Tarkkuus ennen kaikkea, murhamysteerissäkin

Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajanäyttelijöiden murhamysteerin ensi-illasta. Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajanäyttelijöiden murhamysteerin ensi-illasta. Kuva: Ilkka Lappi

Otetaan yksi Agatha Christielle tyypillinen murhamysteeri, harrastajanäyttelijöitä ja kaikin tavoin epäonninen ensi-ilta. Sekoitetaan huolella ja käsissä on komedia, joka on noussut muutamassa vuodessa maailmanlaajuiseksi hitiksi.

Vaikka slapstickhuumorille hattua nostava Näytelmä joka menee pieleen on näytelmä, jossa sananmukaisesti kaikki epäonnistuu, vaatii se näyttelijältä paljon.

– Tämä on ollut hankalampaa kuin oletin, vaikka farssia ja komediaa olen tehnyt paljonkin. Täysin en edes tiedä, miksi tämä on ollut niin haastava juttu. Tässä on aika hieno vire koko ajan, vaikka mennään järjettömän isolla pensselillä koko ajan. Koko ajan täytyy tehdä aika pienesti ja todella tarkasti, miettii Miska Kaukonen.

Hän esittää näytelmässä Henkkaa, joka näyttelee Murha Havershamin kartanossa -nimisessä murhamysteerissä hovimestaria.

– Henkka on tyyppi, joka ei ole kauheasti näytellyt, mutta yrittää kovasti. Yksi hänen haasteensa on, että repliikit eivät pysy päässä yhtään.

– Tekijät Briteissä ovat varmaan impronneet tätä alunperin. Näytelmä on käsikirjoitettu impron pohjalta. Henkan hahmoa on haastava tehdä, kun se perustuu jonkun tyypin improvisaatioon. Minun pitää yrittää uida jonkun toisen tyyliin näytellä. Se on haaste etsiä sieltä sitä rytmiä, Kaukonen pohtii.

Vaikka tarkkuus on vaativaa, nauttii Kaukonen haasteesta.

– Pidän yleensäkin tarkkuudesta, mutta tämä on siitä jännä juttu, että kaikenlainen irrottelu on tässä periaatteessa turhaa. Tämä toimii paremmin, kun vedetään alusta loppuun asti hyvin tarkasti.

– Tämä on myös näytelmä, jossa kukaan ei ole pääosassa vaan tuemme toinen toistamme lavalla. Tässä on tärkeää se, missä pallo kulkee missäkin vaiheessa ja mitä yleisö seuraa.

Alunperin Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama, pubiin tekemä komedia kertoo harrastajanäyttelijöistä, jotka ovat aloittamassa uuden näytelmänsä ensi-illan. Turun kaupunginteatteriin näytelmän ohjaa Mika Eirtovaara, joka allekirjoittaa vaativuuden ja hankaluuden.

– Näytelmä näytelmän sisällä ei ole mikään uusi juttu, mutta tässä on viety tekninen vaativuus varsin pitkälle. Tämä on vaativa, mutta sen arvoinen, että sitä kannattaa työstää. Tämä on sukua slapstickin mestareille, kuten Buster Keatonille, Eirtovaara sanoo.

Näytelmä joka menee pieleen on myös vaatinut Kaukoselta poikkeuksellista lähestymistapaa Henkan roolia rakentaessa.

– Yleensä en ole halunnut tai pystynyt katsomaan, miten muut ovat ennen minua tehneet saman roolin. Tällä kertaa olen monta kertaa palannut siihen, miten Risto Korhonen Tampereella Henkan roolin teki ja millaisia tunnetiloja ja asioita hän lähti tuomaan esiin.

Näytelmä joka menee pieleen ensi-illassa Turun kaupunginteatterissa 9. marraskuuta.

Ilkka Lappi

Pakolaisten kansallisen identiteetin säilyttäminen voi tukea sopeutumista uuteen

Tiibetin pakolaiset ovat perustaneet lukuisia kouluja Intiassa ja kehittäneet oman opetussuunnitelmansa Intian kansallisen koulutusjärjestelmän puitteissa. Tämä kulttuurisesti relevantti kasvatus on auttanut Tiibetin pakolaisia ylläpitämään kulttuuriaan, kieltään ja historiallisia muistojaan. Samalla koulutus on auttanut pakolaisia integroitumaan Intian yhteiskuntaan.

Mustikkasadosta tulossa enintään keskinkertainen, puolukkaa tulee runsaammin

Kukinnan perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi. Satonäkymät tarkentuvat sitä mukaa kun raakilehavaintoja kertyy.

Kaupunkitutkimusohjelma jatkaa kolmannelle kaudelle

Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen kaupunkitutkimusohjelma jatkaa kolmannelle kaudelle (2019-2023). Ohjelman puitteissa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta, joka tuottaa tietoa myös kaupungin päätöksenteon tueksi. Tutkimukset kohdistuvat yhteiskunnalliseen ja tilalliseen muutokseen kaupungeissa sekä kaupungin mahdollisuuksiin vaikuttaa tähän muutokseen yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Isotalonkadulla

Kaivo- jyrsintä- ja asfaltointityö Isotalonkadulla kaventaa ja sulkee ajokaistoja Isotalonkadulla 28. kesäkuuta asti. Paikalla on liikenneopasteet ja tarvittaessa liikenteenohjaajat. Työkoneita liikkuu muun liikenteen seassa.

