Ilmiö houkuttelee Uittamolle

Ilmiö on luonut maineen intiiminä festivaalina, jossa koetaan keikkoja, joita muilta festivaaleilta on turha etsiä. Ilmiö on luonut maineen intiiminä festivaalina, jossa koetaan keikkoja, joita muilta festivaaleilta on turha etsiä. Kuva: Lennart Holmberg

Festivaali rakentuu jälleen monipuolisten ja yllättävien keikkojen ympärille

Maanlaajuisen maineen saavuttanut Ilmiö järjestetään Uittamon paviljongin ympäristössä tänä vuonna 28. heinäkuuta. Kaikkiaan päivän aikana Ilmiössä esiintyy liki 50 esiintyjää, joten valinnan varaa on varmasti.

Poimimme Ilmiö-tarjonnasta neljä herkkupalaa, joita ei pahemmin muilla festivaaleilla nähdä.

Tamara Luonto

Helsinkiläisbändi Tamara Luonto soittaa lo-fi punkkia. Bändin tekemisissä on läsnä sekä vahva itsetekemisen henki että kaikuja 1980-luvun kotimaisista tyttöbändeistä. Tamara Luonto on myös siinä mielessä mielenkiintoinen bändi, että trio on Turussa varsin tuntematon, mutta se onkin perinteisesti ollut yksi Ilmiön parhaista puolista. Bändejä on paljon, iso osa niistä on tuntemattomia nimiä. Kesäisen lauantain aikana törmää väkisinkin moniin mielenkiintoisiin uusiin tuttavuuksiin.

TV-Resistori

TV-Resistori edustaa Ilmiön bändikattauksen konkariosastoa. Turun seudulla indiepopbändi teki mainetekoja jo 2000-luvun alulla ja bändin Intiaanidisko ja Serkut rakastaa paremmin -levyt herättivät laajemminkin kiinnostusta.

TV-Resistori on viime vuosina ollut toiminnassa säästeliäästi. Viimeisimmän täyspitkän levynsä bändi julkaisi seitsemän vuotta sitten. Bändin jäseniä onkin viime vuosina nähty muiden projektiensa parissa. Ilmiö-keikka on TV-Resistorille paluu yleisön eteen.

Pakasteet

Yksi Ilmiötä määrittäneistä piirteistä on vuosien varrella meritoituneiden muusikoiden vähemmälle huomiolle jääneiden yhteisbändien keikat. Tätä jatkumoa tämän vuoden Ilmiössä edustaa esimerkiksi Pakasteet.

Pakasteet on yksi muun muassa Circlessä vaikuttavan Jussi Lehtisalon monista projekteista. Pakasteet-duon toinen osapuoli on elokuvaohjaajana ja kuvataiteilijana lähinnä tunnettu Mika Taanila, jolla on tosin bänditaustaa nuoruudestaan. Tosin hän myöntää olevansa musiikillisesti amatööri.

Pakasteet on vahvasti improvisaatioon luottava elektroninen bändi. On mielenkiintoista nähdä, mitä syntyy livenä, kun lyödään yhteen amatööri ja valtavan monipuolinen Lehtisalo.

Maija Kauhanen

Kantele on soitin, joka on monille tuttu korkeintaan Kalevalasta ja ala-asteen musiikkitunneilta. Kantele on siinä mielessä kuitenkin sukua nokkahuilulle, että soitin on syyttä huonon maineen vanki.

Kanteleeseen liittyviä ennakkoluulojaan on hyvä murtaa hakeutumalla Ilmiössä Maija Kauhasen keikalle. Ympäri maailmaa keikkaileva kansanmuusikko on monipuolinen muusikko, joka tekee kanteleella asioita, joita ei maallikko osaa edes kuvitella. Viime vuonna ensimmäisen soololevynsä julkaissut artisti on Raivopyörä-levyllään kerännyt monenlaisia tunnustuksia. Kauhanen on palkittu muun muassa Kritiikin kannukset -maininnalla ja Vuoden tulokkaana Etnogaalassa.

Ilkka Lappi

Kyyt alkavat herätä horroksestaan

Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen.

Kyykäärmeet alkavat herätä talvihorroksesta. Lemmikinomistajien on oltava erityisen valppaina alueilla, joissa kyitä tavataan. Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

Valtaosa suomalaisista hoitaisi lääkärikäyntinsä etänä

Kaksi kolmannesta suomalaisista haluaisi hoitaa lääkärikäyntejään enemmän etänä. Kolmetoista prosenttia LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyyn vastanneista hoitaisi lääkärikäynnit etänä vaikka joka kerta. Perinteisiä toimialoja myllertäviä palveluja rakastetaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, ja perusterveydenhuollossakin on olemassa tarvittava teknologia samanlaiseen murrokseen, joka on aiemmin myllertänyt videovuokraamot, hotellialan ja taksipalvelut.

The Goddamn Gallows Turkuun

Amerikkalainen vaihtoehtoehtokantria ja punkkia musiikissaan sekoitteleva The Goddamn Gallows tekee neljän keikan minikiertueen Suomessa kesäkuun alussa. Turun lisäksi bändi poikkeaa Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Turussa The Goddamn Gallows esiintyy 5. kesäkuuta, jolloin poppoo nousee TVO:n lavalle.

Asuuko maailman onnellisimmassa maassa maailman onnellisin kansa?

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomessa on paljon hyvää, mutta parannuksiakin tarvitaan. Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden tulee olla hyvän yhteiskunnan perusarvoja. Näiden arvojen pohjalta rakentuu ihmisen tuntemus omasta merkityksellisyydestä yhteisössä ja kokemus täydestä kansalaisuudesta.

Paimiossa tapon yritys, useita otettu kiinni

Poliisilla oli perjantai-illalla noin kello 20.30 poliisioperaatio Paimiossa, johon osallistui useita poliisipartioita. Kyseessä oli väkivallanteko, jonka takia useita henkilöitä on otettu kiinni.

Ajokiellossa ollut huumekuski kiinni Kaarinan keskustassa

Poliisipartio kiinnitti lauantaina kello 22 huomionsa Kaarinan keskustassa epävarmasti liikkuneeseen henkilöautoon ja pysäytti auton.

Rattijuoppo poliisin haaviin Naantalissa

Raision poliisin partio teki lauantaina kello 10.15 rattijuopumusvalvontaa Naantalissa Uolevi Raadenkadulla. Ratsiaan pysäytettiin vuonna 1981 syntynyt mies henkilöautolla.

Muista huoltaa nahkakalusteet

Nahkapäällysteiset huonekalut saattavat talven lämmityskauden jäljiltä olla sameita ja kuivia. Tiedustele kalusteellesi sopivinta nahanhuoltotuotetta esimerkiksi suutarinliikkeestä. Hyvä tuote sekä huoltaa nahkapinnan että peittää ja värjää sen pahimmat naarmut. Huollon jälkeen huonekalu on kuin uusi.

Kortiton huumekuski kiinni Pläkkisepänkadulla

Poliisille ilmoitettiin lauantaina kello 10 rattijuoppoepäilystä Turussa Pläkkisepänkadulla. Poliisipartio tavoitti paikalta henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1992 syntyneen miehen, jolle tehty puhalluskoe antoi tuloksen 0,07, mutta huumepikatesti oli positiivinen muun muassa amfetamiinin ja kannabiksen osalta.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?