Vintage Oriental -puodissa persoonalliset vanhat esineet kiertävät uusiin koteihin

Turun Lonttisiin on avattu uusi viehättävä vintagepuoti. Yrittäjä Tiina Hartikainen vaihtoi opettajan työn vintagekauppiaan kiinnostavaan uraan ja palvelee nyt vintage-esineistä ja -vaatteista kiinnostuneita asiakkaita Vintage Oriental -puodissa sekä verkkokaupassa.

– Minulla on takana lukuisia muuttoja ja niiden kautta on vahvistunut ajatus siitä, että tavaroita voi kierrättää ja käyttää vanhoja esineitä uudelleen. Kiertotalous on ekologista ja kierrättämällä voi nähdä asioita eri valossa.

Hartikainen on matkustellut paljon ja kertoo kokemastaan järkytyksestä eräällä Intian valtameren saarella. Kävellessään kauniilla paratiisirannalla hän törmäsi yhtäkkiä valtavaan jätevuoreen. Kokemus oli pysäyttävä. Ympäristöongelmat tulivat silmille konkreettisesti, ja Hartikainen alkoikin ajatella kierrättämistä entistä enemmän matkan jälkeen.

– Ajatus oman vintagepuodin perustamisesta syntyi viime kesänä. Asiat etenivät nopeasti hakeutuessani yrityskurssille ja saadessani sieltä hyviä vinkkejä yrityksen perustamiseen ja uskoa omaan liikeideaan. Vintage Oriental avasi ovensa lokakuussa. Puodissa käy asiakkaita tasaiseen tahtiin, vaikka suurin osa myynnistä tapahtuukin verkkokaupan kautta Tori.fi:ssä.

Vintage Orientalista on saatavilla muun muassa kauniita vanhoja astioita ja pienesineitä. Myynnissä on lisäksi pieni määrä vaatteita ja verkkokaupan puolelta löytyy huonekaluja. Suurin osa tuotteista on 1970-luvulta, mutta mukana on myös vanhempia esineitä 1950–60 -luvuilta. Hartikainen saattaa kelpuuttaa myyntiin yksittäisiä tuotteita lähivuosikymmeniltäkin, jos ne vaikuttavat sopivan puodin muuhun tarjontaan.

– Kuolinpesät ovat tärkein hankintakanavani ja minulle saa myös tarjota vanhaa tarpeetonta tavaraa. Tulen mielelläni katsomaan ja harkitsen aina tilannekohtaisesti, mitä otan myyntiin. Vintage Oriental ei ole varsinainen antiikkiliike, vaan ostan kaunista vanhaa käyttötavaraa, jonka arvioin kiinnostavan ihmisiä.

Vanhojen suomalaisten vintagetuotteiden lisäksi Vintage Oriental myy kenialaisten käsityöläisten tuotteita, joita ostamalla tukee samalla paikallisten naisten elintasoa. Myyntipöydiltä löytyy myös tuotteita Lähi-idästä, jossa Hartikainen on aikaisemmin asunut ja jossa hän käy edelleen säännöllisesti. Ne tuovat puotiin eksoottista tunnelmaa.

Lähi-itä innoitti Hartikaista puodin nimen keksimiseen, sillä Oriental viittaa johonkin mystiseen ja arjesta erilliseen, mikä yhdistetään usein juuri Lähi-itään.

– Pidän hinnat tarkoituksella kilpailukykyisinä, sillä en ole keräilijä enkä haali tavaraa nurkkiin, vaan tahdon, että se menee nopeasti kiertoon. Ihmiset arvostavat jälleen vanhojen tavaroiden persoonallisuutta ja kommentit liikkeeni tarjoamista tuotteista ovatkin olleet positiivisia.

Tuoreella yrittäjällä on jo suunnitelmia Vintage Orientalin tulevaisuuden suhteen.

– Tavoitteeni on laajentaa toimintaa ja hankkia isommat toimitilat jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä puoti on auki tiistaista torstaihin kello 10–17, joten tervetuloa ostoksille ja verkkokaupan tarjonta kannattaa katsastaa myös, Hartikainen sanoo.

Tiina Pitkänen

Turun Vesihuolto Oy:n tulos tuloutetaan osinkona Turun kaupungille

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli Turun Seudun Vesihuolto Oy:n toiminnallisten tuottojen tulouttamista kokouksessaan. Jaosto päätti, että yhtiön tilikauden tulos 2,5 miljoonaa euroa jaetaan kokonaisuudessaan yhtiön omistajalle Turun kaupungille osinkona.

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintiellä

Vesijohtotyö sulkee ajokaistan Akselintie 10:n kohdalta Iso-Heikkilässä Nuutintien suuntaan 25.–29. maaliskuuta. Varsinainen työ alkaa 26. maaliskuuta kello 7.

Toiminnallisten häiriöiden kuntoutusta halutaan kehittää

Työterveyslaitos kartoitti, millaisia kuntoutusmuotoja työikäisille on toiminnallisiin häiriöihin ja miten eri kuntoutusmuodot soveltuvat Kelan järjestämään kuntoutukseen. Toiminnalliset häiriöt ovat työ- ja toimintakykyä sekä elämänlaatua haittaavia oireita, joita perinteiset sairaustilat eivät selitä. Niistä seuraa yksilöille ja yhteiskunnalle merkittäviä hyvinvointi- ja tuottavuusmenetyksiä.

Suomeen muuttavien ja ulkomaille lähtevien oikeudet saada etuuksia muuttuvat

Huhtikuun alussa voimaan tuleva laki asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa vaikuttaa siihen, kuinka kauan Suomesta tilapäisesti ulkomaille muuttanut henkilö on oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan ja Kelan etuuksiin. Lainmuutokset koskevat myös ulkomailta Suomeen muuttavia.

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkadulla

Nostotyö sulkee ajokaistan Eerikinkatu 13:n kohdalta 26.–29. maaliskuuta. Nostotyöt tapahtuvat yöaikaan kello 21.30–5.30.

Rahankeräyslaki uudistuu, keräysten järjestäminen jatkossa helpompaa

Rahankeräysten järjestäminen aktiivisen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät 50 vuotta

Paraisten kirkon urut täyttävät 50 vuotta.

Paraisten kirkon Frobenius-urut täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Soittimen on valmistanut tanskalainen rakentamo Th.Frobenius vuonna 1969, ja se edustaa monin tavoin aikakautensa ja neobarokin parhaimmistoa. Keskisuuressa soittimessa on kolme sormiota ja yhteensä 33 äänikertaa. Soinniltaan se on onnistuneen moni-ilmeinen ja taipuu monen eri aikakauden ja tyylisuunnan urkumusiikin esittämiseen.

Huumeita käyttävillä uusia hiv-tartuntoja

Reilun puolen vuoden aikana on pääkaupunkiseudulla todettu neljä Suomessa saatua hiv-tartuntaa pistämällä huumeita käyttävillä nuorilla aikuisilla. Tämä on poikkeuksellista, koska tätä edeltävinä viitenä vuotena vastaavia tapauksia on todettu yhteensä vain kaksi.

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa kaksi prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 2,0 prosenttia vuoden 2018 helmikuusta vuoden 2019 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin betonirakenteiden 0,8 prosentista maarakenteiden 3,3 prosenttiin.

Urheilu

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?