Suojaaminen ja kosteutus ovat avaintekijöitä kesähiuksille

Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Hiuksetkin on syytä suojata auringon porotukselta. Kuva: Sjale

Lämpimät ja aurinkoiset kesäpäivät hellivät kehoa ja mieltä, mutta hiusten hyvinvoinnin kannalta niissä piilee myös riskejä. Hiustenhoitoon onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota kesäaikaan. Mari Virta-Lupala turkulaisesta Parturi-kampaamo Tykkyläisestä sanoo päähineiden käytön olevan kesällä ensisijainen keino suojata hiuksia ja päänahkaa auringon ultraviolettisäteilyltä.

– Erityisesti hapeteväreillä värjätyt hiukset saattavat vaurioitua auringonvalossa herkästi. Mitä käsitellymmät hiukset ovat, sitä alttiimpia ne ovat säteilyn vaaroille. Auringonvalo haalistaa hiusväriä, joten kesä ei ole parasta aikaa värjäämiselle.

Parturi-kampaaja Janita Kriisa nimeää toiseksi keskeiseksi riskitekijäksi suolaisessa merivedessä uimisen. Siksi kesällä korostuu kosteuttavien hiustenhoitotuotteiden käyttö. Kesällä kannattaa käyttää samaa hiustenhoitosarjaa kuin talvellakin, jos on onnistunut löytämään omille hiuksilleen soveltuvat tuotteet. Kesällä niistä kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön kosteuttavat versiot.

Riskien ohella lämpimällä ja valoisalla kesällä on kuitenkin tarjota hiuksille myös paljon hyvää.

– Hiusten kuntoa ja ulkonäköä voi pitää hyvällä syyllä henkisen hyvinvoinnin mittarina. Ihmiset ovat usein kesäisin rentoutuneita ja stressi on selätetty. Niinpä myös hiukset ovat monesti vahvat ja elinvoimaiset. Hyvinvointi näkyy hiuksissa usein viipeellä. Jos ihminen on voinut kesällä hyvin, hiukset voivat hyvin myös syksyllä.

Kesällä myös syödään usein kevyesti ja terveellisesti. Tuoreet marjat, vihannekset ja salaatit sisältävät rautaa ja c-vitamiinia, jotka ovat olennaisia ravintoaineita hiusten hyvinvoinnin kannalta. Raudan puute voi aiheuttaa anemiaa, jolla puolestaan on negatiivisia vaikutuksia hiusten kasvuun ja joka voi pahimmillaan aiheuttaa hiustenlähtöä. C-vitamiini taas edistää raudan imeytymistä.

Myös runsas veden juonti kesällä parantaa hiustupen hyvinvointia. Hius saa ravintonsa hiustupen kautta ja vesi on yksi tärkeimpiä aineita pitämään hiukset vahvoina ja elinvoimaisina.

Mari Virta-Lupala suosittelee pesemään hiuksia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Erityisesti kesäaikaan hiukset ovat alttiina saasteille, joten säännöllisestä hiustenpesusta tulee huolehtia. Tiheä hiustenpesu kuitenkin kuluttaa proteiinia, jonka vajeen paikkaamiseksi hiuksille voi antaa silloin tällöin luonnonmukaisen kananmunapesun.

Virta-Lupala ja Kriisa kertovat tämän kesän trendin olevan permanentit, jotka ovat nousseet uuteen suosioon. Hääkampauksissa vallalla ovat pehmeän countrytyyliset, naiselliset ja yksinkertaiset kampaukset. Miehille parturi-kampaajilla on vinkki kesäiseen parranhoitoon.

– Partaa pitää myös pestä, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Parranpesuun voi käyttää samoja tuotteita kuin hiustenpesuunkin.

Tiina Pitkänen

Tupakoitsija saa enemmän tervaa ja häkää kuin luulee

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Mihin muuttaisin Turusta?

Olen viime aikoina pohtinut asiaa vakavasti, sitä mihin muuttaisin Turusta. Asun ja olen asunut koko ikäni täl pual jokke eli koht 70 vuat.

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa ratainfran häiriön vuoksi, kertoo VR. Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi. Vaikutukset heijastuvat myös muuhun junaliikenteeseen. Liikenneviraston mukaan vika alkoi noin kello 19.05 ja sitä korjataan parhaillaan. Korjausarviota ei vielä ole.

Lounatuulet Yhteisötalossa avoimien ovien päivä

SOSTE on haastanut kaikki jäsenensä ja yhteistyökumppaninsa juhlistamaan kansalaisvaikuttamisen ja Miina Sillanpään liputuspäivää. Lounatuulet Yhteisötalo ry jäsenineen vastaa haasteeseen järjestämällä avoimien ovien päivän 1. lokakuuta kello 12–15.

Kuntarakennelain muuttamisesta 81 lausuntoa

Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja kuntarakennelain muuttamisesta. Lakimuutoksen jälkeen uudelle kunnalle voitaisiin myöntää avustusta, jos jokin yhdistyvistä kunnista on vaikeassa taloudellisessa asemassa.

Paistinkääntäjien johtoon ensimmäistä kertaa nainen Turussa

Riita Hirvonen.

Maailman arvostetuin ruokajärjestö Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on toiminut Turussa jo 45 vuotta. Tänä syksynä Turun voutikunnan johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kertaa nainen, kun Turun aluevoudiksi valittiin järjestössä pitkään aktiivisesti toiminut Riitta Hirvonen .

Vaihtotase alijäämäinen toisella neljänneksellä, ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli alijäämäinen vuoden toisella neljänneksellä. Maksutaseen mukainen tavaroiden ja palveluiden vienti kasvoi 6 prosenttia vuodentakaisesta ja tavaroiden ja palveluiden tase oli lievästi ylijäämäinen. Vaihtotaseen alijäämä kasvoi vuoden takaisesta ensitulon tilin alijäämän kasvaessa. Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

TU aloitti kauden turnausvoitolla

Turun Uimarien naisten vesipallojoukkueen kausi alkoi voitolla.

Turun Uimareiden naiset lähtivät kauteen panostaen kahteen eri joukkueeseen. Toinen pelaa tähtää kansainvälisiin turnauksiin, toinen kotimaan peleihin. KV-joukkue aloitti kautensa viime viikonloppuna Sveitsissä vakuuttavasti. Uimarit voittivat kaikki neljä otteluaan ja nappasivat turnausvoiton. Uimareiden KV-joukkueen syksyyn kuuluu myös muun muassa EU Nations -turnaus Prahassa sekä lokakuussa Turussa pelattava PM-turnaus.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.