Neulootikkojen taivas on kotiutunut hyvin Linnankadulle

Michelle Virtanen (vas.) ja Laura Pelkonen korostavat yritystoiminnassaan eettisyyttä ja tuotteiden alkuperän jäljitettävyyttä. Michelle Virtanen (vas.) ja Laura Pelkonen korostavat yritystoiminnassaan eettisyyttä ja tuotteiden alkuperän jäljitettävyyttä. Kuva: Michelle Virtanen

Linnankadulle ydinkeskustaan avattiin alkukesästä uusi neulontatarvikkeiden erikoisliike ILO Knitting Shop, jonka valikoimista löytyy myös erikoislankoja sekä lahjatavaroita. ILO aloitti toimintansa kaksi vuotta sitten Salossa, mutta kun Turusta löytyi sopivan kokoinen liiketila ja vieläpä erinomaiselta paikalta, lähti lankakuorma kohti länttä toukokuussa.

Liiketoimintaa pyörittävät Laura Pelkonen ja Michelle Virtanen. Pelkonen vastaa hallinnosta ja liikkeen asiakaspalvelusta, Yhdysvalloista kotoisin oleva Virtanen puolestaan kaikesta markkinointiin liittyvästä.

Virtasen Suomeen lennätti muusikkoaviomies Ville Virtanen, joka tunnetaan varmaankin paremmin nimellä Darude.

Liikkeen ovi käy tavallisena arkiaamupäivänä koko ajan ja lankojen ympärillä käy armoton kuhina. Eräs ”neulootikoksi” tunnustautuva asiakas kertoo tulevansa vaan katselemaan, mutta hän myöntää jo seuraavassa sivulauseessa, että ”varmaan taas jotain lähtee mukaankin.”

ILO on ottanut ilolla vastaan sen, että iso osa Turun bussiliikenteestä kulkee nyt Linnankadun kautta.

– Meillä on oma valikoimamme laadukkaita neulontalankoja. Osa on käsin värjättyjä ja iso osa on pienten tavarantoimittajien tuotteita. Langat ovat villaa tai villasekoitteita, siis luonnonkuituja. Kaikki on eettisesti kestävää ja toimittajamme pystyvät jäljittämään lankojen alkuperän, Pelkonen painottaa.

Osa langoista on kotimaista tuotantoa, mutta ILO harjoittaa myös maahantuontia. Muutamat Yhdysvalloista tulevat langat ovat uniikkeja koko Euroopan markkinoilla. Laatutavaraa hankitaan myös Norjasta, Tanskasta, Irlannista sekä Uruguaysta.

ILO kokoaa neulootikkoja myös yhteen, sillä liikkeessä järjestetään kaksi kertaa kuussa vapaamuotoisia kaikille avoimia neulontatapaamisia. Tarkemmat ajankohdat selviävät kuukausittain Instagramista ja Facebookista, mutta tapahtumat ajoittuvat aina yhdelle arki-illalle sekä yhdelle lauantaille.

– Meillä on liikkeessä tilaa näitä tapahtumia varten, niissä samanhenkiset ihmiset pääsevät vaihtamaan ajatuksia keskenään. Meiltä saavat palvelua myös vähän kokemattomammat neulojat ja vastaavasti järjestämme kursseja sellaisille harrastajille, jotka haluavat syventää taitojaan, Pelkonen muistuttaa.

ILO:lla on myös oma verkkokauppa, josta löytyy koko tuotevalikoima. Tavaraa lähtee matkaan pitkin viikkoa aina Lappia ja ulkomaita myöden.

Heikki Möttönen

Kuva: Michelle Virtanen

Vanhemman ainaisia pelkoja

Vuonna 1997 syntyneitä 18 vuoden ajan seuranneen THL:n suurtutkimuksen tulokset julkistettiin muutama päivä sitten. Tutkimuksessa seurattiin yli 57 000 vuonna 1997 syntyneen lapsuutta ja nuoruutta.

Väitös: Mustaherukan terveelliset yhdisteet talteen uusilla menetelmillä

Mustaherukan uutteilla on antikarsinogeenisia, antioksidatiivisia ja tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia teknologisia ratkaisuja mustaherukkamehun valmistamiseksi ja mustaherukan puristuksessa syntyvien sivutuotteiden hyödyntämiseksi. Mustaherukkaa käytetään paljon sen hyvän maun ja terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Miestä lyötiin kirveellä ylävartaloon Nousiaisissa

Nousiaisissa tapahtui yksityisellä paikalla viime perjantai-iltana 9. marraskuuta, väkivaltatilanne, jossa lyötiin miestä kirveellä ylävartaloon. Mies toimitettiin sairaalaan, josta hän on jo päässyt pois. Paikalta paennut lyöjä ilmoittautui itse poliisille lauantaina.

Åbo Akademin kanslerin palkinnot Matti Laineelle ja Dmitry Murzinille

Professori Matti Laine (vas.) ja professori Dmitry Murzin.

Professorit Matti Laine ja Dmitry Murzin saivat keskiviikkona Åbo Akademin kanslerilta palkinnot menestyksekkäästä tutkimustyöstä.

Mutaatio aiheuttaa sydämen läppävikaa

Sydämen läppäviasta kärsii noin kolme prosenttia maailman väestöstä. Se on myös yleisin sydänleikkausten syy, sillä lääkehoitoa ei ole vielä saatavilla. Tuore tutkimus tuo uutta tietoa sydämen läppävikaa aiheuttavasta mutaatiosta ja auttaa sairauden syntymekanismin selvittämistä sekä lääkehoidon kehittämistä.

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.