Pelto- ja puutarhakasvit kärsivät kuivasta alkukesästä

Poikkeuksellisen kuiva kevät ja alkukesä on saanut pelto- ja puutarhakasvit kärsimään kuivuudesta. Kuivuus on koetellut pahimmin Etelä-Suomen savimaita. Eri puolilla maata on huomattavan paljon orastumattomia peltoja ja orastuneetkin kasvustot ovat monin paikoin epätasaisia, heikosti versoneita ja kirjavia. Kuivuudesta johtuen kasvustojen kehitys on ollut hidasta, vaikka lämpösummaa onkin kertynyt.

Viljakasvustojen ja nurmien heikko kasvu on saanut sekä kasvi- että kotieläintilat miettimään, miten selvitä vaikeasta tilanteesta. Kasvitiloilla keinot vaikuttaa olemassa olevien kasvustojen kasvuun ovat rajalliset, joten katseet onkin käännettävä viljelyn onnistumisen varmistamiseen tulevina kasvukausina. Kotieläintiloilla puolestaan mietitään tulevan talvikauden rehustusta.

Kasvitiloilla kannattaa nyt tarkastella huolella, mitkä kasvustoltaan heikot peltolohkot sopisivat syyskylvöihin. Kasvintuotantotilat pystyvät hajauttamaan viljelyyn liittyviä riskejään monipuolistamalla kasvivalikoimaansa. Riskiä voi pienentää valitsemalla viljelyyn syyskylvöisiä lajeja, kuten syysviljat ja -öljykasvit, monivuotisia kasveja sekä viherlannoitusnurmia. Viime kasvukausi oli märkä ja kuluva kasvukausi kuiva. Kumpanakin kasvukautena huomio kiinnittyy maan vesitalouden toimivuuteen.

Erilaisina kasvukausina on havaittu, että parhaiten ovat menestyneet aikaisin kylvetyt kasvustot. Jatkossa kylvöille onkin lähdettävä totuttua aikaisemmin.

Erityisesti luomukotieläintiloilla huoli rehujen saatavuudesta on vakava, sillä tuotantoehtojen mukaan eläimet on ruokittava luonnonmukaisesti tuotetuilla rehuilla. Lisäksi nautojen, lampaiden, vuohien ja hevosten rehun päiväannoksen kuiva-aineesta vähintään 60 % on oltava peräisin karkearehusta.

Luomukasvintuotantotilojen ja luomukotieläintilojen yhteistyölle on tällaisena vuonna erityinen tarve. Luomukasvintuotantotiloilla voidaan korjata yksi sato toisen siirtymävaihevuoden viherlannoitusnurmilta ilman viljelyn ja tukiehtojen asettamia rajoituksia. Siirtymävaiheessa olevien luomukasvintuotantotilojen kannattaa tarjota viherlannoitusnurmia kotieläintilojen korjattavaksi.

Kotieläintiloilla kannattaa harkita heikkojen ja epätasaisten viljakasvustojen korjaamista kokoviljasäilörehuksi. Tällöin on kuitenkin jätettävä tekemättä viljakasvustojen kasvunsäädekäsittelyt ja varottava fenoksihappojen (esim. MCPA) käyttöä rikkatorjunnassa. Huonosti orastuneiden viljakasvustojen päälle on vielä mahdollista kylvää yksivuotista nurmea syyskorjuuseen, mikäli kylvöjen jälkeen on odotettavissa useita vähintään 15-20 mm:n sateita (kokonaissademäärä vähintään 20-50 mm). Alueilla, joilla saadaan yleensä kolme säilörehusatoa, kannattaa varautua panostamaan lannoitukseen. Lannoituksessa on kiinnitettävä huomio hivenravinteisiin, eikä pelkästään typpeen, sillä kuivuus näkyy hivenravinnepuutoksina nurmikasvustoissa. Harkittavia vaihtoehtoja ovat myös tavanomaisilla tiloilla viherlannoitusnurmien ja luonnonhoitopeltojen niitto rehuksi.

Säilörehunurmista on mahdollista saada vielä satoa, jos saadaan tuntuvia sateita kesän aikana. Sika- ja broilertiloilla, joiden ruokinta perustuu viljaan, tilanne on hankalampi. Kuivuudesta johtuen kotieläintiloilla voidaan joutua tekemään äärimmäisiä toimenpiteitä kuten eläinten myyntejä rehun riittävyyden varmistamiseksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.