Liljankukan laulut syntyvät duurissa

Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Liljankukka sai valmiiksi pitkään hiotun debyyttialbumin. Kuva: MATTI IKONEN

Parin viime vuoden aikana turkulainen Liljankukka on ihastuttanut positiivisuutta huokuvilla singleillään kuten Nainen samanlainen tai 22 vuotta sitten. Bändin teksteissä saattaa olla synkempiäkin sävyjä, mutta yleisilmeeltään biisit ovat valoisia.

– Minulla lähtee säveltäminen helpommin duurista. Tämä saattaa johtua siitä että olen suuri purkkapopin ystävä. Slaavilainen haikeus ei ainakaan vielä ole asettunut minun sävelkynään hyvin. Luulen, että näen elämän ikävätkin asiat osana normaalia kiertokulkua, josta voi nähdä aina sen valoisankin puolen, pohtii biisinteosta päävastuun kantava Thomas Lilley.

Vastikään Liljankukka on saanut valmiiksi debyyttilevynsä Päiväkirja. Pitkäsoittoa on tehty pitkään ja hartaasti. Projekti on venynyt muun muassa Lilleyn siviilielämän kuljetettua häntä niin Yhdysvaltoihin kuin Englantiinkin. Maailmalla vietetty aika kuuluu myös uudella levyllä.

– Silmiinpistävin esimerkki on kappale Liverpool L8, jonka sävelsin asuessani kyseisessä kaupunginosassa. Uskon myös, että asuessani Pennsylvaniassa sain aika paljon vaikutteita paikallisesta musiikista ja tyylistä, jota sain muokattua vaikkapa Nainen samanlainen -kappaleen teksteihin.

– Yleisesti ottaen kappaleiden suomenkielisten tekstien muokkaaminen yksin ulkomailla antoi minulle mahdollisuuden heittäytyä niihin paljon enemmän, ilman että piti miettiä mitä muut ajattelivat, Lilley sanoo.

Levyltäkin löytyvä Kukkaruukku on monella tapaa avainbiisi. Lähes viiden vuoden takaa oleva biisi avasi Lilleylle suomeksi sanoittamisen ovet.

– Kukkaruukku alkoi syntyä kuin itsestään. Ja suomeksi. Se oli minulle suuri yllätys. Sen jälkeen biisejä alkoi hiljalleen tippumaan, Lilley muistelee.

Pitkään Liljankukka oli Lilleyn sooloprojekti. Talvella 2015 vierelle löytyivät Tapani Levanto ja Jukka Tamminen.

– Siihen saakka Liljankukka oli kai ollut oma salaisuuteni. Sen jälkeen siitä tuli oikea bändi. Jussin (Mellin) liittyminen mukaan kesällä 2016 oli viimeinen silaus. Vasta sen jälkeen lopulta uskoin, että tästä voisi tulla jotain, Lilley toteaa.

– Tosin tämänkin jälkeen minulla oli vielä parin vuoden tutkimuspesti Liverpoolissa, mutta sieltä sain onneksi ammennettua pari levylle päätynyttä kappaletta, hän jatkaa.

Vaikka suomeksi tekstien teko alkoi vahingossa, Lilley löysi nopeasti itselleen sopivan kulman suomeksi tekemiseen.

– Englantilaisesta taustastani huolimatta on tainnut kuitenkin käydä niin, että suomi on tunnekieleni. Sillä on helpompi tarttua henkilökohtaisiin asioihin ja kertoa tarinaa. Toisaalta, pitää myös vähän miettiä, mitä suustaan päästää, kun kaikki ymmärtävät nämä sanat. Englanniksi on usein laulanut ihan hölynpölyä. Silloin on ollut tärkeämpää, miten sanat sopivat foneettisesti musiikin kanssa yhteen.

Liljankukka Päiväkirja-levyn julkaisukeikalla Dynamossa 12. lokakuuta.

Ilkka Lappi

Kerrostaloasunnossa savua Stålarminkadulla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kerrostalokaksiossa oli savua Stålarminkadulla maanantaina aamupäivällä.

