Varissuon pääosassa rankat ihmiskohtalot

Varissuo-musikaalissa seurataan neljää eri episodia, joiden ihmiskohtalot linkittyvät löyhästi miljöön kautta toisiinsa Varissuo-musikaalissa seurataan neljää eri episodia, joiden ihmiskohtalot linkittyvät löyhästi miljöön kautta toisiinsa Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatterin tämän syksyn suursatsaus, Varissuo-musikaali, on episodimusikaali Turun kuuluisimmasta lähiöstä ja ennen kaikkea sen asukkaista.

– Meitä kiinnosti tehdä musikaali tämän päivän ihmisistä ja heidän elämistään. Tämä on ennen kaikkea tarina ihmisistä, luonnehtii Varissuon ohjaaja Mikko Kouki.

Varissuossa on neljä erillistä tarinaa, jotka linkittyvät toisiinsa miljöön kautta. Yhden episodin keskushahmo on rintasyöpään sairastuva yksinhuoltajaäiti Ilona, jota näyttelee Pauliina Saarinen.

– Ilona on vahvatahtoinen nainen, joka on tottunut pärjäämään omillaan ja haluaa pojalleen kaiken mahdollisen hyvän. Tarinan edetessä Ilona joutuu myös nöyrtymään pelkojensa edessä ja myöntämään, että aina ei tarvitsekaan tai voi pärjätä yksin, Saarinen kuvailee roolihahmoaan.

Varissuon rakenteesta johtuen hahmon kehitykseen ei ole yhtä paljon aikaa kuin jos tarina rakentuisi kokonaan Ilonan ympärille. Normaalia pienempi lava-aika muuttaa jonkin verran myös näyttelijän työtä.

– Tunnetilasta toiseen mennään hyvin leikaten. Käytännössä näyttelijän työn kannalta se vaatii sitä, että on kulisseissa hereillä. Kun tulee lavalta pois ja on menossa seuraavaan kohtaukseen, täytyy hypätä ihan eri maailmaan ja tunnetilaan. Kun hitaammat kohtaukset välistä puuttuvat, pitää miettiä kulisseissa, mitä kaikkea kohtausten välissä on Ilonalle tapahtunut, Saarinen toteaa.

Vaikka Varissuon tempo onkin haaste näyttelijälle, pitää Saarinen episodirakenteesta, jota ei pahemmin ole käytetty musikaaleissa.

– Episodimaisuus on ollut hyvin mielenkiintoista ja tässä jutussa eri episodit limittyvät minun mielestäni hirveän sulavasti, kun ihmiset elävät samoilla seuduilla.

Ilona käy musikaalin aikana läpi raskaita asioita. Vakavat aiheet ovat olleet haaste myös Saariselle, kun hän on roolia rakentanut.

– Kun tällaisia raskaita asioita käsitellään, niin kohtauksissa mennään aika sydänverellä. Varsinkin harjoitusvaiheessa, kun niitä toistetaan monta kertaa peräkkäin. Kun esityksiin asti päästään, niin onneksi ei tarvitse kuin kerran illassa mennä homma läpi, Saarinen sanoo.

Toisaalta vakavuus on myös rikkaus Ilonan hahmossa.

– Ilonan elämässä on raskaita asioita, mutta rooli myös antaa paljon. Ilona on tosi aito tyyppi ja Ilonan kohtalo on sellainen, että se voisi sattua kenelle tahansa.

– Se tekee siitä vielä vähän kiinnostavamman, kun siitä on teatteri niin sanotusti riisuttu pois. Tänä päivänä aika moni nainen Suomessa sairastuu rintasyöpään. Se on Ilonalle kova paikka, kun joutuu miettimään, että miten teini-ikäiselle pojalle käy, jos Ilonalle käy huonosti, Saarinen analysoi.

Ilkka Lappi

Ville Niinistö lähtee ehdolle eurovaaleihin

Vihreiden turkulainen kansanedustaja Ville Niinistö lähtee ehdokkaaksi eurovaaleihin, jotka pidetään kuluvan vuoden toukokuussa. Niinistö kertoi asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Niinistön kampanjan kärkiteemoja ovat ilmaston, koulutuksen, demokratian ja inhimillisyyden puolustaminen.

Lausteen koulun liikuntasali suljettu sisäilmaongelmien takia

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta.

