Lähes miljoonan euron KampusART-taideohjelma käynnistynyt

Taina Erävaara. Taina Erävaara. Kuva: Riitta Salmi

Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksen taideohjelma KampusART on taloudellisesti mitattuna yksi merkittävimpiä julkisen taiteen rakennushankkeita Suomessa. Sen budjetti on lähes miljoona euroa. Ohjelma toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun ja Turun Teknologiakiinteistöjen yhteistyönä. Hanketta koordinoi Turun AMK:n Taideakatemia, joka on Suomen vanhin ja monialaisin taiteen kouluttaja.

– Korkeatasoinen taide lisää Kupittaan kampuksen viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Siitä tulee oleellinen osa uuden rakennuksen ja alueen identiteettiä. Taiteen avulla voidaan myös lisätä Turun AMK:n työyhteisön ja opiskelijoiden hyvinvointia, kiteyttää Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Taideohjelman ytimessä on kampusalueelle integroituva moninainen taide, joka hyödyntää muun muassa nykyteknologiaa. Kyseeseen voivat tulla niin pysyvät kuin hetkellisetkin teokset. Mittavan taideohjelman taidekoordinaattorina aloitti syyskuussa Riina Kotilainen, jonka keskeinen tehtävä on toimia tulkkina ja yhteyshenkilönä eri osapuolten välillä.

Avoimet taidekilpailut ja seminaarit mahdollistavat useiden satojen taiteilijoiden osallistumisen hankkeeseen. Ensimmäisten kohteiden kilpailut käynnistetään alkuvuoden 2019 aikana.

Poikkeuksellisen hankkeesta tekee myös sen nivoutuminen osaksi pedagogiikkaa, kun valittu osa teosprosesseista integroidaan opetukseen. Taideohjelman toteuttajina ovat ensisijaisesti ammattitaiteilijat, joiden lisäksi ohjelmaan osallistuu taideopiskelijoita esimerkiksi harjoittelujen ja opinnäytetöiden kautta. Julkisen taiteen pedagogiikan lisäksi tavoitteena on kehittää julkisen taiteen prosesseja sekä uudenlaisia ja rohkeita tapoja toteuttaa prosenttiperiaatetta, jolla tarkoitetaan periaatteellista päätöstä käyttää osa rakennushankkeen määrärahoista taiteeseen.

Hankkeessa tuotettava tutkimuksellinen ja pedagoginen aineisto on hyödynnettävissä valtakunnallisessa ja kansainvälisessä julkisen taiteen koulutus- ja kehittämistyössä.

- Taideohjelma on erinomainen alusta myös julkisen taiteen pedagogiikan kehittämiselle. Hanke vahvistaa kuvataiteen kentälle valmistuvien ja siellä jo toimivien taiteilijoiden julkisen taiteen osaamista. Näin ollen tästä laajasta hankkeesta hyötyy koko taiteen kenttä, kertoo KampusART-hankkeen projektipäällikkö Taina Erävaara.

KampusART-taideohjelma tuottaa Turun tiedepuistoon rakentuvalle kampukselle korkeatasoista ja kiinnostavaa taidetta, joka on luonnollinen osa miellyttävää ja inspiroivaa opiskelu- ja työskentely-ympäristöä. Tavoitteena on, että uusi kampus tunnetaan taiteestaan niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Kupittaan kampuksen taideohjelma toimii esimerkkinä alueen ja tulevaisuuden julkisen taiteen kohteiden kehittämiselle ja se on osa valtakunnallista julkisen taiteen kehittämistyötä. Taideohjelman etenemistä voi jo nyt seurata hankkeen Instagram-tilillä @kampusart_turku sekä aihetunnisteella #kampusartturku.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Somecon Minna Valtari Varsinais-Suomen vuoden nuori yrittäjä

Minna Valtari.

Varsinais-Suomen vuoden 2019 nuori yrittäjä on Somecon perustaja, hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja strategi Minna Valtari . 33-vuotias Valtari on toiminut yrittäjänä vuodesta 2009.

Maamme vanhimmissa saviastioissa keiteltiin alkuun vain metsän antimia

Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista.

