Kaupunginteatterin syksy alkaa puhuttelevalla Suomen kantaesityksellä

Emmaa näyttelevää Pihla Maalismaata kiehtovat näytelmän universaalit teemat. Emmaa näyttelevää Pihla Maalismaata kiehtovat näytelmän universaalit teemat. Kuva: Ilkka Lappi

Syksy alkaa Turun kaupunginteatterissa Suomen kantaesityksellä, kun Duncan Macmillanin käsikirjoittama Ihmiset, paikat ja esineet saa ensi-iltansa 1. syyskuuta. Näytelmä kertoo Emmasta, joka on näyttelijä, joka kärsii huumeongelmasta ja kirjautuu vieroitusklinikalle.

Draaman ohjaa Johanna Freundlich, joka myös on suomentanut tekstin.

– Minua kiinnosti näytelmässä erityisesti se, että tässä on universaali kosketuspinta, joka ei liity oikeastaan päihteisiin. Tarinaa kuljetetaan yhden ihmisen kautta, mutta esityksessä on myös laajempi hahmojen kirjo. Näytelmä pohtii sitä, miten selvitä maailman pyörteissä, kuinka vaikeaa se oikeastaan on ja kuinka vaikea on näyttää ihmisille se, mitä oikeasti kuuluu, Freundlich toteaa.

Hänelle oli helppo päätös tarttua näytelmään, kun aloite Turun kaupunginteatterin puolelta tuli.

– Tämän näytelmän kohdalla päätös oli todella helppo. Tykästyin tekstiin todella paljon. Sellaisen tarinan löytäminen, johon haluaa tarttua, ei ole itsestään selvää. Kun tekstin saa luettavaksi, mietin aina paljon sitä, onko minulla tarpeeksi sanottavaa aiheesta ja teemoista.

Näytelmän päähenkilöä Emmaa näyttelee Pihla Maalismaa.

– Emman hahmo on syvä ja moniulotteinen näyteltävä. Ihmisenä hän on kunnianhimoinen ja aika älykäs tyyppi, joka ei niele asioita purematta. Toisaalta hänessä on myös herkkä puoli. Minua puhutteli eniten se, että sekä näytelmässä että Emman hahmossa on ristiriitaisuuksia, jotka on helppo tunnistaa elämäntilanteesta riippumatta.

Ihmiset, paikat ja esineet on ollut maailmalla suosittu. Sen esitykset ovat myyneet loppuun muun maussa Lontoon West Endissä ja New Yorkin Broadwaylla. Maalismaa uskoo, että yksi näytelmän suosion salaisuuksista piilee sen universaaleissa teemoissa.

– Vaikka näytelmässä on eri tavoilla päihderiippuvaisia ihmisiä hoitolaitoksessa, he ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä. Näytelmän teemat voivat koskettaa ketä tahansa. Itse esimerkiksi ymmärrän, miksi nämä ihmiset turvautuvat päihteisiin, Maalismaa toteaa.

Sekä Maalismaa että Freundlich pitävät Suomen kantaesityksen tekemistä mielenkiintoisena haasteena.

– Itse en ole nähnyt mitään versiota tästä näytelmästä, vaikka Macmillanin näytelmiä olenkin nähnyt. Se on siinä mielessä kiva, ettei tule verranneeksi omaa työtään kenenkään toiseen. Myös se on mukava lähtökohta, että näytelmä on menestynyt muualla maailmalla niin hyvin, Maalismaa pohtii.

– Ohjaajalle siitä tulee hyvällä tavalla painetta, kun oma ohjaus on suomalaiselle yleisölle ikään kuin ensimmäinen ikkuna teokseen. On aina ihanaa tehdä uutta teosta, mutta totta kai se myös mietityttää, kun teos ei vielä ole tuttu ihmisille, analysoi puolestaan Freundlich.

Ilkka Lappi

Ville Niinistö lähtee ehdolle eurovaaleihin

Vihreiden turkulainen kansanedustaja Ville Niinistö lähtee ehdokkaaksi eurovaaleihin, jotka pidetään kuluvan vuoden toukokuussa. Niinistö kertoi asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Niinistön kampanjan kärkiteemoja ovat ilmaston, koulutuksen, demokratian ja inhimillisyyden puolustaminen.

Lausteen koulun liikuntasali suljettu sisäilmaongelmien takia

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta.

