Parkettien partaveitset kokoontuvat jälleen Rientolassa

Arto Nuotio on virittänyt tanssilavatoimintaa Tortinmäellä ja on nyt käynnistänyt päivätanssit Rientolassa. Arto Nuotio on virittänyt tanssilavatoimintaa Tortinmäellä ja on nyt käynnistänyt päivätanssit Rientolassa. Kuva: Riitta Salmi

Turun Kisa-Veikkojen vanhalla urheilutalolla Rientolassa käy torstaina kello yhden aikaan kuhina. Senioriväkeä lappaa sisään pikkukengissään ja ykköset päällä, viimeisen päälle puunattuna ja puuteroituna. Kyse on Gramofoni Oy:n järjestämistä päivätansseista. Paikalle on houkuteltu Janiina Lehtonen & Ville Mäkimattila viihdyttämään parkettien partaveitsiä.

Gramofoni Oy:n tanssijärjestäjä Arto Nuotio kertoo, että idea päivätanssien uudelleen virittämisestä putkahti ihmisten toiveista.

– Olen itse pyörittänyt Ruissalon Kansanpuistoa ja ihmiset tulivat minulle puhumaan, että voisinko joskus järjestää päivätanssit. Kävin täällä aikaisemmin, katsastamassa, kun ei ollut vapaita tiloja. Rientolassa oli vielä vuosi sitten lasten iltapäiväkerho. Kun se tänä vuonna jäi pois, niin sitten ajattelin, että tässä olisi sitten loistava paikka päivätansseille.

Nuotion mukaan aikaisemmat päivätanssit eivät mitenkään erityisesti eroa nykyisistä, koska perusta on tanssimusiikissa.

– Eläkeläiset käyvät paljon päivätansseissa, kuten ovat käyneet aikaisemminkin. Hyväkuntoisia ihmisiä on paljon ja kaiken ikäisiä.

Nuotion mukaan päivätanssi-idea lähti siitä, että ihmiset tulivat puhumaan Tortinmäessä, että voisiko hän järjestää päivätanssit. Aikaisemmin oli Ruskotalolla pyöritetty talvisunnuntaipäivätansseja.

Nuotio muistuttaa, että Rientolaan ei kannata tuoda mitään isoa tanssiorkesteria, koska paikalle saapuva väkimäärä on rajallinen.

– Lipun hinta ei arkipäivisin voi olla myöskään hirveän korkea. Nämä muusikot ovat aivan loistavia, he tanssittavat ihmisiä laivoilla arkisin ja kun kuuntelee heitä, niin paremmin ei voisi soittaa. Itse kun olen järjestänyt kauan tanssijuttuja, niin siltä pohjalta en mitä tahansa voi ottaa tänne. Heidän täytyy olla ammattitaitoisia.

– Haaveeni ei ollut pitää 18 tanssia ympäri Suomea, vaan se on pakonsanelema juttu, kun ei ole nuoria yrittäjiä, niin jonkun täytyy pitää tansseja. Yli 60 bändiä pitäisi työllistää, saada siis heille kunnon arkitöitä.

Nuotio uskoo, että tansseja tullaan järjestämään tulevinakin vuosina, jos vain väkeä riittää.

– Näyttää ihan hyvälle, tämä väkimäärä riittää. Ei tämä ole mikään bisnes, mutta nautin siitä, että ihmisillä on hauskaa. Vanhat ihmiset pääsevät liikkumaan ja näkevät vanhoja kavereita. Istuvat tässä kahvilla ja jutut ovat mukavia, niin mikäpä siinä.

Raija Heikkilä, joka on intoutunut päivätansseista, näkee, että suurin syy tansseihin tuloon on into.

Pekka Heikkilä kertoo, että he käyvät paljon tansseissa.

– Tämä on taas sitten uusi mahdollisuus, kun on päivätanssit. Tansseja on vain tällä Turun alueella aika vähän, kertoo Pekka Heikkilä.

