Glögistä voi loihtia myös suolaisia ja makeita herkkuja

Kuumaa glögiä voi tarjoilla vaikkapa glögistä valmistettujen makeisten kera. Kuumaa glögiä voi tarjoilla vaikkapa glögistä valmistettujen makeisten kera. Kuva: Marianne Rovio

Glögi tuo joulun tuntua, mutta kylmien ilmojen saapuessa lämmin glögi ja muut kuumat juomat sopivat myös muuten hyvin talviseen säähän. Glögiä voi juoda tunnetusti alkoholittomana ja alkoholipitoisena. Glögi sopii niin alkujuomaksi kuin jälkiruoaksi juhlavimpiin tilaisuuksiin tai sitä voi lämmittää mukaan termokseen luontoretkelle. Glögiä voi käyttää myös ruoanlaittoon ja leivontaan sekä makeisten valmistamiseen.

Turun juomatehtaalla juhlistettiin glögikausi alkavaksi lokakuun lopulla. Turku julistettiin tapahtumassa myös Suomen viralliseksi glögipääkaupungiksi, koska Turusta lähtee merkittävä osa markkinoille glögiä Artukaisissa sijaitsevalta Marlin tehtaalta. Turussa valmistetaan vuosittain yhteensä 3 250 000 litraa glögiä, joista noin neljännesmiljoona litraa on Pernod Ricard Finlandin alkoholipitoisia ja yli kolme miljoonaa litraa Eckes-Graninin alkoholittomia glögituotteita.

– Uutuutena glögin rinnalle on tullut myös alkoholiton toti, jossa maistuu omena, inkivääri, hunaja ja sitruuna. Se sopii muutenkin talviseksi juomaksi eikä tuo heti joulua mieleen, kertoo Eckes-Graninin tuotepäällikkö Irma Mäki.

Mäki kertoo joidenkin haluavan aloittavan glögikauden aikaisin, ja kyselevät jo meilitse, koska glögit tulevat myyntiin.

– Osalle ihmisistä glögin juominen on todella merkittävää. Ja esimerkiksi jotkut naisporukat järjestävät illanistujaisia, joissa jokainen vie oman glögipullon mukaansa, joten kukin saa maistella erilaisia makuja. Toiset taas tykkäävät perinteisestä glögistä, mutta tarjolla on esimerkiksi mustikkainen maku tai vaalea omenainen maku perinteisen glögin rinnalla. Makuja on paljon ja alkoholipitoisista glögeistä löytyvät omat makunsa ja uutuutensa.

Alkoholipitoisten glögien puolella maistuvat nyt myös karamellien maut.

– Jotkut glögit sopivat makeutensa puolesta vaikka jälkiruoaksi. Meillä on nyt yksi vaahtokarkin ja suklaan makuinen alkoholipitoinen glögi, joka sopisi hyvin jälkkäriksi ruoan jälkeen. Ennen ruokailua sopii puolestaan hyvin kuivempi ja sokerittomampi glögi, toteaa tuotekehittelijä Reetta Vuohijoki Pernod Ricard Finlandilta.

Glögiä voi käyttää myös ruoan sekä makeisten valmistamisessa hyväksi. Glögikauden avajaisissa oli tarjolla myös glögistä valmistettuja herkkuja glögisillistä makeisiin tryffeleihin, jotka oli valmistanut Heli Aalto. Hänellä on myös blogi Rouva Raadelmasta, josta voi lukea vinkkejä ja reseptejä glögillä leipomiseen.

Aallolta löytyy reseptejä muun muassa glögimarinoitujen punasipulien, glögilimpun sekä glögisiirapin että erilaisten glögipohjaisten makeisten valmistamiseen.

Marianne Rovio

Puutorille rakennetaan lähijakeluasema

Kuljetusyritykset voivat tuoda keskustan alueelle toimitettavia lähetyksiä Puutorin hubille, josta ne toimitetaan vastaanottajille kevyellä kuljetuskalustolla.

Turun kaupungin isännöimä Citylogistiikan uudet ratkaisut -hanke on solminut yhteistyösopimuksen DHL Express (Finland) Oy:n kanssa hankkeen ensimmäisestä pilottikokeilusta. Pilotissa rakennetaan lähijakeluasema, CityHUB, Puutorille.

