Tomaattien tanner keskellä kaupunkia

Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Puutarhahistoria on tärkeä osa Setälän tomaattiharrastusta. Hänellä on parhaillaan tekeillä kirja, joka kertoo erityisesti pohjoisen tomaattilajikkeista ja niihin liittyvistä tarinoista. Kuva: Linnea Lahtinen

Ritva Setälän kotipuutarhassa kukoistaa yli sata tomaattilajiketta

Toimittaja ja tomaattiharrastaja Ritva Setälän puutarha pursuaa tomaatteja – niitä on amppeleissa verannalla, avomaalla mullassa, ruukuissa seinustalla ja kasvihuoneessa. Tomaattitarha sijaitsee omakotitalon pihalla vain kivenheiton päässä Turun keskustasta. Puutarha-alaa on vajaat 800 neliötä. Koska tilaa on kohtuullisesti, se on käytetty tehokkaasti.

– Yleensä minulla on yksi taimi per lajike, Setälä summaa.

Hän on tiettävästi Suomen ainoa tomaattibloggari. Tomaattihurahdus-blogissa puhutaan vain tomaateista, niiden viljelystä ja Setälän kotipuutarhan kokeiluista ja kuulumisista.

– Testaan puutarhassani eri pohjoisalueiden tomaattilajikkeita. Suomen sääolosuhteet aiheuttavat tomaattien kasvattamiselle haasteita, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä.

Tomaatti on maailman viljellyin vihannes. Setälä kertoo, että maailmassa on jopa yli 20 000 lajiketta. Facebookin Intohimona tomaatit -ryhmässä on yli tuhat jäsentä. Setälä heittää ilmoille arvion, jonka mukaan kymmenet tuhannet viherpeukalot pistäisivät kasvamaan vuosittain ainakin tomaatin tai pari.

– Kotipuutarhurinkaan ei tarvitse tyytyä niihin muutamiin lajikkeisiin, jotka ovat helpoimmin saatavilla. Kokeiltavaa riittää valtavasti! Harrastajan tomaatit ovat aivan erilaisia kuin kaupan punaiset ja pyöreät yksilöt, Setälä kannustaa.

Viljellä voi esimerkiksi sinisiä, sitruunannäköisiä, kermanvalkoisia, mustia, oransseja pitkulaisia ja kananmunanmuotoisia tomaatteja.

Intohimoinen tomaattiharrastaja kasvattaa kaiken itse. Siemeniä Setälä on hankkinut muun muassa Virosta, Puolasta, Alaskasta ja Norjasta. Ulkomaanmatkoilla hänen pitää aina päästä tutustumaan puutarhakauppojen antimiin.

– Viime vuonna toin tomaatteja Slovakiasta. Otin niistä siemenet talteen, ja nyt ne kasvavat tuossa, Setälä intoilee kasvihuonettaan kohti viittoen.

Hän toteaa, että Suomessa ei ole koskaan jalostettu yhtäkään tomaattilajiketta. Tutkimustyö kuitenkin paljasti, että esimerkiksi Alaskassa jalostustyötä on tehty ja yksi kasvinjalostajista siellä on ollut suomalaistaustainen Arvo Kallio. Setälä sai talvella Kallion Early Tanana -lajiketta alaskalaiselta puutarhatutkijalta, ja nyt lajike kasvaa Turussa, ensi kertaa Suomessa.

Tomaatit työllistävät kahdeksan kuukautta vuodesta. Taimikasvatus alkaa jo helmikuussa. Toukokuussa taimet pääsevät ulos.

Tomaattisato alkaa olla kypsää heinäkuun puolivälistä eteenpäin, ja runsainta satoaikaa on elokuu. Silloin Setälä säilöö, keittää, kuivaa ja pakastaa tomaattia tomaatin perään. Ketsuppia hän valmistaa vuoden 1939 Kotilieden ohjeen mukaan. Reseptin kerrotaan olevan peräisin Heinzin tehtaalta.

Setälän tomaattiblogia voi lukea osoitteessa https://tomaattiritu.blogspot.com.

Linnea Lahtinen

Ritva Setälä. Ritva Setälä. Kuva: Linnea Lahtinen
Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Indigo Rose -lajikkeen raakileet ovat sinisävyisiä. Kuva: Vilja Eteläkoski

Tupakoitsija saa enemmän tervaa ja häkää kuin luulee

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Mihin muuttaisin Turusta?

Olen viime aikoina pohtinut asiaa vakavasti, sitä mihin muuttaisin Turusta. Asun ja olen asunut koko ikäni täl pual jokke eli koht 70 vuat.

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa ratainfran häiriön vuoksi, kertoo VR. Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi. Vaikutukset heijastuvat myös muuhun junaliikenteeseen. Liikenneviraston mukaan vika alkoi noin kello 19.05 ja sitä korjataan parhaillaan. Korjausarviota ei vielä ole.

Lounatuulet Yhteisötalossa avoimien ovien päivä

SOSTE on haastanut kaikki jäsenensä ja yhteistyökumppaninsa juhlistamaan kansalaisvaikuttamisen ja Miina Sillanpään liputuspäivää. Lounatuulet Yhteisötalo ry jäsenineen vastaa haasteeseen järjestämällä avoimien ovien päivän 1. lokakuuta kello 12–15.

Kuntarakennelain muuttamisesta 81 lausuntoa

Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja kuntarakennelain muuttamisesta. Lakimuutoksen jälkeen uudelle kunnalle voitaisiin myöntää avustusta, jos jokin yhdistyvistä kunnista on vaikeassa taloudellisessa asemassa.

Paistinkääntäjien johtoon ensimmäistä kertaa nainen Turussa

Riita Hirvonen.

Maailman arvostetuin ruokajärjestö Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on toiminut Turussa jo 45 vuotta. Tänä syksynä Turun voutikunnan johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kertaa nainen, kun Turun aluevoudiksi valittiin järjestössä pitkään aktiivisesti toiminut Riitta Hirvonen .

Vaihtotase alijäämäinen toisella neljänneksellä, ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni

Vaihtotase ja tavaroiden ja palvelujen tase.

Vaihtotase oli alijäämäinen vuoden toisella neljänneksellä. Maksutaseen mukainen tavaroiden ja palveluiden vienti kasvoi 6 prosenttia vuodentakaisesta ja tavaroiden ja palveluiden tase oli lievästi ylijäämäinen. Vaihtotaseen alijäämä kasvoi vuoden takaisesta ensitulon tilin alijäämän kasvaessa. Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

TU aloitti kauden turnausvoitolla

Turun Uimarien naisten vesipallojoukkueen kausi alkoi voitolla.

Turun Uimareiden naiset lähtivät kauteen panostaen kahteen eri joukkueeseen. Toinen pelaa tähtää kansainvälisiin turnauksiin, toinen kotimaan peleihin. KV-joukkue aloitti kautensa viime viikonloppuna Sveitsissä vakuuttavasti. Uimarit voittivat kaikki neljä otteluaan ja nappasivat turnausvoiton. Uimareiden KV-joukkueen syksyyn kuuluu myös muun muassa EU Nations -turnaus Prahassa sekä lokakuussa Turussa pelattava PM-turnaus.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.