Varissuon pääosassa rankat ihmiskohtalot

Varissuo-musikaalissa seurataan neljää eri episodia, joiden ihmiskohtalot linkittyvät löyhästi miljöön kautta toisiinsa Varissuo-musikaalissa seurataan neljää eri episodia, joiden ihmiskohtalot linkittyvät löyhästi miljöön kautta toisiinsa Kuva: Ilkka Lappi

Turun kaupunginteatterin tämän syksyn suursatsaus, Varissuo-musikaali, on episodimusikaali Turun kuuluisimmasta lähiöstä ja ennen kaikkea sen asukkaista.

– Meitä kiinnosti tehdä musikaali tämän päivän ihmisistä ja heidän elämistään. Tämä on ennen kaikkea tarina ihmisistä, luonnehtii Varissuon ohjaaja Mikko Kouki.

Varissuossa on neljä erillistä tarinaa, jotka linkittyvät toisiinsa miljöön kautta. Yhden episodin keskushahmo on rintasyöpään sairastuva yksinhuoltajaäiti Ilona, jota näyttelee Pauliina Saarinen.

– Ilona on vahvatahtoinen nainen, joka on tottunut pärjäämään omillaan ja haluaa pojalleen kaiken mahdollisen hyvän. Tarinan edetessä Ilona joutuu myös nöyrtymään pelkojensa edessä ja myöntämään, että aina ei tarvitsekaan tai voi pärjätä yksin, Saarinen kuvailee roolihahmoaan.

Varissuon rakenteesta johtuen hahmon kehitykseen ei ole yhtä paljon aikaa kuin jos tarina rakentuisi kokonaan Ilonan ympärille. Normaalia pienempi lava-aika muuttaa jonkin verran myös näyttelijän työtä.

– Tunnetilasta toiseen mennään hyvin leikaten. Käytännössä näyttelijän työn kannalta se vaatii sitä, että on kulisseissa hereillä. Kun tulee lavalta pois ja on menossa seuraavaan kohtaukseen, täytyy hypätä ihan eri maailmaan ja tunnetilaan. Kun hitaammat kohtaukset välistä puuttuvat, pitää miettiä kulisseissa, mitä kaikkea kohtausten välissä on Ilonalle tapahtunut, Saarinen toteaa.

Vaikka Varissuon tempo onkin haaste näyttelijälle, pitää Saarinen episodirakenteesta, jota ei pahemmin ole käytetty musikaaleissa.

– Episodimaisuus on ollut hyvin mielenkiintoista ja tässä jutussa eri episodit limittyvät minun mielestäni hirveän sulavasti, kun ihmiset elävät samoilla seuduilla.

Ilona käy musikaalin aikana läpi raskaita asioita. Vakavat aiheet ovat olleet haaste myös Saariselle, kun hän on roolia rakentanut.

– Kun tällaisia raskaita asioita käsitellään, niin kohtauksissa mennään aika sydänverellä. Varsinkin harjoitusvaiheessa, kun niitä toistetaan monta kertaa peräkkäin. Kun esityksiin asti päästään, niin onneksi ei tarvitse kuin kerran illassa mennä homma läpi, Saarinen sanoo.

Toisaalta vakavuus on myös rikkaus Ilonan hahmossa.

– Ilonan elämässä on raskaita asioita, mutta rooli myös antaa paljon. Ilona on tosi aito tyyppi ja Ilonan kohtalo on sellainen, että se voisi sattua kenelle tahansa.

– Se tekee siitä vielä vähän kiinnostavamman, kun siitä on teatteri niin sanotusti riisuttu pois. Tänä päivänä aika moni nainen Suomessa sairastuu rintasyöpään. Se on Ilonalle kova paikka, kun joutuu miettimään, että miten teini-ikäiselle pojalle käy, jos Ilonalle käy huonosti, Saarinen analysoi.

Ilkka Lappi

Oravan kannanvaihteluihin vaikuttaa eniten kuusen käpysato

Ilmastonmuutos on vähentänyt oravien määrää.

Ravinnon saatavuus ja sen vaihtelu vaikuttavat oravien määrään voimakkaammin kuin petojen määrä, osoittaa tuore väitöstutkimus. Orava hyötyy ihmisen muokkaamasta maisemasta, jossa on sopivasti vanhoja metsiä, maataloutta ja pihoja. Ilmastonmuutos on kuitenkin vähentänyt oravien määrää.

Huumekuski ajoi autonsa kyljelleen Ruotumiehenkadulla

Henkilöauto osui Ruotumiehenkadulla kadun reunakivetykseen keskiviikkoyönä kello 1.30. Auto kääntyi törmäyksen johdosta kyljelleen ajoradalle. Kuljettajalle suoritettu huumepikatesti näytti positiivista amfetamiinille ja bentsodiatsepiinille. Kuljettaja loukkaantui lievästi. Auto vaurioitui ja sen turvatyynyt laukesivat.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö: Ansiopäiväraha lasketaan tulorekisterin tietojen perusteella aikaisintaan vuonna 2020

Palkkatietoja aletaan viedä tulorekisteriin 1.1.2019 lähtien. Työttömyyskassat alkavat saada tulorekisterin tietoja käyttöönsä kuitenkin vasta seuraavan vuoden alusta. Tämän vuoksi työttömäksi jäävän henkilön on edelleen toimitettava palkkatodistus työttömyyttä edeltävistä ansioista, jotta päivärahan taso voidaan laskea.

Turku maksoi viime vuonna puolueveroa 230 000 euroa

Turun kaupunki peri viime vuonna yhteensä 230 000 euroa puolueiden turkulaisille järjestöille ja yhdistyksille.

Luottamushenkilöt maksavat kokouspalkkioistaan niin sanottua puolueveroa. Turun kaupunki peri viime vuonna yhteensä 230 000 euroa puolueiden turkulaisille järjestöille ja yhdistyksille.

Lidl ottaa muovikassit pois myynnistä päiväksi

Lidlin kassoilla ei ole keskiviikkona 26. syyskuuta myynnissä kertakäyttöisiä muovikasseja eikä hedelmien ja vihannesten osastolla tarjolla muovipusseja. Jatkossa muovi- ja paperikassit ovat Lidlissä saman hintaisia.

Ikäihmiset pitävät Suomessa sinuttelusta, Ranskassa ja Venäjällä teititellään

Sinuttelun ja teitittelyn välillä valitseminen aiheuttaa monessa hämmennystä ja hämmennyksen keskellä kaivataan tutkijoilta neuvoja. Helsingin yliopiston Tiedekulmassa keskiviikkona 3. lokakuuta järjestettävässä tilaisuudessa kuullaan muun muassa tavoista puhutella pääministeriä Facebookissa, asukasta vanhainkodin arjessa sekä nimien käytöstä Suomessa ja Venäjällä.

Urheilu

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

TU aloitti kauden turnausvoitolla

Turun Uimarien naisten vesipallojoukkueen kausi alkoi voitolla.

Turun Uimareiden naiset lähtivät kauteen panostaen kahteen eri joukkueeseen. Toinen pelaa tähtää kansainvälisiin turnauksiin, toinen kotimaan peleihin. KV-joukkue aloitti kautensa viime viikonloppuna Sveitsissä vakuuttavasti. Uimarit voittivat kaikki neljä otteluaan ja nappasivat turnausvoiton. Uimareiden KV-joukkueen syksyyn kuuluu myös muun muassa EU Nations -turnaus Prahassa sekä lokakuussa Turussa pelattava PM-turnaus.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.