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien 21. tammikuuta. Sali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta. Lausteen koulusta tehtiin syksyllä rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16. tammikuuta.

Avantouinti alkaa Hovirinnan rannassa

Avantouinti alkaa taas Hovirinnan rannalla.

Sauna lämpiää avantouimareille Hovirinnan rannassa lauantaista 26. tammikuuta lähtien.

Alaikäisiltä ennätysmäärä seksuaalirikoksiin liittyviä avunpyyntöjä joulukuussa

Viime vuonna avattu sosiaalisen median käyttäjille suunnattu Someturva-oikeuspalvelu auttoi viime vuonna 843 suomalaista. Sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset ovat saaneet 8–70-vuotiaat hakemaan Someturvalta apua tilanteeseensa.

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä edelleen selvässä laskussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin syys–marraskuun aikana 7,3 miljoonalle kuutiometrille. Määrä väheni 29,6 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni merkittävästi liike- ja toimistorakennuksissa, 47,1 prosenttia. Myös asuinrakentamiseen ja teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyt kuutiomäärät vähenivät runsaasti vuodentakaisesta.

Televisiovuosi suoran lähetyksen juhlaa

Finnpanelin tv-mittaritutkimuksen mukaan suomalaiset katsoivat televisiota viime vuonna kaksi tuntia 45 minuuttia vuorokaudessa. Tv-ruudun äärellä vietetty kokonaisaika on kasvanut viime vuosina. Suurimmat katsojaluvut keräsivät kulttuuri- ja urheilutapahtumat sekä television kestosuosikit. Nuoret ovat löytäneet televisiosisällöt myös muilta päätelaitteilta.

Yli 70-vuotiaille kuntotestipäivä Kupittaan urheiluhallissa

Yli 70-vuotiaille on tarjolla maksuton testipäivä Kupittaan urheiluhallissa perjantaina.

Yli 70-vuotiailla turkulaisilla on tilaisuus saada tietoa siitä, missä kunnossa he ovat ja miten he voivat jatkossakin pitää huolta kunnostaan. Kaikki yli 70-vuotiaat ovat tervetulleita maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin perjantaina 25. tammikuuta kello 9.15 alkaen.

Maataloudenharjoittajan ja metsänomistajan veroilmoituksen määräpäivät muuttuvat

Maataloudenharjoittajien veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä muuttuu. Myös metsätalouden veroilmoituksen aikataulu on muuttunut metsänomistajilla, jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia. Sekä maatalouden- että metsätalouden veroilmoituksen voi nyt antaa OmaVero-palvelussa.

Urheilu

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Venezuelalaishakkuri vahvistamaan Loimua

Loimun hakkuri Samuli Kaislasalo sai sopimuksen ulkomaille ja lähti Kreikan liigaan. Toinen ottelukohtaisella sopimuksella Loimun mukana ollut eli Jan Helenius jättää myös oranssimustan pelipaidan ja siirtyy loppukaudeksi Viron liigaan Tarton joukkueeseen.

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Jälkipeli: Kosken Kaiun pingisdynastian lonkerot ulottuvat Turkuun

Jouko Manni tunnetaan pitkäaikaisena pingisvaikuttajana. Pelitaidot Manni oppi Koskella useiden muiden kotimaisten huippujen tavoin. Manni oli perustamassa myös Turun Kaikua. Pöytätennistä harrastetaan yhä aktiivisesti Koskella. Kuva on Kosken Malja -turnauksesta.

Kosken kunta on ollut kummajainen Suomen pingiskartalla. Isojen kaupunkien joukossa 2 500 tuhannen asukkaan piskuinen Kosken kunta ja Kosken Kaiku ovat tuottaneet tukun mestaritason pelaajia. Syystäkin koskelaiset ovat olleet ylpeitä kotikuntaa edustaneiden pingispelaajien saavutuksista.

Inter kannua puolustamaan

Inter puolustaa cupin voittoa.

FC Inter aloittaa taipaleensa Suomen Cupin lohkovaiheessa kolmen kotiottelun putkella. Ensimmäisen kotiottelunsa Inter pelaa 26. tammikuuta Javenture-areenalla IFK Mariehamnia vastaan. Muut lohkovaiheen vastustajat Interillä ovat HJK, FC Lahti ja FC Honka.

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?