Pelkkä yövalo voi karkottaa öiset möröt sängyn alta

Rauhoittavat puiset pinnat sopivat hyvin lastenhuoneeseenkin. Rauhoittavat puiset pinnat sopivat hyvin lastenhuoneeseenkin. Kuva: Katarzyna Bialasiewicz

Nukkumaan meneminen ja päivän leikeistä luopuminen voi olla lapselle huomattavasti helpompaa, kun ympäröivä tila suorastaan houkuttelee unten maille. Ikean sisustussuunnittelija Riikka Härkönen kertoo, että voimakkaiden värikontrastien vähentäminen sekä murretut ja vaaleahkot sävyt auttavat luomaan tilasta rauhallisen.

– Isot tavaraläjät toimivat visuaalisina ärsykkeinä, joten ylimääräiset tavarat ja lelut kannattaa piilottaa oven taakse, jotta mielikuvitus ei lähde laukkaamaan juuri silloin, kun täytyisi käydä levolle, Härkönen vinkkaa.

Hän lisää, että luonnonmateriaaleilla, kuten puupinnoilla, on rauhoittava vaikutus huoneen tunnelmaan. Hämärämpi valaistus houkuttelee unta ja lapsen kanssa yhdessä rakennettu pesä kannustaa käpertymään aloilleen.

Härkönen kuvailee, että kirkkaat ja voimakkaammat värit sekä erilaiset materiaali- ja kuvioyhdistelmät puolestaan aktivoivat. Huonetta ei kannata sisustaa ääriään myöten täyteen, jotta lapsen leikeille jää vapaasti tilaa.

– Värimaailmaa ja niiden tuomaa tunnelmaa voi lastenhuoneessa vaihtaa helposti tyynyillä ja verhokankailla tai erilaisilla matoilla, Härkönen sanoo.

Hyvin suunniteltu ja muokattava valaistus on oleellinen seikka lastenhuoneessa. Asiantuntijan mukaan erilaisia valonlähteitä tulisi olla lastenhuoneessa riittävän paljon.

– Hajavalo sopii tukemaan tunnelmaa ja kohdevalo puolestaan enemmän tarkkuutta vaativaan puuhasteluun, Härkönen kiteyttää.

Hän lisää, että pienten lasten mielikuvitus on niin vilkas, että iltaisin laskeutuva pimeys saattaa toisinaan muuttaa turvalliseksikin koetut asiat pelottaviksi. Monen kohdalla yövalo riittää karkottamaan möröt sängyn alta.

– On myös hyvä pohtia pienen lapsen sängystä iltaisin avautuvaa näkymää. Onko huoneessa jotain pelottavaa, Härkönen kehottaa tarkistamaan.

Hän kannustaakin lapsen huonetta sisustavan aikuisen asettumaan konkreettisesti lapsen korkeudelle. Se auttaa hahmottamaan tilaa lapsen perspektiivistä.

– Esimerkiksi lastenhuoneen säilytysratkaisuja suunniteltaessa vanhemman on hyvä pohtia, mihin lapsen ulottuvuus riittää – ja toisaalta myös sitä, mihin lapsen halutaan itse ylettävän. Tauluja seinälle kiinnitettäessä kannattaa pitää mielessä, miltä korkeudelta lapsi niitä katselee.

Sisustussuunnittelija muistuttaa, että tunnelman lisäksi täytyy pitää mielessä pienen lapsen huoneen turvallisuus. Vaarattomammiksi valinnoiksi hän tituleeraa kulmista pyöristettyjä kalusteita sekä materiaaleja, jotka eivät rikkoudu kovakouraisessakaan käsittelyssä.

Linnea Lahtinen

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.