Arveluttavat somesisällöt lasten älypuhelimissa huolettavat vanhempia

Vanhemmat kokevat, että lasten älypuhelinten käytöstä on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa. Tästä huolimatta niiden käyttöön liittyy vanhempien mielestä myös haasteita ja huolia, Moi Mobiilin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää. Vanhempia huolettaa muun muassa arveluttavat somesisällöt ja lasten liikunnan vähäisyys.

Moni vanhempi kokee, että lasten liikunta ja ulkoilu on vähentynyt älypuhelinten käytön seurauksena. Huoli tästä on kasvanut viime vuodesta lähes neljä prosenttiyksikköä. Liikunnan ja ulkoilun vähentymistä enemmän vanhempia kuitenkin huolettaa arveluttavat somesisällöt.

Jopa 5–6-vuotiaiden lasten vanhemmista 22 prosenttia oli huolissaan arveluttavista somesisällöistä lasten älypuhelimen käytön seurauksena. 7–9-vuotiaiden lasten vanhemmista samaa huolta koki 26 prosenttia. Tämä huoli oli kuitenkin suurempi kuin liikunnan vähentyminen, josta oli huolissaan yhteensä 19 prosenttia eri ikäisten lasten vanhemmista.

– Hyvänä puolena näissä voidaan nähdä se, että ne ovat asioita, joihin jokainen vanhempi voi vaikuttaa aika paljon myös itse. Älypuhelimien sovelluksiahan voi valvoa ja kontorolloida vanhemman toimesta monin eri tavoin ja liikunnan määrään jokainen voi vaikuttaa itse, sanoo Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.

Selvitys osoitti myös, että yhä useampi yli 9-vuotiaan lapsen vanhempi kokee, että oma lapsi käyttää liikaa älypuhelinta. Ero alle 9-vuotiaiden lasten vanhempiin oli selkeä. 5–6 ja 7–9-vuotiaiden lasten vanhemmista suurempi osa sen sijaan ilmoitti, että kokee lapsensa älylaitteen käytön olevan sopivalla tasolla.

– Monipuolinen älypuhelimen käyttö ja se, että aikuinen ohjaa lasta pienestä pitäen tekemään puhelimella erilaisia asioita edesauttaa tietysti sitä, että älypuhelimen parissa vietetty aika on myös laadukasta, hyödyllistä, hauskaa ja kehittävää. Näin myös älypuhelimen hyödyt pääsevät oikeuksiinsa, Lahtinen kuvailee.

Sääntöjen asettaminen älypuhelimen käytössä on samaa kasvatustyötä mitä monissa lapsiperheissä tehdään päivittäin muutenkin. Tutkimuksen mukaan pienempien lasten kanssa noin 25 prosenttia vanhemmista asettaa säännöt aikuisen toimesta, mutta isompien lasten kanssa säännöt asetetaan valtaosaltaan yhdessä.

Jos sovittuja sääntöjä rikotaan, niin varsinkin nuoremmille lapsille yleisin rangaistus on tutkimuksen mukaan puhelimen takavarikointi, kun taas vanhempien lasten kohdalla riittää puhuttelu tai keskustelu asiasta. Kyselytutkimus paljasti, että 5–6-vuotiaiden lasten kohdalla 78 prosenttia vanhemmista ottaa puhelimen pois ja kouluikäistenkin kanssa 68 prosenttia toimii samoin.

– Tärkeintä on tietysti keskustella lapsen kanssa ja kertoa, miksi rikotuista säännöistä tuli kyseinen rangaistus. Jokaisessa perheessä on omat säännöt ja rangaistukset, mutta varmasti kaikissa tapauksissa on tärkeää, että lapsi ymmärtää yhdessä tehdyt säännöt ja syyt rangaistuksille. Alusta asti systemaattisesti yhdessä tehdyt säännöt auttavat varmasti pitämään niistä kiinni myös teini-iässä ja helpottaa näin vanhempien kasvatustyötä, Lahtinen kannustaa.

Vain häviävän pieni määrä vastaajista ilmoitti, ettei lapselle seuraa mitään rangaistusta rikotuista säännöistä tai ettei sääntöjä ole lainkaan. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi alle 7-vuotiaiden joukossa 11 prosenttia lapsista ei ollut mitään sääntöjä koskien älylaitteiden käyttöä.

Kyselyn toteutti YouGov Finland. Kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää millaisena vanhemmat näkevät ja kokevat 5–15-vuotiaiden lastensa älypuhelimen käytön. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuuluivat 5–15 -vuotiaiden lasten vanhemmat. Kokonaisvastaajamäärä oli 500.

Tiedot kerättiin web-kyselynä 6.–19. kesäkuuta YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 20 000 suomalaista. Kokonaistuloksissa (N=500) keskimääräinen luottamusväli on noin 3,9 prosenttiyksikköä suuntaansa (95 prosentin luottamustasolla).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.