Kosketusnäyttö kerrostalon ala-aulassa

Isännöintipalvelu Lehtiön isännöitsijä Tiina Mård kertoo, että digitaalisuus tulee taloyhtiöön voimalla. Interaktiivisuus lisääntyy ja hyöty asukkaille kulkee nopeasti hyvässä ja pahassa. Isännöintipalvelu Lehtiön isännöitsijä Tiina Mård kertoo, että digitaalisuus tulee taloyhtiöön voimalla. Interaktiivisuus lisääntyy ja hyöty asukkaille kulkee nopeasti hyvässä ja pahassa. Kuva: Kurt Hedborg

Raision Kuulahovin kerrostalossa älytaulu tarjoaa informaatiota asukkaille

Älylaitteet ovat jo osa arkea. Älypuhelimet ja iPadit ovat jo niin jokapäiväisiä, että emme edes ajattele niitä mitenkään erityisesti.

Älysovellukset ovat alkaneet ilmestyä myös kerrostalojen ala-auloihin. Näin on käynyt jo Raision Kuulahovin Tasalankatu 5:ssä. Kaikissa talon rapuissa on oma älytaulu. Kuulahovin hallituksen puheenjohtaja Erkki Mannonen kertoo, että toimistolta tulevat isännöitsijän ja taloyhtiön ilmoitukset ovat välittömästi sähköisessä älyilmoitustaulussa. Aikaisemmin käytössä oli korkkitaulu, jossa oli paperisia ilmoituslappuja. Sitä ei ole tullut ikävä.

Älylaitteen käyttö ei rajoitu vain ilmoitusten lähettelyyn, vaan se sisältää monia talon asukkaille olennaisiakin asioita. Mannonen kertoo, että älynäytöstä voi tarkastaa muun muassa sään, bussien aikataulun ja pysäkin, kalenterin - johon on merkitty taloyhtiön asukkaille tärkeitä ajankohtia – sekä saunavuorot.

Siihen saa myös valittua kieleksi suomen, ruotsin tai englannin.

– Älylaitteeseen voi kirjautua saunavuoroa varatessaan omalla ”avaimella” eli pin-koodilla, niin kukaan ei voi laittaa nimeään toisen saunavuorolla.

– Laite on tavattoman kätevä, kun ajattelee huoltoyhtiön isännöitsijää.

Mainonnallakin voisi olla tärkeä rooli taulussa.

– Tähän laitteeseen voi saada paikallisesta marketista vaikka mainoksia, esimerkiksi jos asukkaat haluaisivat grillailla ja tässä olisi grillimakkaratarjous.

– Tämä älylaite on ollut käytössä vajaan vuoden ja on toiminut ihan moitteettomasti. Laite maksoi noin 2 000 euroa kappale. Älylaitteessa on Kodinportti-ohjelma. Näitä oli monenhintaisia ja -mallisia.

Mannonen kertoo, että älylaitteen käyttöönottoa edelsi aluksi voimakas vastustus. Perusteluja vastukselle olivat muun muassa kalleus ja turhanpäiväisyys. Monet olisivat olleet tyytyväisiä vanhaan korkkitauluun. Varsinkin monet iäkkäämmät asukkaat vastustivat aluksi, mutta vähin erin kaikki ovat alkaneet lämmetä uudelle laitteelle, erityisesti ilmoitusten ajantasaisuuden vuoksi.

Talon asukas Hannu Valmunen on ollut tyytyväinen uuteen älylaitteeseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Emme ole vielä hyödyntäneet järjestelmän kaikkia mahdollisuuksia. Asukkaille annettavien tiedotteiden syöttäminen on suhteellisen helppo tehdä, ei vaadi ihmeellisempää tietotekniikan hallintaa ja kaikki tapahtuu nopeasti.

– Saunavuorojen varaustoiminto otetaan kesän jälkeen käyttöön jolloin ”hukkavuorot” poistuvat nykyisiin paperilistoihin verrattuna. Vuorojen varauksen teko on avaimen avulla tehtynä varmempaa, eikä kenenkään muun muutettavissa. Nyt järjestelmässä on esimerkiksi linja-autojen aikataulut lähimmiltä pysäkeiltä Turkuun ja Naantaliin ja muutakin infoa on saatavana.

Kurt Hedborg

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?