Ilmiö houkuttelee Uittamolle

Ilmiö on luonut maineen intiiminä festivaalina, jossa koetaan keikkoja, joita muilta festivaaleilta on turha etsiä. Ilmiö on luonut maineen intiiminä festivaalina, jossa koetaan keikkoja, joita muilta festivaaleilta on turha etsiä. Kuva: Lennart Holmberg

Festivaali rakentuu jälleen monipuolisten ja yllättävien keikkojen ympärille

Maanlaajuisen maineen saavuttanut Ilmiö järjestetään Uittamon paviljongin ympäristössä tänä vuonna 28. heinäkuuta. Kaikkiaan päivän aikana Ilmiössä esiintyy liki 50 esiintyjää, joten valinnan varaa on varmasti.

Poimimme Ilmiö-tarjonnasta neljä herkkupalaa, joita ei pahemmin muilla festivaaleilla nähdä.

Tamara Luonto

Helsinkiläisbändi Tamara Luonto soittaa lo-fi punkkia. Bändin tekemisissä on läsnä sekä vahva itsetekemisen henki että kaikuja 1980-luvun kotimaisista tyttöbändeistä. Tamara Luonto on myös siinä mielessä mielenkiintoinen bändi, että trio on Turussa varsin tuntematon, mutta se onkin perinteisesti ollut yksi Ilmiön parhaista puolista. Bändejä on paljon, iso osa niistä on tuntemattomia nimiä. Kesäisen lauantain aikana törmää väkisinkin moniin mielenkiintoisiin uusiin tuttavuuksiin.

TV-Resistori

TV-Resistori edustaa Ilmiön bändikattauksen konkariosastoa. Turun seudulla indiepopbändi teki mainetekoja jo 2000-luvun alulla ja bändin Intiaanidisko ja Serkut rakastaa paremmin -levyt herättivät laajemminkin kiinnostusta.

TV-Resistori on viime vuosina ollut toiminnassa säästeliäästi. Viimeisimmän täyspitkän levynsä bändi julkaisi seitsemän vuotta sitten. Bändin jäseniä onkin viime vuosina nähty muiden projektiensa parissa. Ilmiö-keikka on TV-Resistorille paluu yleisön eteen.

Pakasteet

Yksi Ilmiötä määrittäneistä piirteistä on vuosien varrella meritoituneiden muusikoiden vähemmälle huomiolle jääneiden yhteisbändien keikat. Tätä jatkumoa tämän vuoden Ilmiössä edustaa esimerkiksi Pakasteet.

Pakasteet on yksi muun muassa Circlessä vaikuttavan Jussi Lehtisalon monista projekteista. Pakasteet-duon toinen osapuoli on elokuvaohjaajana ja kuvataiteilijana lähinnä tunnettu Mika Taanila, jolla on tosin bänditaustaa nuoruudestaan. Tosin hän myöntää olevansa musiikillisesti amatööri.

Pakasteet on vahvasti improvisaatioon luottava elektroninen bändi. On mielenkiintoista nähdä, mitä syntyy livenä, kun lyödään yhteen amatööri ja valtavan monipuolinen Lehtisalo.

Maija Kauhanen

Kantele on soitin, joka on monille tuttu korkeintaan Kalevalasta ja ala-asteen musiikkitunneilta. Kantele on siinä mielessä kuitenkin sukua nokkahuilulle, että soitin on syyttä huonon maineen vanki.

Kanteleeseen liittyviä ennakkoluulojaan on hyvä murtaa hakeutumalla Ilmiössä Maija Kauhasen keikalle. Ympäri maailmaa keikkaileva kansanmuusikko on monipuolinen muusikko, joka tekee kanteleella asioita, joita ei maallikko osaa edes kuvitella. Viime vuonna ensimmäisen soololevynsä julkaissut artisti on Raivopyörä-levyllään kerännyt monenlaisia tunnustuksia. Kauhanen on palkittu muun muassa Kritiikin kannukset -maininnalla ja Vuoden tulokkaana Etnogaalassa.

Ilkka Lappi

Anna Sirkiä luopuu keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajuudesta

Anna Sirkiä.

Turkulainen Anna Sirkiä ilmoitti keskiviikkona luopuvansa keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajan tehtävästä.

Lakiluonnos irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä arviointineuvostoon

Työ- ja elinkeinoministeriö on antanut lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi luonnoksen hallituksen esityksestä, jolla työntekijästä johtuvia irtisanomisperusteita kevennettäisiin alle kymmenen hengen yrityksissä.

Suomalaiset kannattavat talviaikaan siirtymistä

Suurin osa suomalaisista haluaa, että kellojen viisarien siirtelystä luovutaan. Se, olisiko siirryttävä talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan, jakaa mielipiteitä huomattavasti enemmän.

Martinseurakunta toivoo runsasta yleisöä radiojumalanpalvelukseen

Kakskerrankirkon radiojumalanpalvelukseen toivotaan runsaslukuista yleisöä.

Yle radioi valtakunnallisen radiojumalanpalveluksen Kakskerran kirkosta ensi sunnuntaina 21. lokakuuta kello 10. Radiojumalanpalveluksen toimittaa pastori Ilona Hägglund . Jumalanpalveluksessa avustaa pastori Seppo Riihimäki . Musiikista jumalanpalveluksessa vastaa kanttori Atte Tenkanen . Kirkkoon toivotaan mahdollisimman runsasta yleisöä.

Matemaatikko Kaisa Matomäelle kansainvälinen New Horizons -palkinto

Kaisa Matomäki.

Turun yliopiston akatemiatutkija Kaisa Matomäelle myönnetään kansainvälinen tiedepalkinto New Horizons in Mathematics Prize tunnustuksena hänen perustavanlaatuisista tieteellisistä läpimurroistaan alkulukujen parissa. New Horizons -palkinto on suuruudeltaan 100 000 dollaria, ja Matomäki jakaa sen yhdessä California Institute of Technologyn professorin Maksym Radziwillin kanssa.

Öljylämmitys – tie onneen?

Hiuksetkin päästä vihmovat syyssäät koettavat parhaillaan pureutua joka iikan seinien välistä sisään. Miten kylmyyttä vastaan pitäisi sitten varautua?

Kitarajazzia Sibelius-museossa keskiviikkona

Sibelius-museossa kuullaan kitarajazzia keskiviikkona 17. lokakuuta. Ruokangas – Hako-Rita on vuonna 2012 perustettu oululainen jazz/avantgarde-kitaraduo. Ohjelmiston ilmaisu liikkuu herkästä ja melodisesta tunnelmasta lähes väkivaltaisen revittelyyn, jossa soittajien välinen vuorovaikutus ja intensiteetti ovat keskeisissä rooleissa.

Open Ship -tapahtuma Turussa merisotaharjoituksen yhteydessä

Turussa järjestetään Open Ship -tapahtuma 27.–28. lokakuuta. Suomen johtaman kansainvälisen merisotaharjoituksen NOCO18 yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus tutustua harjoitukseen osallistuviin aluksiin Turussa.

Elvistä ja rukousta -ilta ajattoman musiikin parissa Kaarinan kirkossa

Juha Kuivanen.

Elvis is back -kirkkokiertue saapuu Kaarinan kirkkoon sunnuntaina 28. lokakuuta kello 18. Kaarinan kirkossa on mahdollisuus kuulla 1960-luvun Elvis Presleytä neliäänisesti laulettuna pianon ja kitaroiden säestyksellä.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.