Kuukauden nainen: Riina Lumme edistää työkseen nuorten osallisuutta

Riina Lumpeen mielestä kannattaa tehdä sitä, mistä itse on kiinnostunut. Opiskeluaika on kasvuprosessi, jonka aikana palaset loksahtavat hänen mielestään kohdalleen. Riina Lumpeen mielestä kannattaa tehdä sitä, mistä itse on kiinnostunut. Opiskeluaika on kasvuprosessi, jonka aikana palaset loksahtavat hänen mielestään kohdalleen. Kuva: Juha Laurila

Turkulainen Riina Lumme kiinnostui vaikuttamisesta ja päätöksentekoon osallistumisesta jo ala-asteella. Oppilaskunta- ja tutortoiminnasta alkanut innostus on johdattanut Lumpeen sittemmin niin vaikuttamisen ammattilaiseksi kuin poliittiseksi luottamushenkilöksikin.

– Olen ollut pienestä pitäen se, joka on viitannut, kun on kysytty mukaan yhteisten asioiden hoitamiseen, hymyilee Lumme.

Hän toimii osallisuusasiantuntijana Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa ja istuu ensimmäistä kauttaan Turun kaupunginvaltuustossa Vihreiden ryhmässä. Lumme painottaa politiikassaan muun muassa joukkoliikennettä ja kaupungin kestävää kasvua.

Lumpeen mukaan vaikuttamisen tavat ovat muuttuneet ja monipuolistuneet vuosien saatossa. Formaalin vaikuttamisen ja puolueissa toimimisen ovat osin korvanneet projektimuotoiset ja lyhytkestoiset osallistumiset.

– Nuorille pitää tarjota vaikuttamisen paikkoja. Vihreiden puoluekokous päätti äskettäin uudessa poliittisessa ohjelmassaan ajaa äänestysikärajan laskua 16 vuoteen.

Lumme painottaa myös peruskoulujen vastuuta vaikuttamisen taitojen opettamisessa ja oikean tiedon välittämisessä.

– Kouluissa on ideologisista syistä vältelty kertomasta esimerkiksi puolueiden välisistä eroista tarkasti. On ajateltu puolueettomuuden vaativan poliittisten aihepiirien käsittelemistä mahdollisimman neutraalisti. Nuorten pitää kuitenkin saada asioista faktatietoja päätöksenteon pohjaksi.

Yhteisiin asioihin voi vaikuttaa muutenkin kuin olemalla itse esillä.

– Kaikkien ei tarvitse olla suuna päänä joka paikassa. Myös taustajoukkojen tekemä työ on tärkeää ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle mielekäs osallistumisen muoto.

Riina Lumme tunnetaan poliitikkona, jolle myös opiskelijoiden asiat ovat lähellä sydäntä. Valtiotieteitä opiskeleva Lumme on saanut runsaasti kosketuspintaa turkulaisten opiskelijoiden elämään toimiessaan kaksi vuotta Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa.

– Turku on ainutlaatuinen opiskelijakaupunki muun muassa yhtenäisen kampusalueen takia. Tämä tekee Turusta selkeän ja vaivattoman opiskeluympäristön. Turussa on myös kohtuullisen hyvä asuntotilanne vaikka uudet rakennushankkeet tulevatkin tarpeeseen.

Lumpeen mukaan Turussa on kuitenkin vaikea tulla opiskelijana toimeen ilman opintolainaa tai työntekoa. Keikkatöitä kaupungista on verrattain helppo saada, mutta oman alan töihin käsiksi pääsy voi olla alasta riippuen haastavaa.

Lumpeella on vahvaa osaamista myös valtakunnan tason opiskelijapolitiikkaan, sillä hän toimi vuoden 2017 Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana. Lumme tunteekin hyvin opiskelijan arjen ilot ja surut.

– Yhteiskunta asettaa opiskelijalle nykyään paljon paineita. Pitäisi valmistua nopeasti ja tehdä asiat yhä tehokkaammin. Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti vaatimusten kasvun myötä.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa kesäkuussa eniten?

– Aurinkoiset säät.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaan autiolle saarelle?

– Kampanjapäällikköni, joka tukee minua tulevissa maakunta- ja eduskuntavaalikampanjoissa.

3. Lempiruokasi?

– Isäni valmistama pinaattifetalasgne.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Kuuntelemalla podcasteja, sillä ne tuulettavat ajatuksiani.

5. Kesäsuunnitelmasi?

– Opiskelua sekä mökkeilyä ja festareita ystävien kanssa.

Tiina Pitkänen

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?