Juice-elokuvassa ei kaikkea kerrota

Riku Niemiselle Juice Leskisen saappaisiin hyppy oli sekä innostavaa että kauhistuttavaa. Riku Niemiselle Juice Leskisen saappaisiin hyppy oli sekä innostavaa että kauhistuttavaa. Kuva: Anna Salmisalo

Kun näyttelijä Riku Niemiselle tarjoutui mahdollisuus näytellä Juice Leskistä Teppo Airaksisen ohjaamassa Juice-elokuvassa, ensimmäinen tunne oli innostus. Innostus vaihtui epäilykseen, kun Nieminen tutustui Leskisestä kertovaan materiaaliin tarkemmin.

– Tuli sellainen olo, että tämä on aivan valtava urakka ottaa haltuun ja mietin, miksi ylipäätään innostuin tästä. Tavallaan on näyttelijälle tosi kiitollista, että on paljon materiaalia. On joku startti, mistä lähtee liikkeelle, mutta samaan aikaan, varsinkin tällaisessa tapauksessa, kaikilla on joku mielikuva hahmosta, Nieminen pohtii.

Hänen oma suhteensa Leskiseen oli suhteellisen etäinen ennen elokuvaan suostumista.

– Suuret hitit tiesin ja sen, miltä hän näytti vanhempana, mutta esimerkiksi Juicen nuoruuden kuvia en ollut nähnyt juurikaan. Hyvien ohuenläntä oli suhteeni Juiceen, Nieminen kuvailee.

Juice ei ole elämäkertaelokuva, eikä siitä sellaista haluttu tehdä. Elokuva ei esimerkiksi käsittele lainkaan Leskisen elämän viimeisiä vuosia vaan ajallisesti elokuvassa liikutaan lähinnä 1970- ja 1980-luvuilla.

Juice on ennen kaikkea rakkaustarina, joka kertoo kompleksisesta ihmisestä. Vuonna 2006 kuollutta sanoittajamestaria elokuva ei nosta mitenkään jalustalle.

– Kun käsikirjoitus valmistui, lähdettiin vaan tekemään hyvää leffaa. Siitä jätettiin pois kaikkien miellyttämisen tarve ja kaiken kertomisen tarve. Yhteen leffaan ei vaan Juicen tapauksessa voi saada kaikkea. Piti keskittyä yhteen teemaan, Nieminen sanoo.

Elokuvan rakkaus ei ole mikään auvoisa onnela, joka nostaa ihmisen suuruuteen. Elokuvan Leskinen on ajoittain erityisesti läheisilleen inhottava ihminen.

– Tämän elokuvan tekeminen on vahvistanut ajatustani siitä, mikä ajatus minulla ihmisyydestä ylipäätään on. Kaikki me jollain tavalla rämmimme täällä. Kaikilla on jonkunlaiset taakat. Ne vaihtelevat, mutta kaikilla on omansa ja niiden kanssa eletään ja ne ohjaavat meidän liikkeitämme, halusimme sitä tai emme, Nieminen pohtii.

Voisi kuvitella, että lähihistoriaan sijoittuvan elokuvan tekeminen ja legendaarisen muusikon näytteleminen olisi vaikeaa. Niemiselle Leskisen hahmo ei ollut kuitenkaan vaikea legendaarisuuden vuoksi vaan muista syistä.

– Juice koki, että hänen oma kroppansa oli hänen tiellään. Itse taas olen hyvin fyysinen henkilö ja tykkään fyysisistä suoritteista ja pitää itseni hyvässä kunnossa. Minun piti roolia varten löytää sellainen olemisen taso, jossa kroppa ei ole se työkalu, millä tunteitaan tai sanottavaansa välittää. Se oli minulle haastavaa, kun aika usein näytellessä koreografioin kohtaukset pieniäkin liikkeitä myöden, Nieminen kertoo.

Ilkka Lappi

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.