Liljankukan laulut syntyvät duurissa

Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Kuva: MATTI IKONEN

Parin viime vuoden aikana turkulainen Liljankukka on ihastuttanut positiivisuutta huokuvilla singleillään kuten Nainen samanlainen tai 22 vuotta sitten. Bändin teksteissä saattaa olla synkempiäkin sävyjä, mutta yleisilmeeltään biisit ovat valoisia.

– Minulla lähtee säveltäminen helpommin duurista. Tämä saattaa johtua siitä että olen suuri purkkapopin ystävä. Slaavilainen haikeus ei ainakaan vielä ole asettunut minun sävelkynään hyvin. Luulen, että näen elämän ikävätkin asiat osana normaalia kiertokulkua, josta voi nähdä aina sen valoisankin puolen, pohtii biisinteosta päävastuun kantava Thomas Lilley.

Vastikään Liljankukka on saanut valmiiksi debyyttilevynsä Päiväkirja. Pitkäsoittoa on tehty pitkään ja hartaasti. Projekti on venynyt muun muassa Lilleyn siviilielämän kuljetettua häntä niin Yhdysvaltoihin kuin Englantiinkin. Maailmalla vietetty aika kuuluu myös uudella levyllä.

– Silmiinpistävin esimerkki on kappale Liverpool L8, jonka sävelsin asuessani kyseisessä kaupunginosassa. Uskon myös, että asuessani Pennsylvaniassa sain aika paljon vaikutteita paikallisesta musiikista ja tyylistä, jota sain muokattua vaikkapa Nainen samanlainen -kappaleen teksteihin.

– Yleisesti ottaen kappaleiden suomenkielisten tekstien muokkaaminen yksin ulkomailla antoi minulle mahdollisuuden heittäytyä niihin paljon enemmän, ilman että piti miettiä mitä muut ajattelivat, Lilley sanoo.

Levyltäkin löytyvä Kukkaruukku on monella tapaa avainbiisi. Lähes viiden vuoden takaa oleva biisi avasi Lilleylle suomeksi sanoittamisen ovet.

– Kukkaruukku alkoi syntyä kuin itsestään. Ja suomeksi. Se oli minulle suuri yllätys. Sen jälkeen biisejä alkoi hiljalleen tippumaan, Lilley muistelee.

Pitkään Liljankukka oli Lilleyn sooloprojekti. Talvella 2015 vierelle löytyivät Tapani Levanto ja Jukka Tamminen.

– Siihen saakka Liljankukka oli kai ollut oma salaisuuteni. Sen jälkeen siitä tuli oikea bändi. Jussin (Mellin) liittyminen mukaan kesällä 2016 oli viimeinen silaus. Vasta sen jälkeen lopulta uskoin, että tästä voisi tulla jotain, Lilley toteaa.

– Tosin tämänkin jälkeen minulla oli vielä parin vuoden tutkimuspesti Liverpoolissa, mutta sieltä sain onneksi ammennettua pari levylle päätynyttä kappaletta, hän jatkaa.

Vaikka suomeksi tekstien teko alkoi vahingossa, Lilley löysi nopeasti itselleen sopivan kulman suomeksi tekemiseen.

– Englantilaisesta taustastani huolimatta on tainnut kuitenkin käydä niin, että suomi on tunnekieleni. Sillä on helpompi tarttua henkilökohtaisiin asioihin ja kertoa tarinaa. Toisaalta, pitää myös vähän miettiä, mitä suustaan päästää, kun kaikki ymmärtävät nämä sanat. Englanniksi on usein laulanut ihan hölynpölyä. Silloin on ollut tärkeämpää, miten sanat sopivat foneettisesti musiikin kanssa yhteen.

Liljankukka Päiväkirja-levyn julkaisukeikalla Dynamossa 12. lokakuuta.

Ilkka Lappi

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!