Birgitta Myllerillä on vyöllään yli 5 000 geokätköä – ja takakontissa kumivene

Taskulampun hohteessa heijastavat heijastimet johdattivat Birgitta Myllerin öiselle heijastinkätkölle Raision Haunisissa. Turussa erilaisia geokätköjä on noin 800. Taskulampun hohteessa heijastavat heijastimet johdattivat Birgitta Myllerin öiselle heijastinkätkölle Raision Haunisissa. Turussa erilaisia geokätköjä on noin 800. Kuva: Marianne Rovio

Taskulampun valo osoittaa kapean metsäpolun Haunisten altaan viereisessä metsikössä. Jäätyneet sammaleet kimaltelevat pieninä timantteina pimeässä metsässä ja polun varrella kasvavien mäntyjen oksat sälehtivät kolkon aavemaisina geokätköilijä Birgitta Myllerin otsalampun valokeilan etsiessä puihin kiinnitettyjä heijastimia.

– Näetkö tuolla näkyy ensimmäinen heijastin puussa, nyt meidän pitää alkaa etsiä toista. Välillä pitää vähän pyöriä ympärillään ja liikuttaa valoa oikeassa paikassa, jotta seuraava heijastin näkyy, kertoo Myller, joka on lähtenyt hakemaan geokätköilysivustolta heijastinkätköä Raisiossa sijaitsevan Haunisten altaan viereiseltä parkkipaikalta.

Myller ei pelkää pimeässä metsässä yksin, vaan hän suuntaa sinne mielellään hakemaan öisiä geokätköjä taskulampun kanssa. Heijastinkätköt löytyvät seuraamalla taskulampun valossa näkyviä heijastimia. Muutaman kerran hän on viettänyt öitäkin yksin metsissä teltassa harrastaessaan geokätköilyä.

Haunisten kätköön liittyy tarina pienestä tytöstä, joka kohtaa metsässä sysimiehen, teurastajan, metsästäjän ja noidan. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä purkista, lyijykynästä, ja lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä käyntipäivän. Kätköistä ilmoitetaan harrastajien nettisivuilla.

– Tämän kätkön eteen on nähty vaivaa, ja itse kätkökin on todella hienosti valmistettu. Joskus voi löytää vain vaikka tyhjän jäätelöpurkin. Tähän littyy kauhutarina ja hienosti toteutettu kätkö sekä heijastinpolku, jossa vihreä heijastin kuvaa metsästäjää ja punainen teurastajaa.

Geokätköily on saanut Myllerin muuallekin kuin pimeään yöhön etsimään aarteita. Hänen suosikkijensa ovat kiipeilykätköt.

– Poden korkeanpaikankammoa, ja kiipeilykätköjen avulla olen pääsemässä siitä hyvin eroon.

Geokätköily ei Myllerin mukaan vaadi suuria varustehankintoja, vaikka hänen oman autonsa takakontti muuta osoittaakin. Sieltä löytyvät kiipeilyvarusteet, kumivene saarikätköjä varten, kuutioavain, teleskooppitikkaat ja kahdeksan metrin onki.

– Ei tässä heijastinkätköilyssä tarvita kyllä muuta kuin hyvä taskulamppu ja kännykkä geokätköilysovelluksineen ja karttoineen. Itse en esimerkiksi käytä GPS:ää vaan älypuhelinta paikannukseen. Ei tämä harrastus vaadi edes autoa, koska monille kätköille pääsee myös pyörällä tai julkisilla.

Myller on geokätköillyt todella ahkerasti erilaisten kätköjen parissa. Heijastinkätköt ovat vain yksi osa geokätköilyä. Laji mahdollistaa hyvin erilaisten kätköjen etsimisen, ja löydettyjä kätköjä Myllerillä on hallussaan jo 5 029.

– Laitoin nimimerkkini ”Bertta76” vuonna 2014, mutta vuodesta 2015 olen varsinaisesti alkanut etsiä kätköjä. En tiedä mikä tässä oikein koukuttaa, mutta kyllä tähön aika moni jää koukkuun. Itse rakastan luonnossa liikkumista, joten tämä on minulle sen johdosta todella mielenkiintoinen harrastus.

Marianne Rovio

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.