Kurjenmäen pojista ei kaveruus lähde kulumallakaan

Kurjenmäen pojat kokoontuvat kerran vuodessa yhteen muistelemaan yhteisiä aikoja. Tämän porukan nuoruudessa Kurjenmäki oli pahamaineista seutua. Kurjenmäen pojat kokoontuvat kerran vuodessa yhteen muistelemaan yhteisiä aikoja. Tämän porukan nuoruudessa Kurjenmäki oli pahamaineista seutua. Kuva: Ilkka Lappi

Parikymmentä hikistä äijää saunan pukuhuoneessa ja juttujen aiheena nostalgiset lapsuus- ja nuoruusmuistot. Juttuja kerrotaan ja tarinat päättyvät poikkeuksetta kovaääniseen naurunremakkaan. Vanhojen kavereiden keskellä kasvojen uurteet siliävät ja vanhat miehet nuorentuvat tuikkivasilmäisiksi pojiksi.

Jo 20 vuoden ajan Kurjenmäen pojat ovat kokoontuneet Kurjenmäen keskellä 1940-luvulta lähtien sijainneeseen Forum Saunaan. Vuosittaiseen tapaamiseen saapuu parikymmentä Kurjenmäen alueella lapsuuttaan ja nuoruuttaan 1940-luvulta eteenpäin viettänyttä. Takana on monta yhteistä vuosikymmentä.

– Olemme kaikki asuneet Kurjenmäessä pikkupoikina ja vähän vanhempinakin. Osa on tuntenut toisensa hiekkalaatikolta lähtien. Monet meistä oli samalla luokalla kansakoulussa. Monet ovat sellaisia, että äitimme ovat olleet yhtä aikaa Heidekenillä meitä synnyttämässä, kertoo Kari Johansson.

Vuosien varrella porukka on hajaantunut eri ilmansuuntiin, mutta joka marraskuussa palataan yhden illan ajaksi tuttuihin maisemiin. Osa tulee ulkomailta asti. Yhteisten lapsuusmiljöön lisäksi porukkaa sitoo yhteen vuonna 1945 perustettu urheiluseura Turun Teräs.

– Kaikki tästä porukasta ovat kuuluneet tavalla tai toisella Turun Teräkseen. Paljon tapaamisissa muistellaan myös yhteisiä urheilusaavutuksia, Johansson toteaa.

Tarve yhteisten tapaamisten järjestämisestä syntyi halusta nähdä vanhoja kavereita tiiviimmin kuin arjessa oli hektisimpien työvuosien aikaan mahdollista.

– Se oli sitä, että nähtiin nopeasti kaupassa ja vaihdettiin pari sanaa kiireen keskellä. Jo ensimmäisellä kerralla meitä oli paikalla kolmisenkymmentä, kertoo Jouko Lindgren.

Forum Sauna oli looginen paikka kokoontumisille paitsi sijaintinsa myös historiansa vuoksi.

– Vastaavanlainen kokoontumisperinne on ollut myös Kurjenmäen 1920–30-luvuilla syntyneillä, jotka kävivät täällä ennen meitä. Siitä saatiin vähän kipinää.

– Mutta ollaanhan mekin täällä saunottu jo pikkupoikina. Monien isät kävi aikanaan saunalla ja joskus pojat pääsivät mukaan kuuntelemaan vanhempiensa juttua, Lindgren muistelee.

Lapsuuden jälkeen elämä on vienyt Kurjenmäen poikiakin moneen suuntaan. Isoon porukkaan mahtuu ihmiskohtaloita laidasta laitaan. Kaveruus ei kuitenkaan ole haalistunut vuosien aikana.

– Täällä kaikki ovat kavereita riippumatta siitä, mihin elämä on vienyt. Ihmisillä saattoi olla etukäteen sellainen ajatus, että tämä on joku keskinäisen kehuskelun kerho, jossa vertaillaan saavutuksia. Päätimme kuitenkin heti, että tapaamisissamme puhutaan niistä vanhoista yhteisistä ajoista, Lindgren painottaa.

Ilkka Lappi

Lihan kuljetusavustus viime vuodelta haettavissa

Kirjanpitovelvolliset lihan ostajat voivat hakea kuljetusavustusta nautojen, sikojen, lampaiden, siipikarjan, hevosten ja vuohien kuljetuksiin Lapin maakunnassa sijaitsevalta tuotantopaikalta teurastamoon.

Konkurssit kääntyivät viidenneksen kasvuun

Konkurssikehitys niin Suomessa kuin Ruotsissakin on kääntynyt monen laskuvuoden jälkeen nousuun. Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot. Konkurssien määrä kasvoi lähes viidenneksellä (19 %), kun tätä ennen konkurssiin asetettujen yritysten määrä oli laskenut neljä vuotta peräkkäin.

Opintotuen tulorajoja voisi selvityksen mukaan nostaa reippaasti

Opintotuen tulorajat aiheuttavat opiskelijoille merkittäviä tulojen menetyksiä, ja tilanteen muuttamiseksi niitä tulisi joko nostaa nykyisistä huomattavasti tai muuttaa opintotuen takaisinperintä rajaveroasteen tapaiseksi säännöksi. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemä selvitys opintotuen tulorajojen vaihtoehdoista luovutettiin ministeri Sampo Terholle (sin.) 17. tammikuuta.

Rakennuspalo sammutettu Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Urpomäentiellä Kaarinassa aamulla syttynyt rakennuspalo on sammutettu.

Suomessa useita seksikaupan uhreja

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on vuonna 2018 otettu 163 uutta asiakasta. Heistä 52 on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Flame Jazzin kevät käynnistyy kansainvälisellä huippuvierailulla

Jochen Rueckert Quartet avaa Flame Jazzin kevätkauden.

Jazz City Turun uusi vuosi alkaa, kun Flame Jazz saa vieraakseen rumpali Jochen Rueckertin nimekkään kvartetin. Logomon Move-salissa vietetään perjantai-iltaa New Yorkin klubitunnelmissa loistokkaiden solistien seurassa perjantaina 18. tammikuuta kello 19.

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?