Uudenlaisia näkökulmia leffoihin

Abshir Sheikh Nur esittää Hölmössä nuoressa sydämessä uraansa aloittelevaa taksikuskia Abdia. Abdin vaimon roolissa nähdään Sonya Lindfors. Abshir Sheikh Nur esittää Hölmössä nuoressa sydämessä uraansa aloittelevaa taksikuskia Abdia. Abdin vaimon roolissa nähdään Sonya Lindfors. Kuva: Uwa Iduozee

Abshir Sheikh Nur toivoo rohkeutta elokuvakäsikirjoittajilta

Selma Vilhusen ohjaama ja Kirsikka Saaren käsikirjoittama Hölmö nuori sydän on elokuva, joka kertoo teini-ikäisistä Kiirasta (Rosa Honkonen) ja Lennistä (Jere Ristseppä), joiden elämä itähelsinkiläisessä lähiössä muuttuu, kun Kiira tulee raskaaksi.

– Tämä tarina on jollain tavalla ollut olemassa niin kauan kuin olen tarinoita kirjoittanut. Taustalla on se, että paras kaverini sai lapsen, kun olimme 16-vuotiaita. Elokuvan päähenkilöiden löytyminen vei pitkään. Vähän yllätyinkin, että päähenkilöksi valikoitui Lenni. Jotenkin yksinäisyyden ja epävarmuuden kokemukset oli helpompi kertoa hänen kauttaan, Saari kertoo.

Kahden nuoren tarinan lisäksi elokuva kiinnittyy vahvasti ajankohtaisiin aiheisiin. Näkyvästi esillä ovat muun muassa rasismi ja oikeistopopulismi.

– Minuun teki vaikutuksen, mitä kautta Kirsikka piirtää kuvan tämän päivän yhteiskunnasta. Pystyimme elokuvassa käsittelemään oikeistopopulismin nousua ja rasismia hirveän laajasti ja myös yksilöiden taustoja rasismin ja pelkojen takana, Vilhunen sanoo.

Yhdessä keskeisessä sivuosassa nähdään turkulainen Abshir Sheikh Nur, joka esittää Abdia. Abdi on taksikuskiyrittäjä, joka joutuu kärsimään rasismin seurauksista. Muun muassa hänen taksinsa hajotetaan.

– Abdi osaa näyttää myötätuntoa paljon itseäni enemmän. Jos olisin vastaavassa tilanteessa, en varmaan osaisi olla yhtä myötätuntoinen. Abdi näkee myös Lennissä hyvää, vaikka Lenni tekeekin huonoja asioita.

– Jos minut ja Abdi laitetaan vierekkäin, olemme muutenkin hyvin erilaisia. Se oli haastavaa roolia luodessa. Itselläni ei ole kahta lasta tai vaimoa. Oli haastavaa tuoda se aloittavan yrittäjän ja perheenisän maailma aidosti hahmoon, Sheikh Nur toteaa.

Hän ei ole ammattinäyttelijä. Aiemmin hänet on nähty muun muassa Petri Kotwican ohjaamassa vuonna 2005 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Koti-ikävä. Se poiki myös roolin Hölmössä nuoressa sydämessä.

– Selma Vilhunen oli siinä elokuvassa apulaisohjaajana. Selma otti minuun yhteyttä ja kysyi kiinnostaako näytteleminen edelleen. Kävin parissa koekuvauksissa ja sain roolin.

Halua miehellä olisi näytellä enemmänkin, mutta toistaiseksi suomalaisissa elokuvissa ei hirveän usein ole sopivia rooleja tarjolla.

– Käsikirjoittajien tarvitsisi kirjoittaa sellaisia roolihahmoja, joihin sovin. Se vaatii rohkeutta. Minusta tuntuu, että Suomeen on koko ajan tulossa moniäänisempää elokuvakerrontaa. Pikku hiljaa on ymmärretty, että elokuviin tarvitaan uudenlaisia näkökulmia. Suomessa on pitkään tehty tietystä näkökulmasta elokuvia. Nyt tarvitaan uusia näkökulmia, koska Suomesta on tullut monikulttuurisempi maa, Sheikh Nur sanoo.

Ilkka Lappi

Hölmö nuori sydän ensi-illassa 12. lokakuuta.

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?