Tarkkuus ennen kaikkea, murhamysteerissäkin

Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajanäyttelijöiden murhamysteerin ensi-illasta. Näytelmä joka menee pieleen kertoo harrastajanäyttelijöiden murhamysteerin ensi-illasta. Kuva: Ilkka Lappi

Otetaan yksi Agatha Christielle tyypillinen murhamysteeri, harrastajanäyttelijöitä ja kaikin tavoin epäonninen ensi-ilta. Sekoitetaan huolella ja käsissä on komedia, joka on noussut muutamassa vuodessa maailmanlaajuiseksi hitiksi.

Vaikka slapstickhuumorille hattua nostava Näytelmä joka menee pieleen on näytelmä, jossa sananmukaisesti kaikki epäonnistuu, vaatii se näyttelijältä paljon.

– Tämä on ollut hankalampaa kuin oletin, vaikka farssia ja komediaa olen tehnyt paljonkin. Täysin en edes tiedä, miksi tämä on ollut niin haastava juttu. Tässä on aika hieno vire koko ajan, vaikka mennään järjettömän isolla pensselillä koko ajan. Koko ajan täytyy tehdä aika pienesti ja todella tarkasti, miettii Miska Kaukonen.

Hän esittää näytelmässä Henkkaa, joka näyttelee Murha Havershamin kartanossa -nimisessä murhamysteerissä hovimestaria.

– Henkka on tyyppi, joka ei ole kauheasti näytellyt, mutta yrittää kovasti. Yksi hänen haasteensa on, että repliikit eivät pysy päässä yhtään.

– Tekijät Briteissä ovat varmaan impronneet tätä alunperin. Näytelmä on käsikirjoitettu impron pohjalta. Henkan hahmoa on haastava tehdä, kun se perustuu jonkun tyypin improvisaatioon. Minun pitää yrittää uida jonkun toisen tyyliin näytellä. Se on haaste etsiä sieltä sitä rytmiä, Kaukonen pohtii.

Vaikka tarkkuus on vaativaa, nauttii Kaukonen haasteesta.

– Pidän yleensäkin tarkkuudesta, mutta tämä on siitä jännä juttu, että kaikenlainen irrottelu on tässä periaatteessa turhaa. Tämä toimii paremmin, kun vedetään alusta loppuun asti hyvin tarkasti.

– Tämä on myös näytelmä, jossa kukaan ei ole pääosassa vaan tuemme toinen toistamme lavalla. Tässä on tärkeää se, missä pallo kulkee missäkin vaiheessa ja mitä yleisö seuraa.

Alunperin Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittama, pubiin tekemä komedia kertoo harrastajanäyttelijöistä, jotka ovat aloittamassa uuden näytelmänsä ensi-illan. Turun kaupunginteatteriin näytelmän ohjaa Mika Eirtovaara, joka allekirjoittaa vaativuuden ja hankaluuden.

– Näytelmä näytelmän sisällä ei ole mikään uusi juttu, mutta tässä on viety tekninen vaativuus varsin pitkälle. Tämä on vaativa, mutta sen arvoinen, että sitä kannattaa työstää. Tämä on sukua slapstickin mestareille, kuten Buster Keatonille, Eirtovaara sanoo.

Näytelmä joka menee pieleen on myös vaatinut Kaukoselta poikkeuksellista lähestymistapaa Henkan roolia rakentaessa.

– Yleensä en ole halunnut tai pystynyt katsomaan, miten muut ovat ennen minua tehneet saman roolin. Tällä kertaa olen monta kertaa palannut siihen, miten Risto Korhonen Tampereella Henkan roolin teki ja millaisia tunnetiloja ja asioita hän lähti tuomaan esiin.

Näytelmä joka menee pieleen ensi-illassa Turun kaupunginteatterissa 9. marraskuuta.

Ilkka Lappi

Lihan kuljetusavustus viime vuodelta haettavissa

Kirjanpitovelvolliset lihan ostajat voivat hakea kuljetusavustusta nautojen, sikojen, lampaiden, siipikarjan, hevosten ja vuohien kuljetuksiin Lapin maakunnassa sijaitsevalta tuotantopaikalta teurastamoon.

Konkurssit kääntyivät viidenneksen kasvuun

Konkurssikehitys niin Suomessa kuin Ruotsissakin on kääntynyt monen laskuvuoden jälkeen nousuun. Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot. Konkurssien määrä kasvoi lähes viidenneksellä (19 %), kun tätä ennen konkurssiin asetettujen yritysten määrä oli laskenut neljä vuotta peräkkäin.

Opintotuen tulorajoja voisi selvityksen mukaan nostaa reippaasti

Opintotuen tulorajat aiheuttavat opiskelijoille merkittäviä tulojen menetyksiä, ja tilanteen muuttamiseksi niitä tulisi joko nostaa nykyisistä huomattavasti tai muuttaa opintotuen takaisinperintä rajaveroasteen tapaiseksi säännöksi. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemä selvitys opintotuen tulorajojen vaihtoehdoista luovutettiin ministeri Sampo Terholle (sin.) 17. tammikuuta.

Rakennuspalo sammutettu Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Urpomäentiellä Kaarinassa aamulla syttynyt rakennuspalo on sammutettu.

Suomessa useita seksikaupan uhreja

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on vuonna 2018 otettu 163 uutta asiakasta. Heistä 52 on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Flame Jazzin kevät käynnistyy kansainvälisellä huippuvierailulla

Jochen Rueckert Quartet avaa Flame Jazzin kevätkauden.

Jazz City Turun uusi vuosi alkaa, kun Flame Jazz saa vieraakseen rumpali Jochen Rueckertin nimekkään kvartetin. Logomon Move-salissa vietetään perjantai-iltaa New Yorkin klubitunnelmissa loistokkaiden solistien seurassa perjantaina 18. tammikuuta kello 19.

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?