Meyer Turku: Telakka palkannut tuhat vakituista työntekijää neljässä vuodessa

Meyer Turulla on tällä hetkellä yli 2 000 työntekijää, joista noin 50:llä on ulkomaalaistausta. Meyer Turulla on tällä hetkellä yli 2 000 työntekijää, joista noin 50:llä on ulkomaalaistausta. Kuva: Riitta Salmi

Sen jälkeen Meyerin perheen osti Turun telakan syyskuussa 2014, on tarvittu tuhat kotimaista rekrytointia, jotta telakan laivanrakentajien tiimi on kasvanut 1 350:stä yli 2 000 työntekijään. Viime vuonna Meyer Turku palkkasi 114 tuotannon työntekijää ja 151 toimihenkilöä. Lukujen suhde heijastelee telakan työn muutosta uusien koneiden ja järjestelmien myötä.

Meyer Turku suunnittelee alukset, valmistelee ja valvoo koko prosessin, sekä toteuttaa tuotannon. 80 prosenttia telakan toimittajaverkostosta on suomalaisia yhtiöitä.

Useissa suomalaisissa tehtaissa ja työpajoissa telakan ulkopuolella valmistetaan osia laivoihin. Joka päivä noin 5 000 telakan ja verkoston työntekijää työskentelee laivan rakentamisen parissa telakka-alueella. Tästä luvusta ulkomaalaisten verkostotyöntekijöiden osuus on noin 1 500 työntekijää.

– Olemme tehneet yli kymmenen vuotta hyvää ja tiivistä yhteistyötä aluehallintoviraston (AVI) kanssa varmistaaksemme, että kaikki toimittajayrityksemme noudattavat tilaajavastuulakia, Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli kertoo.

Turun telakka on historiansa suurimman muutoksen keskellä. Telakalla on käynnissä laaja tuotannon kasvuohjelma, jotta tilauskirjassa olevat laivat voidaan toimittaa. Samalla telakka hioo kilpailukykyään investoinneilla henkilöstöön ja yli 200 miljoonalla eurolla laitteisiin ja järjestelmiin.

– Tuotannon kasvumme ja pääosin valtiotaustaisten eurooppalaisten ja kiinalaisten kilpailijoidemme tähden olemme muuttamassa telakan toimintaa perusteellisella ja fiksulla tavalla. Meidän täytyy valita oikeat ihmiset kasvaviin laivanrakennustiimeihimme. Olemmekin vuoden 2014 jälkeen rekrytoineet niin nopeasti kuin on järkevää ja mahdollista, ja olemme jatkamassa samaa tahtia myös vuonna 2019. Yli puolet henkilöstöstämme on tullut telakalle syyskuun 2014 jälkeen. Uusien koneiden ja järjestelmien myötä myös työmme on muutoksessa, mikä johtaa osaamisen lisävaatimuksiin. Niinpä nykyään noin puolet työntekijöistämme on toimihenkilöitä, vaikka tarvitsemmekin yhä myös taitavia laivanrakennuksen käsityöläisiä. Tämä kaikki turvaa työmme myös jatkossa, Pulli sanoo.

Meyer Turku rekrytoi perinteisten ja mahdollisimman läpinäkyvien prosessien kautta, ilmoittaa avoimista paikoista verkossa ja lehdissä, sekä osallistuu rekrytointitapahtumiin.

– Jotta kasvavat mutta edelleen kohtuulliset ammattitaitovaatimuksemme täyttyvät, oma laivanrakennusoppilaitoksemme kouluttaa työntekijöitä meille ja verkostollemme. Niinpä vaikka joku olisikin työskennellyt telakalla aikaisemmin saattaa tällainen henkilö tarvita lisäkoulutusta. Otamme mielellämme lisää hakemuksia laivanrakennusoppilaitokseemme. Tämä on myös erittäin hyvä tilaisuus omille työntekijöillemme oppia ja kasvaa ammatillisesti.

Meyer Turulla on tällä hetkellä yli 2 000 työntekijää, joista noin 50:llä on ulkomaalaistausta. Telakan työllistämisvaikutus on tällä hetkellä noin 10 000 työntekijää, pääosin Suomesta. Tuotannon kasvuohjelman myötä tämä luku kaksinkertaistuu tulevina vuosina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!