Liljankukan laulut syntyvät duurissa

Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Kuva: MATTI IKONEN

Parin viime vuoden aikana turkulainen Liljankukka on ihastuttanut positiivisuutta huokuvilla singleillään kuten Nainen samanlainen tai 22 vuotta sitten. Bändin teksteissä saattaa olla synkempiäkin sävyjä, mutta yleisilmeeltään biisit ovat valoisia.

– Minulla lähtee säveltäminen helpommin duurista. Tämä saattaa johtua siitä että olen suuri purkkapopin ystävä. Slaavilainen haikeus ei ainakaan vielä ole asettunut minun sävelkynään hyvin. Luulen, että näen elämän ikävätkin asiat osana normaalia kiertokulkua, josta voi nähdä aina sen valoisankin puolen, pohtii biisinteosta päävastuun kantava Thomas Lilley.

Vastikään Liljankukka on saanut valmiiksi debyyttilevynsä Päiväkirja. Pitkäsoittoa on tehty pitkään ja hartaasti. Projekti on venynyt muun muassa Lilleyn siviilielämän kuljetettua häntä niin Yhdysvaltoihin kuin Englantiinkin. Maailmalla vietetty aika kuuluu myös uudella levyllä.

– Silmiinpistävin esimerkki on kappale Liverpool L8, jonka sävelsin asuessani kyseisessä kaupunginosassa. Uskon myös, että asuessani Pennsylvaniassa sain aika paljon vaikutteita paikallisesta musiikista ja tyylistä, jota sain muokattua vaikkapa Nainen samanlainen -kappaleen teksteihin.

– Yleisesti ottaen kappaleiden suomenkielisten tekstien muokkaaminen yksin ulkomailla antoi minulle mahdollisuuden heittäytyä niihin paljon enemmän, ilman että piti miettiä mitä muut ajattelivat, Lilley sanoo.

Levyltäkin löytyvä Kukkaruukku on monella tapaa avainbiisi. Lähes viiden vuoden takaa oleva biisi avasi Lilleylle suomeksi sanoittamisen ovet.

– Kukkaruukku alkoi syntyä kuin itsestään. Ja suomeksi. Se oli minulle suuri yllätys. Sen jälkeen biisejä alkoi hiljalleen tippumaan, Lilley muistelee.

Pitkään Liljankukka oli Lilleyn sooloprojekti. Talvella 2015 vierelle löytyivät Tapani Levanto ja Jukka Tamminen.

– Siihen saakka Liljankukka oli kai ollut oma salaisuuteni. Sen jälkeen siitä tuli oikea bändi. Jussin (Mellin) liittyminen mukaan kesällä 2016 oli viimeinen silaus. Vasta sen jälkeen lopulta uskoin, että tästä voisi tulla jotain, Lilley toteaa.

– Tosin tämänkin jälkeen minulla oli vielä parin vuoden tutkimuspesti Liverpoolissa, mutta sieltä sain onneksi ammennettua pari levylle päätynyttä kappaletta, hän jatkaa.

Vaikka suomeksi tekstien teko alkoi vahingossa, Lilley löysi nopeasti itselleen sopivan kulman suomeksi tekemiseen.

– Englantilaisesta taustastani huolimatta on tainnut kuitenkin käydä niin, että suomi on tunnekieleni. Sillä on helpompi tarttua henkilökohtaisiin asioihin ja kertoa tarinaa. Toisaalta, pitää myös vähän miettiä, mitä suustaan päästää, kun kaikki ymmärtävät nämä sanat. Englanniksi on usein laulanut ihan hölynpölyä. Silloin on ollut tärkeämpää, miten sanat sopivat foneettisesti musiikin kanssa yhteen.

Liljankukka Päiväkirja-levyn julkaisukeikalla Dynamossa 12. lokakuuta.

Ilkka Lappi

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?