Kaupunginteatterin syksy alkaa puhuttelevalla Suomen kantaesityksellä

Emmaa näyttelevää Pihla Maalismaata kiehtovat näytelmän universaalit teemat. Emmaa näyttelevää Pihla Maalismaata kiehtovat näytelmän universaalit teemat. Kuva: Ilkka Lappi

Syksy alkaa Turun kaupunginteatterissa Suomen kantaesityksellä, kun Duncan Macmillanin käsikirjoittama Ihmiset, paikat ja esineet saa ensi-iltansa 1. syyskuuta. Näytelmä kertoo Emmasta, joka on näyttelijä, joka kärsii huumeongelmasta ja kirjautuu vieroitusklinikalle.

Draaman ohjaa Johanna Freundlich, joka myös on suomentanut tekstin.

– Minua kiinnosti näytelmässä erityisesti se, että tässä on universaali kosketuspinta, joka ei liity oikeastaan päihteisiin. Tarinaa kuljetetaan yhden ihmisen kautta, mutta esityksessä on myös laajempi hahmojen kirjo. Näytelmä pohtii sitä, miten selvitä maailman pyörteissä, kuinka vaikeaa se oikeastaan on ja kuinka vaikea on näyttää ihmisille se, mitä oikeasti kuuluu, Freundlich toteaa.

Hänelle oli helppo päätös tarttua näytelmään, kun aloite Turun kaupunginteatterin puolelta tuli.

– Tämän näytelmän kohdalla päätös oli todella helppo. Tykästyin tekstiin todella paljon. Sellaisen tarinan löytäminen, johon haluaa tarttua, ei ole itsestään selvää. Kun tekstin saa luettavaksi, mietin aina paljon sitä, onko minulla tarpeeksi sanottavaa aiheesta ja teemoista.

Näytelmän päähenkilöä Emmaa näyttelee Pihla Maalismaa.

– Emman hahmo on syvä ja moniulotteinen näyteltävä. Ihmisenä hän on kunnianhimoinen ja aika älykäs tyyppi, joka ei niele asioita purematta. Toisaalta hänessä on myös herkkä puoli. Minua puhutteli eniten se, että sekä näytelmässä että Emman hahmossa on ristiriitaisuuksia, jotka on helppo tunnistaa elämäntilanteesta riippumatta.

Ihmiset, paikat ja esineet on ollut maailmalla suosittu. Sen esitykset ovat myyneet loppuun muun maussa Lontoon West Endissä ja New Yorkin Broadwaylla. Maalismaa uskoo, että yksi näytelmän suosion salaisuuksista piilee sen universaaleissa teemoissa.

– Vaikka näytelmässä on eri tavoilla päihderiippuvaisia ihmisiä hoitolaitoksessa, he ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä. Näytelmän teemat voivat koskettaa ketä tahansa. Itse esimerkiksi ymmärrän, miksi nämä ihmiset turvautuvat päihteisiin, Maalismaa toteaa.

Sekä Maalismaa että Freundlich pitävät Suomen kantaesityksen tekemistä mielenkiintoisena haasteena.

– Itse en ole nähnyt mitään versiota tästä näytelmästä, vaikka Macmillanin näytelmiä olenkin nähnyt. Se on siinä mielessä kiva, ettei tule verranneeksi omaa työtään kenenkään toiseen. Myös se on mukava lähtökohta, että näytelmä on menestynyt muualla maailmalla niin hyvin, Maalismaa pohtii.

– Ohjaajalle siitä tulee hyvällä tavalla painetta, kun oma ohjaus on suomalaiselle yleisölle ikään kuin ensimmäinen ikkuna teokseen. On aina ihanaa tehdä uutta teosta, mutta totta kai se myös mietityttää, kun teos ei vielä ole tuttu ihmisille, analysoi puolestaan Freundlich.

Ilkka Lappi

Peltojen tuottokyvyn aleneminen huolestuttaa viljelijöitä

Peltojen tuottokyvyn heikkeneminen on viljelijöitä eniten huolestuttava ympäristöhaaste, ilmeni maa- ja metsätalousministeriön kyselystä, joka tehtiin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kahdeksan paikkakunnan CAP-kiertueella. Myös ilmastonmuutoksen vaikutukset maatalouteen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja luonnon monimuotoisuuden heikentyminen huolettivat viljelijöitä.

