Kuukauden nainen: Riina Lumme edistää työkseen nuorten osallisuutta

Riina Lumpeen mielestä kannattaa tehdä sitä, mistä itse on kiinnostunut. Opiskeluaika on kasvuprosessi, jonka aikana palaset loksahtavat hänen mielestään kohdalleen. Riina Lumpeen mielestä kannattaa tehdä sitä, mistä itse on kiinnostunut. Opiskeluaika on kasvuprosessi, jonka aikana palaset loksahtavat hänen mielestään kohdalleen. Kuva: Juha Laurila

Turkulainen Riina Lumme kiinnostui vaikuttamisesta ja päätöksentekoon osallistumisesta jo ala-asteella. Oppilaskunta- ja tutortoiminnasta alkanut innostus on johdattanut Lumpeen sittemmin niin vaikuttamisen ammattilaiseksi kuin poliittiseksi luottamushenkilöksikin.

– Olen ollut pienestä pitäen se, joka on viitannut, kun on kysytty mukaan yhteisten asioiden hoitamiseen, hymyilee Lumme.

Hän toimii osallisuusasiantuntijana Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa ja istuu ensimmäistä kauttaan Turun kaupunginvaltuustossa Vihreiden ryhmässä. Lumme painottaa politiikassaan muun muassa joukkoliikennettä ja kaupungin kestävää kasvua.

Lumpeen mukaan vaikuttamisen tavat ovat muuttuneet ja monipuolistuneet vuosien saatossa. Formaalin vaikuttamisen ja puolueissa toimimisen ovat osin korvanneet projektimuotoiset ja lyhytkestoiset osallistumiset.

– Nuorille pitää tarjota vaikuttamisen paikkoja. Vihreiden puoluekokous päätti äskettäin uudessa poliittisessa ohjelmassaan ajaa äänestysikärajan laskua 16 vuoteen.

Lumme painottaa myös peruskoulujen vastuuta vaikuttamisen taitojen opettamisessa ja oikean tiedon välittämisessä.

– Kouluissa on ideologisista syistä vältelty kertomasta esimerkiksi puolueiden välisistä eroista tarkasti. On ajateltu puolueettomuuden vaativan poliittisten aihepiirien käsittelemistä mahdollisimman neutraalisti. Nuorten pitää kuitenkin saada asioista faktatietoja päätöksenteon pohjaksi.

Yhteisiin asioihin voi vaikuttaa muutenkin kuin olemalla itse esillä.

– Kaikkien ei tarvitse olla suuna päänä joka paikassa. Myös taustajoukkojen tekemä työ on tärkeää ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle mielekäs osallistumisen muoto.

Riina Lumme tunnetaan poliitikkona, jolle myös opiskelijoiden asiat ovat lähellä sydäntä. Valtiotieteitä opiskeleva Lumme on saanut runsaasti kosketuspintaa turkulaisten opiskelijoiden elämään toimiessaan kaksi vuotta Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa.

– Turku on ainutlaatuinen opiskelijakaupunki muun muassa yhtenäisen kampusalueen takia. Tämä tekee Turusta selkeän ja vaivattoman opiskeluympäristön. Turussa on myös kohtuullisen hyvä asuntotilanne vaikka uudet rakennushankkeet tulevatkin tarpeeseen.

Lumpeen mukaan Turussa on kuitenkin vaikea tulla opiskelijana toimeen ilman opintolainaa tai työntekoa. Keikkatöitä kaupungista on verrattain helppo saada, mutta oman alan töihin käsiksi pääsy voi olla alasta riippuen haastavaa.

Lumpeella on vahvaa osaamista myös valtakunnan tason opiskelijapolitiikkaan, sillä hän toimi vuoden 2017 Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana. Lumme tunteekin hyvin opiskelijan arjen ilot ja surut.

– Yhteiskunta asettaa opiskelijalle nykyään paljon paineita. Pitäisi valmistua nopeasti ja tehdä asiat yhä tehokkaammin. Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti vaatimusten kasvun myötä.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa kesäkuussa eniten?

– Aurinkoiset säät.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaan autiolle saarelle?

– Kampanjapäällikköni, joka tukee minua tulevissa maakunta- ja eduskuntavaalikampanjoissa.

3. Lempiruokasi?

– Isäni valmistama pinaattifetalasgne.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Kuuntelemalla podcasteja, sillä ne tuulettavat ajatuksiani.

5. Kesäsuunnitelmasi?

– Opiskelua sekä mökkeilyä ja festareita ystävien kanssa.

Tiina Pitkänen

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Työllisyyspalvelukeskuksen asiakkaille ihon- ja hiustenhoidon palveluja

Turun ammatti-instituutin hius- ja kauneudenhoitoala on aloittanut yhteistyön Työllisyyspalvelukeskuksen kanssa. Työllisyyspalvelukeskuksen asiakkaille tarjotaan kevään aikana ohjausta hiusten ja ihon hoitoon, neuvontaa oikeiden tuotteiden valintaan sekä hiusten leikkausta.

Onko kaikilla ruokakassin tarve?

Kirjoittaja ihmettelee sitä, että ruoka-apukasseja haetaan hienoilla autoilla.

Kirjoititte kattavan artikkelin Operaatio Ruokakassista ( Aamuset 10.4.) ja siitä miten avuntarvitsijoiden määrä on noussut. Kääntöpuolena on se, kuinka moni oikeasti tarvitsee tätä apua. Piikkiön adventtiseurakunta jakaa ruokakasseja ja koko tämän operaation ajan se on kerännyt yhä enenemissä määrin väkeä.

Liikekiinteistössä tulipalo Runosmäessä

Tyhjillään olevassa liikekiinteistössä syttyi tulipalo lauantaina alkuillasta Friskinkadulla Runosmäessä. Palo sammutettiin.

Parempaa kuin grillimakkara – parsa-makkarasalaatti timjamicrèmellä

Parsa-makkarasalaatti timjamicrémelllä.

HKScanin toteuttamassa kansallisessa grillauskyselyssä kysyttiin suosituinta grillattavaa. Tulos oli selvä: Makkara on suosituin grillattava. Pääsiäisenä Suomessa syödään noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa. Grillimakkarasta ja ajankohtaisesta parsasta voi valmistaa pääsiäispöytään juhlavan parsa-makkarasalaatin.

Nuoret sytyttivät tulipaloja Piispanristillä, palavan irtaimen seassa aerosolipulloja

Pelastuslaitos ja poliisi kävivät lauantai-illan aikana kahdella tehtävällä Kaarinassa Piispanristillä. Molemmissa tehtävissä oli kyse nuorison sytyttämästä pienistä paloista.

Lotossa ei täysosumia, potti nousee 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa ei löytynyt täysosumia lauantaina (kierros 16/2019), joten ensi viikolla potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Pääsiäisyön messu Martinkirkossa

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan Taizé-lauluin.

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan perinteisesti meditatiivisin Taizé-lauluin lauantaina 20. huhtikuuta kello 23 alkaen.

Elinkeinoelämän tyytyväisyys väyläverkkoon ja liikennejärjestelmään laskussa

Elinkeinoelämän tyytyväisyys väyliin ja kuljetuksiin Suomessa on kauttaaltaan hieman heikentynyt. Asia selviää Väylän tutkimuksesta, joka tehdään kahden vuoden välein. Tutkimukseen vastasi vuoden alussa yli 1 700 elinkeinoelämän edustajaa.

Urheilu

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!