Kuukauden nainen: Riina Lumme edistää työkseen nuorten osallisuutta

Riina Lumpeen mielestä kannattaa tehdä sitä, mistä itse on kiinnostunut. Opiskeluaika on kasvuprosessi, jonka aikana palaset loksahtavat hänen mielestään kohdalleen. Riina Lumpeen mielestä kannattaa tehdä sitä, mistä itse on kiinnostunut. Opiskeluaika on kasvuprosessi, jonka aikana palaset loksahtavat hänen mielestään kohdalleen. Kuva: Juha Laurila

Turkulainen Riina Lumme kiinnostui vaikuttamisesta ja päätöksentekoon osallistumisesta jo ala-asteella. Oppilaskunta- ja tutortoiminnasta alkanut innostus on johdattanut Lumpeen sittemmin niin vaikuttamisen ammattilaiseksi kuin poliittiseksi luottamushenkilöksikin.

– Olen ollut pienestä pitäen se, joka on viitannut, kun on kysytty mukaan yhteisten asioiden hoitamiseen, hymyilee Lumme.

Hän toimii osallisuusasiantuntijana Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa ja istuu ensimmäistä kauttaan Turun kaupunginvaltuustossa Vihreiden ryhmässä. Lumme painottaa politiikassaan muun muassa joukkoliikennettä ja kaupungin kestävää kasvua.

Lumpeen mukaan vaikuttamisen tavat ovat muuttuneet ja monipuolistuneet vuosien saatossa. Formaalin vaikuttamisen ja puolueissa toimimisen ovat osin korvanneet projektimuotoiset ja lyhytkestoiset osallistumiset.

– Nuorille pitää tarjota vaikuttamisen paikkoja. Vihreiden puoluekokous päätti äskettäin uudessa poliittisessa ohjelmassaan ajaa äänestysikärajan laskua 16 vuoteen.

Lumme painottaa myös peruskoulujen vastuuta vaikuttamisen taitojen opettamisessa ja oikean tiedon välittämisessä.

– Kouluissa on ideologisista syistä vältelty kertomasta esimerkiksi puolueiden välisistä eroista tarkasti. On ajateltu puolueettomuuden vaativan poliittisten aihepiirien käsittelemistä mahdollisimman neutraalisti. Nuorten pitää kuitenkin saada asioista faktatietoja päätöksenteon pohjaksi.

Yhteisiin asioihin voi vaikuttaa muutenkin kuin olemalla itse esillä.

– Kaikkien ei tarvitse olla suuna päänä joka paikassa. Myös taustajoukkojen tekemä työ on tärkeää ja sieltä löytyy varmasti jokaiselle mielekäs osallistumisen muoto.

Riina Lumme tunnetaan poliitikkona, jolle myös opiskelijoiden asiat ovat lähellä sydäntä. Valtiotieteitä opiskeleva Lumme on saanut runsaasti kosketuspintaa turkulaisten opiskelijoiden elämään toimiessaan kaksi vuotta Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa.

– Turku on ainutlaatuinen opiskelijakaupunki muun muassa yhtenäisen kampusalueen takia. Tämä tekee Turusta selkeän ja vaivattoman opiskeluympäristön. Turussa on myös kohtuullisen hyvä asuntotilanne vaikka uudet rakennushankkeet tulevatkin tarpeeseen.

Lumpeen mukaan Turussa on kuitenkin vaikea tulla opiskelijana toimeen ilman opintolainaa tai työntekoa. Keikkatöitä kaupungista on verrattain helppo saada, mutta oman alan töihin käsiksi pääsy voi olla alasta riippuen haastavaa.

Lumpeella on vahvaa osaamista myös valtakunnan tason opiskelijapolitiikkaan, sillä hän toimi vuoden 2017 Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana. Lumme tunteekin hyvin opiskelijan arjen ilot ja surut.

– Yhteiskunta asettaa opiskelijalle nykyään paljon paineita. Pitäisi valmistua nopeasti ja tehdä asiat yhä tehokkaammin. Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina huolestuttavasti vaatimusten kasvun myötä.

Viisi kyssäriä

1. Mikä ilahduttaa kesäkuussa eniten?

– Aurinkoiset säät.

2. Kenet ottaisit viikoksi mukaan autiolle saarelle?

– Kampanjapäällikköni, joka tukee minua tulevissa maakunta- ja eduskuntavaalikampanjoissa.

3. Lempiruokasi?

– Isäni valmistama pinaattifetalasgne.

4. Miten rentoudut mieluiten?

– Kuuntelemalla podcasteja, sillä ne tuulettavat ajatuksiani.

5. Kesäsuunnitelmasi?

– Opiskelua sekä mökkeilyä ja festareita ystävien kanssa.

Tiina Pitkänen

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?