Lähes miljoonan euron KampusART-taideohjelma käynnistynyt

Taina Erävaara. Taina Erävaara. Kuva: Riitta Salmi

Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksen taideohjelma KampusART on taloudellisesti mitattuna yksi merkittävimpiä julkisen taiteen rakennushankkeita Suomessa. Sen budjetti on lähes miljoona euroa. Ohjelma toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun ja Turun Teknologiakiinteistöjen yhteistyönä. Hanketta koordinoi Turun AMK:n Taideakatemia, joka on Suomen vanhin ja monialaisin taiteen kouluttaja.

– Korkeatasoinen taide lisää Kupittaan kampuksen viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Siitä tulee oleellinen osa uuden rakennuksen ja alueen identiteettiä. Taiteen avulla voidaan myös lisätä Turun AMK:n työyhteisön ja opiskelijoiden hyvinvointia, kiteyttää Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Taideohjelman ytimessä on kampusalueelle integroituva moninainen taide, joka hyödyntää muun muassa nykyteknologiaa. Kyseeseen voivat tulla niin pysyvät kuin hetkellisetkin teokset. Mittavan taideohjelman taidekoordinaattorina aloitti syyskuussa Riina Kotilainen, jonka keskeinen tehtävä on toimia tulkkina ja yhteyshenkilönä eri osapuolten välillä.

Avoimet taidekilpailut ja seminaarit mahdollistavat useiden satojen taiteilijoiden osallistumisen hankkeeseen. Ensimmäisten kohteiden kilpailut käynnistetään alkuvuoden 2019 aikana.

Poikkeuksellisen hankkeesta tekee myös sen nivoutuminen osaksi pedagogiikkaa, kun valittu osa teosprosesseista integroidaan opetukseen. Taideohjelman toteuttajina ovat ensisijaisesti ammattitaiteilijat, joiden lisäksi ohjelmaan osallistuu taideopiskelijoita esimerkiksi harjoittelujen ja opinnäytetöiden kautta. Julkisen taiteen pedagogiikan lisäksi tavoitteena on kehittää julkisen taiteen prosesseja sekä uudenlaisia ja rohkeita tapoja toteuttaa prosenttiperiaatetta, jolla tarkoitetaan periaatteellista päätöstä käyttää osa rakennushankkeen määrärahoista taiteeseen.

Hankkeessa tuotettava tutkimuksellinen ja pedagoginen aineisto on hyödynnettävissä valtakunnallisessa ja kansainvälisessä julkisen taiteen koulutus- ja kehittämistyössä.

- Taideohjelma on erinomainen alusta myös julkisen taiteen pedagogiikan kehittämiselle. Hanke vahvistaa kuvataiteen kentälle valmistuvien ja siellä jo toimivien taiteilijoiden julkisen taiteen osaamista. Näin ollen tästä laajasta hankkeesta hyötyy koko taiteen kenttä, kertoo KampusART-hankkeen projektipäällikkö Taina Erävaara.

KampusART-taideohjelma tuottaa Turun tiedepuistoon rakentuvalle kampukselle korkeatasoista ja kiinnostavaa taidetta, joka on luonnollinen osa miellyttävää ja inspiroivaa opiskelu- ja työskentely-ympäristöä. Tavoitteena on, että uusi kampus tunnetaan taiteestaan niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Kupittaan kampuksen taideohjelma toimii esimerkkinä alueen ja tulevaisuuden julkisen taiteen kohteiden kehittämiselle ja se on osa valtakunnallista julkisen taiteen kehittämistyötä. Taideohjelman etenemistä voi jo nyt seurata hankkeen Instagram-tilillä @kampusart_turku sekä aihetunnisteella #kampusartturku.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Äkkijarrutus syynä aamun ketjukolariin Kaarinassa

Turun Kehätiellä Kaarinassa tänään aamulla sattuneen viiden auton ketjukolarin syynä oli äkillinen jarrutus, jonka pakettiauton kuljettaja joutui jonkinlaisen liikenteellisen esteen vuoksi tekemään. Pakettiauton takana ajanut täysperävaunuyhdistelmä törmäsi pakettiautoon, minkä jälkeen samaan sumaan ajoi vielä kaksi täysperävaunuyhdistelmää ja yksi henkilöauto. Yksi henkilö kuljetettiin TYKS:n tarkastettavaksi.

