Arveluttavat somesisällöt lasten älypuhelimissa huolettavat vanhempia

Vanhemmat kokevat, että lasten älypuhelinten käytöstä on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa. Tästä huolimatta niiden käyttöön liittyy vanhempien mielestä myös haasteita ja huolia, Moi Mobiilin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää. Vanhempia huolettaa muun muassa arveluttavat somesisällöt ja lasten liikunnan vähäisyys.

Moni vanhempi kokee, että lasten liikunta ja ulkoilu on vähentynyt älypuhelinten käytön seurauksena. Huoli tästä on kasvanut viime vuodesta lähes neljä prosenttiyksikköä. Liikunnan ja ulkoilun vähentymistä enemmän vanhempia kuitenkin huolettaa arveluttavat somesisällöt.

Jopa 5–6-vuotiaiden lasten vanhemmista 22 prosenttia oli huolissaan arveluttavista somesisällöistä lasten älypuhelimen käytön seurauksena. 7–9-vuotiaiden lasten vanhemmista samaa huolta koki 26 prosenttia. Tämä huoli oli kuitenkin suurempi kuin liikunnan vähentyminen, josta oli huolissaan yhteensä 19 prosenttia eri ikäisten lasten vanhemmista.

– Hyvänä puolena näissä voidaan nähdä se, että ne ovat asioita, joihin jokainen vanhempi voi vaikuttaa aika paljon myös itse. Älypuhelimien sovelluksiahan voi valvoa ja kontorolloida vanhemman toimesta monin eri tavoin ja liikunnan määrään jokainen voi vaikuttaa itse, sanoo Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.

Selvitys osoitti myös, että yhä useampi yli 9-vuotiaan lapsen vanhempi kokee, että oma lapsi käyttää liikaa älypuhelinta. Ero alle 9-vuotiaiden lasten vanhempiin oli selkeä. 5–6 ja 7–9-vuotiaiden lasten vanhemmista suurempi osa sen sijaan ilmoitti, että kokee lapsensa älylaitteen käytön olevan sopivalla tasolla.

– Monipuolinen älypuhelimen käyttö ja se, että aikuinen ohjaa lasta pienestä pitäen tekemään puhelimella erilaisia asioita edesauttaa tietysti sitä, että älypuhelimen parissa vietetty aika on myös laadukasta, hyödyllistä, hauskaa ja kehittävää. Näin myös älypuhelimen hyödyt pääsevät oikeuksiinsa, Lahtinen kuvailee.

Sääntöjen asettaminen älypuhelimen käytössä on samaa kasvatustyötä mitä monissa lapsiperheissä tehdään päivittäin muutenkin. Tutkimuksen mukaan pienempien lasten kanssa noin 25 prosenttia vanhemmista asettaa säännöt aikuisen toimesta, mutta isompien lasten kanssa säännöt asetetaan valtaosaltaan yhdessä.

Jos sovittuja sääntöjä rikotaan, niin varsinkin nuoremmille lapsille yleisin rangaistus on tutkimuksen mukaan puhelimen takavarikointi, kun taas vanhempien lasten kohdalla riittää puhuttelu tai keskustelu asiasta. Kyselytutkimus paljasti, että 5–6-vuotiaiden lasten kohdalla 78 prosenttia vanhemmista ottaa puhelimen pois ja kouluikäistenkin kanssa 68 prosenttia toimii samoin.

– Tärkeintä on tietysti keskustella lapsen kanssa ja kertoa, miksi rikotuista säännöistä tuli kyseinen rangaistus. Jokaisessa perheessä on omat säännöt ja rangaistukset, mutta varmasti kaikissa tapauksissa on tärkeää, että lapsi ymmärtää yhdessä tehdyt säännöt ja syyt rangaistuksille. Alusta asti systemaattisesti yhdessä tehdyt säännöt auttavat varmasti pitämään niistä kiinni myös teini-iässä ja helpottaa näin vanhempien kasvatustyötä, Lahtinen kannustaa.

Vain häviävän pieni määrä vastaajista ilmoitti, ettei lapselle seuraa mitään rangaistusta rikotuista säännöistä tai ettei sääntöjä ole lainkaan. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi alle 7-vuotiaiden joukossa 11 prosenttia lapsista ei ollut mitään sääntöjä koskien älylaitteiden käyttöä.

Kyselyn toteutti YouGov Finland. Kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää millaisena vanhemmat näkevät ja kokevat 5–15-vuotiaiden lastensa älypuhelimen käytön. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuuluivat 5–15 -vuotiaiden lasten vanhemmat. Kokonaisvastaajamäärä oli 500.

Tiedot kerättiin web-kyselynä 6.–19. kesäkuuta YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 20 000 suomalaista. Kokonaistuloksissa (N=500) keskimääräinen luottamusväli on noin 3,9 prosenttiyksikköä suuntaansa (95 prosentin luottamustasolla).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?