Suojaaminen ja kosteutus ovat avaintekijöitä kesähiuksille

Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Kuva: Sjale

Lämpimät ja aurinkoiset kesäpäivät hellivät kehoa ja mieltä, mutta hiusten hyvinvoinnin kannalta niissä piilee myös riskejä. Hiustenhoitoon onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota kesäaikaan. Mari Virta-Lupala turkulaisesta Parturi-kampaamo Tykkyläisestä sanoo päähineiden käytön olevan kesällä ensisijainen keino suojata hiuksia ja päänahkaa auringon ultraviolettisäteilyltä.

– Erityisesti hapeteväreillä värjätyt hiukset saattavat vaurioitua auringonvalossa herkästi. Mitä käsitellymmät hiukset ovat, sitä alttiimpia ne ovat säteilyn vaaroille. Auringonvalo haalistaa hiusväriä, joten kesä ei ole parasta aikaa värjäämiselle.

Parturi-kampaaja Janita Kriisa nimeää toiseksi keskeiseksi riskitekijäksi suolaisessa merivedessä uimisen. Siksi kesällä korostuu kosteuttavien hiustenhoitotuotteiden käyttö. Kesällä kannattaa käyttää samaa hiustenhoitosarjaa kuin talvellakin, jos on onnistunut löytämään omille hiuksilleen soveltuvat tuotteet. Kesällä niistä kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön kosteuttavat versiot.

Riskien ohella lämpimällä ja valoisalla kesällä on kuitenkin tarjota hiuksille myös paljon hyvää.

– Hiusten kuntoa ja ulkonäköä voi pitää hyvällä syyllä henkisen hyvinvoinnin mittarina. Ihmiset ovat usein kesäisin rentoutuneita ja stressi on selätetty. Niinpä myös hiukset ovat monesti vahvat ja elinvoimaiset. Hyvinvointi näkyy hiuksissa usein viipeellä. Jos ihminen on voinut kesällä hyvin, hiukset voivat hyvin myös syksyllä.

Kesällä myös syödään usein kevyesti ja terveellisesti. Tuoreet marjat, vihannekset ja salaatit sisältävät rautaa ja c-vitamiinia, jotka ovat olennaisia ravintoaineita hiusten hyvinvoinnin kannalta. Raudan puute voi aiheuttaa anemiaa, jolla puolestaan on negatiivisia vaikutuksia hiusten kasvuun ja joka voi pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä.

Myös runsas veden juonti kesällä parantaa hiustupen hyvinvointia. Hius saa ravintonsa hiustupen kautta ja vesi on yksi tärkeimpiä aineita pitämään hiukset vahvoina ja elinvoimaisina.

Mari Virta-Lupala suosittelee pesemään hiuksia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Erityisesti kesäaikaan hiukset ovat alttiina saasteille, joten säännöllisestä hiustenpesusta tulee huolehtia. Tiheä hiustenpesu kuitenkin kuluttaa proteiinia, jonka vajeen paikkaamiseksi hiuksille voi antaa silloin tällöin luonnonmukaisen kananmunapesun.

Virta-Lupala ja Kriisa kertovat tämän kesän trendin olevan permanentit, jotka ovat nousseet uuteen suosioon. Hääkampauksissa vallalla ovat pehmeän countrytyyliset, naiselliset ja yksinkertaiset kampaukset. Miehille parturi-kampaajilla on vinkki kesäiseen parranhoitoon.

– Partaa pitää myös pestä, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Parranpesuun voi käyttää samoja tuotteita kuin hiustenpesuunkin.

Tiina Pitkänen

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?