Varissuon pääosassa rankat ihmiskohtalot

Varissuo-musikaalissa seurataan neljää eri episodia, joiden ihmiskohtalot linkittyvät löyhästi miljöön kautta toisiinsa Varissuo-musikaalissa seurataan neljää eri episodia, joiden ihmiskohtalot linkittyvät löyhästi miljöön kautta toisiinsa Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatterin tämän syksyn suursatsaus, Varissuo-musikaali, on episodimusikaali Turun kuuluisimmasta lähiöstä ja ennen kaikkea sen asukkaista.

– Meitä kiinnosti tehdä musikaali tämän päivän ihmisistä ja heidän elämistään. Tämä on ennen kaikkea tarina ihmisistä, luonnehtii Varissuon ohjaaja Mikko Kouki.

Varissuossa on neljä erillistä tarinaa, jotka linkittyvät toisiinsa miljöön kautta. Yhden episodin keskushahmo on rintasyöpään sairastuva yksinhuoltajaäiti Ilona, jota näyttelee Pauliina Saarinen.

– Ilona on vahvatahtoinen nainen, joka on tottunut pärjäämään omillaan ja haluaa pojalleen kaiken mahdollisen hyvän. Tarinan edetessä Ilona joutuu myös nöyrtymään pelkojensa edessä ja myöntämään, että aina ei tarvitsekaan tai voi pärjätä yksin, Saarinen kuvailee roolihahmoaan.

Varissuon rakenteesta johtuen hahmon kehitykseen ei ole yhtä paljon aikaa kuin jos tarina rakentuisi kokonaan Ilonan ympärille. Normaalia pienempi lava-aika muuttaa jonkin verran myös näyttelijän työtä.

– Tunnetilasta toiseen mennään hyvin leikaten. Käytännössä näyttelijän työn kannalta se vaatii sitä, että on kulisseissa hereillä. Kun tulee lavalta pois ja on menossa seuraavaan kohtaukseen, täytyy hypätä ihan eri maailmaan ja tunnetilaan. Kun hitaammat kohtaukset välistä puuttuvat, pitää miettiä kulisseissa, mitä kaikkea kohtausten välissä on Ilonalle tapahtunut, Saarinen toteaa.

Vaikka Varissuon tempo onkin haaste näyttelijälle, pitää Saarinen episodirakenteesta, jota ei pahemmin ole käytetty musikaaleissa.

– Episodimaisuus on ollut hyvin mielenkiintoista ja tässä jutussa eri episodit limittyvät minun mielestäni hirveän sulavasti, kun ihmiset elävät samoilla seuduilla.

Ilona käy musikaalin aikana läpi raskaita asioita. Vakavat aiheet ovat olleet haaste myös Saariselle, kun hän on roolia rakentanut.

– Kun tällaisia raskaita asioita käsitellään, niin kohtauksissa mennään aika sydänverellä. Varsinkin harjoitusvaiheessa, kun niitä toistetaan monta kertaa peräkkäin. Kun esityksiin asti päästään, niin onneksi ei tarvitse kuin kerran illassa mennä homma läpi, Saarinen sanoo.

Toisaalta vakavuus on myös rikkaus Ilonan hahmossa.

– Ilonan elämässä on raskaita asioita, mutta rooli myös antaa paljon. Ilona on tosi aito tyyppi ja Ilonan kohtalo on sellainen, että se voisi sattua kenelle tahansa.

– Se tekee siitä vielä vähän kiinnostavamman, kun siitä on teatteri niin sanotusti riisuttu pois. Tänä päivänä aika moni nainen Suomessa sairastuu rintasyöpään. Se on Ilonalle kova paikka, kun joutuu miettimään, että miten teini-ikäiselle pojalle käy, jos Ilonalle käy huonosti, Saarinen analysoi.

Ilkka Lappi

Kaupunkitutkimusohjelma jatkaa kolmannelle kaudelle

Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen kaupunkitutkimusohjelma jatkaa kolmannelle kaudelle (2019-2023). Ohjelman puitteissa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta, joka tuottaa tietoa myös kaupungin päätöksenteon tueksi. Tutkimukset kohdistuvat yhteiskunnalliseen ja tilalliseen muutokseen kaupungeissa sekä kaupungin mahdollisuuksiin vaikuttaa tähän muutokseen yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Isotalonkadulla

Kaivo- jyrsintä- ja asfaltointityö Isotalonkadulla kaventaa ja sulkee ajokaistoja Isotalonkadulla 28. kesäkuuta asti. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu muun liikenteen seassa.

Kaupungin neuvontapuhelin auttaa helteestä kärsiviä ikäihmisiä

Kesällä helteet rasittavat eniten sairaita, ikäihmisiä sekä lapsia. Nestehukka ei aina ilmene janontunteena. Ikäihmiset saavat neuvoja ja ohjausta maakunnallisesta neuvontapuhelimesta tai oman kotihoidon henkilökunnalta.

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Nostotyö sulkee kaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee toisen ajokaistan Eerikinkatu 13 kohdalta, keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kello 21.30–6 välisenä aikana. Ainoastaan yksi ajokaista käytössä. Kevytliikenne ohjataan kadun toiselle puolen. Paikalla liikenteenohjaajat.

Pakina: Ei pyykkituvan jälkipuheille

Taloyhtiöiden asioista jaksetaan kerta toisensa jälkeen napista pyykkituvissa, äristä keskustelufoorumeilla ja turista tuttujen kesken. Tämä on jännittävää. Tämä on äärimmäisen jännittävää etenkin siksi, ettei esimerkiksi kevätkokouksiin juuri jakseta raahautua.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.