Arveluttavat somesisällöt lasten älypuhelimissa huolettavat vanhempia

Vanhemmat kokevat, että lasten älypuhelinten käytöstä on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa. Tästä huolimatta niiden käyttöön liittyy vanhempien mielestä myös haasteita ja huolia, Moi Mobiilin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää. Vanhempia huolettaa muun muassa arveluttavat somesisällöt ja lasten liikunnan vähäisyys.

Moni vanhempi kokee, että lasten liikunta ja ulkoilu on vähentynyt älypuhelinten käytön seurauksena. Huoli tästä on kasvanut viime vuodesta lähes neljä prosenttiyksikköä. Liikunnan ja ulkoilun vähentymistä enemmän vanhempia kuitenkin huolettaa arveluttavat somesisällöt.

Jopa 5–6-vuotiaiden lasten vanhemmista 22 prosenttia oli huolissaan arveluttavista somesisällöistä lasten älypuhelimen käytön seurauksena. 7–9-vuotiaiden lasten vanhemmista samaa huolta koki 26 prosenttia. Tämä huoli oli kuitenkin suurempi kuin liikunnan vähentyminen, josta oli huolissaan yhteensä 19 prosenttia eri ikäisten lasten vanhemmista.

– Hyvänä puolena näissä voidaan nähdä se, että ne ovat asioita, joihin jokainen vanhempi voi vaikuttaa aika paljon myös itse. Älypuhelimien sovelluksiahan voi valvoa ja kontorolloida vanhemman toimesta monin eri tavoin ja liikunnan määrään jokainen voi vaikuttaa itse, sanoo Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen.

Selvitys osoitti myös, että yhä useampi yli 9-vuotiaan lapsen vanhempi kokee, että oma lapsi käyttää liikaa älypuhelinta. Ero alle 9-vuotiaiden lasten vanhempiin oli selkeä. 5–6 ja 7–9-vuotiaiden lasten vanhemmista suurempi osa sen sijaan ilmoitti, että kokee lapsensa älylaitteen käytön olevan sopivalla tasolla.

– Monipuolinen älypuhelimen käyttö ja se, että aikuinen ohjaa lasta pienestä pitäen tekemään puhelimella erilaisia asioita edesauttaa tietysti sitä, että älypuhelimen parissa vietetty aika on myös laadukasta, hyödyllistä, hauskaa ja kehittävää. Näin myös älypuhelimen hyödyt pääsevät oikeuksiinsa, Lahtinen kuvailee.

Sääntöjen asettaminen älypuhelimen käytössä on samaa kasvatustyötä mitä monissa lapsiperheissä tehdään päivittäin muutenkin. Tutkimuksen mukaan pienempien lasten kanssa noin 25 prosenttia vanhemmista asettaa säännöt aikuisen toimesta, mutta isompien lasten kanssa säännöt asetetaan valtaosaltaan yhdessä.

Jos sovittuja sääntöjä rikotaan, niin varsinkin nuoremmille lapsille yleisin rangaistus on tutkimuksen mukaan puhelimen takavarikointi, kun taas vanhempien lasten kohdalla riittää puhuttelu tai keskustelu asiasta. Kyselytutkimus paljasti, että 5–6-vuotiaiden lasten kohdalla 78 prosenttia vanhemmista ottaa puhelimen pois ja kouluikäistenkin kanssa 68 prosenttia toimii samoin.

– Tärkeintä on tietysti keskustella lapsen kanssa ja kertoa, miksi rikotuista säännöistä tuli kyseinen rangaistus. Jokaisessa perheessä on omat säännöt ja rangaistukset, mutta varmasti kaikissa tapauksissa on tärkeää, että lapsi ymmärtää yhdessä tehdyt säännöt ja syyt rangaistuksille. Alusta asti systemaattisesti yhdessä tehdyt säännöt auttavat varmasti pitämään niistä kiinni myös teini-iässä ja helpottaa näin vanhempien kasvatustyötä, Lahtinen kannustaa.