Koroisten kekritapahtumassa yleisökin loukuttaa ja lihtaa

Pellavaa ja hamppua.

Koroisten tilalla Koroistentiellä alkavat kekrijuhlat lauantaina 17. marraskuuta talkoiden merkeissä kello 11–15: oman pellon kuituhamput ja -pellavat työstetään perinteisin menetelmin, jotta kuidut saadaan irti kehruuta varten. Iltapäivällä on tarjolla alustuksia Aurajokivarren pyhistä paikoista ja illalla nautitaan musiikista ja muusta elävästä kulttuuriohjelmasta.

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Verotukien vaikutuksia ei kunnolla tunneta

Päätöksentekijöillä on käytössä vain niukasti tietoa verotukien vaikutuksista. Kolmasosalle tuista ei voida laskea, paljonko ne vähentävät verokertymää.

Helsinginkadun tunneli suljetaan pelastusharjoituksen vuoksi ensi keskiviikkona

Kupittaalla sijaitsevassa Helsinginkadun tunnelissa järjestetään pelastusharjoitus keskiviikkona 21. marraskuuta kello 10–14. Tunneli on harjoituksen ajan suljettuna liikenteeltä ja Helsinginkadun liikenne ohjataan kiertotielle. Kiertotienä toimii molempiin suuntiin yhteys Kalevanramppi–Kalevantie–Savitehtaankatu–Hämeenkatu–Hämeenramppi.

Rekryexpossa tarjolla noin 2 000 työpaikkaa

Rekryexpo järjestettiin viimeksi huhtikuussa.

Varsinais-Suomen alueen positiivinen rakennemuutos jatkuu. Alueelle kaivataan edelleen eri ammattialojen osaajia. Syksyn Rekryexpo kerää Varsinais-Suomen työnantajat ja työtä etsivät Turun Messukeskukseen 21. marraskuuta. Tapahtumassa on jo noin 2 000 avoimeksi ilmoitettua työpaikkaa. Työpaikkojaan esittelee noin 50 yritystä.

Henkilöasiakkaat hoitavat veroasiat jatkossa OmaVerossa

Verohallinto ohjeistaa henkilöasiakkaita hoitamaan jatkossa veroasiansa OmaVero-palvelussa. OmaVero korvaa vähitellen lähes kaikki Verohallinnon sähköiset palvelut. Uutena asiana henkilöasiakkaat voivat nyt tehdä OmaVerossa verokortin ja täydentää veroilmoituksen tietoja. Kansalaiset saavat torstaihin 15. marraskuuta mennessä postia Verohallinnosta, kun henkilöverotuksen muutoksista kertova julkinen tiedote jaetaan kaikkiin kotitalouksiin.

Yrittäjät: Yt-selvityksen ehdotukset eivät ole tasapainossa

Yhteistoimintalain toimivuutta koskevassa selvityksessä esitettiin viime viikolla uutta lakia vuoropuhelun, yrityksen toiminnan kehittämisen ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien osalta. Lisäksi henkilöstön vähentämistä koskevat yt-säännökset siirrettäisiin Katarina Murron ja Rauno Vanhasen selvityksessä työsopimuslakiin. Uutta lainsäädäntöä sovellettaisiin vähintään kymmenen hengen yrityksissä.

LähiTapiola Varsinais-Suomi ja Liedon Säästöpankki aloittavat yhteistyön yritysasiakkaissa sekä maa- ja metsätalousasiakkaissa

Jussi Hakala.

Liedon Säästöpankki ja LähiTapiola Varsinais-Suomi ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Yhteistyön tarkoituksena on palvella molempien yhtiöiden yritys- ja maa- ja metsätalousasiakkaita entistä kokonaisvaltaisemmin. Monipuoliset ratkaisut toiminnan ja talouden turvaamiseksi mahdollistavat asiakaskokemuksen parantamisen.

Inflaatio lokakuussa 1,5 prosenttia

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 1,5 prosenttia. Syyskuussa inflaatio oli 1,3 prosenttia. Inflaation lievä nousu syyskuusta lokakuuhun johtui muun muassa sähkön kallistumisesta.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.