YES Agentit istuttavat lukiolaisiin yrittämisen ilosanomaa

Tuula Putkuri ja Janina Lönnroth kävivät noutamassa palkinnon Varsinais-Suomen YES Agenttien palkitsemistilaisuudessa Turussa. Tuula Putkuri ja Janina Lönnroth kävivät noutamassa palkinnon Varsinais-Suomen YES Agenttien palkitsemistilaisuudessa Turussa. Kuva: Marianne Rovio

Varsinais-Suomen vuoden YES Agentiksi 2018 valittiin Raision lukion yrittäjyystiimi. Tiimiin kuuluvat Tuula Putkuri, Pauliina Aaltonen sekä Janina Lönnroth. YES-verkoston agentti-tunnustukset myönnetään toimijoille, jotka ovat edistäneet yrittäjyyskasvatusta omassa lähiympäristössään. Koko Suomeen niitä jaettiin yhteensä 17 toimijalle.

– Yrittäjyyskasvatus on yhdessä tekemistä ja yhteistä kehittämistä. Agentti-tunnustuksen saavat sellaiset henkilöt, tiimit ja organisaatiot, jotka ovat kehittäneet yrittäjyyskasvatusta kokonaisvaltaisesti yhteistyössä muiden kanssa, sanoo YES Varsinais-Suomen aluepäällikkö Johanna Vainio.

Vainion mukaan Raision lukion yrittäjyystiimi on kasvattanut ja toteuttanut yrittäjyyskasvatusta Raision lukiossa tehden yhteistyötä muiden oppilaitosten, kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa.

– Raision lukio on uskaltanut rohkeasti kokeilla uutta ja hakea uusia yhteistyömuotoja, jotta tulevaisuuden haasteisiin löydetään ratkaisuja.

Palkintojakotilaisuuteen saapuneet Raision lukion opinto-ohjaaja Tuula Putkuri ja historian sekä yhteiskuntaopin lehtori Janina Lönnroth kertoivat pitävänsä tärkeänä sitä, että lukio osallistuu yhteiskuntaan aktiivisesti, eikä ole vain erillinen yksikkö. He muistuttivat, että palkinto ei koske yksinomaan heitä vaan koko Raisiossa toimivaa yhteisöä.

– On tärkeää, että nuoret saavat mahdollisimman paljon tietoa työelämästä ja yrittäjyydestä. Nuoret, jotka ovat osallistuneet yrittäjyyslinjalle, ovat olleet valmiimpia jatko-opiskelujen suunnittelussa sekä työelämään suuntautumisessa, Putkuri sanoo.

– Yrittäjyysvalmennus ei tarkoita sitä, että kaikista tulisi yrittäjiä, vaan että he oppivat markkinoimaan itseään ja löytämään vaihtoehtoja itselleen työmarkkinoilta. Nuorten on hyvä oppia tiedostamaan, että enää ei riitä vain se yksi tietty ammatti, vaan pitää olla valmis työelämän muuttumiseen. Ja on tärkeää, että jo nuorena tietää vahvuutensa ja osaa markkinoida omia vahvuuksiaan, Lönnroth toteaa.

Raision lukiossa on valinnaisena yrittäjyyslinja, ja yrittäjyyden ja työelämäsuuntautumisen halutaan tulevan vahvaksi osaksi koko lukiota.

– Yrittäjyysopintojen ajatellaan helposti sopivan vain energisille ja ulospäin suuntautuneille opiskelijoille, mutta ne sopivat kaikille. Ne toimivat hyvänä kanavana harjoitella yhteistyötä erilaisten toimijoiden kesken. Opiskeluun kuuluvat muun muassa Turun ammattikorkeakoululle suoritettava Yrittäjyyden perusteet -verkkokurssi, mikä hyväksiluetaan opiskelijoille opintopisteinä, yrittäjyysvierailut ja ohjaus Yrityskylässä, Lönnroth muistuttaa.

Marianne Rovio

Demariryhmä esittää ulkoliikuntakenttää Syvälahden koulun viereen

Syvälahden monitoimitalon liikuntasali on demariryhmän mukaan liian pieni jaettavaksi.

Kaupunginvaltuuston demariryhmä esittää, että liikuntapaikkojen puutteeseen lähdetään hakemaan ratkaisua kartoittamalla todelliset tarpeet ja resurssit. Ensimmäisenä ratkaisuna olisi ulkoliikuntakentän perustaminen Syvälahden koulun viereen.

THL: Perusterveydenhuollossa päästävä nopeammin hoitoon

THL pitää perusteltuna perusterveydenhuollon hoitotakuun selkeää lyhentämistä.

Multa- ja kompostituotteista saattaa löytyä legionellabakteereja

Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 prosenttia maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Pese vaatteet ympäristöystävällisesti

Serto on kehittänyt uuden ympäristöä säästävämmän pesuainereseptin, jonka valmistamiseen kuluu vähemmän vettä, ja jota tarvitsee käyttää vain 27 millilitraa koneellista kohti optimaalisen pesutuloksen saamiseksi. Pesuaine myös hoitaa ja suojaa tekstiilejä, jolloin ne kuluvat vähemmän.

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Piiloasunnottomuus tyypillistä naisille

Naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Y-Säätiön koordinoima hanke selvittää vähän tunnettua naisten asunnottomuutta ilmiönä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä numeron 2 kohdalta 21.–24. toukokuuta.

Raision tulipalo hallinnassa, tulessa viisi henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa

Autopurkaamon pihassa on tulipalo Raisiossa Isosuontiellä. Tulessa on viisi purettavaa henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa.

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Urheilu

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!