Kivikaudella Suomen ja Karjalan tasavallan alueen asuttaneet ihmiset valmistivat saviastioissaan alkuun vain metsien lajeja ja vasta satoja vuosia myöhemmin Ahdin antimia, kuten kalaa ja hyljettä. Uusi tutkimus muuttaa näkemyksiä maamme varhaisvaiheen asukkaiden elintavoista.

Väitös: Teosofia, spiritualismi ja esoteerinen henkisyys inspiroivat Akseli Gallen-Kallelaa ja muita tunnettuja suomalaistaiteilijoita

Hugo Simberg, Haavoittunut enkeli, 1903. Tampereen tuomiokirkko.

Turun yliopistossa väittelevä Nina Kokkinen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931), Pekka Halosen (1865–1933) ja Hugo Simbergin (1873–1917) taide liittyy 1900-luvun vaihteessa kukoistaneeseen esoteeriseen henkisyyteen. Taiteilijat innostuivat muiden aikalaistensa tavoin muun muassa teosofiasta, spiritualismista, vapaamuurariudesta ja psyykkisestä tutkimuksesta, jota alettiin myöhemmin kutsua parapsykologiaksi. Nämä ilmiöt jättivät näkyviä jälkiä heidän taiteeseensa.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna yli puolella

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–maaliskuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–maaliskuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 564 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 613 (52,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Puutiaiskokemukset kiinnostavat tutkijoita

Kohtaamisista puutiaisten kanssa kerätään tietoa ja kertomuksia.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva keräävät tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa erityisesti 1900-luvulla.

Ida Schauman tähtää Euroopan parlamenttiin

Ida Schauman , 30, asettuu ehdolle EU-vaaleissa, tavoitteena olla Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen seuraava europarlamentaarikko. Schauman asettuu ehdolle koska vahva EU on edellytys Suomen kehitykseen ja hyvinvointiin.

Koiranpäivänä tapahtumia eri puolilla Suomea

Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään 24. huhtikuuta.

Ensi keskiviikkona 24. huhtikuuta vietetään jo 13. kertaa valtakunnallista Koiranpäivää. Tämän vuoden Tunne koiraystäväsi -kampanjalla tuodaan esille koiran asemaa perheenjäsenenä ja muistutetaan vastuullisuuden tärkeydestä koiran hankinnassa. Koirien omaan juhlapäivään voi osallistua eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa ja jakamalla koiransa tarinan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #koiranpäivä2019.

Kasvitieteellisessä puutarhassa pääsiäisenä kaneja, sammakoita ja aarteenetsintää

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on pääsiäiseen liittyviä yllätyksiä.

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on 18.–22. huhtikuuta esillä pääsiäiseen liittyviä yllätyksiä. Puutarhan sammakkonäyttely on auki vielä huhtikuun loppuun asti.

Asuntokauppamäärät laskussa, neliöhinnat nousevat

Maaliskuu ei tuonut suurta muutosta asuntomarkkinan yleistilanteeseen. Kokonaiskauppamäärien lasku jatkuu koko Suomessa, mutta asuntotyypeittäin sekä alueittain löytyy myös positiivista muutosta vuoden ensimmäisenä kvartaalina. Pienillä markkina-alueilla kausivaihtelut esimerkiksi säästä ja lumen runsaudesta johtuen, sekä eduskuntavaalit, ovat saattaneet vaikuttaa myyjien ja ostajien aktiivisuuteen.

Urheilu

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Zhbankov jatkaa Tuto Volleyn valmentajana, kaksi Tuomasta vahvistuksiksi

Ruslan Zhbankov.

Debyyttikaudellaan lentopallon ykkössarjassa runkosarjan kolmanneksi sijoittunut ja välieriin edennyt Tuto Volley jatkaa ensi kaudella Ruslan Zhbankovin alaisuudessa. Tuto Volleyn debyyttikausi päättyi välierissä kultaisen erän jälkeen lopulta koko sarjan voittanutta ja Mestaruusliigaan noussutta Karelian Hurmosta vastaan.

Tuto Hockey päätti kautensa pronssijuhliin

Miro Mäkinen teki pronssiottelussa kaksi maalia.

Tuto Hockey voitti jääkiekon Mestiksen pronssiottelussa Lempäälässä LeKin maalein 3-1.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!