Taloustaitohanke ennaltaehkäisee nuorten velkakierteitä

Ida Duldin ja Joni Silakari eivät laittaisi itseään velkakierteeseen ja talousongelmiin. Ida Duldin ja Joni Silakari eivät laittaisi itseään velkakierteeseen ja talousongelmiin. Kuva: Marianne Rovio

Turun ammatti-instituutissa nuoret harjoittelivat taloustaitojaan pankkimaailman vapaaehtoisten johdolla. Taloustaitohankkeessa pankkien työntekijät toimivat vapaaehtoisina ja kannustavat nuoria ottamaan oman taloutensa haltuun. Pankkien yhteinen taloustaitohanke alkoi keväällä 2013, osana tasavallan presidentin käynnistämää lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevää hanketta. Hanketta koordinoi Helsingin Diakonissalaitos.

Turun Nordean yksikön johtaja Kalle Virtanen antoi nuorille vinkkejä siitä, miten pitää oma talous kunnossa.

– Oma talouden hallinta tulee opetella jo nuorena. On tärkeää ymmärtää, että jos ei ole rahaa, niin ei voi tuhlata. Oli hienoa kuulla miten moni nuori ymmärsi, että oman taloudenpidon vastuu on itsellä, Virtanen sanoo.

Virtanen muistutti myös laskujen maksamisesta ajoissa, ja siitä, että osaa pyytää apua eri tahoilta, jos joutuu talousongelmiin.

– Tärkeää on, että he oppivat säästämään ja ettei pikavippejä tai velkaa oteta. Jos kuitenkin jostain syystä ei pysty sitä puhelinlaskuaan maksamaan, niin soittaa ja kysyy mitä tehdä. Velkakierteeseen ajautuneiden tulisi heti lähteä hakemaan apua, sillä Suomessa on hyvä turvaverkko. Asian kanssa ei kannata jäädä yksin masentumaan, vaan lähteä selvittämään, miten saa taloutensa uudelleen tasapainoon.

Nuorille talousasiat olivat tärkeitä. Joni Silakari, 17, kertoi asuvansa kahdestaan veljensä kanssa, joten talousasiat oli pakko ottaa huomioon.

– Saan opinto- ja asumistukea sekä elatusapua. Lisäksi saan hieman ekstraa yhden duunin myötä. Yhteensä noin 750 euroa kuussa ja pystyn säästämään siitä noin 50 euroa. Jos kävisin hakemassa ruoka-apua, niin voisin säästää ehkä vielä lisää yhden satasen.

Silakari ei ottaisi itselleen velkaa, vaan hankkisi mieluummin lisää työtä, jos haluaa käyttää enemmän rahaa.

– Onhan minulla haluja ostaa kaikkea, mutta opiskelijana rahaa ei ole liian paljon. Velat ja vipit eivät kuitenkaan tule kysymykseen, sillä niistä voisi joutua aika pahaan velkakierteeseen, eikä sellainen todellakaan houkuta. En ole kuullut muidenkaan nuorten ottaneen velkaa.

Ida Duldin, 16, kertoo, että hän ei ole aikaisemmin juurikaan miettinyt talousasioita. Hänen mielestään talousvalmennus oli todella mielenkiintoinen.

– En ole hirveästi miettinyt raha-asioita, ja tajusin nyt kuinka tärkeä asia se on. On todella tärkeää, että nuorille kerrotaan näistä. Aloin miettimään säästämistä ja säästötilien käyttöönottamista. Velkakierteisiin en itseäni todellakaan halua laittaa, ja niissä vain korot kasvavat.

Marianne Rovio

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.