Kaupunginteatterin syksy alkaa puhuttelevalla Suomen kantaesityksellä

Emmaa näyttelevää Pihla Maalismaata kiehtovat näytelmän universaalit teemat. Emmaa näyttelevää Pihla Maalismaata kiehtovat näytelmän universaalit teemat. Kuva: Ilkka Lappi

Syksy alkaa Turun kaupunginteatterissa Suomen kantaesityksellä, kun Duncan Macmillanin käsikirjoittama Ihmiset, paikat ja esineet saa ensi-iltansa 1. syyskuuta. Näytelmä kertoo Emmasta, joka on näyttelijä, joka kärsii huumeongelmasta ja kirjautuu vieroitusklinikalle.

Draaman ohjaa Johanna Freundlich, joka myös on suomentanut tekstin.

– Minua kiinnosti näytelmässä erityisesti se, että tässä on universaali kosketuspinta, joka ei liity oikeastaan päihteisiin. Tarinaa kuljetetaan yhden ihmisen kautta, mutta esityksessä on myös laajempi hahmojen kirjo. Näytelmä pohtii sitä, miten selvitä maailman pyörteissä, kuinka vaikeaa se oikeastaan on ja kuinka vaikea on näyttää ihmisille se, mitä oikeasti kuuluu, Freundlich toteaa.

Hänelle oli helppo päätös tarttua näytelmään, kun aloite Turun kaupunginteatterin puolelta tuli.

– Tämän näytelmän kohdalla päätös oli todella helppo. Tykästyin tekstiin todella paljon. Sellaisen tarinan löytäminen, johon haluaa tarttua, ei ole itsestään selvää. Kun tekstin saa luettavaksi, mietin aina paljon sitä, onko minulla tarpeeksi sanottavaa aiheesta ja teemoista.

Näytelmän päähenkilöä Emmaa näyttelee Pihla Maalismaa.

– Emman hahmo on syvä ja moniulotteinen näyteltävä. Ihmisenä hän on kunnianhimoinen ja aika älykäs tyyppi, joka ei niele asioita purematta. Toisaalta hänessä on myös herkkä puoli. Minua puhutteli eniten se, että sekä näytelmässä että Emman hahmossa on ristiriitaisuuksia, jotka on helppo tunnistaa elämäntilanteesta riippumatta.

Ihmiset, paikat ja esineet on ollut maailmalla suosittu. Sen esitykset ovat myyneet loppuun muun maussa Lontoon West Endissä ja New Yorkin Broadwaylla. Maalismaa uskoo, että yksi näytelmän suosion salaisuuksista piilee sen universaaleissa teemoissa.

– Vaikka näytelmässä on eri tavoilla päihderiippuvaisia ihmisiä hoitolaitoksessa, he ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä. Näytelmän teemat voivat koskettaa ketä tahansa. Itse esimerkiksi ymmärrän, miksi nämä ihmiset turvautuvat päihteisiin, Maalismaa toteaa.

Sekä Maalismaa että Freundlich pitävät Suomen kantaesityksen tekemistä mielenkiintoisena haasteena.

– Itse en ole nähnyt mitään versiota tästä näytelmästä, vaikka Macmillanin näytelmiä olenkin nähnyt. Se on siinä mielessä kiva, ettei tule verranneeksi omaa työtään kenenkään toiseen. Myös se on mukava lähtökohta, että näytelmä on menestynyt muualla maailmalla niin hyvin, Maalismaa pohtii.

– Ohjaajalle siitä tulee hyvällä tavalla painetta, kun oma ohjaus on suomalaiselle yleisölle ikään kuin ensimmäinen ikkuna teokseen. On aina ihanaa tehdä uutta teosta, mutta totta kai se myös mietityttää, kun teos ei vielä ole tuttu ihmisille, analysoi puolestaan Freundlich.

Ilkka Lappi

Osa kiljuhanhista tekee syysmuuttoa poikkeuksellisesti Suomen kautta

Kiljuhanhi on luonnonvaraisena harvinainen vieras, mutta tarhoissa niitä on kasvatettu muun muassa Hämeenkoskella.

Satelliittilähettimellä varustettu kiljuhanhi on havaittu tänä aamuna Rovaniemellä. Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisin pesimälintu. Metsästäjien kannattaa olla lähipäivinä erityisen tarkkoja ja pidättäytyä metsästyksestä hämärän laskeuduttua.

Häkkänen: Budjetissa lisärahaa rangaistusten kiristyksiin ja ylivelkaongelmiin

Oikeusministeriön talousarviossa vuodelle 2019 korostuvat rangaistusten kiristäminen ja ylivelkaongelmien hoitaminen. Ylivelkaantumiseen on puututtava laaja-alaisesti eri keinoin, niin lainsäädäntötoimien kuin viranomaisten resurssien avulla, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) eduskunnassa vuoden 2019 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa.

Silta-sarjan tähti parhaillaan Turussa uuden elokuvansa kuvauksissa

Thure Lindhardt näytteli miespääosaa Silta-sarjan uudemmilla kausilla.

Turussa kuvataan syyskuun aikana elokuvaa Nikolai Astrupista , yhdestä1900-luvun tärkeimmistä norjalaisista taidemaalareista. Flame above Jolster -elokuvan pääosassa loistaa muun muassa Silta -sarjasta kansainväliseen maineeseen noussut näyttelijä Thure Lindhardt . Turussa elokuvaa kuvataan muun muassa Turun tuomiokirkossa ja Turun linnassa.

Terho käynnistää selvityksen opintotuen tulorajoista

Opintotuesta vastaava ministeri Sampo Terho (sin.) käynnistää selvityksen opintotuen tulorajoista. Selvityksen laatii Palkansaajien tutkimuslaitos, ja sen on määrä valmistua joulukuussa.

Elomaa: Sotaveteraanien palvelujen parantamisessa ei voi vitkastella

Kike Elomaa.

Eduskuntaryhmät ovat neuvotelleet sotaveteraanien palvelujen järjestämisestä ja päätyneet siihen ratkaisuun, että kaikkien Suomen sodissa palvelleiden tulee olla tasavertaisessa asemassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rintamaveteraaneilla olisi jatkossa oikeus samoihin palveluihin kuin sotainvalideilla. Lakimuutos on tulossa käsiteltäväksi budjettiriihen esityksissä.

Coffee House avaa Wiklundilla

Keskustassa sijaitseva Wiklund uudistuu ja tuo Turkuun uusia ravintolakonsepteja. Ensimmäisenä uusista ravintoloista aukeaa uusi Coffee House Wiklund.

Oikaisu

Ruotsin vaalien äänestysprosentti oli 87,2, ei 84,4, kuten pääkirjoituksessa väitettiin (15.9.)

Urheilu

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

TU aloitti kauden turnausvoitolla

Turun Uimarien naisten vesipallojoukkueen kausi alkoi voitolla.

Turun Uimareiden naiset lähtivät kauteen panostaen kahteen eri joukkueeseen. Toinen pelaa tähtää kansainvälisiin turnauksiin, toinen kotimaan peleihin. KV-joukkue aloitti kautensa viime viikonloppuna Sveitsissä vakuuttavasti. Uimarit voittivat kaikki neljä otteluaan ja nappasivat turnausvoiton. Uimareiden KV-joukkueen syksyyn kuuluu myös muun muassa EU Nations -turnaus Prahassa sekä lokakuussa Turussa pelattava PM-turnaus.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.