Kosketusnäyttö kerrostalon ala-aulassa

Isännöintipalvelu Lehtiön isännöitsijä Tiina Mård kertoo, että digitaalisuus tulee taloyhtiöön voimalla. Interaktiivisuus lisääntyy ja hyöty asukkaille kulkee nopeasti hyvässä ja pahassa. Isännöintipalvelu Lehtiön isännöitsijä Tiina Mård kertoo, että digitaalisuus tulee taloyhtiöön voimalla. Interaktiivisuus lisääntyy ja hyöty asukkaille kulkee nopeasti hyvässä ja pahassa. Kuva: Kurt Hedborg

Raision Kuulahovin kerrostalossa älytaulu tarjoaa informaatiota asukkaille

Älylaitteet ovat jo osa arkea. Älypuhelimet ja iPadit ovat jo niin jokapäiväisiä, että emme edes ajattele niitä mitenkään erityisesti.

Älysovellukset ovat alkaneet ilmestyä myös kerrostalojen ala-auloihin. Näin on käynyt jo Raision Kuulahovin Tasalankatu 5:ssä. Kaikissa talon rapuissa on oma älytaulu. Kuulahovin hallituksen puheenjohtaja Erkki Mannonen kertoo, että toimistolta tulevat isännöitsijän ja taloyhtiön ilmoitukset ovat välittömästi sähköisessä älyilmoitustaulussa. Aikaisemmin käytössä oli korkkitaulu, jossa oli paperisia ilmoituslappuja. Sitä ei ole tullut ikävä.

Älylaitteen käyttö ei rajoitu vain ilmoitusten lähettelyyn, vaan se sisältää monia talon asukkaille olennaisiakin asioita. Mannonen kertoo, että älynäytöstä voi tarkastaa muun muassa sään, bussien aikataulun ja pysäkin, kalenterin - johon on merkitty taloyhtiön asukkaille tärkeitä ajankohtia – sekä saunavuorot.

Siihen saa myös valittua kieleksi suomen, ruotsin tai englannin.

– Älylaitteeseen voi kirjautua saunavuoroa varatessaan omalla ”avaimella” eli pin-koodilla, niin kukaan ei voi laittaa nimeään toisen saunavuorolla.

– Laite on tavattoman kätevä, kun ajattelee huoltoyhtiön isännöitsijää.

Mainonnallakin voisi olla tärkeä rooli taulussa.

– Tähän laitteeseen voi saada paikallisesta marketista vaikka mainoksia, esimerkiksi jos asukkaat haluaisivat grillailla ja tässä olisi grillimakkaratarjous.

– Tämä älylaite on ollut käytössä vajaan vuoden ja on toiminut ihan moitteettomasti. Laite maksoi noin 2 000 euroa kappale. Älylaitteessa on Kodinportti-ohjelma. Näitä oli monenhintaisia ja -mallisia.

Mannonen kertoo, että älylaitteen käyttöönottoa edelsi aluksi voimakas vastustus. Perusteluja vastukselle olivat muun muassa kalleus ja turhanpäiväisyys. Monet olisivat olleet tyytyväisiä vanhaan korkkitauluun. Varsinkin monet iäkkäämmät asukkaat vastustivat aluksi, mutta vähin erin kaikki ovat alkaneet lämmetä uudelle laitteelle, erityisesti ilmoitusten ajantasaisuuden vuoksi.

Talon asukas Hannu Valmunen on ollut tyytyväinen uuteen älylaitteeseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Emme ole vielä hyödyntäneet järjestelmän kaikkia mahdollisuuksia. Asukkaille annettavien tiedotteiden syöttäminen on suhteellisen helppo tehdä, ei vaadi ihmeellisempää tietotekniikan hallintaa ja kaikki tapahtuu nopeasti.

– Saunavuorojen varaustoiminto otetaan kesän jälkeen käyttöön jolloin ”hukkavuorot” poistuvat nykyisiin paperilistoihin verrattuna. Vuorojen varauksen teko on avaimen avulla tehtynä varmempaa, eikä kenenkään muun muutettavissa. Nyt järjestelmässä on esimerkiksi linja-autojen aikataulut lähimmiltä pysäkeiltä Turkuun ja Naantaliin ja muutakin infoa on saatavana.

Kurt Hedborg

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää valmistelun vaihtoehtohoitoja koskevasta lainsäädännöstä

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) aloitetaan vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön valmistelu seuraavaa hallituskautta varten. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on antanut tehtäväksi lakivalmistelun käynnistämisen, sillä tarkempaa lainsäädäntöä vaihtoehtohoidoista on toivottu perustellusti jo kauan.

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ei sisälly budjettiehdotukseen

Turun lentoaseman suosio on kasvussa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve ehdottaa Turun kaupungille ensi vuodeksi budjettia, joka on 20,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talouden tasapainoa tavoitellaan vuodelle 2021. Veroprosentti säilyy entisellään (19,50). Lisää lainaa otetaan 99 miljoonaa euroa.

Anna Sirkiä luopuu keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajuudesta

Anna Sirkiä.

Turkulainen Anna Sirkiä ilmoitti keskiviikkona luopuvansa keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajan tehtävästä.

Lakiluonnos irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä arviointineuvostoon

Työ- ja elinkeinoministeriö on antanut lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi luonnoksen hallituksen esityksestä, jolla työntekijästä johtuvia irtisanomisperusteita kevennettäisiin alle kymmenen hengen yrityksissä.

Suomalaiset kannattavat talviaikaan siirtymistä

Suurin osa suomalaisista haluaa, että kellojen viisarien siirtelystä luovutaan. Se, olisiko siirryttävä talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan, jakaa mielipiteitä huomattavasti enemmän.

Martinseurakunta toivoo runsasta yleisöä radiojumalanpalvelukseen

Kakskerrankirkon radiojumalanpalvelukseen toivotaan runsaslukuista yleisöä.

Yle radioi valtakunnallisen radiojumalanpalveluksen Kakskerran kirkosta ensi sunnuntaina 21. lokakuuta kello 10. Radiojumalanpalveluksen toimittaa pastori Ilona Hägglund . Jumalanpalveluksessa avustaa pastori Seppo Riihimäki . Musiikista jumalanpalveluksessa vastaa kanttori Atte Tenkanen . Kirkkoon toivotaan mahdollisimman runsasta yleisöä.

Matemaatikko Kaisa Matomäelle kansainvälinen New Horizons -palkinto

Kaisa Matomäki.

Turun yliopiston akatemiatutkija Kaisa Matomäelle myönnetään kansainvälinen tiedepalkinto New Horizons in Mathematics Prize tunnustuksena hänen perustavanlaatuisista tieteellisistä läpimurroistaan alkulukujen parissa. New Horizons -palkinto on suuruudeltaan 100 000 dollaria, ja Matomäki jakaa sen yhdessä California Institute of Technologyn professorin Maksym Radziwillin kanssa.

Öljylämmitys – tie onneen?

Hiuksetkin päästä vihmovat syyssäät koettavat parhaillaan pureutua joka iikan seinien välistä sisään. Miten kylmyyttä vastaan pitäisi sitten varautua?

Kitarajazzia Sibelius-museossa keskiviikkona

Sibelius-museossa kuullaan kitarajazzia keskiviikkona 17. lokakuuta. Ruokangas – Hako-Rita on vuonna 2012 perustettu oululainen jazz/avantgarde-kitaraduo. Ohjelmiston ilmaisu liikkuu herkästä ja melodisesta tunnelmasta lähes väkivaltaisen revittelyyn, jossa soittajien välinen vuorovaikutus ja intensiteetti ovat keskeisissä rooleissa.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.