Uudenlaisia näkökulmia leffoihin

Abshir Sheikh Nur esittää Hölmössä nuoressa sydämessä uraansa aloittelevaa taksikuskia Abdia. Abdin vaimon roolissa nähdään Sonya Lindfors. Abshir Sheikh Nur esittää Hölmössä nuoressa sydämessä uraansa aloittelevaa taksikuskia Abdia. Abdin vaimon roolissa nähdään Sonya Lindfors. Kuva: Uwa Iduozee

Abshir Sheikh Nur toivoo rohkeutta elokuvakäsikirjoittajilta

Selma Vilhusen ohjaama ja Kirsikka Saaren käsikirjoittama Hölmö nuori sydän on elokuva, joka kertoo teini-ikäisistä Kiirasta (Rosa Honkonen) ja Lennistä (Jere Ristseppä), joiden elämä itähelsinkiläisessä lähiössä muuttuu, kun Kiira tulee raskaaksi.

– Tämä tarina on jollain tavalla ollut olemassa niin kauan kuin olen tarinoita kirjoittanut. Taustalla on se, että paras kaverini sai lapsen, kun olimme 16-vuotiaita. Elokuvan päähenkilöiden löytyminen vei pitkään. Vähän yllätyinkin, että päähenkilöksi valikoitui Lenni. Jotenkin yksinäisyyden ja epävarmuuden kokemukset oli helpompi kertoa hänen kauttaan, Saari kertoo.

Kahden nuoren tarinan lisäksi elokuva kiinnittyy vahvasti ajankohtaisiin aiheisiin. Näkyvästi esillä ovat muun muassa rasismi ja oikeistopopulismi.

– Minuun teki vaikutuksen, mitä kautta Kirsikka piirtää kuvan tämän päivän yhteiskunnasta. Pystyimme elokuvassa käsittelemään oikeistopopulismin nousua ja rasismia hirveän laajasti ja myös yksilöiden taustoja rasismin ja pelkojen takana, Vilhunen sanoo.

Yhdessä keskeisessä sivuosassa nähdään turkulainen Abshir Sheikh Nur, joka esittää Abdia. Abdi on taksikuskiyrittäjä, joka joutuu kärsimään rasismin seurauksista. Muun muassa hänen taksinsa hajotetaan.

– Abdi osaa näyttää myötätuntoa paljon itseäni enemmän. Jos olisin vastaavassa tilanteessa, en varmaan osaisi olla yhtä myötätuntoinen. Abdi näkee myös Lennissä hyvää, vaikka Lenni tekeekin huonoja asioita.

– Jos minut ja Abdi laitetaan vierekkäin, olemme muutenkin hyvin erilaisia. Se oli haastavaa roolia luodessa. Itselläni ei ole kahta lasta tai vaimoa. Oli haastavaa tuoda se aloittavan yrittäjän ja perheenisän maailma aidosti hahmoon, Sheikh Nur toteaa.

Hän ei ole ammattinäyttelijä. Aiemmin hänet on nähty muun muassa Petri Kotwican ohjaamassa vuonna 2005 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Koti-ikävä. Se poiki myös roolin Hölmössä nuoressa sydämessä.

– Selma Vilhunen oli siinä elokuvassa apulaisohjaajana. Selma otti minuun yhteyttä ja kysyi kiinnostaako näytteleminen edelleen. Kävin parissa koekuvauksissa ja sain roolin.

Halua miehellä olisi näytellä enemmänkin, mutta toistaiseksi suomalaisissa elokuvissa ei hirveän usein ole sopivia rooleja tarjolla.

– Käsikirjoittajien tarvitsisi kirjoittaa sellaisia roolihahmoja, joihin sovin. Se vaatii rohkeutta. Minusta tuntuu, että Suomeen on koko ajan tulossa moniäänisempää elokuvakerrontaa. Pikku hiljaa on ymmärretty, että elokuviin tarvitaan uudenlaisia näkökulmia. Suomessa on pitkään tehty tietystä näkökulmasta elokuvia. Nyt tarvitaan uusia näkökulmia, koska Suomesta on tullut monikulttuurisempi maa, Sheikh Nur sanoo.

Ilkka Lappi

Hölmö nuori sydän ensi-illassa 12. lokakuuta.

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!