Tarkkuus ennen kaikkea, murhamysteerissäkin

Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajanäyttelijöiden murhamysteerin ensi-illasta. Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajanäyttelijöiden murhamysteerin ensi-illasta. Kuva: Ilkka Lappi

Otetaan yksi Agatha Christielle tyypillinen murhamysteeri, harrastajanäyttelijöitä ja kaikin tavoin epäonninen ensi-ilta. Sekoitetaan huolella ja käsissä on komedia, joka on noussut muutamassa vuodessa maailmanlaajuiseksi hitiksi.

Vaikka slapstickhuumorille hattua nostava Näytelmä joka menee pieleen on näytelmä, jossa sananmukaisesti kaikki epäonnistuu, vaatii se näyttelijältä paljon.

– Tämä on ollut hankalampaa kuin oletin, vaikka farssia ja komediaa olen tehnyt paljonkin. Täysin en edes tiedä, miksi tämä on ollut niin haastava juttu. Tässä on aika hieno vire koko ajan, vaikka mennään järjettömän isolla pensselillä koko ajan. Koko ajan täytyy tehdä aika pienesti ja todella tarkasti, miettii Miska Kaukonen.

Hän esittää näytelmässä Henkkaa, joka näyttelee Murha Havershamin kartanossa -nimisessä murhamysteerissä hovimestaria.

– Henkka on tyyppi, joka ei ole kauheasti näytellyt, mutta yrittää kovasti. Yksi hänen haasteensa on, että repliikit eivät pysy päässä yhtään.

– Tekijät Briteissä ovat varmaan impronneet tätä alunperin. Näytelmä on käsikirjoitettu impron pohjalta. Henkan hahmoa on haastava tehdä, kun se perustuu jonkun tyypin improvisaatioon. Minun pitää yrittää uida jonkun toisen tyyliin näytellä. Se on haaste etsiä sieltä sitä rytmiä, Kaukonen pohtii.

Vaikka tarkkuus on vaativaa, nauttii Kaukonen haasteesta.

– Pidän yleensäkin tarkkuudesta, mutta tämä on siitä jännä juttu, että kaikenlainen irrottelu on tässä periaatteessa turhaa. Tämä toimii paremmin, kun vedetään alusta loppuun asti hyvin tarkasti.

– Tämä on myös näytelmä, jossa kukaan ei ole pääosassa vaan tuemme toinen toistamme lavalla. Tässä on tärkeää se, missä pallo kulkee missäkin vaiheessa ja mitä yleisö seuraa.

Alunperin Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama, pubiin tekemä komedia kertoo harrastajanäyttelijöistä, jotka ovat aloittamassa uuden näytelmänsä ensi-illan. Turun kaupunginteatteriin näytelmän ohjaa Mika Eirtovaara, joka allekirjoittaa vaativuuden ja hankaluuden.

– Näytelmä näytelmän sisällä ei ole mikään uusi juttu, mutta tässä on viety tekninen vaativuus varsin pitkälle. Tämä on vaativa, mutta sen arvoinen, että sitä kannattaa työstää. Tämä on sukua slapstickin mestareille, kuten Buster Keatonille, Eirtovaara sanoo.

Näytelmä joka menee pieleen on myös vaatinut Kaukoselta poikkeuksellista lähestymistapaa Henkan roolia rakentaessa.

– Yleensä en ole halunnut tai pystynyt katsomaan, miten muut ovat ennen minua tehneet saman roolin. Tällä kertaa olen monta kertaa palannut siihen, miten Risto Korhonen Tampereella Henkan roolin teki ja millaisia tunnetiloja ja asioita hän lähti tuomaan esiin.

Näytelmä joka menee pieleen ensi-illassa Turun kaupunginteatterissa 9. marraskuuta.

Ilkka Lappi

Valtaosa suomalaisista hoitaisi lääkärikäyntinsä etänä

Kaksi kolmannesta suomalaisista haluaisi hoitaa lääkärikäyntejään enemmän etänä. Kolmetoista prosenttia LähiTapiolan Arjen katsaus-kyselyyn vastanneista hoitaisi lääkärikäynnit etänä vaikka joka kerta. Perinteisiä toimialoja myllertäviä palveluja rakastetaan niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, ja perusterveydenhuollossakin on olemassa tarvittava teknologia samanlaiseen murrokseen, joka on aiemmin myllertänyt videovuokraamot, hotellialan ja taksipalvelut.

The Goddamn Gallows Turkuun

Amerikkalainen vaihtoehtoehtokantria ja punkkia musiikissaan sekoitteleva The Goddamn Gallows tekee neljän keikan minikiertueen Suomessa kesäkuun alussa. Turun lisäksi bändi poikkeaa Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä. Turussa The Goddamn Gallows esiintyy 5. kesäkuuta, jolloin poppoo nousee TVO:n lavalle.

Asuuko maailman onnellisimmassa maassa maailman onnellisin kansa?

YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Suomessa on paljon hyvää, mutta parannuksiakin tarvitaan. Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden tulee olla hyvän yhteiskunnan perusarvoja. Näiden arvojen pohjalta rakentuu ihmisen tuntemus omasta merkityksellisyydestä yhteisössä ja kokemus täydestä kansalaisuudesta.

Paimiossa tapon yritys, useita otettu kiinni

Poliisilla oli perjantai-illalla noin kello 20.30 poliisioperaatio Paimiossa, johon osallistui useita poliisipartioita. Kyseessä oli väkivallanteko, jonka takia useita henkilöitä on otettu kiinni.

Ajokiellossa ollut huumekuski kiinni Kaarinan keskustassa

Poliisipartio kiinnitti lauantaina kello 22 huomionsa Kaarinan keskustassa epävarmasti liikkuneeseen henkilöautoon ja pysäytti auton.

Rattijuoppo poliisin haaviin Naantalissa

Raision poliisin partio teki lauantaina kello 10.15 rattijuopumusvalvontaa Naantalissa Uolevi Raadenkadulla. Ratsiaan pysäytettiin vuonna 1981 syntynyt mies henkilöautolla.

Muista huoltaa nahkakalusteet

Nahkapäällysteiset huonekalut saattavat talven lämmityskauden jäljiltä olla sameita ja kuivia. Tiedustele kalusteellesi sopivinta nahanhuoltotuotetta esimerkiksi suutarinliikkeestä. Hyvä tuote sekä huoltaa nahkapinnan että peittää ja värjää sen pahimmat naarmut. Huollon jälkeen huonekalu on kuin uusi.

Kortiton huumekuski kiinni Pläkkisepänkadulla

Poliisille ilmoitettiin lauantaina kello 10 rattijuoppoepäilystä Turussa Pläkkisepänkadulla. Poliisipartio tavoitti paikalta henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1992 syntyneen miehen, jolle tehty puhalluskoe antoi tuloksen 0,07, mutta huumepikatesti oli positiivinen muun muassa amfetamiinin ja kannabiksen osalta.

Rattijuoppo puhalsi 2,24 promillea

Poliisille ilmoitettiin lauantaina kello 20.20, että Turun Metallikadulta autoa ajamaan lähti mies, joka vaikutti voimakkaasti päihtyneeltä.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?