Kuntoutus- ja työkyvyttömyyseläkehakemukset kasvussa viime vuonna

Viime vuoden eläketilastoja leimasi Varmassa sekä kuntoutus- että työkyvyttömyyseläkehakemusten kasvu. Eniten kasvua oli kuntoutushakemuksissa, noin 13 prosenttia. Uusien työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä kasvoi 12 prosenttia.

Viro hallinnut suomalaisten matkailun listakärkeä jo 20 vuotta

Viro on pysynyt suomalaisten suosikkikohteena vuodesta 1998 lähtien, jolloin se ohitti siihen saakka matkakohdelistan kärkisijaa hallinnoineen Ruotsin. Tuolloin suomalaiset tekivät Viroon yhteensä 1,25 miljoonaa matkaa, johon verrattuna vuotuisten Viron-matkojen määrä on nykyisin yli kaksinkertaistunut.

Yritysten maksuviiveet kasvoivat viime vuoden lopulla

Yritysten maksuviiveet kasvoivat viime vuoden lopulla. Eniten maksuviiveet kasvoivat sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollossa sekä jäähdytysliiketoiminnassa.

Kiinteistöliitolta työkalu taloyhtiön kunnon arvioimiseen

Kiinteistöliitto on julkaissut palvelun, jonka avulla taloyhtiöt saavat käsityksen omien rakennustensa kunnosta ja korjaustarpeista. Rakennuksen kuntosovellus Raku on taloyhtiöille suunnattu verkkosovellus, jonka avulla taloyhtiöt voivat pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti huolehtia kiinteistöomaisuudestaan.

Ville Niinistö lähtee ehdolle eurovaaleihin

Vihreiden turkulainen kansanedustaja Ville Niinistö lähtee ehdokkaaksi eurovaaleihin, jotka pidetään kuluvan vuoden toukokuussa. Niinistö kertoi asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Niinistön kampanjan kärkiteemoja ovat ilmaston, koulutuksen, demokratian ja inhimillisyyden puolustaminen.

Lausteen koulun liikuntasali suljettu sisäilmaongelmien takia

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta.

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien 21. tammikuuta. Sali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta. Lausteen koulusta tehtiin syksyllä rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16. tammikuuta.

Avantouinti alkaa Hovirinnan rannassa

Avantouinti alkaa taas Hovirinnan rannalla.

Sauna lämpiää avantouimareille Hovirinnan rannassa lauantaista 26. tammikuuta lähtien.

Alaikäisiltä ennätysmäärä seksuaalirikoksiin liittyviä avunpyyntöjä joulukuussa

Viime vuonna avattu sosiaalisen median käyttäjille suunnattu Someturva-oikeuspalvelu auttoi viime vuonna 843 suomalaista. Sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset ovat saaneet 8–70-vuotiaat hakemaan Someturvalta apua tilanteeseensa.

Urheilu

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Venezuelalaishakkuri vahvistamaan Loimua

Loimun hakkuri Samuli Kaislasalo sai sopimuksen ulkomaille ja lähti Kreikan liigaan. Toinen ottelukohtaisella sopimuksella Loimun mukana ollut eli Jan Helenius jättää myös oranssimustan pelipaidan ja siirtyy loppukaudeksi Viron liigaan Tarton joukkueeseen.

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Jälkipeli: Kosken Kaiun pingisdynastian lonkerot ulottuvat Turkuun

Jouko Manni tunnetaan pitkäaikaisena pingisvaikuttajana. Pelitaidot Manni oppi Koskella useiden muiden kotimaisten huippujen tavoin. Manni oli perustamassa myös Turun Kaikua. Pöytätennistä harrastetaan yhä aktiivisesti Koskella. Kuva on Kosken Malja -turnauksesta.

Kosken kunta on ollut kummajainen Suomen pingiskartalla. Isojen kaupunkien joukossa 2 500 tuhannen asukkaan piskuinen Kosken kunta ja Kosken Kaiku ovat tuottaneet tukun mestaritason pelaajia. Syystäkin koskelaiset ovat olleet ylpeitä kotikuntaa edustaneiden pingispelaajien saavutuksista.

Inter kannua puolustamaan

Inter puolustaa cupin voittoa.

FC Inter aloittaa taipaleensa Suomen Cupin lohkovaiheessa kolmen kotiottelun putkella. Ensimmäisen kotiottelunsa Inter pelaa 26. tammikuuta Javenture-areenalla IFK Mariehamnia vastaan. Muut lohkovaiheen vastustajat Interillä ovat HJK, FC Lahti ja FC Honka.

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?