TurkuART Afterwork piristää pimeää marraskuuta

TurkuART Afterwork kutsuu kaikki kaupunkilaiset viettämään iltapäivää ja iltaa taiteen pariin. Torstaina 15. marraskuussa gallerioissa ja museoissa voi taiteen katsomisen lisäksi muun muassa osallistua RAP-lyriikkatyöpajaan, seurata maalausperformanssia ja vapaamuotoista teeseremoniaa sekä tavata taiteilijoita avajaisissa.

Mukana tapahtumassa ovat Aboa Vetus & Ars Nova, B-galleria, Galleria Joella, Galleria Jänis, Galleria Å, Titanik-galleria, Turun taidelainaamo, Turun taidemuseo, Vanhan Suurtorin galleriat ja Wäinö Aaltosen museo. Tapahtuma on jatkoa turkulaisten taiteilijavetoisten gallerioiden ja museoiden aktiiviselle yhteistyölle.

TurkuART Afterwork on gallerioissa ja museoissa 15. marraskuuta kello 16–20. Ohjelma ja paikkakohtaiset aukioloajat löytyvät Facebook-tapahtumasta https://www.facebook.com/events/328583947721184/.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Kansantalous kasvoi syyskuussa

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Elokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,6 prosenttia (oli 2,3) edellisvuoden elokuusta.

Perustulokokeilu päättyy, osallistujien muistettava hakea työttömyysetuutta

Kaksivuotinen perustulokokeilu päättyy 31. joulukuuta. Perustulon saajan pitää varmistaa, että hänen työnhakunsa on voimassa ja erikseen hakea työttömyysetuutta tai muuta hänelle kuuluvaa etuutta.

Ensimmäinen avioliitto solmitaan yli kolmekymppisenä

Ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä naisilla vuonna 2017.

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan ensimmäisen avioliiton keskimääräinen solmimisikä oli sekä naisilla että miehillä matalin Pohjanmaan neljässä maakunnassa vuonna 2017. Nuorimpina solmittiin avioliitto Keski-Pohjanmaalla, jossa naisten keski-ikä oli 29,7 vuotta ja miesten 31,3 vuotta.

Viljelijätukia maksetaan marraskuun lopulla

Maaseutuvirasto maksaa marraskuun aikana eläinten hyvinvointikorvauksen ennakot, kansalliset peltotuet ja luonnonhaittakorvauksen loppumaksun. Eläinten hyvinvointikorvauksen maksaminen alkaa 22. marraskuuta. Kansallisten peltotukien ja luonnonhaittakorvauksen loppuosan ensimmäinen maksupäivä on 29. marraskuuta.

Lähes neljä kymmenestä ensimmäisestä avioliitosta päättyy eroon

Eräinä vuosina avioliiton solmineiden naisten avioerokertymä vuoden 2017 loppuun mennessä, puolisot eri sukupuolta.

Todennäköisyys, että naisen ensimmäinen avioliitto päättyy avioeroon, oli viime vuonna 38 prosenttia. Luku on samalla tasolla kuin vuosina 2005–16, jolloin se vaihteli 38:n ja 40:n prosentin välillä. Ensimmäisen avioliiton päättyminen leskeyteen on hieman todennäköisempää kuin avioliiton päättyminen avioeroon.

Satakunnantien ja Markulantien risteyksen liikennevalot pois toiminnasta

Satakunnantien ja Markulantien risteyksen liikennevalot ovat poissa toiminnasta liikennevahingon korjauksen takia keskiviikkona ja torstaina.

Äkkijarrutus syynä aamun ketjukolariin Kaarinassa

Turun Kehätiellä Kaarinassa tänään aamulla sattuneen viiden auton ketjukolarin syynä oli äkillinen jarrutus, jonka pakettiauton kuljettaja joutui jonkinlaisen liikenteellisen esteen vuoksi tekemään. Pakettiauton takana ajanut täysperävaunuyhdistelmä törmäsi pakettiautoon, minkä jälkeen samaan sumaan ajoi vielä kaksi täysperävaunuyhdistelmää ja yksi henkilöauto. Yksi henkilö kuljetettiin TYKS:n tarkastettavaksi.

Koroisten kekritapahtumassa yleisökin loukuttaa ja lihtaa

Pellavaa ja hamppua.

Koroisten tilalla Koroistentiellä alkavat kekrijuhlat lauantaina 17. marraskuuta talkoiden merkeissä kello 11–15: oman pellon kuituhamput ja -pellavat työstetään perinteisin menetelmin, jotta kuidut saadaan irti kehruuta varten. Iltapäivällä on tarjolla alustuksia Aurajokivarren pyhistä paikoista ja illalla nautitaan musiikista ja muusta elävästä kulttuuriohjelmasta.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.