Tomaattien tanner keskellä kaupunkia

Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Kuva: Linnea Lahtinen

Ritva Setälän kotipuutarhassa kukoistaa yli sata tomaattilajiketta

Toimittaja ja tomaattiharrastaja Ritva Setälän puutarha pursuaa tomaatteja – niitä on amppeleissa verannalla, avomaalla mullassa, ruukuissa seinustalla ja kasvihuoneessa. Tomaattitarha sijaitsee omakotitalon pihalla vain kivenheiton päässä Turun keskustasta. Puutarha-alaa on vajaat 800 neliötä. Koska tilaa on kohtuullisesti, se on käytetty tehokkaasti.

– Yleensä minulla on yksi taimi per lajike, Setälä summaa.

Hän on tiettävästi Suomen ainoa tomaattibloggari. Tomaattihurahdus-blogissa puhutaan vain tomaateista, niiden viljelystä ja Setälän kotipuutarhan kokeiluista ja kuulumisista.

– Testaan puutarhassani eri pohjoisalueiden tomaattilajikkeita. Suomen sääolosuhteet aiheuttavat tomaattien kasvattamiselle haasteita, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä.

Tomaatti on maailman viljellyin vihannes. Setälä kertoo, että maailmassa on jopa yli 20 000 lajiketta. Facebookin Intohimona tomaatit -ryhmässä on yli tuhat jäsentä. Setälä heittää ilmoille arvion, jonka mukaan kymmenet tuhannet viherpeukalot pistäisivät kasvamaan vuosittain ainakin tomaatin tai pari.

– Kotipuutarhurinkaan ei tarvitse tyytyä niihin muutamiin lajikkeisiin, jotka ovat helpoimmin saatavilla. Kokeiltavaa riittää valtavasti! Harrastajan tomaatit ovat aivan erilaisia kuin kaupan punaiset ja pyöreät yksilöt, Setälä kannustaa.

Viljellä voi esimerkiksi sinisiä, sitruunannäköisiä, kermanvalkoisia, mustia, oransseja pitkulaisia ja kananmunanmuotoisia tomaatteja.

Intohimoinen tomaattiharrastaja kasvattaa kaiken itse. Siemeniä Setälä on hankkinut muun muassa Virosta, Puolasta, Alaskasta ja Norjasta. Ulkomaanmatkoilla hänen pitää aina päästä tutustumaan puutarhakauppojen antimiin.

– Viime vuonna toin tomaatteja Slovakiasta. Otin niistä siemenet talteen, ja nyt ne kasvavat tuossa, Setälä intoilee kasvihuonettaan kohti viittoen.

Hän toteaa, että Suomessa ei ole koskaan jalostettu yhtäkään tomaattilajiketta. Tutkimustyö kuitenkin paljasti, että esimerkiksi Alaskassa jalostustyötä on tehty ja yksi kasvinjalostajista siellä on ollut suomalaistaustainen Arvo Kallio. Setälä sai talvella Kallion Early Tanana -lajiketta alaskalaiselta puutarhatutkijalta, ja nyt lajike kasvaa Turussa, ensi kertaa Suomessa.

Tomaatit työllistävät kahdeksan kuukautta vuodesta. Taimikasvatus alkaa jo helmikuussa. Toukokuussa taimet pääsevät ulos.

Tomaattisato alkaa olla kypsää heinäkuun puolivälistä eteenpäin, ja runsainta satoaikaa on elokuu. Silloin Setälä säilöö, keittää, kuivaa ja pakastaa tomaattia tomaatin perään. Ketsuppia hän valmistaa vuoden 1939 Kotilieden ohjeen mukaan. Reseptin kerrotaan olevan peräisin Heinzin tehtaalta.

Setälän tomaattiblogia voi lukea osoitteessa https://tomaattiritu.blogspot.com.

Linnea Lahtinen

Ritva Setälä. Ritva Setälä. Kuva: Linnea Lahtinen
Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Kuva: Vilja Eteläkoski

Joka kolmannella Suomen villipedolla trikinella

Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa.

Trikinellat eli trikiinit viihtyvät edelleen Suomen metsänpedoissa: monivuotisissa seurantatutkimuksissa noin joka kolmas tutkittu eläin on osoittautunut trikinellapositiiviseksi. Valtaosa trikinelloista on edelleen supikoirissa, mutta trikinellalajisto on muuttunut. Kun karhuja, mäyriä tai muita petoeläimiä laitetaan ruoaksi, on syytä muistaa, että kaikki trikinellalajit tarttuvat huonosti kypsennettyä lihaa syömällä helposti ihmiseen.

Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus lähes ennallaan

Eri ja samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus 2003–2017.

Eronneisuuden muutokset olivat viime vuonna pieniä sekä eri että samaa sukupuolta olevilla pareilla. Eronneisuus samaa sukupuolta olevilla pareilla oli 21 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna luku oli 22. Vastaava eri sukupuolten avioeronneisuusluku oli 13 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna 14.

Miksei sopimuksen sisältöä valoteta?

YK:n ajama globaali siirtolaisuussopimus Global Compact for Migrition allekirjoitetaan Marrakechissa Marokossa 10. joulukuuta. YK:n kansainvälinen sopimus helpottaisi maahanmuuttoa sekä rajoittaisi itsenäisten valtioiden päätäntävaltaa maahanmuuttopolitiikassa. Arvostelu massamaahanmuuttoa kohtaan tulkittaisiin vihapuheeksi.

Lasten raskasmetallialtistus kiinnostaa tutkijoita

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnit suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksesta sekä raskasmetallien yhteisvaikutuksista ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta: monivuotisen tutkimuksen tuloksia on vastikään julkaistu kahdessa tieteellisesti vertaisarvioidussa lehdessä.

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu laajenee, ministeriö avasi uuden haun kunnille

Viisivuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilu saa jatkoa. Kokeilun avulla halutaan lisää lapsia päiväkoteihin ja luodaan suuntaviivoja 2-vuotiselle esiopetukselle, sanoo opetusministeri. Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi haun kunnille keskiviikkona. Vuotta 2019 koskevassa kokeilussa valtion rahoitusosuus kaksinkertaistuu.

Peruskouluissa 560 500 oppilasta

Tilastokeskuksen mukaan peruskouluissa oli 560 500 oppilasta vuonna 2018. Peruskoulun oppilasmäärä kasvoi edellisestä vuodesta 0,7 prosenttia. Peruskoulun oppilaista 49 prosenttia oli tyttöjä ja 51 prosenttia poikia.

Digitalisaatio tekee yksilön tiedostamattomista valinnoista yhteiskunnallisesti merkittäviä

Milla Wirén.

Digitaalinen data ei ole objektiivista ja arvovapaata. Digitalisaatio tekee tähän asti yksityisinä pidetyistä maailmankuvista, ennakkoluuloista ja arvopohjista dataa, joka siirtyy digitaalisen tiedon prosessoinnin kautta päätöksenteon rakennuspalikoiksi. Sen myötä digitalisaatio on merkittävästi lisännyt yksilön tiedostamattomien valintojen yhteiskunnallista merkityksellisyyttä, selviää Milla Wirénin väitöstutkimuksessa.

Elina Rantanen vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomessa

Elina Rantanen.

Vihreät on nimennyt eduskuntavaaliehdokkaakseen Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kehitysjohtaja Elina Rantasen .

Konkurssien määrä kasvoi 22 prosenttia

Vireille pannut konkurssit tammi–lokakuussa 2017–2018.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa pantiin vireille 2 217 konkurssia, mikä on 400 konkurssia (22,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 479, mikä on 506 henkilöä (5,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.