Pelto- ja puutarhakasvit kärsivät kuivasta alkukesästä

Poikkeuksellisen kuiva kevät ja alkukesä on saanut pelto- ja puutarhakasvit kärsimään kuivuudesta. Kuivuus on koetellut pahimmin Etelä-Suomen savimaita. Eri puolilla maata on huomattavan paljon orastumattomia peltoja ja orastuneetkin kasvustot ovat monin paikoin epätasaisia, heikosti versoneita ja kirjavia. Kuivuudesta johtuen kasvustojen kehitys on ollut hidasta, vaikka lämpösummaa onkin kertynyt.

Viljakasvustojen ja nurmien heikko kasvu on saanut sekä kasvi- että kotieläintilat miettimään, miten selvitä vaikeasta tilanteesta. Kasvitiloilla keinot vaikuttaa olemassa olevien kasvustojen kasvuun ovat rajalliset, joten katseet onkin käännettävä viljelyn onnistumisen varmistamiseen tulevina kasvukausina. Kotieläintiloilla puolestaan mietitään tulevan talvikauden rehustusta.

Kasvitiloilla kannattaa nyt tarkastella huolella, mitkä kasvustoltaan heikot peltolohkot sopisivat syyskylvöihin. Kasvintuotantotilat pystyvät hajauttamaan viljelyyn liittyviä riskejään monipuolistamalla kasvivalikoimaansa. Riskiä voi pienentää valitsemalla viljelyyn syyskylvöisiä lajeja, kuten syysviljat ja -öljykasvit, monivuotisia kasveja sekä viherlannoitusnurmia. Viime kasvukausi oli märkä ja kuluva kasvukausi kuiva. Kumpanakin kasvukautena huomio kiinnittyy maan vesitalouden toimivuuteen.

Erilaisina kasvukausina on havaittu, että parhaiten ovat menestyneet aikaisin kylvetyt kasvustot. Jatkossa kylvöille onkin lähdettävä totuttua aikaisemmin.

Erityisesti luomukotieläintiloilla huoli rehujen saatavuudesta on vakava, sillä tuotantoehtojen mukaan eläimet on ruokittava luonnonmukaisesti tuotetuilla rehuilla. Lisäksi nautojen, lampaiden, vuohien ja hevosten rehun päiväannoksen kuiva-aineesta vähintään 60 % on oltava peräisin karkearehusta.

Luomukasvintuotantotilojen ja luomukotieläintilojen yhteistyölle on tällaisena vuonna erityinen tarve. Luomukasvintuotantotiloilla voidaan korjata yksi sato toisen siirtymävaihevuoden viherlannoitusnurmilta ilman viljelyn ja tukiehtojen asettamia rajoituksia. Siirtymävaiheessa olevien luomukasvintuotantotilojen kannattaa tarjota viherlannoitusnurmia kotieläintilojen korjattavaksi.

Kotieläintiloilla kannattaa harkita heikkojen ja epätasaisten viljakasvustojen korjaamista kokoviljasäilörehuksi. Tällöin on kuitenkin jätettävä tekemättä viljakasvustojen kasvunsäädekäsittelyt ja varottava fenoksihappojen (esim. MCPA) käyttöä rikkatorjunnassa. Huonosti orastuneiden viljakasvustojen päälle on vielä mahdollista kylvää yksivuotista nurmea syyskorjuuseen, mikäli kylvöjen jälkeen on odotettavissa useita vähintään 15-20 mm:n sateita (kokonaissademäärä vähintään 20-50 mm). Alueilla, joilla saadaan yleensä kolme säilörehusatoa, kannattaa varautua panostamaan lannoitukseen. Lannoituksessa on kiinnitettävä huomio hivenravinteisiin, eikä pelkästään typpeen, sillä kuivuus näkyy hivenravinnepuutoksina nurmikasvustoissa. Harkittavia vaihtoehtoja ovat myös tavanomaisilla tiloilla viherlannoitusnurmien ja luonnonhoitopeltojen niitto rehuksi.

Säilörehunurmista on mahdollista saada vielä satoa, jos saadaan tuntuvia sateita kesän aikana. Sika- ja broilertiloilla, joiden ruokinta perustuu viljaan, tilanne on hankalampi. Kuivuudesta johtuen kotieläintiloilla voidaan joutua tekemään äärimmäisiä toimenpiteitä kuten eläinten myyntejä rehun riittävyyden varmistamiseksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Arkiaamujen joukkoliikenteeseen halutaan parannuksia

Arkiaamujen joukkoliikenteeseen kaavaillaan parannuksia.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontui keskiviikkona 19. syyskuuta. Kokouksessa käsiteltiin talousarvioesitystä vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaehdotuksia vuosille 2020–22.

Tupakoitsija saa enemmän tervaa ja häkää kuin luulee

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Mihin muuttaisin Turusta?

Olen viime aikoina pohtinut asiaa vakavasti, sitä mihin muuttaisin Turusta. Asun ja olen asunut koko ikäni täl pual jokke eli koht 70 vuat.

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa ratainfran häiriön vuoksi, kertoo VR. Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi. Vaikutukset heijastuvat myös muuhun junaliikenteeseen. Liikenneviraston mukaan vika alkoi noin kello 19.05 ja sitä korjataan parhaillaan. Korjausarviota ei vielä ole.

Lounatuulet Yhteisötalossa avoimien ovien päivä

SOSTE on haastanut kaikki jäsenensä ja yhteistyökumppaninsa juhlistamaan kansalaisvaikuttamisen ja Miina Sillanpään liputuspäivää. Lounatuulet Yhteisötalo ry jäsenineen vastaa haasteeseen järjestämällä avoimien ovien päivän 1. lokakuuta kello 12–15.

Kuntarakennelain muuttamisesta 81 lausuntoa

Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja kuntarakennelain muuttamisesta. Lakimuutoksen jälkeen uudelle kunnalle voitaisiin myöntää avustusta, jos jokin yhdistyvistä kunnista on vaikeassa taloudellisessa asemassa.

Paistinkääntäjien johtoon ensimmäistä kertaa nainen Turussa

Riita Hirvonen.

Maailman arvostetuin ruokajärjestö Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on toiminut Turussa jo 45 vuotta. Tänä syksynä Turun voutikunnan johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kertaa nainen, kun Turun aluevoudiksi valittiin järjestössä pitkään aktiivisesti toiminut Riitta Hirvonen .

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.