Meyer Turku: Telakka palkannut tuhat vakituista työntekijää neljässä vuodessa

Meyer Turulla on tällä hetkellä yli 2 000 työntekijää, joista noin 50:llä on ulkomaalaistausta. Meyer Turulla on tällä hetkellä yli 2 000 työntekijää, joista noin 50:llä on ulkomaalaistausta. Kuva: Riitta Salmi

Sen jälkeen Meyerin perheen osti Turun telakan syyskuussa 2014, on tarvittu tuhat kotimaista rekrytointia, jotta telakan laivanrakentajien tiimi on kasvanut 1 350:stä yli 2 000 työntekijään. Viime vuonna Meyer Turku palkkasi 114 tuotannon työntekijää ja 151 toimihenkilöä. Lukujen suhde heijastelee telakan työn muutosta uusien koneiden ja järjestelmien myötä.

Meyer Turku suunnittelee alukset, valmistelee ja valvoo koko prosessin, sekä toteuttaa tuotannon. 80 prosenttia telakan toimittajaverkostosta on suomalaisia yhtiöitä.

Useissa suomalaisissa tehtaissa ja työpajoissa telakan ulkopuolella valmistetaan osia laivoihin. Joka päivä noin 5 000 telakan ja verkoston työntekijää työskentelee laivan rakentamisen parissa telakka-alueella. Tästä luvusta ulkomaalaisten verkostotyöntekijöiden osuus on noin 1 500 työntekijää.

– Olemme tehneet yli kymmenen vuotta hyvää ja tiivistä yhteistyötä aluehallintoviraston (AVI) kanssa varmistaaksemme, että kaikki toimittajayrityksemme noudattavat tilaajavastuulakia, Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli kertoo.

Turun telakka on historiansa suurimman muutoksen keskellä. Telakalla on käynnissä laaja tuotannon kasvuohjelma, jotta tilauskirjassa olevat laivat voidaan toimittaa. Samalla telakka hioo kilpailukykyään investoinneilla henkilöstöön ja yli 200 miljoonalla eurolla laitteisiin ja järjestelmiin.

– Tuotannon kasvumme ja pääosin valtiotaustaisten eurooppalaisten ja kiinalaisten kilpailijoidemme tähden olemme muuttamassa telakan toimintaa perusteellisella ja fiksulla tavalla. Meidän täytyy valita oikeat ihmiset kasvaviin laivanrakennustiimeihimme. Olemmekin vuoden 2014 jälkeen rekrytoineet niin nopeasti kuin on järkevää ja mahdollista, ja olemme jatkamassa samaa tahtia myös vuonna 2019. Yli puolet henkilöstöstämme on tullut telakalle syyskuun 2014 jälkeen. Uusien koneiden ja järjestelmien myötä myös työmme on muutoksessa, mikä johtaa osaamisen lisävaatimuksiin. Niinpä nykyään noin puolet työntekijöistämme on toimihenkilöitä, vaikka tarvitsemmekin yhä myös taitavia laivanrakennuksen käsityöläisiä. Tämä kaikki turvaa työmme myös jatkossa, Pulli sanoo.

Meyer Turku rekrytoi perinteisten ja mahdollisimman läpinäkyvien prosessien kautta, ilmoittaa avoimista paikoista verkossa ja lehdissä, sekä osallistuu rekrytointitapahtumiin.

– Jotta kasvavat mutta edelleen kohtuulliset ammattitaitovaatimuksemme täyttyvät, oma laivanrakennusoppilaitoksemme kouluttaa työntekijöitä meille ja verkostollemme. Niinpä vaikka joku olisikin työskennellyt telakalla aikaisemmin saattaa tällainen henkilö tarvita lisäkoulutusta. Otamme mielellämme lisää hakemuksia laivanrakennusoppilaitokseemme. Tämä on myös erittäin hyvä tilaisuus omille työntekijöillemme oppia ja kasvaa ammatillisesti.

Meyer Turulla on tällä hetkellä yli 2 000 työntekijää, joista noin 50:llä on ulkomaalaistausta. Telakan työllistämisvaikutus on tällä hetkellä noin 10 000 työntekijää, pääosin Suomesta. Tuotannon kasvuohjelman myötä tämä luku kaksinkertaistuu tulevina vuosina.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Vesihuolto Oy:n tulos tuloutetaan osinkona Turun kaupungille

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Turun Seudun Vesihuolto Oy:n toiminnallisten tuottojen tulouttamista kokouksessaan. Jaosto päätti, että yhtiön tilikauden tulos 2,5 miljoonaa euroa jaetaan kokonaisuudessaan yhtiön omistajalle Turun kaupungille osinkona.

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintiellä

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintie 10:n kohdalta Iso-Heikkilässä Nuutintien suuntaan 25.–29. maaliskuuta. Varsinainen työ alkaa 26. maaliskuuta kello 7.

Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta halutaan kehittää

Työterveyslaitos kartoitti, millaisia kuntoutusmuotoja työikäisille on toiminnallisiin häiriöihin ja miten eri kuntoutusmuodot soveltuvat Kelan järjestämään kuntoutukseen. Toiminnalliset häiriöt ovat työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua haittaavia oireita, joita perinteiset sairaustilat eivät selitä. Niistä seuraa yksilöille ja yhteiskunnalle merkittäviä hyvinvointi- ja tuottavuusmenetyksiä.

Suomeen muuttavien ja ulkomaille lähtevien oikeudet saada etuuksia muuttuvat

Huhtikuun alussa voimaan tuleva laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa vaikuttaa siihen, kuinka kauan Suomesta tilapäisesti ulkomaille muuttanut henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin. Lainmuutokset koskevat myös ulkomailta Suomeen muuttavia.

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkatu 13:n kohdalta 26.–29. maaliskuuta. Nostotyöt tapahtuvat yöaikaan kello 21.30–5.30.

Rahankeräyslaki uudistuu, keräysten järjestäminen jatkossa helpompaa

Rahankeräysten järjestäminen aktiivisen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät 50 vuotta

Paraisten kirkon urut täyttävät 50 vuotta.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Soittimen on valmistanut tanskalainen rakentamo Th.Frobenius vuonna 1969, ja se edustaa monin tavoin aikakautensa ja neobarokin parhaimmistoa. Keskisuuressa soittimessa on kolme sormiota ja yhteensä 33 äänikertaa. Soinniltaan se on onnistuneen moni-ilmeinen ja taipuu monen eri aikakauden ja tyylisuunnan urkumusiikin esittämiseen.

Huumeita käyttävillä uusia hiv-tartuntoja

Reilun puolen vuoden aikana on pääkaupunkiseudulla todettu neljä Suomessa saatua hiv-tartuntaa pistämällä huumeita käyttävillä nuorilla aikuisilla. Tämä on poikkeuksellista, koska tätä edeltävinä viitenä vuotena vastaavia tapauksia on todettu yhteensä vain kaksi.

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa kaksi prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 2,0 prosenttia vuoden 2018 helmikuusta vuoden 2019 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin betonirakenteiden 0,8 prosentista maarakenteiden 3,3 prosenttiin.

Urheilu

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?