Tomaattien tanner keskellä kaupunkia

Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Kuva: Linnea Lahtinen

Ritva Setälän kotipuutarhassa kukoistaa yli sata tomaattilajiketta

Toimittaja ja tomaattiharrastaja Ritva Setälän puutarha pursuaa tomaatteja – niitä on amppeleissa verannalla, avomaalla mullassa, ruukuissa seinustalla ja kasvihuoneessa. Tomaattitarha sijaitsee omakotitalon pihalla vain kivenheiton päässä Turun keskustasta. Puutarha-alaa on vajaat 800 neliötä. Koska tilaa on kohtuullisesti, se on käytetty tehokkaasti.

– Yleensä minulla on yksi taimi per lajike, Setälä summaa.

Hän on tiettävästi Suomen ainoa tomaattibloggari. Tomaattihurahdus-blogissa puhutaan vain tomaateista, niiden viljelystä ja Setälän kotipuutarhan kokeiluista ja kuulumisista.

– Testaan puutarhassani eri pohjoisalueiden tomaattilajikkeita. Suomen sääolosuhteet aiheuttavat tomaattien kasvattamiselle haasteita, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä.

Tomaatti on maailman viljellyin vihannes. Setälä kertoo, että maailmassa on jopa yli 20 000 lajiketta. Facebookin Intohimona tomaatit -ryhmässä on yli tuhat jäsentä. Setälä heittää ilmoille arvion, jonka mukaan kymmenet tuhannet viherpeukalot pistäisivät kasvamaan vuosittain ainakin tomaatin tai pari.

– Kotipuutarhurinkaan ei tarvitse tyytyä niihin muutamiin lajikkeisiin, jotka ovat helpoimmin saatavilla. Kokeiltavaa riittää valtavasti! Harrastajan tomaatit ovat aivan erilaisia kuin kaupan punaiset ja pyöreät yksilöt, Setälä kannustaa.

Viljellä voi esimerkiksi sinisiä, sitruunannäköisiä, kermanvalkoisia, mustia, oransseja pitkulaisia ja kananmunanmuotoisia tomaatteja.

Intohimoinen tomaattiharrastaja kasvattaa kaiken itse. Siemeniä Setälä on hankkinut muun muassa Virosta, Puolasta, Alaskasta ja Norjasta. Ulkomaanmatkoilla hänen pitää aina päästä tutustumaan puutarhakauppojen antimiin.

– Viime vuonna toin tomaatteja Slovakiasta. Otin niistä siemenet talteen, ja nyt ne kasvavat tuossa, Setälä intoilee kasvihuonettaan kohti viittoen.

Hän toteaa, että Suomessa ei ole koskaan jalostettu yhtäkään tomaattilajiketta. Tutkimustyö kuitenkin paljasti, että esimerkiksi Alaskassa jalostustyötä on tehty ja yksi kasvinjalostajista siellä on ollut suomalaistaustainen Arvo Kallio. Setälä sai talvella Kallion Early Tanana -lajiketta alaskalaiselta puutarhatutkijalta, ja nyt lajike kasvaa Turussa, ensi kertaa Suomessa.

Tomaatit työllistävät kahdeksan kuukautta vuodesta. Taimikasvatus alkaa jo helmikuussa. Toukokuussa taimet pääsevät ulos.

Tomaattisato alkaa olla kypsää heinäkuun puolivälistä eteenpäin, ja runsainta satoaikaa on elokuu. Silloin Setälä säilöö, keittää, kuivaa ja pakastaa tomaattia tomaatin perään. Ketsuppia hän valmistaa vuoden 1939 Kotilieden ohjeen mukaan. Reseptin kerrotaan olevan peräisin Heinzin tehtaalta.

Setälän tomaattiblogia voi lukea osoitteessa https://tomaattiritu.blogspot.com.

Linnea Lahtinen

Ritva Setälä. Ritva Setälä. Kuva: Linnea Lahtinen
Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Kuva: Vilja Eteläkoski

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.