Suojaaminen ja kosteutus ovat avaintekijöitä kesähiuksille

Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Kuva: Sjale

Lämpimät ja aurinkoiset kesäpäivät hellivät kehoa ja mieltä, mutta hiusten hyvinvoinnin kannalta niissä piilee myös riskejä. Hiustenhoitoon onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota kesäaikaan. Mari Virta-Lupala turkulaisesta Parturi-kampaamo Tykkyläisestä sanoo päähineiden käytön olevan kesällä ensisijainen keino suojata hiuksia ja päänahkaa auringon ultraviolettisäteilyltä.

– Erityisesti hapeteväreillä värjätyt hiukset saattavat vaurioitua auringonvalossa herkästi. Mitä käsitellymmät hiukset ovat, sitä alttiimpia ne ovat säteilyn vaaroille. Auringonvalo haalistaa hiusväriä, joten kesä ei ole parasta aikaa värjäämiselle.

Parturi-kampaaja Janita Kriisa nimeää toiseksi keskeiseksi riskitekijäksi suolaisessa merivedessä uimisen. Siksi kesällä korostuu kosteuttavien hiustenhoitotuotteiden käyttö. Kesällä kannattaa käyttää samaa hiustenhoitosarjaa kuin talvellakin, jos on onnistunut löytämään omille hiuksilleen soveltuvat tuotteet. Kesällä niistä kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön kosteuttavat versiot.

Riskien ohella lämpimällä ja valoisalla kesällä on kuitenkin tarjota hiuksille myös paljon hyvää.

– Hiusten kuntoa ja ulkonäköä voi pitää hyvällä syyllä henkisen hyvinvoinnin mittarina. Ihmiset ovat usein kesäisin rentoutuneita ja stressi on selätetty. Niinpä myös hiukset ovat monesti vahvat ja elinvoimaiset. Hyvinvointi näkyy hiuksissa usein viipeellä. Jos ihminen on voinut kesällä hyvin, hiukset voivat hyvin myös syksyllä.

Kesällä myös syödään usein kevyesti ja terveellisesti. Tuoreet marjat, vihannekset ja salaatit sisältävät rautaa ja c-vitamiinia, jotka ovat olennaisia ravintoaineita hiusten hyvinvoinnin kannalta. Raudan puute voi aiheuttaa anemiaa, jolla puolestaan on negatiivisia vaikutuksia hiusten kasvuun ja joka voi pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä.

Myös runsas veden juonti kesällä parantaa hiustupen hyvinvointia. Hius saa ravintonsa hiustupen kautta ja vesi on yksi tärkeimpiä aineita pitämään hiukset vahvoina ja elinvoimaisina.

Mari Virta-Lupala suosittelee pesemään hiuksia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Erityisesti kesäaikaan hiukset ovat alttiina saasteille, joten säännöllisestä hiustenpesusta tulee huolehtia. Tiheä hiustenpesu kuitenkin kuluttaa proteiinia, jonka vajeen paikkaamiseksi hiuksille voi antaa silloin tällöin luonnonmukaisen kananmunapesun.

Virta-Lupala ja Kriisa kertovat tämän kesän trendin olevan permanentit, jotka ovat nousseet uuteen suosioon. Hääkampauksissa vallalla ovat pehmeän countrytyyliset, naiselliset ja yksinkertaiset kampaukset. Miehille parturi-kampaajilla on vinkki kesäiseen parranhoitoon.

– Partaa pitää myös pestä, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Parranpesuun voi käyttää samoja tuotteita kuin hiustenpesuunkin.

Tiina Pitkänen

Joka kolmannella Suomen villipedolla trikinella

Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa.

Trikinellat eli trikiinit viihtyvät edelleen Suomen metsänpedoissa: monivuotisissa seurantatutkimuksissa noin joka kolmas tutkittu eläin on osoittautunut trikinellapositiiviseksi. Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa, mutta trikinellalajisto on muuttunut. Kun karhuja, mäyriä tai muita petoeläimiä laitetaan ruoaksi, on syytä muistaa, että kaikki trikinellalajit tarttuvat huonosti kypsennettyä lihaa syömällä helposti ihmiseen.

Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus lähes ennallaan

Eri ja samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus 2003–2017.

Eronneisuuden muutokset olivat viime vuonna pieniä sekä eri että samaa sukupuolta olevilla pareilla. Eronneisuus samaa sukupuolta olevilla pareilla oli 21 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna luku oli 22. Vastaava eri sukupuolten avioeronneisuusluku oli 13 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna 14.

Miksei sopimuksen sisältöä valoteta?

YK:n ajama globaali siirtolaisuussopimus Global Compact for Migrition allekirjoitetaan Marrakechissa Marokossa 10. joulukuuta. YK:n kansainvälinen sopimus helpottaisi maahanmuuttoa sekä rajoittaisi itsenäisten valtioiden päätäntävaltaa maahanmuuttopolitiikassa. Arvostelu massamaahanmuuttoa kohtaan tulkittaisiin vihapuheeksi.

Lasten raskasmetallialtistus kiinnostaa tutkijoita

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnit suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksesta sekä raskasmetallien yhteisvaikutuksista ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta: monivuotisen tutkimuksen tuloksia on vastikään julkaistu kahdessa tieteellisesti vertaisarvioidussa lehdessä.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee, ministeriö avasi uuden haun kunnille

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu saa jatkoa. Kokeilun avulla halutaan lisää lapsia päiväkoteihin ja luodaan suuntaviivoja 2-vuotiselle esiopetukselle, sanoo opetusministeri. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi haun kunnille keskiviikkona. Vuotta 2019 koskevassa kokeilussa valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

Peruskouluissa 560 500 oppilasta

Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 560 500 oppilasta vuonna 2018. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta 0,7 prosenttia. Peruskoulun oppilaista 49 prosenttia oli tyttöjä ja 51 prosenttia poikia.

Digitalisaatio tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä

Milla Wirén.

Digitaalinen data ei ole objektiivista ja arvovapaata. Digitalisaatio tekee tähän asti yksityisinä pidetyistä maailmankuvista, ennakkoluuloista ja arvopohjista dataa, joka siirtyy digitaalisen tiedon prosessoinnin kautta päätöksenteon rakennuspalikoiksi. Sen myötä digitalisaatio on merkittävästi lisännyt yksilön tiedostamattomien valintojen yhteiskunnallista merkityksellisyyttä, selviää Milla Wirénin väitöstutkimuksessa.

Elina Rantanen vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomessa

Elina Rantanen.

Vihreät on nimennyt eduskuntavaaliehdokkaakseen Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kehitysjohtaja Elina Rantasen .

Konkurssien määrä kasvoi 22 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–lokakuussa 2017–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa pantiin vireille 2 217 konkurssia, mikä on 400 konkurssia (22,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 479, mikä on 506 henkilöä (5,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.