Liljankukan laulut syntyvät duurissa

Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Kuva: MATTI IKONEN

Parin viime vuoden aikana turkulainen Liljankukka on ihastuttanut positiivisuutta huokuvilla singleillään kuten Nainen samanlainen tai 22 vuotta sitten. Bändin teksteissä saattaa olla synkempiäkin sävyjä, mutta yleisilmeeltään biisit ovat valoisia.

– Minulla lähtee säveltäminen helpommin duurista. Tämä saattaa johtua siitä että olen suuri purkkapopin ystävä. Slaavilainen haikeus ei ainakaan vielä ole asettunut minun sävelkynään hyvin. Luulen, että näen elämän ikävätkin asiat osana normaalia kiertokulkua, josta voi nähdä aina sen valoisankin puolen, pohtii biisinteosta päävastuun kantava Thomas Lilley.

Vastikään Liljankukka on saanut valmiiksi debyyttilevynsä Päiväkirja. Pitkäsoittoa on tehty pitkään ja hartaasti. Projekti on venynyt muun muassa Lilleyn siviilielämän kuljetettua häntä niin Yhdysvaltoihin kuin Englantiinkin. Maailmalla vietetty aika kuuluu myös uudella levyllä.

– Silmiinpistävin esimerkki on kappale Liverpool L8, jonka sävelsin asuessani kyseisessä kaupunginosassa. Uskon myös, että asuessani Pennsylvaniassa sain aika paljon vaikutteita paikallisesta musiikista ja tyylistä, jota sain muokattua vaikkapa Nainen samanlainen -kappaleen teksteihin.

– Yleisesti ottaen kappaleiden suomenkielisten tekstien muokkaaminen yksin ulkomailla antoi minulle mahdollisuuden heittäytyä niihin paljon enemmän, ilman että piti miettiä mitä muut ajattelivat, Lilley sanoo.

Levyltäkin löytyvä Kukkaruukku on monella tapaa avainbiisi. Lähes viiden vuoden takaa oleva biisi avasi Lilleylle suomeksi sanoittamisen ovet.

– Kukkaruukku alkoi syntyä kuin itsestään. Ja suomeksi. Se oli minulle suuri yllätys. Sen jälkeen biisejä alkoi hiljalleen tippumaan, Lilley muistelee.

Pitkään Liljankukka oli Lilleyn sooloprojekti. Talvella 2015 vierelle löytyivät Tapani Levanto ja Jukka Tamminen.

– Siihen saakka Liljankukka oli kai ollut oma salaisuuteni. Sen jälkeen siitä tuli oikea bändi. Jussin (Mellin) liittyminen mukaan kesällä 2016 oli viimeinen silaus. Vasta sen jälkeen lopulta uskoin, että tästä voisi tulla jotain, Lilley toteaa.

– Tosin tämänkin jälkeen minulla oli vielä parin vuoden tutkimuspesti Liverpoolissa, mutta sieltä sain onneksi ammennettua pari levylle päätynyttä kappaletta, hän jatkaa.

Vaikka suomeksi tekstien teko alkoi vahingossa, Lilley löysi nopeasti itselleen sopivan kulman suomeksi tekemiseen.

– Englantilaisesta taustastani huolimatta on tainnut kuitenkin käydä niin, että suomi on tunnekieleni. Sillä on helpompi tarttua henkilökohtaisiin asioihin ja kertoa tarinaa. Toisaalta, pitää myös vähän miettiä, mitä suustaan päästää, kun kaikki ymmärtävät nämä sanat. Englanniksi on usein laulanut ihan hölynpölyä. Silloin on ollut tärkeämpää, miten sanat sopivat foneettisesti musiikin kanssa yhteen.

Liljankukka Päiväkirja-levyn julkaisukeikalla Dynamossa 12. lokakuuta.

Ilkka Lappi

Sähköt poikki Kärsämäessä, Runosmäessä, lentokentän alueella ja Länsikeskuksessa

Sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen Kärsämäessä, Runosmäessä, lentokentän alueella ja Länsikeskuksessa, kertoo Turku Energia.

Kaapelityö sulkee Moorianpolun liikenteeltä ja sulkee kaistoja Kaskentiellä

Kaapelityö sulkee Moorianpolun liikenteeltä torstaina kello 15 alkaen. Työ etenee ruuhka-ajan jälkeen noin kello 17.30 alkaen Kaskentien yli.

Tammikuun Turku Band Festival etsii esiintyjiä

Turku Rock Academyn masinoima Turku Band Festival valtaa esiintymislavat 9.–12. tammikuuta 2019. Haku tapahtuman esiintyjäksi on käynnissä lokakuun loppuun asti.

Tieliikenteessä kuoli 19 ihmistä syyskuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 9/2018. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui syyskuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 19 ja loukkaantui 440 ihmistä. Kuolleita oli viisi enemmän ja loukkaantuneita 73 vähemmän kuin vuoden 2017 syyskuussa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistoja Virvoituksentiellä joulukuun alkuun asti

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ja kaventaa ajokaistoja Virvoituksentiellä perjantaista alkaen.

Turun ja Tampereen kauppakamarit vaativat Turku–Toijala-radan sisällyttämistä rautateiden runkoverkkoon

Turun ja Tampereen kauppakamarit vaativat yhdessä alueen yritysten kanssa Turku–Toijala-radan sisällyttämistä rautateiden runkoverkkoon.

HKScan käynnistää nuorille tuottajille suunnatun koulutusohjelman

HKScan käynnistää nuorille tuottajille suunnatun Next Generation -koulutusohjelman. Tavoitteena on ohjelman avulla varmistaa tilojen sukupolvenvaihdokset sekä turvata kotimaisen tuotannon kilpailukyky myös tulevaisuudessa. Ohjelmassa tarjotaan osallistujille työkaluja innovatiivisen ja menestyvän maatilan kehittämiseen ja johtamiseen.

Grail Quest toista kertaa Turussa

Qrail Guest järjestetään toista kertaa Turussa.

Grail Quest on toista kertaa järjestettävä jokaisen pelaajan suurtapahtuma, jossa on mahdollista kokea pelaamisen koko kirjo yhden viikonlopun aikana. Ohjelmassa on muun muassa uutuuspelien ja -teknologian esittelyjä, kilpailuja, messutoimintaa, lavaohjelmaa sekä elektronisen urheilun SM-kilpailuja.

Yleinen työttömyyskassa YTK laskee jäsenmaksuaan

Yleinen työttömyyskassa YTK:n hallitus on päättänyt laskea ensi vuoden jäsenmaksun 92 euroon, mikä on kahdeksan euroa nykyistä vähemmän. Jäsenmaksua lasketaan jo toisena vuotena peräkkäin. Jäsenmaksun lasku on mahdollista alentuneen työttömyysasteen ansiosta. Työmarkkinoiden hyvä vire ei ole heikentänyt työttömyysvakuutuksen kysyntää. YTK:hon on liittynyt jo yli 50 000 uutta jäsentä vuoden 2018 aikana.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.