Vintage Oriental -puodissa persoonalliset vanhat esineet kiertävät uusiin koteihin

Turun Lonttisiin on avattu uusi viehättävä vintagepuoti. Yrittäjä Tiina Hartikainen vaihtoi opettajan työn vintagekauppiaan kiinnostavaan uraan ja palvelee nyt vintage-esineistä ja -vaatteista kiinnostuneita asiakkaita Vintage Oriental -puodissa sekä verkkokaupassa.

– Minulla on takana lukuisia muuttoja ja niiden kautta on vahvistunut ajatus siitä, että tavaroita voi kierrättää ja käyttää vanhoja esineitä uudelleen. Kiertotalous on ekologista ja kierrättämällä voi nähdä asioita eri valossa.

Hartikainen on matkustellut paljon ja kertoo kokemastaan järkytyksestä eräällä Intian valtameren saarella. Kävellessään kauniilla paratiisirannalla hän törmäsi yhtäkkiä valtavaan jätevuoreen. Kokemus oli pysäyttävä. Ympäristöongelmat tulivat silmille konkreettisesti, ja Hartikainen alkoikin ajatella kierrättämistä entistä enemmän matkan jälkeen.

– Ajatus oman vintagepuodin perustamisesta syntyi viime kesänä. Asiat etenivät nopeasti hakeutuessani yrityskurssille ja saadessani sieltä hyviä vinkkejä yrityksen perustamiseen ja uskoa omaan liikeideaan. Vintage Oriental avasi ovensa lokakuussa. Puodissa käy asiakkaita tasaiseen tahtiin, vaikka suurin osa myynnistä tapahtuukin verkkokaupan kautta Tori.fi:ssä.

Vintage Orientalista on saatavilla muun muassa kauniita vanhoja astioita ja pienesineitä. Myynnissä on lisäksi pieni määrä vaatteita ja verkkokaupan puolelta löytyy huonekaluja. Suurin osa tuotteista on 1970-luvulta, mutta mukana on myös vanhempia esineitä 1950–60 -luvuilta. Hartikainen saattaa kelpuuttaa myyntiin yksittäisiä tuotteita lähivuosikymmeniltäkin, jos ne vaikuttavat sopivan puodin muuhun tarjontaan.

– Kuolinpesät ovat tärkein hankintakanavani ja minulle saa myös tarjota vanhaa tarpeetonta tavaraa. Tulen mielelläni katsomaan ja harkitsen aina tilannekohtaisesti, mitä otan myyntiin. Vintage Oriental ei ole varsinainen antiikkiliike, vaan ostan kaunista vanhaa käyttötavaraa, jonka arvioin kiinnostavan ihmisiä.

Vanhojen suomalaisten vintagetuotteiden lisäksi Vintage Oriental myy kenialaisten käsityöläisten tuotteita, joita ostamalla tukee samalla paikallisten naisten elintasoa. Myyntipöydiltä löytyy myös tuotteita Lähi-idästä, jossa Hartikainen on aikaisemmin asunut ja jossa hän käy edelleen säännöllisesti. Ne tuovat puotiin eksoottista tunnelmaa.

Lähi-itä innoitti Hartikaista puodin nimen keksimiseen, sillä Oriental viittaa johonkin mystiseen ja arjesta erilliseen, mikä yhdistetään usein juuri Lähi-itään.

– Pidän hinnat tarkoituksella kilpailukykyisinä, sillä en ole keräilijä enkä haali tavaraa nurkkiin, vaan tahdon, että se menee nopeasti kiertoon. Ihmiset arvostavat jälleen vanhojen tavaroiden persoonallisuutta ja kommentit liikkeeni tarjoamista tuotteista ovatkin olleet positiivisia.

Tuoreella yrittäjällä on jo suunnitelmia Vintage Orientalin tulevaisuuden suhteen.

– Tavoitteeni on laajentaa toimintaa ja hankkia isommat toimitilat jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä puoti on auki tiistaista torstaihin kello 10–17, joten tervetuloa ostoksille ja verkkokaupan tarjonta kannattaa katsastaa myös, Hartikainen sanoo.

Tiina Pitkänen

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!