Ortodoksikuoro Krysostomosin ohjelmisto päivittyy tilaustöillä

Kamarikuoro Krysostomos on ehtinyt 15 vuoden ikään. Kamarikuoro Krysostomos on ehtinyt 15 vuoden ikään. Kuva: Krysostomos

Jo 15 vuoden ajan kamarikuoro Krysostomos on kiertänyt Suomea ortodoksisen kuoromusiikin sanansaattajana. Krysostomosin johtoajatuksena alusta asti on ollut esittää uutta tai uudehkoa ortodoksista kuoromusiikkia, eikä linjasta ole tarvinnut tinkiä.

– Vaikka ortodoksinen kirkkomusiikki on marginaalissa, niin kirkkomusiikin profiili on ollut nousussa. Muutkin kuorot ovat esimerkiksi heränneet siihen, että uutta musiikkia voidaan tilata säveltäjiltä ja kantaesittää. Jokainen uusi sävellettävä teos rikastuttaa tuhatvuotista perinnettä, toteaa Krysostomosin perustaja ja perustaja Mikko Sidoroff.

Krysostomosin alkutahdit kajahtivat, kun Sidoroff sävelsi Panihidan, ortodoksisen muistopalveluksen, joka kantaesitettiin 2003. Alusta asti uuden kuoromusiikin esittäminen on ollut keskeinen osa Krysostomosin toimintaa. Iso osa Krysostomosin ohjelmistoa on varta vasten heille sävellettyjä teoksia.

– Ideamme on, että sävellystilauksia tehtäisiin jatkuvasti, minkä vuoksi myös ohjelmistomme päivittyy automaattisesti. Sävellän myös itse kuorollemme uutta ohjelmistoa, mutta tilaamme paljon myös muilta säveltäjiltä kantaesityksiä. Nykyään tilaamme paljon sävellyksiä myös muilta kuin ortodoksisäveltäjiltä, Sidoroff kertoo.

Viime aikoina sävellyksiä Krysostomosille ovat tehneet muun muassa >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Säde Bartling ja >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Juhani Komulainen . Bartlingin >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Kultasuu ja Komulaisen >name="paraovr" type="string" value="0100181B000010000100AF1B000008000000000000000000"Sinun kielesi lahjat ovat viime vuonna kantaesitettyjä sävellyksiä, joita kuullaan myös alkuvuonna Krysostomosin ohjelmistossa.

Kuoron laulajat ovat levittäytyneet ympäri Suomea. Sidoroff itse on asunut vuosia Saksassa, muun muassa Mannheimissa. Nykyään hän työskentelee Coburgissa kuoromestarina. Maantieteellisten etäisyyksien vuoksi Krysostomos, monen muun ammattikuoron tavoin, harjoittelee lyhyissä intensiivisissä pätkissä, joiden aikana kulloinenkin ohjelmisto hiotaan kuntoon.

– Tapana on, että uusi ohjelmisto harjoitellaan parin viikonlopun aikana. Kun teos on ohjelmistossa, sitä esitetään eri puolilla.

Viime vuoden 15-vuotisjuhlavuosi oli tietynlainen välitilinpäätös Krysostomosille. Myös juhlavuoden jälkeen töitä kuorolla piisaa.

– Seuraava lukkoon lyöty tilausteos on Pasi Lyytikäiseltä. Tämän lisäksi aiesopimuksia uusista sävellyksistä eri säveltäjien kanssa on tehty. Yksi alkaneen vuoden kohokohta itselleni on tulossa toukokuussa, jolloin pääsen esittelemään nykyistä kotikaupunkiani Coburgia kuorolleni. Esiinnymme myös täällä, Sidoroff kertoo.

Krysostomos esiintyy Mikaelinkirkossa 12. tammikuuta kello 18 ja Naantalin kirkossa 13. tammikuuta kello 15.

Ilkka Lappi

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.