Kuva: Sjale

Lämpimät ja aurinkoiset kesäpäivät hellivät kehoa ja mieltä, mutta hiusten hyvinvoinnin kannalta niissä piilee myös riskejä. Hiustenhoitoon onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota kesäaikaan. Mari Virta-Lupala turkulaisesta Parturi-kampaamo Tykkyläisestä sanoo päähineiden käytön olevan kesällä ensisijainen keino suojata hiuksia ja päänahkaa auringon ultraviolettisäteilyltä.

– Erityisesti hapeteväreillä värjätyt hiukset saattavat vaurioitua auringonvalossa herkästi. Mitä käsitellymmät hiukset ovat, sitä alttiimpia ne ovat säteilyn vaaroille. Auringonvalo haalistaa hiusväriä, joten kesä ei ole parasta aikaa värjäämiselle.

Parturi-kampaaja Janita Kriisa nimeää toiseksi keskeiseksi riskitekijäksi suolaisessa merivedessä uimisen. Siksi kesällä korostuu kosteuttavien hiustenhoitotuotteiden käyttö. Kesällä kannattaa käyttää samaa hiustenhoitosarjaa kuin talvellakin, jos on onnistunut löytämään omille hiuksilleen soveltuvat tuotteet. Kesällä niistä kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön kosteuttavat versiot.

Riskien ohella lämpimällä ja valoisalla kesällä on kuitenkin tarjota hiuksille myös paljon hyvää.

– Hiusten kuntoa ja ulkonäköä voi pitää hyvällä syyllä henkisen hyvinvoinnin mittarina. Ihmiset ovat usein kesäisin rentoutuneita ja stressi on selätetty. Niinpä myös hiukset ovat monesti vahvat ja elinvoimaiset. Hyvinvointi näkyy hiuksissa usein viipeellä. Jos ihminen on voinut kesällä hyvin, hiukset voivat hyvin myös syksyllä.

Kesällä myös syödään usein kevyesti ja terveellisesti. Tuoreet marjat, vihannekset ja salaatit sisältävät rautaa ja c-vitamiinia, jotka ovat olennaisia ravintoaineita hiusten hyvinvoinnin kannalta. Raudan puute voi aiheuttaa anemiaa, jolla puolestaan on negatiivisia vaikutuksia hiusten kasvuun ja joka voi pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä.

Myös runsas veden juonti kesällä parantaa hiustupen hyvinvointia. Hius saa ravintonsa hiustupen kautta ja vesi on yksi tärkeimpiä aineita pitämään hiukset vahvoina ja elinvoimaisina.

Mari Virta-Lupala suosittelee pesemään hiuksia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Erityisesti kesäaikaan hiukset ovat alttiina saasteille, joten säännöllisestä hiustenpesusta tulee huolehtia. Tiheä hiustenpesu kuitenkin kuluttaa proteiinia, jonka vajeen paikkaamiseksi hiuksille voi antaa silloin tällöin luonnonmukaisen kananmunapesun.

Virta-Lupala ja Kriisa kertovat tämän kesän trendin olevan permanentit, jotka ovat nousseet uuteen suosioon. Hääkampauksissa vallalla ovat pehmeän countrytyyliset, naiselliset ja yksinkertaiset kampaukset. Miehille parturi-kampaajilla on vinkki kesäiseen parranhoitoon.

– Partaa pitää myös pestä, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Parranpesuun voi käyttää samoja tuotteita kuin hiustenpesuunkin.

Tiina Pitkänen

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.