Glögistä voi loihtia myös suolaisia ja makeita herkkuja

Kuumaa glögiä voi tarjoilla vaikkapa glögistä valmistettujen makeisten kera. Kuumaa glögiä voi tarjoilla vaikkapa glögistä valmistettujen makeisten kera. Kuva: Marianne Rovio

Glögi tuo joulun tuntua, mutta kylmien ilmojen saapuessa lämmin glögi ja muut kuumat juomat sopivat myös muuten hyvin talviseen säähän. Glögiä voi juoda tunnetusti alkoholittomana ja alkoholipitoisena. Glögi sopii niin alkujuomaksi kuin jälkiruoaksi juhlavimpiin tilaisuuksiin tai sitä voi lämmittää mukaan termokseen luontoretkelle. Glögiä voi käyttää myös ruoanlaittoon ja leivontaan sekä makeisten valmistamiseen.

Turun juomatehtaalla juhlistettiin glögikausi alkavaksi lokakuun lopulla. Turku julistettiin tapahtumassa myös Suomen viralliseksi glögipääkaupungiksi, koska Turusta lähtee merkittävä osa markkinoille glögiä Artukaisissa sijaitsevalta Marlin tehtaalta. Turussa valmistetaan vuosittain yhteensä 3 250 000 litraa glögiä, joista noin neljännesmiljoona litraa on Pernod Ricard Finlandin alkoholipitoisia ja yli kolme miljoonaa litraa Eckes-Graninin alkoholittomia glögituotteita.

– Uutuutena glögin rinnalle on tullut myös alkoholiton toti, jossa maistuu omena, inkivääri, hunaja ja sitruuna. Se sopii muutenkin talviseksi juomaksi eikä tuo heti joulua mieleen, kertoo Eckes-Graninin tuotepäällikkö Irma Mäki.

Mäki kertoo joidenkin haluavan aloittavan glögikauden aikaisin, ja kyselevät jo meilitse, koska glögit tulevat myyntiin.

– Osalle ihmisistä glögin juominen on todella merkittävää. Ja esimerkiksi jotkut naisporukat järjestävät illanistujaisia, joissa jokainen vie oman glögipullon mukaansa, joten kukin saa maistella erilaisia makuja. Toiset taas tykkäävät perinteisestä glögistä, mutta tarjolla on esimerkiksi mustikkainen maku tai vaalea omenainen maku perinteisen glögin rinnalla. Makuja on paljon ja alkoholipitoisista glögeistä löytyvät omat makunsa ja uutuutensa.

Alkoholipitoisten glögien puolella maistuvat nyt myös karamellien maut.

– Jotkut glögit sopivat makeutensa puolesta vaikka jälkiruoaksi. Meillä on nyt yksi vaahtokarkin ja suklaan makuinen alkoholipitoinen glögi, joka sopisi hyvin jälkkäriksi ruoan jälkeen. Ennen ruokailua sopii puolestaan hyvin kuivempi ja sokerittomampi glögi, toteaa tuotekehittelijä Reetta Vuohijoki Pernod Ricard Finlandilta.

Glögiä voi käyttää myös ruoan sekä makeisten valmistamisessa hyväksi. Glögikauden avajaisissa oli tarjolla myös glögistä valmistettuja herkkuja glögisillistä makeisiin tryffeleihin, jotka oli valmistanut Heli Aalto. Hänellä on myös blogi Rouva Raadelmasta, josta voi lukea vinkkejä ja reseptejä glögillä leipomiseen.

Aallolta löytyy reseptejä muun muassa glögimarinoitujen punasipulien, glögilimpun sekä glögisiirapin että erilaisten glögipohjaisten makeisten valmistamiseen.

Marianne Rovio

Väitös: Mustaherukan terveelliset yhdisteet talteen uusilla menetelmillä

Mustaherukan uutteilla on antikarsinogeenisia, antioksidatiivisia ja tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia teknologisia ratkaisuja mustaherukkamehun valmistamiseksi ja mustaherukan puristuksessa syntyvien sivutuotteiden hyödyntämiseksi. Mustaherukkaa käytetään paljon sen hyvän maun ja terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Miestä lyötiin kirveellä ylävartaloon Nousiaisissa

Nousiaisissa tapahtui yksityisellä paikalla viime perjantai-iltana 9. marraskuuta, väkivaltatilanne, jossa lyötiin miestä kirveellä ylävartaloon. Mies toimitettiin sairaalaan, josta hän on jo päässyt pois. Paikalta paennut lyöjä ilmoittautui itse poliisille lauantaina.

Åbo Akademin kanslerin palkinnot Matti Laineelle ja Dmitry Murzinille

Professori Matti Laine (vas.) ja professori Dmitry Murzin.

Professorit Matti Laine ja Dmitry Murzin saivat keskiviikkona Åbo Akademin kanslerilta palkinnot menestyksekkäästä tutkimustyöstä.

Mutaatio aiheuttaa sydämen läppävikaa

Sydämen läppäviasta kärsii noin kolme prosenttia maailman väestöstä. Se on myös yleisin sydänleikkausten syy, sillä lääkehoitoa ei ole vielä saatavilla. Tuore tutkimus tuo uutta tietoa sydämen läppävikaa aiheuttavasta mutaatiosta ja auttaa sairauden syntymekanismin selvittämistä sekä lääkehoidon kehittämistä.

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Kansantalous kasvoi syyskuussa

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Elokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,6 prosenttia (oli 2,3) edellisvuoden elokuusta.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.