Bussiliikenteen aikatauluissa runsaasti muutoksia pääsiäisenä

Pääsiäinen on yksi vuoden kiireisimmistä matkustusajankohdista.

Bussiliikenteen aikatauluissa on runsaasti muutoksia pääsiäisenä 19.–22. huhtikuuta. Pääsiäinen on yksi vuoden kiireisimmistä matkustusajankohdista. Pääsiäisenä matkustavien kannattaa tarkistaa aikataulut ja hankkia bussiliput jo etukäteen.

Tekoäly avuksi ratkaisemaan syrjäytymisongelmaa

Valtiovarainministeriö ja Valtion kehitysyhtiö Vake osallistuvat Ultrahack-turnaukseen yhteisellä Hackers against exclusion -haasteella. Haasteen tavoitteena on rohkaista osallistujia kehittämään tapoja hyödyntää tekoälyä nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Haasteeseen voi osallistua 10. toukokuuta mennessä.

Somecon Minna Valtari Varsinais-Suomen vuoden nuori yrittäjä

Minna Valtari.

Varsinais-Suomen vuoden 2019 nuori yrittäjä on Somecon perustaja, hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja strategi Minna Valtari . 33-vuotias Valtari on toiminut yrittäjänä vuodesta 2009.

Maamme vanhimmissa saviastioissa keiteltiin alkuun vain metsän antimia

Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista.

Kivikaudella Suomen ja Karjalan tasavallan alueen asuttaneet ihmiset valmistivat saviastioissaan alkuun vain metsien lajeja ja vasta satoja vuosia myöhemmin Ahdin antimia, kuten kalaa ja hyljettä. Uusi tutkimus muuttaa näkemyksiä maamme varhaisvaiheen asukkaiden elintavoista.

Väitös: Teosofia, spiritualismi ja esoteerinen henkisyys inspiroivat Akseli Gallen-Kallelaa ja muita tunnettuja suomalaistaiteilijoita

Hugo Simberg, Haavoittunut enkeli, 1903. Tampereen tuomiokirkko.

Turun yliopistossa väittelevä Nina Kokkinen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931), Pekka Halosen (1865–1933) ja Hugo Simbergin (1873–1917) taide liittyy 1900-luvun vaihteessa kukoistaneeseen esoteeriseen henkisyyteen. Taiteilijat innostuivat muiden aikalaistensa tavoin muun muassa teosofiasta, spiritualismista, vapaamuurariudesta ja psyykkisestä tutkimuksesta, jota alettiin myöhemmin kutsua parapsykologiaksi. Nämä ilmiöt jättivät näkyviä jälkiä heidän taiteeseensa.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna yli puolella

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–maaliskuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–maaliskuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 564 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 613 (52,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Puutiaiskokemukset kiinnostavat tutkijoita

Kohtaamisista puutiaisten kanssa kerätään tietoa ja kertomuksia.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva keräävät tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa erityisesti 1900-luvulla.

Ida Schauman tähtää Euroopan parlamenttiin

Ida Schauman , 30, asettuu ehdolle EU-vaaleissa, tavoitteena olla Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen seuraava europarlamentaarikko. Schauman asettuu ehdolle koska vahva EU on edellytys Suomen kehitykseen ja hyvinvointiin.

Urheilu

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Zhbankov jatkaa Tuto Volleyn valmentajana, kaksi Tuomasta vahvistuksiksi

Ruslan Zhbankov.

Debyyttikaudellaan lentopallon ykkössarjassa runkosarjan kolmanneksi sijoittunut ja välieriin edennyt Tuto Volley jatkaa ensi kaudella Ruslan Zhbankovin alaisuudessa. Tuto Volleyn debyyttikausi päättyi välierissä kultaisen erän jälkeen lopulta koko sarjan voittanutta ja Mestaruusliigaan noussutta Karelian Hurmosta vastaan.

Tuto Hockey päätti kautensa pronssijuhliin

Miro Mäkinen teki pronssiottelussa kaksi maalia.

Tuto Hockey voitti jääkiekon Mestiksen pronssiottelussa Lempäälässä LeKin maalein 3-1.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!