Turkka Mastomäki Nottinghamin sheriffiksi

Jukka Kittilä.


Jukka Kittilä. Kuva: Marcus Lindén

Robin Hood seikkailee Turun Kesäteatterissa Vartiovuorella ensi kesänä. Robin Hoodin Vartiovuorelle dramatisoi ja ohjaa turkulainen teatteriohjaaja Jukka Kittilä.

– Hienoa julkistaa nyt tämä roolitus – ja vielä hienompaa sukeltaa Sherwoodin metsään tämän mahtavan jengin kanssa. Pariin otteeseen olen todennut, että tulisipa ensi kesä jo, Kittilä toteaa.

Nottinghamin hurjaksi sheriffiksi muuntautuu monessa mukana ollut Turkka Mastomäki. Tämä on hänen ensimmäinen roolinsa Vartiovuorella. Mastomäki on tuttu muun muassa Aallonmurtaja-sarjasta, josta hän oli ehdolla parhaan miesnäyttelijän Kultainen Venla -palkinnon saajaksi.

Käenpesä ja Samaa sukua, eri maata kuuluvat myös Mastomäen tv-töihin. Hän on esiintynyt myös Rölli-elokuvissa sekä Inside out -animaatioelokuvan Kiukkuna.

Ensi kertaa Vartiovuorella nähdään myös näytelmän nuoret sankarit, Robin Hood ja Marian. TeaKista ensi keväänä näyttelijäksi valmistuva Eetu Känkänen on Robin Hood. Känkänen näyttelee tällä hetkellä Kansallisteatterin produktiossa Julia ja Romeo. Hän on tehnyt teatteria muun muassa Juha Hurmeen kanssa.

Linnan muurin yli karkaavan Marianin roolin tekee Anna Böhm. Böhm opiskelee teatteritaiteen koulutusohjelmassa Nätyllä ja on tehnyt niin teatteri -, tv- kuin elokuvatöitä. Hän on tällä hetkellä erityisen tuttu Sekasin-nuortensarjan Lumikkina. Sarjan toinen tuotantokausi julkaistiin juuri YLE Areenassa.

Sherwoodin vankkaa vartiopuuta Pikku Johnia näyttelee Turun seudulla vaikuttava teatterintekijä Harri Ahola. Kittilän kanssa usein työskennellyt Ahola on tehnyt teatteria TEHDAS teatterissa, Teatteri Vertigossa sekä Turun ja Tampereen ylioppilasteatterissa.

Teatterintekijä ja musiikkipedagogi Saara Mänttäri on Sherwoodin yltyvä tuuli Puna-Will. Mänttäri on nähty Turussa näyttämöllä Turun ylioppilasteatterissa Juha Hurmeen Kakaja raznitsa -esityksessä, jonka musiikin Mänttäri myös sävelsi. Hän tekee itse musiikkia sekä esiintyy kitaran kanssa.

Salaperäisen Gisbornen viekkaaseen rooliin sukeltaa Jenni Kitti. Kitti on monipuolinen freelancenäyttelijä, jota on viime aikoina voitu ihailla Turun kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -esityksessä niin örkkinä, haltiana, soturiprinsessana kuin hobittina. Kesällä 2013 hän ihastutti Vartiovuorella Risto Räppääjän Rauha-tätinä.

Viime kesän Taikuri Ozissa Vartiovuorella Varista ja taikuri Ozia näytellyt saanut Markus Niemi on lauluun tämän tästä purskahtava prinssi Juhana. Niemi vaikuttaa Salon seudun teattereissa, tekee musiikkia sekä toimii ääninäyttelijänä. Marraskuussa elokuvateattereihin tulee jouluanimaatio The Grinch, jossa Niemi on itse Grinchin ääni.

Toinen Vartiovuoreltakin jo tuttu yleisön kestosuosikki on helsinkiläinen freelancenäyttelijä Samu Loijas. Viime kesän Taikuri Ozissa Leijonana riemastuttanut ja vuoden 2015 Aarresaaren patruuna Trelawneyna revitellyt Loijas on munkki Tuck, puntari kahden oikeuden välillä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Väitös: Mustaherukan terveelliset yhdisteet talteen uusilla menetelmillä

Mustaherukan uutteilla on antikarsinogeenisia, antioksidatiivisia ja tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia teknologisia ratkaisuja mustaherukkamehun valmistamiseksi ja mustaherukan puristuksessa syntyvien sivutuotteiden hyödyntämiseksi. Mustaherukkaa käytetään paljon sen hyvän maun ja terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Miestä lyötiin kirveellä ylävartaloon Nousiaisissa

Nousiaisissa tapahtui yksityisellä paikalla viime perjantai-iltana 9. marraskuuta, väkivaltatilanne, jossa lyötiin miestä kirveellä ylävartaloon. Mies toimitettiin sairaalaan, josta hän on jo päässyt pois. Paikalta paennut lyöjä ilmoittautui itse poliisille lauantaina.

Åbo Akademin kanslerin palkinnot Matti Laineelle ja Dmitry Murzinille

Professori Matti Laine (vas.) ja professori Dmitry Murzin.

Professorit Matti Laine ja Dmitry Murzin saivat keskiviikkona Åbo Akademin kanslerilta palkinnot menestyksekkäästä tutkimustyöstä.

Mutaatio aiheuttaa sydämen läppävikaa

Sydämen läppäviasta kärsii noin kolme prosenttia maailman väestöstä. Se on myös yleisin sydänleikkausten syy, sillä lääkehoitoa ei ole vielä saatavilla. Tuore tutkimus tuo uutta tietoa sydämen läppävikaa aiheuttavasta mutaatiosta ja auttaa sairauden syntymekanismin selvittämistä sekä lääkehoidon kehittämistä.

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Kansantalous kasvoi syyskuussa

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Elokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,6 prosenttia (oli 2,3) edellisvuoden elokuusta.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.