Kuuntelussa: Värikkään elämän elänyt Fantastic Negrito urbaanin bluesin parissa kotonaan

Kuva: Somero-Lehti

Nykyään tarinat tuntuvat olevan tärkeitä myös musiikkibisneksessä. Mitä värikkäämpi tausta nousevalla artistilla on, sitä enemmän häntä yleensä buustataan tähteyteen.

Tosin kaikki eivät saa hypeä, vaikka sen ansaitsisivatkin ja elämäntarina olisi vähintään värikäs. Välttämättä nostetta ei tule, vaikka musiikillisiakin lahjoja olisi.

Fantastic Negrito -nimellä musiikkia tekevä Xavier Amin Dphrepaulezz on muusikko, jolla on paitsi värikäs menneisyys, myös kyky tehdä hyvää musiikkia. On suorastaan ihme, jos hänen tarinansa ei jossain vaiheessa poi'i jonkinlaista elokuvaa. Sytykkeitä ainakin olisi.

Tosin hänen ongelmansa on se, että hän on viittäkymppiä kolkutteleva mies, joka tekee bluesia. Siinä lienee kaksi painavaa syytä, miksi hän saa olla rauhassa.

Yhdysvaltojen itärannikolla syntyneellä miehellä on 14 sisarusta, isä oli tiukan uskonnollinen, huumeet ovat olleet osa miehen elämää teini-iästä lähtien, muusikkona Princeä ihaileva Fantastic Negrito on itseoppinut, 1990-luvun lopussa hän joutui onnettomuuteen ja oli kuukauden päivät koomassa ja niin edelleen.

Huumeista ja muista ongelmista johtuen miehen ura on myös ollut katkolla pitkään. Debyyttilevynsä hän julkaisi jo 1990-luvun puolivälissä, mutta vasta viimeisen viiden vuoden aikana hän on palannut musiikilliselle kartalle. Tuorein Please Don't be Dead -levy on kolmas 2010-luvulla julkaistu levy. Samalla se on jatkoa The Last Days of Oakland -levylle, joka pari vuotta sitten voitti Grammyn.

Uusi levy on rouheaa bluesia, mutta varsin laajasti käsitettynä. Vaikutteita on haettu muun muassa 1970-luvun alun hard rockista, funkista, urbaanista hip hopista ja modernista r'n'b:stä. Herkimmillään Fantastic Negrito tunnelmoi uskottavasti jopa sydänsuru-soulin tulkitsijana.

Please Don't Be Deadin vahvuus on yhdistämisessä. Fantastic Negriton nojautuu bluesin traditioon, mutta samaan aikaan ujuttaa bluesiinsa moderneja elementtejä mielikuvitusta käyttäen. Yhdistelmä luo omanlaistaan musiikkia, johon on helppo ihastua.

Last Days of Oakland oli hieno levy. Please Don't be Dead yltää ainakin lähelle sen tasoa. Jälkimmäinen ei ole ehkä aivan yhtä yhtenäisen tuntuinen, mutta tuo Fantastic Negritosta esiin hieman uusia puolia.

Ilkka Lappi

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.