Alkoholiin kuolleiden määrä väheni viime vuonna

Alkoholiperäisiin syihin kuolleiden määrä väheni vuonna 2017 edellisvuoteen verrattuna. Alkoholiin kuolleita oli vajaa 1 600 henkeä, mikä on lähes 200 henkilöä vähemmän kuin vuonna 2016.

Itsemurhien määrässä kasvua

Miesten ja naisten itsemurhakuolleisuus 1971–2017.

Itsemurhiin kuolleiden määrä on kasvanut kahtena vuonna peräkkäin. Vuoden 2017 aikana itsemurhan teki 824 henkilöä. Tämä on yli 30 itsemurhaa enemmän kuin edellisenä vuonna ja yli 90 enemmän kuin vuonna 2015. Viime vuosien kehityksestä huolimatta itsemurhakuolleisuus on kymmenessä vuodessa pienentynyt yli 20 prosenttia, miehillä 22 prosenttia ja naisilla 16 prosenttia.

Sisäilmaongelmat merkittävä terveysriski, tutkijat laativat oppaan asiantuntijoille

Sisäilman huono laatu on jo pitkään ollut yksi merkittävistä ympäristöterveysongelmista Suomessa. Turun yliopiston ja THL:n tutkijoiden kirjoittama laboratorio-opas tukee terveysvalvontaviranomaisten, näytteenottajien ja laboratorioiden työtä sisäilman laadun parantamiseksi.

Kouluterveyskysely: Perheen yhteinen aika heijastuu lapsen hyvinvointiin ja oppimiseen

Moni nuori toivoo lisää perheen yhteistä aikaa. Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan yli kolmannes 4.‒5.-luokkalaisista, 8.‒9.-luokkalaisista ja toisella asteella opiskelevista haluaisi viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa. Näiden lasten huoltajista 40 prosenttia kokee, ettei perhe vietä riittävästi aikaa yhdessä.

OP tukee suomalaisia ammattikorkeakouluja 1,3 miljoonalla eurolla

OP Ryhmä on lahjoittanut suomalaisille ammattikorkeakouluille 1,3 miljoonaa euroa parhaillaan käynnissä olevalla ammattikorkeakoulujen varainkeruukierroksella. Lahjoitusten avulla OP tukee koulutusta ja osaamista ympäri Suomen.

Onko jouluidylli myytti?

Ihminen, joulu lähestyy sinua. Olethan jo päättänyt, mihin veronpalautuksesi hassaat?

Virtuaalimatkailu säästää luontoa

Kaikkialle ei tarvitse matkustaa itse. Maailma voi avartua ja huikeita kokemuksia voi saavuttaa myös toisten tulkitsemana. Some on hyvä kanava eri maailmoihin, mutta ei ainoa. Virtuaalitodellisuus ja erityisesti 360-videot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja vieneet ihmiset yhä todellisemman tuntuisiin maailmoihin. VirtualTraveller on suomalainen sosiaalisen median palvelu, jonne käyttäjät voivat ladata joka suuntaan kuvaa ottavalla 360-kameralla tehtyjä matkaelämyksiä sekä katsoa toisten palveluun lataamia videoita.

Jaakko Ryhäsen joulukonsertti Piikkiön kirkossa

Jaakko Ryhänen.

Tunnettu oopperalaulaja Jaakko Ryhänen pitää tämän joulun ainoan konsertin Turun seudulla Piikkiön kirkossa keskiviikkona 19. joulukuuta kello 19. Harvoin alueella esiintyvän Ryhäsen joulukonsertit ovat niin suosittuja, että ne vetävät kirkot täyteen väkeä ympäri Suomen.

Urheilu

Menoviikko: Tomi Kalliolle kunniaa kärkikamppailussa

Tomi Kallio toimii nykyään TPS:n pelaajatarkkailijana.

HC TPS:n viimeinen kotiottelu ennen joulua on torstaina 20. joulukuuta. Ottelu on monella tapaa todellinen herkkupala.

Åboraakkeli: Korkealle noteerattu Kakko

Kaapo Kakko.

Yksi HC TPS:n ilonaiheista kuluvalla kaudella on ollut Kaapo Kakko , joka on lyönyt itsenä ryminällä Liigaa seuraavien tietoisuuteen ympäri maata.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?