Vain häviävän pieni määrä vastaajista ilmoitti, ettei lapselle seuraa mitään rangaistusta rikotuista säännöistä tai ettei sääntöjä ole lainkaan. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi alle 7-vuotiaiden joukossa 11 prosenttia lapsista ei ollut mitään sääntöjä koskien älylaitteiden käyttöä.

Kyselyn toteutti YouGov Finland. Kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää millaisena vanhemmat näkevät ja kokevat 5–15-vuotiaiden lastensa älypuhelimen käytön. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuuluivat 5–15 -vuotiaiden lasten vanhemmat. Kokonaisvastaajamäärä oli 500.

Tiedot kerättiin web-kyselynä 6.–19. kesäkuuta YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 20 000 suomalaista. Kokonaistuloksissa (N=500) keskimääräinen luottamusväli on noin 3,9 prosenttiyksikköä suuntaansa (95 prosentin luottamustasolla).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Deloitte: Suomi maailman yhdenvertaisin maa

Suomi on edelleen yksi maailman parhaista maista mitattaessa valtion kykyä vastata väestön sosiaalisiin, yhteiskunnallisiin ja elinympäristöön liittyviin tarpeisiin. Tämä selviää tämän vuoden Social Progress Index (SPI) 2018 -tutkimuksesta. Vaikka Suomi on listauksen mukaan maailman yhdenvertaisin maa, kokonaisvertailussa sijoituksemme tippui sijalta kaksi sijalle viisi. Suomella on parannettavaa erityisesti kansalaisten tasavertaisessa pääsyssä laadukkaaseen terveydenhuoltoon.

Arkiaamujen joukkoliikenteeseen halutaan parannuksia

Arkiaamujen joukkoliikenteeseen kaavaillaan parannuksia.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontui keskiviikkona 19. syyskuuta. Kokouksessa käsiteltiin talousarvioesitystä vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaehdotuksia vuosille 2020–22.

Tupakoitsija saa enemmän tervaa ja häkää kuin luulee

Norjan syöpäyhdistys on mitannut savukkeiden sisältämien haitallisten aineiden määriä. Mittauksissa havaittiin, että tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet.

Mihin muuttaisin Turusta?

Olen viime aikoina pohtinut asiaa vakavasti, sitä mihin muuttaisin Turusta. Asun ja olen asunut koko ikäni täl pual jokke eli koht 70 vuat.

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi

Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa ratainfran häiriön vuoksi, kertoo VR. Junaliikenne on pysähtynyt Etelä-Suomessa liikenteenohjausjärjestelmän häiriön vuoksi. Vaikutukset heijastuvat myös muuhun junaliikenteeseen. Liikenneviraston mukaan vika alkoi noin kello 19.05 ja sitä korjataan parhaillaan. Korjausarviota ei vielä ole.

Lounatuulet Yhteisötalossa avoimien ovien päivä

SOSTE on haastanut kaikki jäsenensä ja yhteistyökumppaninsa juhlistamaan kansalaisvaikuttamisen ja Miina Sillanpään liputuspäivää. Lounatuulet Yhteisötalo ry jäsenineen vastaa haasteeseen järjestämällä avoimien ovien päivän 1. lokakuuta kello 12–15.

Kuntarakennelain muuttamisesta 81 lausuntoa

Valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja kuntarakennelain muuttamisesta. Lakimuutoksen jälkeen uudelle kunnalle voitaisiin myöntää avustusta, jos jokin yhdistyvistä kunnista on vaikeassa taloudellisessa asemassa.

Paistinkääntäjien johtoon ensimmäistä kertaa nainen Turussa

Riita Hirvonen.

Maailman arvostetuin ruokajärjestö Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on toiminut Turussa jo 45 vuotta. Tänä syksynä Turun voutikunnan johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kertaa nainen, kun Turun aluevoudiksi valittiin järjestössä pitkään aktiivisesti toiminut Riitta Hirvonen .

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.