Birgitta Myllerillä on vyöllään yli 5 000 geokätköä – ja takakontissa kumivene

Taskulampun hohteessa heijastavat heijastimet johdattivat Birgitta Myllerin öiselle heijastinkätkölle Raision Haunisissa. Turussa erilaisia geokätköjä on noin 800. Taskulampun hohteessa heijastavat heijastimet johdattivat Birgitta Myllerin öiselle heijastinkätkölle Raision Haunisissa. Turussa erilaisia geokätköjä on noin 800. Kuva: Marianne Rovio

Taskulampun valo osoittaa kapean metsäpolun Haunisten altaan viereisessä metsikössä. Jäätyneet sammaleet kimaltelevat pieninä timantteina pimeässä metsässä ja polun varrella kasvavien mäntyjen oksat sälehtivät kolkon aavemaisina geokätköilijä Birgitta Myllerin otsalampun valokeilan etsiessä puihin kiinnitettyjä heijastimia.

– Näetkö tuolla näkyy ensimmäinen heijastin puussa, nyt meidän pitää alkaa etsiä toista. Välillä pitää vähän pyöriä ympärillään ja liikuttaa valoa oikeassa paikassa, jotta seuraava heijastin näkyy, kertoo Myller, joka on lähtenyt hakemaan geokätköilysivustolta heijastinkätköä Raisiossa sijaitsevan Haunisten altaan viereiseltä parkkipaikalta.

Myller ei pelkää pimeässä metsässä yksin, vaan hän suuntaa sinne mielellään hakemaan öisiä geokätköjä taskulampun kanssa. Heijastinkätköt löytyvät seuraamalla taskulampun valossa näkyviä heijastimia. Muutaman kerran hän on viettänyt öitäkin yksin metsissä teltassa harrastaessaan geokätköilyä.

Haunisten kätköön liittyy tarina pienestä tytöstä, joka kohtaa metsässä sysimiehen, teurastajan, metsästäjän ja noidan. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä purkista, lyijykynästä, ja lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä tai nimimerkkinsä sekä käyntipäivän. Kätköistä ilmoitetaan harrastajien nettisivuilla.

– Tämän kätkön eteen on nähty vaivaa, ja itse kätkökin on todella hienosti valmistettu. Joskus voi löytää vain vaikka tyhjän jäätelöpurkin. Tähän littyy kauhutarina ja hienosti toteutettu kätkö sekä heijastinpolku, jossa vihreä heijastin kuvaa metsästäjää ja punainen teurastajaa.

Geokätköily on saanut Myllerin muuallekin kuin pimeään yöhön etsimään aarteita. Hänen suosikkijensa ovat kiipeilykätköt.

– Poden korkeanpaikankammoa, ja kiipeilykätköjen avulla olen pääsemässä siitä hyvin eroon.

Geokätköily ei Myllerin mukaan vaadi suuria varustehankintoja, vaikka hänen oman autonsa takakontti muuta osoittaakin. Sieltä löytyvät kiipeilyvarusteet, kumivene saarikätköjä varten, kuutioavain, teleskooppitikkaat ja kahdeksan metrin onki.

– Ei tässä heijastinkätköilyssä tarvita kyllä muuta kuin hyvä taskulamppu ja kännykkä geokätköilysovelluksineen ja karttoineen. Itse en esimerkiksi käytä GPS:ää vaan älypuhelinta paikannukseen. Ei tämä harrastus vaadi edes autoa, koska monille kätköille pääsee myös pyörällä tai julkisilla.

Myller on geokätköillyt todella ahkerasti erilaisten kätköjen parissa. Heijastinkätköt ovat vain yksi osa geokätköilyä. Laji mahdollistaa hyvin erilaisten kätköjen etsimisen, ja löydettyjä kätköjä Myllerillä on hallussaan jo 5 029.

– Laitoin nimimerkkini ”Bertta76” vuonna 2014, mutta vuodesta 2015 olen varsinaisesti alkanut etsiä kätköjä. En tiedä mikä tässä oikein koukuttaa, mutta kyllä tähön aika moni jää koukkuun. Itse rakastan luonnossa liikkumista, joten tämä on minulle sen johdosta todella mielenkiintoinen harrastus.

Marianne Rovio

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.