Lukunurkassa: Kulttuuriteko kotimaisen kantrin parissa

Valtavan työn on tehnyt Suonna Kononen, joka on laittanut suomalaisen kantrin historiaa yksiin kansiin 1960-luvulta tähän päivään asti. Vaikka kotimainen kantri on vuosikymmenten varrella elänyt joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta marginaalissa, on kotimaisen kantrin historia rikas ja monipuolinen.

Kovin suuri ihme ei siis ole, että Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt – Retkiä Suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin (Sammakko) paisui kuusisataasivuiseksi tiiliskiveksi. Hyvä niin, sillä aiemmin kotimaisen kantrin historiaa ei pahemmin ole laitettu kansien väliin. Ylipäätään kotimaisen kantrin historiaa on kartoitettu vähänlaisesti, eikä kertaakaan aiemmin näin kattavasti.

Kirjaa voisi hyvällä syyllä luonnehtia kulttuuriteoksi. Nyt on myös oiva aika kirjan tekoon, kun osa ensimmäisen sukupolven suomikantrin tekijöistä, esimerkiksi Jussi ja Eero Raittinen, ovat vielä hengissä.

Tiukan asian lisäksi kirja on myös herkullista luettavaa. Siitä pitävät huolen lukuisat kertomukset vuosikymmenten varrelta.

Kirja  on tehty haastatteluiden pohjalta. Sitä varten on haastateltu suurta joukkoa eri ikäisiä kotimaisen kantrin tekijöitä. Vaikka kirja käsittelee kantria, on syytä myös huomioida, että kantri käsitetään suhteellisen laveasti. Muun muassa Mikko Alatalo, Tuomari Nurmio ja J. Karjalainen saavat äänensä kuuluviin kirjassa samoin kuin esimerkiksi Olli Haavisto, Jussi Syren ja Tuomas Metsberg.

Yhä elossa olevien tekijöiden lisäksi kirjassa käsitellään laajasti montaa edesmennyttä kantrihahmoa, esimerkiksi Kari Tapiota ja Pekka Myllykoskea.

Myös turkulaisuus on kirjassa asiaan kuuluvan näkyvästi esillä. Kapa Ahosta on haastateltu ja kotimaisen kantrin myyttistä legendaa Tommie Mansfieldiä muistellaan kirjassa usean sivun verran. Jopa Lännenmiehet mainitaan.

Kotimaisen kantrin historia on miehinen, mutta vähitellen myös naiset ovat saaneet jalansijaa sen parissa. Myös tämän kirja noteeraa. Niinpä naisnäkökulmaa aiheeseen tuovat muun muassa Liisa Lankinen, Ninni Poijärvi ja Tarja Merivirta.

Mystiset metsätyömiehet ja keskikaljacowboyt – Retkiä Suomikantriin ja sen persoonallisuuksien pariin on erinomainen teos ja pakollista luettavaa kaikille kotimaisen kantrin vaiheista kiinnostuneille. Toivottavasti teos myös laventaa käsitystä kantrista. Se on aika paljon muutakin kuin stetson keskellä viljapeltoa.

Ilkka Lappi

Rantamuurin korjaustyö sulkee ajokaistan Itäisellä Rantakadulla

Rantamuurin paalutus- ja korjaustyö Itäisellä Rantakadulla Sotalaistenkadun ja Savenvalajankadun välillä sulkee ajokaistan Savenvalajankadun kohdalta 26. maaliskuuta alkaen noin viikon loppuun.

Eduskuntapuolueiden varsinaissuomalaiset piirijohtajat vetoavat vaalirauhan puolesta

Eduskuntapuolueiden Varsinais-Suomen piirijohtajat ottavat kantaa asiallisen, toisia kunnioittavan ja turvallisen vaalikampanjoinnin puolesta. Kannanoton mukaan ehdokkaille ja puolueille on turvattava mahdollisuus kampanjoida rauhassa ilman ulkopuolista häiriötä tai uhkaa. Myös antikampanjointi ja propagandan levittäminen muiden puolueiden virallisia tunnuksia käyttäen on piirijohtajien mielestä tuomittavaa.

Turvapaikanhakijoiden vastaanoton kustannukset laskivat viime vuonna

Turvapaikanhakijoiden vastaanoton kustannukset jatkoivat laskua viime vuonna. Vastaanoton kustannukset olivat vuonna 2018 noin 189 miljoonaa euroa, kun vuonna 2017 kustannukset olivat 282 miljoonaa euroa.

Essayah vaalikiertueella Varsinais-Suomessa ensi viikonloppuna

Sari Essayah.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiertää paikallisten ehdokkaiden mukana KD:n vaalikiertueella Varsinais-Suomessa lauantaina ja sunnuntaina 30.–31. maaliskuuta.

Työtön voi täyttää aktiivisuusehdon uusilla tavoilla huhtikuun alusta lähtien

Aktiivisuutta voi kerryttää 1. huhtikuuta alkaen myös muiden kuin työvoimaviranomaisten järjestämillä palveluilla. Kela hyväksyy toiminnan aktiivisuudeksi osallistujan toimittaman todistuksen perusteella.

Para School Day tuo paralympialajeja Raisioon

Para School Day saapuu Raisioon. Päivän aikana alakoulujen ja yläkoulun oppilaat pääsevät kuulemaan ja kokeilemaan itse mitä tarkoittaa, kun jokainen liikkuu tavallaan. Paralympiakomitea on järjestänyt joka kevät vuodesta 2010 lähtien Para School Day -liikuntapäiviä.

Myös kansallispyhäköstä valomerkki Earth Hourissa

Kansallispyhäkön valot sammuvat tunniksi lauantaina illalla.

Kansainvälinen Earth Hour kiinnittää huomion ympäristön tilaan ja ilmastokriisiin lauantaina 30. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Earth Hourin aikana ihmiset ja yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunnin ajaksi ilmaisten näin huolensa ilmastonmuutoksesta.

Soviteltu työttömyysetuus muuttuu huhtikuun alussa

Huhtikuun alusta lukien palkka sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa vasta kun palkka maksetaan. Muutos vähentää viivettä työttömyysajan hakemusten käsittelyssä.

Vuoden dosentti lääketutkija Johanna Nystedt

Turun Yliopistojen Dosenttiyhdistys on valinnut vuoden dosentiksi soluterapian dosentti, filosofian tohtori Johanna Nystedtin . Nystedt on viime aikoihin asti toiminut Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun Solutuotantokeskuksen osastonjohtajana. Veripalvelussa hän vastasi muun muassa soluterapialääkkeiden tuotannosta sekä niihin liittyvästä tutkimus- ja kehitystyöstä. Tämän vuoden alussa Nystedt aloitti uudessa tehtävässä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa, jossa hän johtaa lääkealan toimijoiden valvontaa.

Urheilu

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?