Näin vältät ihon hiertymät kesän hellepäivinä

Kesähelteiden saapuminen tarkoittaa monelle myös ihohiertymiä esimerkiksi kainaloissa, nivusissa ja reisien sisäpinnoilla. Hiertymät ja ihon hankaumat kuumilla keleillä ovat erityisen tuttuja juoksijoille ja pyöräilijöille.

Joka kolmas suomalainen kokee ihovaurioiden syntyvän hikoilun tai hankaavan ja kireän vaatteen seurauksena. Vajaa neljännes sanoo syyksi kuumuuden ja yhtä moni urheilun. Noin joka viides suomalainen ilmoittaa iho-oireista varpaissa tai niiden väleissä, nivusissa tai reisien sisäpinnoilla. Tiedot ilmenevät Linolan teettämästä selvityksestä.

Ihon hiertymisen syynä on usein ihopintojen hankaaminen toisiaan vasten, jota voi pahentaa kesän kuumuus ja runsas hikoilu. Hiertymiä esiintyy kaikenlaisilla liikkujilla, mutta yleisimmin urheilijoilla, jotka harrastavat pitkäkestoista hikiliikuntaa sekä ylipainoisilla henkilöillä. Esimerkiksi pyöräilijöillä yleisimmät hiertymäpaikat ovat reisien sisäpuolella ja takapuolessa. Juoksijoilla hiertymiä voi ilmaantua myös kainaloihin tai intiimialueille.

Toinen yleinen syy hiertymille ovat vääränlaiset vaatteet. Rintaliivit, alushousut tai paidat, joiden koko ei sovi käyttäjälle, lisäävät hankaamisen ja hautumien syntymisen vaaraa.

Pukeudu hengittäviin ja kosteudensiirto-ominaisuuksiltaan laadukkaisiin vaatteisiin, niin ettei iholle pääse kertymään hikeä, vaan kosteus haihtuu tehokkaasti pois.

Ole tarkka vaatteiden oikeasta koosta. Urheilupaitojen ja -housujen tulee istua mahdollisimman vartalonmyötäisesti. Ne eivät saa olla löysiä varsinkaan haaroista, etteivät herkät ihoalueet pääse hankaamaan toisiaan vastaan.

Jos hiertymiä kuitenkin ilmaantuu, pyri pitämään taukoa urheilusta mahdollisuuksien mukaan, kunnes iho on taas terve.

Pese hankautunutta ihoa hellävaraisella, pH-neutraalilla ihonpesunesteellä.

Jos päätät lähteä ulkoilemaan hiertymistä huolimatta, suojaa ihoa lisähankaukselta ja kivulta.

Tiedot pohjautuvat Taloustutkimuksen saksalaiselle lääke- ja kosmetiikkayritykselle Dr. Wolffille teettämään kuluttajatutkimukseen, jonka käsitykset ja hoitotavat. Tutkimus toteutettiin internetpaneelina 2014 ja kyselyyn vastasi yhteensä 1 066 henkilöä valtakunnallisesti Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Vastaajien ikä oli 20–70 vuotta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.