Kurjenmäen pojista ei kaveruus lähde kulumallakaan

Kurjenmäen pojat kokoontuvat kerran vuodessa yhteen muistelemaan yhteisiä aikoja. Tämän porukan nuoruudessa Kurjenmäki oli pahamaineista seutua. Kurjenmäen pojat kokoontuvat kerran vuodessa yhteen muistelemaan yhteisiä aikoja. Tämän porukan nuoruudessa Kurjenmäki oli pahamaineista seutua. Kuva: Ilkka Lappi

Parikymmentä hikistä äijää saunan pukuhuoneessa ja juttujen aiheena nostalgiset lapsuus- ja nuoruusmuistot. Juttuja kerrotaan ja tarinat päättyvät poikkeuksetta kovaääniseen naurunremakkaan. Vanhojen kavereiden keskellä kasvojen uurteet siliävät ja vanhat miehet nuorentuvat tuikkivasilmäisiksi pojiksi.

Jo 20 vuoden ajan Kurjenmäen pojat ovat kokoontuneet Kurjenmäen keskellä 1940-luvulta lähtien sijainneeseen Forum Saunaan. Vuosittaiseen tapaamiseen saapuu parikymmentä Kurjenmäen alueella lapsuuttaan ja nuoruuttaan 1940-luvulta eteenpäin viettänyttä. Takana on monta yhteistä vuosikymmentä.

– Olemme kaikki asuneet Kurjenmäessä pikkupoikina ja vähän vanhempinakin. Osa on tuntenut toisensa hiekkalaatikolta lähtien. Monet meistä oli samalla luokalla kansakoulussa. Monet ovat sellaisia, että äitimme ovat olleet yhtä aikaa Heidekenillä meitä synnyttämässä, kertoo Kari Johansson.

Vuosien varrella porukka on hajaantunut eri ilmansuuntiin, mutta joka marraskuussa palataan yhden illan ajaksi tuttuihin maisemiin. Osa tulee ulkomailta asti. Yhteisten lapsuusmiljöön lisäksi porukkaa sitoo yhteen vuonna 1945 perustettu urheiluseura Turun Teräs.

– Kaikki tästä porukasta ovat kuuluneet tavalla tai toisella Turun Teräkseen. Paljon tapaamisissa muistellaan myös yhteisiä urheilusaavutuksia, Johansson toteaa.

Tarve yhteisten tapaamisten järjestämisestä syntyi halusta nähdä vanhoja kavereita tiiviimmin kuin arjessa oli hektisimpien työvuosien aikaan mahdollista.

– Se oli sitä, että nähtiin nopeasti kaupassa ja vaihdettiin pari sanaa kiireen keskellä. Jo ensimmäisellä kerralla meitä oli paikalla kolmisenkymmentä, kertoo Jouko Lindgren.

Forum Sauna oli looginen paikka kokoontumisille paitsi sijaintinsa myös historiansa vuoksi.

– Vastaavanlainen kokoontumisperinne on ollut myös Kurjenmäen 1920–30-luvuilla syntyneillä, jotka kävivät täällä ennen meitä. Siitä saatiin vähän kipinää.

– Mutta ollaanhan mekin täällä saunottu jo pikkupoikina. Monien isät kävi aikanaan saunalla ja joskus pojat pääsivät mukaan kuuntelemaan vanhempiensa juttua, Lindgren muistelee.

Lapsuuden jälkeen elämä on vienyt Kurjenmäen poikiakin moneen suuntaan. Isoon porukkaan mahtuu ihmiskohtaloita laidasta laitaan. Kaveruus ei kuitenkaan ole haalistunut vuosien aikana.

– Täällä kaikki ovat kavereita riippumatta siitä, mihin elämä on vienyt. Ihmisillä saattoi olla etukäteen sellainen ajatus, että tämä on joku keskinäisen kehuskelun kerho, jossa vertaillaan saavutuksia. Päätimme kuitenkin heti, että tapaamisissamme puhutaan niistä vanhoista yhteisistä ajoista, Lindgren painottaa.

Ilkka Lappi

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.