Parkettien partaveitset kokoontuvat jälleen Rientolassa

Arto Nuotio on virittänyt tanssilavatoimintaa Tortinmäellä ja on nyt käynnistänyt päivätanssit Rientolassa. Arto Nuotio on virittänyt tanssilavatoimintaa Tortinmäellä ja on nyt käynnistänyt päivätanssit Rientolassa. Kuva: Riitta Salmi

Turun Kisa-Veikkojen vanhalla urheilutalolla Rientolassa käy torstaina kello yhden aikaan kuhina. Senioriväkeä lappaa sisään pikkukengissään ja ykköset päällä, viimeisen päälle puunattuna ja puuteroituna. Kyse on Gramofoni Oy:n järjestämistä päivätansseista. Paikalle on houkuteltu Janiina Lehtonen & Ville Mäkimattila viihdyttämään parkettien partaveitsiä.

Gramofoni Oy:n tanssijärjestäjä Arto Nuotio kertoo, että idea päivätanssien uudelleen virittämisestä putkahti ihmisten toiveista.

– Olen itse pyörittänyt Ruissalon Kansanpuistoa ja ihmiset tulivat minulle puhumaan, että voisinko joskus järjestää päivätanssit. Kävin täällä aikaisemmin, katsastamassa, kun ei ollut vapaita tiloja. Rientolassa oli vielä vuosi sitten lasten iltapäiväkerho. Kun se tänä vuonna jäi pois, niin sitten ajattelin, että tässä olisi sitten loistava paikka päivätansseille.

Nuotion mukaan aikaisemmat päivätanssit eivät mitenkään erityisesti eroa nykyisistä, koska perusta on tanssimusiikissa.

– Eläkeläiset käyvät paljon päivätansseissa, kuten ovat käyneet aikaisemminkin. Hyväkuntoisia ihmisiä on paljon ja kaiken ikäisiä.

Nuotion mukaan päivätanssi-idea lähti siitä, että ihmiset tulivat puhumaan Tortinmäessä, että voisiko hän järjestää päivätanssit. Aikaisemmin oli Ruskotalolla pyöritetty talvisunnuntaipäivätansseja.

Nuotio muistuttaa, että Rientolaan ei kannata tuoda mitään isoa tanssiorkesteria, koska paikalle saapuva väkimäärä on rajallinen.

– Lipun hinta ei arkipäivisin voi olla myöskään hirveän korkea. Nämä muusikot ovat aivan loistavia, he tanssittavat ihmisiä laivoilla arkisin ja kun kuuntelee heitä, niin paremmin ei voisi soittaa. Itse kun olen järjestänyt kauan tanssijuttuja, niin siltä pohjalta en mitä tahansa voi ottaa tänne. Heidän täytyy olla ammattitaitoisia.

– Haaveeni ei ollut pitää 18 tanssia ympäri Suomea, vaan se on pakonsanelema juttu, kun ei ole nuoria yrittäjiä, niin jonkun täytyy pitää tansseja. Yli 60 bändiä pitäisi työllistää, saada siis heille kunnon arkitöitä.

Nuotio uskoo, että tansseja tullaan järjestämään tulevinakin vuosina, jos vain väkeä riittää.

– Näyttää ihan hyvälle, tämä väkimäärä riittää. Ei tämä ole mikään bisnes, mutta nautin siitä, että ihmisillä on hauskaa. Vanhat ihmiset pääsevät liikkumaan ja näkevät vanhoja kavereita. Istuvat tässä kahvilla ja jutut ovat mukavia, niin mikäpä siinä.

Raija Heikkilä, joka on intoutunut päivätansseista, näkee, että suurin syy tansseihin tuloon on into.

Pekka Heikkilä kertoo, että he käyvät paljon tansseissa.

– Tämä on taas sitten uusi mahdollisuus, kun on päivätanssit. Tansseja on vain tällä Turun alueella aika vähän, kertoo Pekka Heikkilä.

Pekka Heikkilän mielestä tansseja on ollut liian vähän tarjolla.

– Kisakalliolla on ollut tarjolla päivätansseja. Olemme itse Uudestakaupungista ja matka on sen verran pitkä, ettemme viitsi lähteä kauemmaksi.

Kurt Hedborg

Raija ja Pekka Heikkilä käyvät paljon päivätansseissa. He tulivat rientolaan Uudestakaupungista. Raija ja Pekka Heikkilä käyvät paljon päivätansseissa. He tulivat rientolaan Uudestakaupungista. Kuva: Kurt Hedborg

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.