Kaupungin neuvontapuhelin auttaa helteestä kärsiviä ikäihmisiä

Kesällä helteet rasittavat eniten sairaita, ikäihmisiä sekä lapsia. Nestehukka ei aina ilmene janontunteena. Ikäihmiset saavat neuvoja ja ohjausta maakunnallisesta neuvontapuhelimesta tai oman kotihoidon henkilökunnalta.

Taco Bell avaa Hansakorttelissa syyskuussa – tulossa myös kaksi uutta sushiravintolaa

Taco Bell tarjoaa texmex-ruokaa.

Texmex-ruokaa tarjoava Taco Bell -pikaruokaravintolaketju laajenee Turkuun ja avaa tähän mennessä ketjun suurimman Suomen-ravintolan Hansakortteliin 12. syyskuuta.

Kupittaan Citymarket yhteistyöhön vähävaraisia lapsiperheitä auttavan ruokakassipalvelun kanssa

Venner on vähävaraisten perheiden ravitsevaan ruoka-apuun keskittyvä ruokakassipalvelu, joka tarjoaa kuluttajille uuden tavan tehdä hyvää. Yhteistyössä K-ryhmän kanssa Venner laajenee nyt ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolisena kaupunkina Turkuun.

Onnettomuuspaikan kuvaaminen ratin takaa aiheuttaa vaaratilanteita

Mobiililaitteiden käyttö ajoneuvoa ajaessa on huolestuttava ilmiö, joka vaarantaa oman ja ympäristön turvallisuuden erityisesti onnettomuustilanteissa. Pelastusalan tieliikennepelastamisen toimikunnan puheenjohtaja, palomestari Tommi Luhtaniemi muistuttaa, että holtiton mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita tai jopa onnettomuuksia.

Julkisivutyö haittaa liikennettä Kalevantiellä

Julkisivuasennustyö Kalevantiellä sulkee ajokaistoja Kalevantien ja Savitehtaankadun risteyksessä tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina. Kalevantieltä suljetaan oikeanpuoleinen Kupittaan suuntaan ajavien ajokaista ja Savitehtaankadulta oikealle, Tykistökadulle, kääntyvien ajokaista. Tykistökadulta vasemmalle, Savitehtaankadulle, kääntyvien ajokaista on edelleen myös suljettuna.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lavatanssit ovat tärkeä osa Raision Kuulan varainhankintaa

Tangokuningas Teemu Roivainen on varma valinta. Kotimainen eturivin artisti saa tanssiyleisön liikkeelle. Huvilintuun saavutaan kauempaankin.

Teemu Roivanen laulaa sydämensä kyllyydestä kotimaisia ikivihreitä. Raision Huvilinnun lavalle saapunut runsaslukuinen tanssiyleisö nauttii musiikista ja kesäisestä tunnelmasta. Tanssikengät tömisevät ja hameenhelmat heiluvat tangokuninkaan tahdittamana.

Liedon Pallo etsii valmennuskoordinaattoria

Liedon Pallo hakee valmennuskoordinaattoria vastaamaan seuran valmennuslinjan kehittämisestä, koordinoinnista ja valmentajakoulutuksista.

TPS:n salibandynaiset kohti tulevaa kovin tavoittein

Mennyt kausi oli TPS:n edustusjoukkueille menestyksekäs. SM-hopeaa saavuttanut miesten edustusjoukkue vei päähuomion, mutta samaan aikaan tasaisen nousevaa kehityskäyrää edennyt naisten edustusjoukkue nappasi historiansa parhaan sijoituksen päätyen lopulta neljänneksi. Naisten liigajoukkue astuu miesten tapaan uuden päävalmentajan aikaan, kun Lari Molkka astuu Aki Vilanderin saappaisiin.

Eveliina Heinonen U16-maajoukkueeseen

TPS:n Eveliina Heinonen on nimetty tyttöjen jalkapallon U16-maajoukkueeseen. Maajoukkue matkaa Ruotsiin taistelemaan ikäluokan avoimeen PM-turnaukseen heinäkuussa.

Rasmus Holma sivussa Mypa-ottelusta

TPS:n totutussa kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Tappiollisen MuSa-ottelun loppuhetkillä polvensa loukannut Rasmus Holma on sivussa. Topparin paikan ottanee Otto Schultz .

Inter näkyvästi esillä toukokuun tähdistössä

Jose Riveiro ja Mika Ojala.

Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen on valittu Interistä Filip Valencic ja Mika Ojala . Lisäksi kuukauden valmentajaksi on valittu Jose Riveiro . Veikkausliigan maalipörssiä johtava Valencic valittiin myös toukokuun parhaaksi pelaajaksi.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.