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien 21. tammikuuta. Sali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta. Lausteen koulusta tehtiin syksyllä rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16. tammikuuta.

Avantouinti alkaa Hovirinnan rannassa

Avantouinti alkaa taas Hovirinnan rannalla.

Sauna lämpiää avantouimareille Hovirinnan rannassa lauantaista 26. tammikuuta lähtien.

Alaikäisiltä ennätysmäärä seksuaalirikoksiin liittyviä avunpyyntöjä joulukuussa

Viime vuonna avattu sosiaalisen median käyttäjille suunnattu Someturva-oikeuspalvelu auttoi viime vuonna 843 suomalaista. Sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset ovat saaneet 8–70-vuotiaat hakemaan Someturvalta apua tilanteeseensa.

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä edelleen selvässä laskussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin syys–marraskuun aikana 7,3 miljoonalle kuutiometrille. Määrä väheni 29,6 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni merkittävästi liike- ja toimistorakennuksissa, 47,1 prosenttia. Myös asuinrakentamiseen ja teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyt kuutiomäärät vähenivät runsaasti vuodentakaisesta.

Televisiovuosi suoran lähetyksen juhlaa

Finnpanelin tv-mittaritutkimuksen mukaan suomalaiset katsoivat televisiota viime vuonna kaksi tuntia 45 minuuttia vuorokaudessa. Tv-ruudun äärellä vietetty kokonaisaika on kasvanut viime vuosina. Suurimmat katsojaluvut keräsivät kulttuuri- ja urheilutapahtumat sekä television kestosuosikit. Nuoret ovat löytäneet televisiosisällöt myös muilta päätelaitteilta.

Yli 70-vuotiaille kuntotestipäivä Kupittaan urheiluhallissa

Yli 70-vuotiaille on tarjolla maksuton testipäivä Kupittaan urheiluhallissa perjantaina.

Yli 70-vuotiailla turkulaisilla on tilaisuus saada tietoa siitä, missä kunnossa he ovat ja miten he voivat jatkossakin pitää huolta kunnostaan. Kaikki yli 70-vuotiaat ovat tervetulleita maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin perjantaina 25. tammikuuta kello 9.15 alkaen.

Maataloudenharjoittajan ja metsänomistajan veroilmoituksen määräpäivät muuttuvat

Maataloudenharjoittajien veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä muuttuu. Myös metsätalouden veroilmoituksen aikataulu on muuttunut metsänomistajilla, jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia. Sekä maatalouden- että metsätalouden veroilmoituksen voi nyt antaa OmaVero-palvelussa.

Urheilu

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Venezuelalaishakkuri vahvistamaan Loimua

Loimun hakkuri Samuli Kaislasalo sai sopimuksen ulkomaille ja lähti Kreikan liigaan. Toinen ottelukohtaisella sopimuksella Loimun mukana ollut eli Jan Helenius jättää myös oranssimustan pelipaidan ja siirtyy loppukaudeksi Viron liigaan Tarton joukkueeseen.

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Jälkipeli: Kosken Kaiun pingisdynastian lonkerot ulottuvat Turkuun

Jouko Manni tunnetaan pitkäaikaisena pingisvaikuttajana. Pelitaidot Manni oppi Koskella useiden muiden kotimaisten huippujen tavoin. Manni oli perustamassa myös Turun Kaikua. Pöytätennistä harrastetaan yhä aktiivisesti Koskella. Kuva on Kosken Malja -turnauksesta.

Kosken kunta on ollut kummajainen Suomen pingiskartalla. Isojen kaupunkien joukossa 2 500 tuhannen asukkaan piskuinen Kosken kunta ja Kosken Kaiku ovat tuottaneet tukun mestaritason pelaajia. Syystäkin koskelaiset ovat olleet ylpeitä kotikuntaa edustaneiden pingispelaajien saavutuksista.

Inter kannua puolustamaan

Inter puolustaa cupin voittoa.

FC Inter aloittaa taipaleensa Suomen Cupin lohkovaiheessa kolmen kotiottelun putkella. Ensimmäisen kotiottelunsa Inter pelaa 26. tammikuuta Javenture-areenalla IFK Mariehamnia vastaan. Muut lohkovaiheen vastustajat Interillä ovat HJK, FC Lahti ja FC Honka.

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?