Pekka Heikkilän mielestä tansseja on ollut liian vähän tarjolla.

– Kisakalliolla on ollut tarjolla päivätansseja. Olemme itse Uudestakaupungista ja matka on sen verran pitkä, ettemme viitsi lähteä kauemmaksi.

Kurt Hedborg

Raija ja Pekka Heikkilä käyvät paljon päivätansseissa. He tulivat rientolaan Uudestakaupungista. Raija ja Pekka Heikkilä käyvät paljon päivätansseissa. He tulivat rientolaan Uudestakaupungista. Kuva: Kurt Hedborg

Rikosuhripäivystys: Lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuutta lisättävä

Rikosuhripäivystys haluaa eduskuntavaalitavoitteissaan seuraavan eduskunnan kiinnittävän erityistä huomiota muun muassa lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuuden lisäämiseen sekä ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden avunsaannin parantamiseen. Rikosuhripäivystys julkisti tavoitteensa seuraavalle eduskuntavaalikaudelle 2019–23.

Ilmastonmuutoksella monia terveysriskejä

Tunnetun tiedejulkaisu Lancetin asiantuntijaryhmä on tiivistänyt näkemyksensä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kolmeen johtopäätökseen. Ilmastomuutos muodostaa suuren riskin väestön terveydelle, sen torjunta voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveysteoksi ja haasteet eivät ole teknisiä tai taloudellisia vaan pääosin poliittisia. Oikea aika toimia on nyt, toteavat johtava tutkija Timo Lanki ja THL:n entinen pääjohtaja Juhani Eskola Duodecim -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Mystiikka ja meditaatio avuksi ympäristöahdistuksessa

Panu Pihkala.

Mystiikkaa tosielämän tarpeisiin -luentosarjan viidennellä luennolla Ympäristöahdistus ja toivo pohditaan, miten mystiikka ja meditaatio voivat auttaa ympäristöahdistuksen käsittelyssä. Luento alkaa Aureliassa, osoitteessa Aurakatu 18, keskiviikkona 27. helmikuuta kello 18.

Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

Kaskenpuiston palvelutaloa aiotaan laajentaa noin 30 uudella asunnolla

Seniorikeskus Kaskenpuiston palvelutalon laajentaminen Vähäheikkiläntien varrella halutaan mahdollistaa asemakaavanmuutoksella. Keskukseen tulee noin 30 uutta asuntoa. Samalla pysäköintialuetta laajennetaan.

Entäs punapartisaanien tappotyöt?

Partisaanien uhrien muistoristiä pystytettiin Juntusrannan-Murtovaaran maantien varrella heinäkuussa 1943.

Nyt ollaan taas saatu tietoon se valtava asia, että suomalaiset SS-miehet ovat tehneet pahojaan. Sodassahan pahoja tehdään aina.

Valtion nettolainanoton tarve kasvaa

Valtion verotuloarviota alennetaan yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Arvonlisäveron tuottoa alennetaan 196 miljoonalla eurolla johtuen muun muassa yksityistä kulutusta koskevien ennusteiden päivittymisestä. Lisäksi ansio- ja pääomatuloveron tuottoa kasvatetaan 156 miljoonalla eurolla ja yhteisöverotuottoa alennetaan 110 miljoonalla eurolla.

Aluehallintovirastoissa ruuhkaa, epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä moninkertaistunut alkuvuoden aikana

Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttäminen tammikuussa nousi laajasti julkisuuteen. Sen seurauksena yhteydenotot aluehallintovirastoon ovat moninkertaistuneet aiempaan verrattuna.

Valtion t&k-rahoitus kasvaa kuluvan vuoden talousarviossa

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus tavoiteluokan mukaan 2018–2019.

Tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistuvat valtion talousarvion määrärahat kasvavat Tilastokeskuksen mukaan 107,9 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2019 valtion talousarviossa tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävät määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1 991,1 miljoonaa euroa. Julkisen tutkimusrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on arviolta 0,83 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?